dentist444
dentist444 (üye)
Malatya / Amatör

Bu Nedir Şimdi Siz Söyleyin :((((

arkadaşlar A100 kullanıcısıyım..aşağıdaki fotoda görüldüğü üzere orta kısma yakın sağ tarafta--minarenin ucunu takip edin ortaya yakın solda-- bir leke görülmektedir.özellikle 18-70 mm taktıktan sonra oluşuyor ve diğer objektifleride daha sonra taksam leke hep aynı yerde kalıyor..ne sağa ne sola kayıyor aynı yerde hep leke görülüyor...30-40 kare çektikten sonra oluşuyor bu leke ilk başlarda olmuyor..sizce bu nedir böyle?? makinanın sağlam bi temizliğe mi ihtiyacı var yoksa başka bi problemmi???Ben ince uçlu tüylü fırçalarla acaba tozmu diye temizledim ama gene aynı yerde çıkınca sizlere danışayım dedim..ilgilenen herkese şimdiden teşekkürler...


Tarih: 19 Ekim 2007, 20:22 - İp: 88.***.**5.12
koç2513417
koç2513417 (üye)
Aydın / Özel Gün Fotoğrafçısı

makinanın görüntü alan foto yerine toz gelmiş. servise gönder,temizleyeyim derken başka tozla da kapar mahvedersin. ora statik toz alıcıyla temizlenir. bu da büyüteçlerle onarılırken bakılır.sen sakın yapma.

 

Tarih: 19 Ekim 2007, 21:28 - İp: 88.***.**6.21
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

30-40 kare cektikten sonra olusuyor demissin.

Iyi ihtimal sensorun uzerine tuy gibi birsey dusmus, 30-40 poz cekince statik elektirigin tesiri ile sensore iyice yapisip leke yapiyor.

Kotu ihtimal sensor isindikca o bolgesinde bir defo sergiliyor, yani sensor arizasi.


Fazla kurcalamadan servise yollamani oneririm, zira kurcalayip yollarsan ve de kotu ihtimal teshis edilirse garanti konusunda yan cizebilirler.

 

Tarih: 19 Ekim 2007, 22:05 - İp: 85.***.**5.247
alidenizim
alidenizim (üye)
İzmir / Amatör

Başka lenslerde aynı yerde olduğunu yazmışsın. Bencede ccd yüzeyine toz yada başka bir cisim kaçmış. Lensinizi dış ortamlarda mümkün olduğu kadar değiştirmemeye çalışın. Ve bencede ellemeyin. Ama illa temizlemem lazım diyorsanız. Ccd temizleyebilmek için iyi temizleme aksesuarları kullanılmalıdır. İki türlü temizlik yapılabilir. İlki, varsa makinanızı menüsünden mirror lock up konumuna getirin.(Makinanızda lens olmayacak)ve deklanşöre basın. Daha sonra Ccd yüzeyi temizleyin. CCD yüzey koyu yeşil renkli birşeydir. Büyük büyüteç kullanın ve bir masa lambası yardımı ile yeterli ışıkta bakın. İkincisi ise makinanızı uzun pozlandırma(bulb) konumuna getirin ve yine deklanşöre basın ve temizlik yapın. Yalnız 2. yöntem tehlikeli olabilir. Makinanızın mekanik aksamına zarar verebilirsiniz çok dikkat edin. Birde işin püf noktası ccd yüzeye kullanacağınız temizleme malzemesini(muhtemelen kulak temizleyicisi) soldan sağa düz hareketlerle 3-4 seferde temizleyip bırakın. Fazla temizliycem diye ccd yüzeye zarar verebilirsiniz. Ama bunları yapamam diyorsanız 5-10 ytl ye herhangi bir tamirciye yaptırabilirsiniz. Kolay gelsin.

 

Tarih: 19 Ekim 2007, 22:07 - İp: 78.***.**5.113
burkay
burkay (bilir kişi)
Ankara / Firma


Sevgili dentist:
Makinenin algacında toz var.Bu tozun oradan bertaraf edilmesinin bir kaç yöntemi vardır.Bunların + ları ve - leri şu şekildedir.

1-vakumlu hava:vakumla sensör üzerindeki tozlar emilir ancak bu şekilde orada türbülans oluşacağı için mevcut toz gider ama yeni leri de gelir.
2-bir puar yardımıyla hava üflemek:yine puarla üfleyeceğin hava ile sensör üzerine partiküller serpiştiririsin.
3-Bu işe uygun Basınçlı sprey ve aparatlar satılmaktadır.
Bunu ben de öneririm ancak bu spreylerden satın alırken satıcı ile bir uygulama yapıp nasıl yapıldığını görmende fayda var.
4-Benim önerim Samur kılından yapılmış ince uçlu bir sulu boya fırçası al bu fırçaların antistatik özelliği var.Fırçanın ucu ile görünen toza dokun ve dikkatlice asansör haretetiyle tozu yukarı kaldır.En pratik yol ben ce bu...
Youtube dada bu konuda bir çok görsel uygulama var.

#burkay' tarafından 19.10.2007 22:40:35 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 19 Ekim 2007, 22:15 - İp: 88.***.**5.103
warrior
warrior (üye)
İstanbul / Meraklı

Burkay bey sanırım siz Koç'u yanlış anladınız.

makinanın görüntü alan foto yerine toz gelmiş. sen sakın yapma.temizleyeyim derken başka tozla da kapar mahvedersin.
servise gönder onlar yapar demek istemiştir.

tabii bu benim anladığım

 

Tarih: 19 Ekim 2007, 22:32 - İp: 88.***.**1.119
burkay
burkay (bilir kişi)
Ankara / Firma

haklısın sevgili warrior ,
uyarın için teşekkürler...

 

Tarih: 19 Ekim 2007, 22:41 - İp: 88.***.**5.103
nemru_t
nemru_t (üye)
Ankara / Meraklı

mardin güzel sehir.Zinciriye medresesinin yanı galiba.sensörünü bu işi bilen birine temizlettir hocam bendede aynı sorun vardı.belli diyafram aralıklarında belli oluyordu.ayrıca a100 kullanıyorum bende.temizlettim şimdi koç gbi maşallah

 

Tarih: 19 Ekim 2007, 22:47 - İp: 85.***.**9.172
dentist444
dentist444 (üye)
Malatya / Amatör

arkadaşlar hepinize cvb nız için teşekkürler bencede toz gibi geliyor ama her fotoda yok sadece bazı fotolarda ve aynı yerde olması gıcık ediyor..çünkü bende hava üfleyen ucu yumuşak tüylerle kaplı fırçadan var onunla temizliyorum bişe yok sonra tekrar bi 30-40 kare arkasından aynı yerde bir daha çıkıveriyor leke...bana nemrutla antikanın seneryoları mantıklı geliyor..ama f:5,6 da var f:13 de var f:1.7 de var.yani nemrutun hipotezi çürüyor gibi...servis işide malatyadayım burda sony bayiler var onlara versem 1 ayda gelmez makina bana bi adres verin sony servisi,, garanti belgesiyle beraber göndereyim arkadaşlara...

 

Tarih: 19 Ekim 2007, 23:24 - İp: 88.***.**5.12
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Burkay dahil pekcok kisi kendikendine nasil yapabilecegini anlatmis bari ben de en onemli uyariyi yapayim:

Menuden "sensor clean" modunu bul ve calistir, bu aynayi kaldirip perdeyi acacaktir, pasif durumdaki sensor temizlenmek icin mudahale hazir olacaktir. (Bir arkadasin dedigi gibi Bulb modda yaparsan, sensor aktif olacaktir, yani uzerinde akim olacaktir, bence hic oyle yapma)

Ve en onemlisi mutlaka ve mutlaka bu islemi full sarjli bir pil ile yap. Yani once pili sarj et sonra operasyonu gerceklestir.

Yarim sarjli bir pille yola cikarsan islemin tam ortasinda pil bitebilir, perde kapanir, ayna iner, tam bu esnada senin samur samur firca ayna ile perdeyi hasar verip olaya kabak tadi verebilir. Yani anlayacagin islemi pil bitmeden once tamalamalisin yoksa senin makina balkabagina donusur.

 

Tarih: 20 Ekim 2007, 02:06 - İp: 85.***.**5.247
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Nacizane bir ilave daha:

Eger bu leke F8'den sonra falan ortaya cikiyorsa bosver, hicbirsey yapma.

 

Tarih: 20 Ekim 2007, 02:07 - İp: 85.***.**5.247