erndvc
erndvc (üye)
Ordu / Amatör

350d Mi 400d Mi

Arkadaşlar yaklaşık 1 yıldır fotoğrafçılık merakım had safhaya ulaşmış durumda.Fotoğrafçılıkla ilgili her siteyi her yayını takip ediyorum.Kendimi teorik olarak bir hayli de eğittiğimi düşünüyorum.Tabi bunu çekimlerime de yansıtmaya da çalışıyorum.Fakat şu an elimdeki makina Canon a75.Tabi fotoğrafçılığın tekniklerini öğrenmeye başladıkça elimdeki makinenin her nekadar manuel birtakım özellikleri olsa da,nekadar yetersiz olduğunu anladım.Yavaş yavaş bir dslr ye geçmek istiyorum.Bunun için kafamdaki makineler 350d ve 400d.İkisi arasında 350 ytl gibi bir fark var.Acaba 350d alıp yanınada biraz daha cebi zorlayarak bir Sigma 17-70 DC Macro mu alsam yoksa daha yeni teknoloji olan 400d yi alıp kit lensi ile idare edip yaklaşık 2 yıl sonra bir 17-70 mi alsam.Neyapmalı.çok kararsızım.yardımcı olurmusunuz?

Tarih: 21 Kasım 2006, 21:53 - İp: 88.***.**2.119
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Bu adreste Bitpire'nin Pentax icin Sigma 17-70'e nasil ulastiginin macerasi var:

http://forum.netfotograf.com/dslr_slrlike_reviews.asp?msg_id=14402

Sanirim Sigma 17-70 parti parti Turkiye'ye getiriliyor, cunku www.ideefixe.com 'da bir "stokta" gozukuyor bir "tukendi". Bugunlerde Pentax versiyonunun surumu iyiki habire tukeniyor.

Osmanli,

Sen saniyormusunki Hayyam 2.el Canon 17-40 veya 17-70 lenslerle kayniyor. Crop faktoru cikti, mertlik bozuldu. Genis aci zoom'a ihtiyacin varsa sifir alacaksin, 2.eli henuz makul degil, 3-4 senesi var.

Beri taraftan DSLR'in yatirim isi oldugu konusuna bir iki itirazim var:

1. Makinanin kendisi "demode" olmak uzere uretilen birsey. En fazla ekonomik omru 3 sene. 3 yasindaki makinanin yuzune kimse bakmiyor. Makinanin kendisi yatirim falan degil, dogrudan sarf malzemesi.

2. Lens: Canon IS lens iyi yatirim. Canon uyumlu Sigma 17-70 olabilecek en kotu yatirim. Sony veya Pentax uyumlu Sigma 17-70 iyi yatirim.

Hadi bir kehanet de benden: Eninde sonunda ureticiler FullFrame'e gececekler. Bugun kullanilmaz gibi gozuken Minolta veya Pentax 28-70, 28-85 falan gibi lensler aslinda altin degerinde olabilir. (Tabii bu durumda gunumuzun 17-70 lensleri cop olacaklar )

 

Tarih: 22 Kasım 2006, 13:06 - İp: 85.***.**8.9
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

Peki antika makinaların ömrü 3 yıl derken burada kast ettiğin makinanın demode oluşundan mı yoksa makinanın gerçekten dayanabildiği süre mi bu??

Yani makina 3 bilemedin 5 yılda bozulma riski artan bir ürün mü oluyor??

Sana bir soru??

Benim hayalimdeki makina full frame olan Canon 5D.Bu makina her seviyede insan için(profesyoneller için bile) gayet doyurucu bir makina.

Body olarak bu makinayı alan biri,yatırımını lenslere göre yaparak bu makinayı 20-30 yıl kullanamaz mı??

DSLR makinalar acaba SLR makinalar kadar uzun ömürlü üretilmiyorlarmı?Yani bir DSLR makinayı elimizden düşürmez isek ve iyi bakar isek eskiyen tek parçası perdesi olmaz mı??

Çünkü ben dedemden biliyorum,kendisi gençliğinde kaliteli bir filmli(o zamanlar) makinayı alıp belki 30 sene kullanmış.

Şimdi dünya parası verdiğimiz dijital makinalar özensizce ve nasıl olsa kullanıcı demode olduğunda bu makinayı değiştirir biz bunlara 5 yıl maksimum ömür biçelim deyiptemi üretiyorlar??

Parçaları içindeki herşeyi ve bunların birbirine bağlantısı kalitesiz bir birleşimin sonucumu acaba??

Sen ne düşünüyorsun?

 

Tarih: 22 Kasım 2006, 22:45 - İp: 85.***.**5.247
uturuclu
uturuclu (üye)
Kahramanmaraş / Amatör

Sevgili erndvc 350d nin lcd si yeterlimi diye sormuşssun ama bu neyi düşündüğüne bağlı.Sonuçta resmin net olup olmadığını anlayabiliyosun...Zaten bu büyük lcd işi makinelere daha çok albeni katmak için artık, bana göre olmazsa olmazlardan birisi de değil.Bence 400d deki 9 odak noktasıda o kadar önemli değil,7 bol bol yeter zira ben daha çok ortadakini kullanıyorum ki zaten spot ölçümü(yani canondaki spot,spotta sayılmaz ama ) ) sadece ortadaki noktadan alabiliyo makine.400d nin toz giderme sistemininde pek sağlıklı olacağını sanmıyorum çünkü sensörü temizledikten sonra çekilen fotolarda perdeden dolayı olsa gerek birkaç çekimde toz parçacıları tekrar konuyo ve kapalı diyafram değerlerinde yine de görülüyo.yani perdeler daha çok toz alıyo,onları temizleyen bir sistem yok.(sigma yeni sd14 le toz girişini tamamen kapamış ve bence en mantıklısını yapmış).canon'u 350d ile 400d arasından seçmek istersen ben 350d + ii bir obj.derim....kolay gelsin.

 

Tarih: 23 Kasım 2006, 03:14 - İp: 85.***.**4.211
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Kivanc,

Olay gittikce duygusal tarafa kaymaya basladi, dedenin kullandigi makinalar falan.

Dedenin makinasi bugun uretilen bilimum Canon Nikon butun makinalarin topunu, seni, beni hepimizi gomer.

Bugun artik makina dedigin sey bir bilgisayar aslinda. Ve ben 3 yilda ekonomik omrunu tamamlamayan bir tane bile bilgisayar gormedim. 20 senedir bilgisayar isindeyim, 15 senedir profesyonel yazilimciyim, daha 5 seneden uzun kullanilip cicek saksisi konumuna dusmemis bilgisayar gormedim, buna vaktinde 20-30bin dolar odenip alinmis IBM AS400'ler, binlerce dolarlik unix sistemler dahil, PCleri hesaba katmiyorum bile.

Bu isin demode olmakla ilgili kismini bir tarafa atarsak birde ureticilerin tutumu var. Gercektende artik dayanikli mal uretmiyorlar. Hasbelkader bir urun 4. 5. yasini surmekteyken bir yerinde kucuk bir ariza cikiyor, kimse yapamiyor, garanti de bitmis, dogru at cope. Ugrasip yapmaya kalksan cok pahaliya patliyor. Bunun en bariz ornegi cep telefonu, sanki icinde kurulmus bir saat varmis gibi dogumunun 4. senesinde mevta alet, birgun aniden calismamaya basliyor.

Dedenin makinasi oyle degil. O mekanik, bir ariza cikacak olsa eninde sonunda makul fiyata haledecek bir usta bulunur, torunlarimizi da gomer.

 

Tarih: 23 Kasım 2006, 11:25 - İp: 85.***.**7.158
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

Bak işte bu kötü oldu.Bu durumda DSLR benim gözümde eskisi kadar mükemmel durmuyor.Gerçi bu durumda diğer dijital fotoğraf makinalarıda öyle.

O halde 50bin ytl verip hasselblad almak,bu işten para kazanmayan amatör kullanıcılar için çok mantıksız.Ben şahsen cebimde bol para olsa,hasselblad H3D almazdım ne kadar başarılı da olsa.

Hatta eğer dediğinde haklı isen 5D almak da bir yerde israf.

Bakalım başka görüş bildirecek arkadaş var mı bu konuda??

 

Tarih: 23 Kasım 2006, 13:25 - İp: 81.***.**0.188
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Kivanc,

Inanmayacaksin belki ama ben son bir sene zarfinda dijital makina olayindan cok eski mekanik makinalarla ilgili daha fazla sey okudum. Duygusal olarak o meretler beni daha fazla cezbediyor, buharli lokomotif sevdasi gibi birsey. Henuz evde 20-30 parcadan olusan eski makina kolleksiyonu duzecek kadar delirmedim, ama delilik ile akillilik arasindaki cizginin pek de oyle koyu belirgin birsey olmadigini soyleyebilirim.

Bugunku makinalar heryonuyle eski mekaniklerin yaninda tuketim ekonomisinin urunu olduklarini belli ediyorlar. 30 yil sonra hickimse Canon 5d'yi eline alip "vay bee" demeyecek. Bugun hala manual fokus cemaatleri yasamakta, birbirlerine Canon AE-1, Nikon FM3 , Minolta XD alisverisi yapiyorlar, sanirim bu makinalar 30 sene sonra da "vay bee" dedirttirecek.

Neyse, bugunun guncel konusuna gelelim.

DSLR ile kompakt arasindaki farki gormek icin imkanlari cok zorlamaya gerek gerek yok. Bir tanidiginin son 20 yil icinde uretilmis Canon, Nikon , Pentax veya Minolta AutoFokus filmli SLR makinasini odunc al, icine bir makara film koy test et. O zaman goreceksinki hizli fokus, serilik, otomatik isik olcumu gibi konular aslinda cooooktan halledilmis. Bugun biz yok o DSLR mi yoksa bu mu falan diye cenemizi yordugumuz konularin aslinda 15-20 yildir sorun olmadigini goreceksin. Mesela fokus hizi, AF sensor sayisi falan, o eski makina bile bu kadar yeterliyse bizim bugun daha neyi konustugumuza hayret edeceksin.

Bugun alacagin en dandik DSLR bile su yukarida saydigim avantajlarin hepsini barindiriyor bunyesinde. Dolayisi ile bizim gibi parayi zor yoldan kazanana amator/meraklilarin Canon 5D gibi 3 sene sonra degeri sifirlanacak birseye yatirim yapmasi dupeduz akildisi. Cok paran varsa veya 5D'yi gerektirecek bir isin varsa durum farkli tabii.

Son zamanlarda ortaya cikan devrim niteligindeki tek buyuk ilerleme stabilizasyon, dolayisi ile hazir cok ucuza elde etmek mumkunken stabilizasyonlu makinayi tercih etmemek de pek akillica gelmiyor bana. Bu yuzden IS veya VR lens alamayacak, bu ise yeni giren meraklilara Canon veya Nikon tavsiye etmiyorum. Hem bu tavir uzun vadede onlarin ya IS/VR lensin fiyatlarini dusurmeye zorlayacaktir, yada govdeye stabilizasyon koymaya.

 

Tarih: 23 Kasım 2006, 14:19 - İp: 85.***.**7.158
cazip
cazip (üye)
İstanbul / Amatör

antika,
yazını çok beyendim aynı benim gibi düşünüyorsun.bütün yapılanlar tüketim endüstrisi için.makina üreticileri eskiyi dijitalde yaşatmaya devam etmeye çalışıyorlar.lenslerde vr lerde ama yenik düşecekler ve iki cam parçalarını binlerce dolara satamayacaklar.şu anda bilinçli olarak dijital teknolojiyi düşük tutuyorlar.on paralık iyi bir sensör koymak istemiyorlar .bütün bunlar ürettikleri lensleri eskisi gibi pahalı satmak istemelerinden.

 

Tarih: 23 Kasım 2006, 14:34 - İp: 81.***.**5.246
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

Antika bak bu son yazdığın yazının tamamına katılıyorum.O halde tüketim endüstrisi içinde yaşıyorsak Pentax en uygun DSLR oluyor.Ben bunu tamamen kabul ediyorum.

Peki bu pentax'ın yetkili servis ağı yada satış ağı niçin daha sıkıntılı??

İzmir'de pentax satan bir yere rastlamadım.Bu kötü bir durum.

Nikon ile Canon'u BMW ve Mercedes'e benzetebilirsin.Herşeye shp lüks araçlar ama satış ve servis ağlarıda gayet geniş.

Jaguar'da kaliteli ama parçasını bulmak için bazen yurtdışı devreyye giriyor ve tamircisini bulam bir hayli zor.Büyükşehirlerde var,ya anadoluda...

Umarım ne demek istediğim anlaşılmıştır.Yoksa insanlar aptalmı pentax yerine dünya parası verip Canon-Nikon alıyor.

Hadi Pentax'ın ülkemizde sıkıntılı bir yaygınlaşma eksiği olduğunu varsayalım.Peeki Avrupalılar niçin bu markaları daha çok tercih ediyor??

Antika bütçesi kısıtlı olan insanlar için K100D çok uygun hatta pentax'ın şu an satılan birkaç lensini yeterli görüyorlarsa iyi bir tercih.Ama belli konulara yoğunlaşacaklar ise,yani genel amaçlı lensler yeterli gelmiyecek ise büyük markalara yönelmeleri şart.

 

Tarih: 23 Kasım 2006, 23:23 - İp: 85.***.**4.96
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Kivanc,

Canon'un bolca cesit lensinin olmasinin bizim gibi mutevazi butceli amator/meraklilara faydasini anlatir misin? Canon onca cesidi var ama pek azi ucuza. Bizim ulasabilecegimiz (ve dahi esas ihtiyacimiz olan ) lenslerin ayni kalitesi ise Pentax'da da var, Minolta'da da, Sigma'da da.

Hani simdi Canon/Nikon makina alip 2-3 sene sonra parasi oldugunda egzotik lens pesine dusmeyi dusunenlere duyrulur: O gun geldiginde ister istemez bugun aldiginiz makinayi degistirmeyeceginizi mi saniyorsunuz, bal gibi degistireceksiniz, cunku demode olmus olacak, garantisi bitmis olacak vs. . Arada gecen yillara ne olacak ?

Bir de gercekci olalim, paramiz olsun veya olmasin, Canon'un/Nikon'un isterse bin cesit lensi olsun, elimizde tutacagimiz 2 bilemedin 3 adet lens, 997 tanesi bizi zerrece ilgilendirmeyecek, nihayetinde amatoruz, merakliyiz.

Bu arada :

OTO BALIM LTD. ŞTİ.
Nadir Nadi Cad. No:13 Konak - İZMİR
Tel: 232 483 74 17
Fax: 232 484 33 13
E-Mail: [email protected]


FOTO IŞIK FOT.VE MALZ.SAN. VE TİC. LTD.ŞTİ.
Çobanoğlu Zekibey Cad. No:3/A Konak - İZMİR
Tel: 0232 483 53 27 Fax: 0232 441 94 36

HAMZA RÜSTEM FOTOĞRAFÇILIK PROJEKSİYON SAN.TİC.LTD.ŞTİ
Anafartalar Cad.No:150, Kemeraltı - İZMİR
Tel: 0232 425 56 75 Fax: 0232 441 03 43
E-Mail: [email protected]

EKİP DAYANIKLI TÜKETİM MALLARI
Gazipaşa Bulvarı 46/C Çankaya – İZMİR
Tel: 0232 441 45 35 0232 425 75 76

Bitmedi:

http://forum.netfotograf.com/dslr_slrlike_reviews.asp?msg_id=14441

http://www.orhanbukey.com.tr

 

Tarih: 24 Kasım 2006, 00:57 - İp: 85.***.**7.139
guneyt
guneyt (üye)
Ankara / Amatör

Merhabalar,

Antika bahsettiğin IS ile ilgili bir iki söylemek istiyorum. Fotorafçılık tamamıyle elde makine ile dolaşmak değilki. Mesela stüdyo fotorafçılığı var, macro çekimler var yada manzara çekimleri var. Yani demek istediğim bu tip çekimlerde çoğunlukla tripod kullaniliyor. Tripod olunca zaten IS anlamını yitiriyor. Yani IS bir lens almak herkes icin şart değil.

2nci noktaya gelirsek IS sistemi titreşimleri belli bir oranda telafi ederek resimdeki makina sarsıntısından kaynaklanan bulanıklığı azaltıyor zaten bunu herkes biliyor.
Evet bu bağlamda dediğin doğru eğer 1/400 gibi bir değerden daha yavaş foto çekiyorsan IS sonucu daha başarılı yapiyor. Fakat işte can alıcı noktaya geliyorum. Hemen hemen baktığım tüm yorumlarda IS olmayan lensler IS li versiyonlarından daha başarılı görünüyor optik kalite olarak. İlginç değil mi ? Mesela Canon 70-200 f2.8L lens kesinlikle Canon 70-200 f2.8L Is den daha kaliteli.
Bunun nedeni çok basit. Evet her ikisinde aynı optik var ama IS li olan lensin içindeki bazı düzenekler hareketli olduğu için (sarsıntıyı companse etmek için), sarsıntın olmadığı durumlarda misal tripod kullanıldığında kalite kaybı veriyor.


Yani kısaca arkadaşlar çoğunlukla tripod kullaniyorsanız IS gereksiz. Hem fazla para veriyorsunuz hemde çok azda olsa kalite düşüyor. Ama makine elde dolaşıyorsanız bunun sağladığı avantaj kesinlikle çok büyük.

 

Tarih: 24 Kasım 2006, 02:06 - İp: 85.***.**1.45