erndvc
erndvc (üye)
Ordu / Amatör

350d Mi 400d Mi

Arkadaşlar yaklaşık 1 yıldır fotoğrafçılık merakım had safhaya ulaşmış durumda.Fotoğrafçılıkla ilgili her siteyi her yayını takip ediyorum.Kendimi teorik olarak bir hayli de eğittiğimi düşünüyorum.Tabi bunu çekimlerime de yansıtmaya da çalışıyorum.Fakat şu an elimdeki makina Canon a75.Tabi fotoğrafçılığın tekniklerini öğrenmeye başladıkça elimdeki makinenin her nekadar manuel birtakım özellikleri olsa da,nekadar yetersiz olduğunu anladım.Yavaş yavaş bir dslr ye geçmek istiyorum.Bunun için kafamdaki makineler 350d ve 400d.İkisi arasında 350 ytl gibi bir fark var.Acaba 350d alıp yanınada biraz daha cebi zorlayarak bir Sigma 17-70 DC Macro mu alsam yoksa daha yeni teknoloji olan 400d yi alıp kit lensi ile idare edip yaklaşık 2 yıl sonra bir 17-70 mi alsam.Neyapmalı.çok kararsızım.yardımcı olurmusunuz?

Tarih: 21 Kasım 2006, 21:53 - İp: 88.***.**2.119
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Guneyt,

Benim burada yazilarimi adresledigim grup mutevazi butceli amator/meraklilardi. Cogunlukla IS'ye ihtiyac duyulan sartlarda cekim yaparlar.

Optik bozulma konusunda haklisin. Yalniz sensorden stabilizasyonda optik bozulma olmaz. 2 sistemin karsilastimasini yaptigim yazim icin bkz. http://forum.netfotograf.com/dslr_slrlike_reviews.asp?msg_id=14669

 

Tarih: 24 Kasım 2006, 11:17 - İp: 85.***.**7.158
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

selamlar..
guney'e katiliyorum, IS'li olmasinin tek avantaji tripod'suz yapilacak cekimlerde.. ama sart da degil..
ozgur sana da katiliyorum, cunku soz konusu kullanici amatorler..

deminden beri okuyorum konuyu, herseyi aklimda tutmaya calisiyordum ama hersey gitti aklimdan iyi mi..

....
iS'siz lens olan 17-70'i bence kimse kucumsemesin.. IS evet, 3 stop'a kadar avantaj sagliyor ama 3 stop asildiktan sonra da yine IS'siz lens gibi sonuc verecektir..
sonucta yine IS'in de etkin olamadigi alan var..

ozgur, bence, 20 fotograf cekip de, aralarinda sadece 2 (2 demistin degil mi?.. bak karistirdim iste..) tane keskin fotograf yakalamak cok zor.. eger ki yavas shutter kullaniliyorsa, al seri cekime ve parmagini shutter'dan kaldirma, ben her seferinde keskin olanlarini yakalayabiliyorum.. ki sonucta dslr kamera kullaniyoruz.. madem yeterince hizli degil shutter, iso'yu arttirabiliriz..
17-70 lensi ile 1/30'dan 1/140'a kadar shutter kullanmakla IS'in ihtiyacini kimse duymaz.. 1/140 da hic fazla degil dogrusu.. ben 70-200'u IS'siz kullaniyorum..

kaliteli lensler kullaninca, fine detail de daha belirgin oluyor.. ki bir ara adnan'in actigi konuda da tartismistik bu konuyu.. kaliteli lens olunca, yuksek iso'da bile olsa daha keskin ayrinti yakalayabildiginden lens, yine kabul edilebilir sonuc aliniyor..

............

"Benim anlamadığım 2 yıl boyunca neden hiç lens alamayacağın??

Durum o kadar vahim olmamalı değil mi??
Öyle ise DSLR olmasa bile Sony R1 alırsın ve kaliteli bir makinaya sahip olursun."

kivanc bu noktada kesinlikle haklisin.. bence de erndvc, r1 almali kendisine.. tabii ki ozellikle dslr almak istemiyorsa..
surasi bir gercek ki, 2 sene boyunca kotu lens kullanip, 2 sene sonrasinda ayni zamanda eldeki dslr da eskiyecekse, ne anlami var ki dslr almanin?..
17-70 icin durum degisir ama.. 17-70 kaliteli bir lens.. ve 350d ile r1 kalitesinde fotograf veriyor..
ama burada atladigimiz bir konu var, o da, 350d'nin f/2.8'de cok etkin af mekanizmasinin olmadigi konusu.. 400d'de 30d'de kullanilan af mekanizmasi kullanilmis..
ne kadar fark aralarinda 350d ile 400d arasinda allah askina?.. eger ki cok yoksa, erndvc, biraz daha vereceksin hocam ve 400d alacaksin.. ama kit lensi ile birlikte degil 17-70 ile birlikte..
kit lensi de kotu degil, ki defalarca kit lensinin yapabildigini gosterdim forumlarda.. ama 17-70 ile de arasinda daglar kadar fark var dogrusu..

........
30 sene 5d'yi kullanabilme konusu..
dijital makineler, bir yerde okumustum, 10 senelik bir omre sahip oluyorlarmis genelde.. sensorlerde meydana gelen bir kalite kaybiydi sanirim konu.. defalarca isiga maruz kalinca, photosite'larda kalite kaybi olusmaya basliyormus..

ozgur, 30 sene sonra film makinelere bakip da vay be demeyecegim dogrusu ben.. ben su anda da demiyorum.. film makine mi kaldi artik.. dijital makineler artik her alanda daha ustunler..
evet eskisi gibi kaliteli uretilmiyor elektronik esyalar, ona katiliyorum kesinlikle..
....

 

Tarih: 27 Kasım 2006, 04:23 - İp: 86.***.**0.120
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

İlker peki şöyle düşün.5D almışsın ve ff sensörlü...Ve şu anda hepimizin kabul edebileceği bir kalitesi var.Eksik nesi var??

2 eksik var gibi gözüküyor.Aslında biri sen ve senin gibi düşünenlere göre bir eksiklik,diğeri ise daha fazla çoğunluğa göre eksiklik.

Şimdi 5D'de;

Saniyede 5 kare çekebilen ve ön belleği sayesinde RAW ve jpeg seri çekimler için olan kayıt miktarı arttırılsa,

Ve senin yinede D200 kadar sağlam değil dediğin gövdesi daha da sağlamlaştırılsa ne eksiği kalacak ki.(Sakın gövde üzerinde IS ve Toz önleyici demeyin kendimi asarım )


Yani 5D kullanırken oluşabilecekler perde ömrünü tamamlar ve değiştirilir.Ve senin dediğin sensör eskir ki bunu da yenilemek imkanı var.Canon 20 sene önce ürettiği bir makinanın yedek parçalarını kullanıcıya sunuyormu bilemiyorum ama eğer öyle ise 5D'nin mükemmel görüntü kalitesine(süper lenslerinde var olduğunu kabul ederek!)
göre 20-30 sene kullanılacağını iddia ediyorum.

Sen ne dersin İlker??

 

Tarih: 27 Kasım 2006, 16:02 - İp: 85.***.**3.177
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

kivanc aslinda 5d'nin body'si cok kaliteli, d200 gibi bir his vermiyor ama cok da geri kalmaz.. sonucta magnezyum body yine..
20-30 sene kullanabilecegini zannetmem, cunku sensorlerin omurleri olarak 10 sene biciliyor. belli bir sure sonrasinda sensor isiga cok fazla maruz kaldigindan yipraniyormus..
aslinda bu konuyu iyice arastirip acikliga kavusturalim..

 

Tarih: 29 Kasım 2006, 04:34 - İp: 86.***.**0.120
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

20-30 sene mi?

Ev mi alıyorsunuz?

 

Tarih: 29 Kasım 2006, 09:05 - İp: 85.***.**5.234
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Kivanc,

Bugun 30 yillik neyi kullanmak istiyorsun ?

30 yil sonra bugunun hangi dijital makinasini kullanmak isteyebilirsin ? Kaldiki bundan 30 yil sonra 60 yasindaki makinalar tikir tikir calisirken, 30 yasindakiler coktaaan cop olmus olacaklar.

Hazir konu 5D'den acilmisken Ken Rockwell yine dokturmus :
150 USDlik makina ile 5000 USDligin karsilastirmasi

 

Tarih: 29 Kasım 2006, 11:04 - İp: 85.***.**3.254
e0s
e0s (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

Selam arkadaşlar..

Konuyu henüz yeni gördüm çok fazla zamanım olmadığı içinde tamamını okuyamadım.

350D mi 400D mi sorusu IS nin önemi yada önemsiz oluşuna kadar gelmiş sanırım..

Ben olsam şimdi 350D arasında 400D 400D alırdım, 10MP çözünürlük ile 6mp çözünürlük arasında pek önemli bir fark yok gibi birşey okudum antika arkadaşımızın yazdığı..

Katılmıyorum, çünki çözünürlüğün yüksek olması sadece büyük baskı alırken gereklidir diye bir geyik vardır ya yanlış, detay anlamında çok büyük avantajı vardır,6MP bir makine ile boy fotografı çekin,ayrıca 10MP ile çekin ve A4 baskı alın kişinin yüzüne denk gelen noktada daha çok piksel olduğu için renk bilgisi daha fazla olacak detay daha fazla olacak.Bu konuda benim gibi düşünenler eminim çok fazladır.

Stüdyoda D100 ve EOS 5D kullanan bir arkadaşım 6.0MP D100 boy fotograflarından memnun değil.Bırakın boy fotografı boy fotografta daha belirgin olduğu için o örneği söyledim portrede bile farkediyor.Zaten mantık olarak boyda farkediyorsa portredede farkeder.Önemli olan gözümüzü ne kadar rahatsız ettiği.Fotograflarınıza orjinal boyutunda baktığınızda normal boyutunda baktığınız kadar keskin olmadığını görürsünüz.

Is olayına gelince gereksiz yere bir tartışma olarak görüyorum,bu zorunlu tercih olabileceği gibi gereksiz olacağını düşünmekte çok normal.Bu konuda tartışma bir yere götürmez bizi,Body üzerindeki IS ile LENS üzerindeki IS olayıda kıyaslanamaz.Biri ucuz yollu,diğeri pahalı ama kaliteli olan IS sistemi.Ben yanımda tripod taşımak yerine IS li lens tercih etmişsem buna kimse gereksiz diyemez,IS yi gereksiz gören kişiyede IS kullanan tercihini sorgulayamaz.

Kimi için önemli,kimi için önemsiz.stüdyo fotografçısı napsın IS yi.Ama spor fotografçıları içinde önemli bir rol oynuyor.

Kaçırdığım bir yer varmıydı bilmiyorum konunun geneli buydu sanırım

Herkese selamlar,sevgiler.

 

Tarih: 29 Kasım 2006, 11:42 - İp: 85.***.**3.100
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

Tripod kullananlar için yüksek Iso başarısının da bir önemi yok. IS,AS,VR herneyse bu sistemi olsa da olur olmasa da noktasına getirip buna mukabil yüksek Iso başarısını çok önemli bir özellik gibi vurgulamak bir tezat oluşturuyor bence. Yüksek Iso'yu nerede kullanıyoruz. Ya hareketi dondurmak için yüksek enstantane kullanmamız gerekiyor ama ortam ışığı buna müsait değil. Ya da konu hareketsiz ama elimizden kaynaklanan titreşimi engellemek için yine yüksek enstantane kullanmak zorunda kalıyoruz, ışık yetersizse de Iso'yu yükseltiyoruz. AS sisteminden önce her iki durum için de yüksek Iso başarısı önemli idi. Ancak AS sistemli makineye sahipseniz ikinci durum için yüksek Iso'ya ihtiyacınız kalmıyor. Örnek vermek gerekirse AS'siz makinede netlikten feda etmemek için 1/100 saniyede çekmeniz gereken fotoğraf için 1600 Iso kullanmanız gerekiyorsa aynı fotoğrafı 2 stop avantaj sağlayan AS'li makineyle 400 Iso'da 1/25 sn'de çekebilirsiniz.

 

Tarih: 29 Kasım 2006, 12:17 - İp: 213.***.**5.242
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

eos,

Canon'un ISsi iyi calisiyor mu, calismiyor mu?

Bir iki ornekle gosterirsen insanlar kendileri karar verirler neyi sececeklerine.

Ben cekim yaptigimda %60 ihmalle stabilizasyonun ise yaradigi isik kosullarinaa denk geliyorum. DSLR zaten basli basina psikolojik handikap, kocaman makina, ne zaman cantadan cikarsam herkesin gozu uzerimde gibi hissediyorum (ki gercekten oyle sanirim), yetmedi bir de ustume tripodun psikoljik ve fiziksel agirligini mi alayim. Yok, hayir, tesekkurler, ben ucuz fakat ise yarar govde uzeri stabilizasyonumla idare edeyim en iyisi.

6MP ile 10MP arasindaki yogunluk farki sadece %30
( sqr_root(10/6)=1.3 ) Peki benim icin cogunlukla ise yarayan stabilizasyon olmasaydi, olusabilecek sarsintinin goruntu uzerindeki etkisi kac piksel boyutunda sence? Resolusyonu sadece ve sadece 1/3 piksel boyunda arttirdik, ama stabilizasyonluk yuzunden kucucuk bir sarsintinin faturasi 2-3 piksel ise ben neyleyim o fazla pikselleri, hafiza kartimda fazladan yer isgale etmekten baska hicbir halta yaramazlar. Bir de yuksek MPnin dusuk ISO performansi ekleniyor hesaba, stabilizayson 2 kere daha onemli oluyor. Hele benim gibi hala kit lens kullanan birisinin bu kosullar altinda 10MPnin hakkini veremeyeceginden adim gibi eminim.

Boy posteri almaya calisan bir arkadasinin ornegini vermissin. Sorabilir miyim acaba hangi lensle bu isi yapiyor? Tripod kullaniyor mu? Etrafta bol bol isigi var mi? Kisacasi studyoda her turlu psikolojik ve fiziksel ve dahi finansal yukten muaf mi calisiyor? O zaman neden abidik gubidik Canon'la ugrasiyorki, gitsin Hasselblad alsin kendine

Gordugun gibi finansal, fiziksel, psikolojik kosullari gozonune alarak en uygun cozumu bulmaya calisiyoruz burada. (yani Hasselblad cozum degil ) Hedef kitlemiz makinayi eline alip kendini yollara, sosyal ortamlara salan mutevazi butceli amator/merakli kitlesi.

 

Tarih: 29 Kasım 2006, 13:47 - İp: 85.***.**8.22
e0s
e0s (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

Selam antika.

Şu açık bir gerçek fotograf flu ise 50MP olması birşey ifade etmez.Ama sen 10MP alacağıma IS olan 6.0mp alırım diyorsan buda gene kişinin tercihe kalmıştır alacak kişinin IS ye pek ihtiyacı yoksa neden yüksek çözünürlük almasınki.Kişinin taktiri burada önemli olan senin benim söylediğim değil.

Canon IS si ile ilgili örnek demişsin kendi çektiğim örnek görsel yok,ancak 1sn ve üzeri pozlama değerlerinde IS hiç bir işe yaramaz.1/30 enstantene ile IS siz lensle fotograf çekebiliyorsan 1/8 enstantenede IS li lens ilede çekebilirsin.Yada bizim tripod volkan dediğimiz bir adam var IS olmadanda 1/8 enstantenede çekebiliyor.yani bu IS sana kesin şu esntantenede fotograf çekme olanağı sağlar diye bir şey yok hepimiz biliyoruz.Kimisi IS olsada 1/30da zor çekiyor.adam acayip titrek hasta belkide.Zor ışık koşullarını zorlayan biriysen asa yükseltmek istemiyorsan alırsın IS li lens bakarsın işine.Yada IS si olan bir body.

Yüksek pikselin düşük ıso performansı demişsin ancak D70 6mp 350D 8mp iken bile 350D ıso performansı çok daha başarılıydı.Burada Canon dan bahsediyoruz,daha kimse ISO konusunda eline su dökemedi.Aynı şekilde 10mp 400D 10mp makineler arasındada ıso performansı en başarılı olanı.

Sen 6.0mp IS li gövdenle çektiğin portre yada boy fotografın detaylarının 10mp makine ile aynı olmadığını biliyorsun , çözünürlük konusunda söylediğime neden hala neyleyim pikseli diyorsun onu anlamadım.Çözünürlük konusunda dediklerim bunlar daha fazla detay,daha fazla renk bilgisi.IS ile çözünürlüğü ilişkilendirmeni anlayamadım.Ayrıca şöylede bir tezat var 6.0 mp olup ıso performansın artıyorsa IS ye gerek yok bas asayı hızlı enstanteneye ulaş nasılsa ıso performansın çok iyi.Yani kısacası kişilerin tercihlerini ben sen o bu çok net değerlendiremeyiz.Sen kendini tanımışsın genelde IS ihtiyacım var diyorsun o zaman IS kullanırsın,bende öyle IS benim içinde gerekli.topic açan arkadaş için önemli değilmi buna o karar verecek.

Ayrıca tripod kullan IS den vazgeç yada ISden vazgeçme gibi bir söylemim yok baştan beri söylüyorum bu tamamen tercih meselesi.Yüksek çözünürlükte her zaman avantajdır.Daha fazla renk bilgisi daha fazla detay.Is de avantajdır hep aydınlık yerde çekeceksin diye bir şey yok.Ama doğa fotografçısı olup gündüz çalışıyorsan IS de gereksiz o zaman.Ama spor fotografçısı olup Tele optik kullanıpta 400mm prime IS siz olmaz.Birkere makine elinde kadrajlamada bile ufak titremeler vizöre çok yansır.O zaman da sensörde IS de yaramaz kadrajı kaydırabilirsiniz.Sensördeki IS yi vizörde göremiyorsun.

Yani Ahmet in Mehmetin işine bazen çok fazla kendimizeymiş gibi yorum yapıyoruz.IS limi alacak IS sizmi alacak buna o kişi karar verecek.Biz farkını söyledikmi söyledik.
Mp farkınıda söyledimmi söyledim.

Genede anlatamadığım yanlış anlattığım birşey varsa tartışırız.

 

Tarih: 29 Kasım 2006, 20:05 - İp: 85.***.**3.100