notyet
notyet (üye)
Trabzon / Amatör

Sensör Temizliği Yapma.

Arkadaşlar kendi makinemde sensörümün tozlanması sebebiyle sensör temizliği yaptım.Forumda gördüğüm kadarıyla bu sorun başına gelen baya arkadaş var belki nasıl yapıldığını anlatırsam yardım etmiş olurum.

Öncelikle sensörünüzde toz olup olmadığını anlamak için.Fotoğraf makinenizde diyafram değerini f/30 seviyelerine getirip,ona uygun bir enstantane değeri seçtikten sonra makineyi beyaz bir yüzeye tutarak çekim yapın.Eğer resminizde beyazın dışında noktalar oluyorsa lkensiniz yada sensörünüz tozlanmış demektir.

Lensinizi gözlük camlarını silmeye yarayan bezle sildikten sonra aynı işlemi tekrarladığınızda hala aynı sorunla karşılaşıyorsanız sensörünüz tozlanmış demektir.

Sensör temizlemek için lensinizi makinenizde çıkardıktan sonra.Makinenizi açarak menüden "sensör clining" seçeneğini seçin makine sensörün önünü açacaktır.Piyasadan kolayca bulabileceğiniz sensör temizleme setlerinden alarak sensörünüzü temizleyin.Daha sonra makinenizi kapatarak lensinizi makinenize geri takın.Başta yaptığınız işlemi tekrarlayın tozlanmanın gittiğini göreceksiniz.

Tarih: 2 Nisan 2007, 19:16 - İp: 88.***.**0.112
badboy79tr
badboy79tr (üye)
Kırklareli / Doğa Fotoğrafçısı

Ben sensör temizlemek için kulak temizleme çubuğu kullanıyorum. Tabi kuru olarak ve bastırmadan gafif hafif dokunarak. En iyisi sensörü açığa çıkardıktan sonra hava pompası kullanarak üflemek eğer etkili olmazsa kulak temizleme çubuğu kullanılabilir. Herhangi bir sıvı kullanmayın. Elektrik süpürgesi ise işe yaramıyor ve riskli.

 

Tarih: 4 Ekim 2010, 16:20 - İp: 85.***.**7.181
kere15987
kere15987 (üye)
İzmir / Amatör

Tavsiye
gözlük temizleme bezi ve sıvısı gerekli
öncelikle gözlük temizleme bezini kireçsiz( hazır su veya kaynamış su) ve şampuanla iyice yıkayıp saç kurutma makinasıyla kuruttum. sensör genişliğinde mukavva kestim gözlük temizleme bezini mukavva ya sardım (sensöre gelecek yeri düzgün olacak aynı anda sensöre mukavvanın aynı baskıyı yapması gerek.) daha sonra gözlük temizleme sıvısını sardığımızbezın ucuna püskürtum nemlendirdim. makinayı sensör temizliği moduna alıyoruz. sönsörlerin üzerindeki tozları mümkün ol duğunca havayla uzaklaştırıyoruz. hazırladığımız bezi fazla bastırmadan tek seferde siliyoruz. dikkatli bakarsanız makianın içinde iki adet ayna göreceksiniz ikisinide temizleye bilirsiniz. bezin sildiğiniz kısmı birkez kullanınız.
not: bu işlemi yapmadan önce mutlaka internetten sensör temizleme videolarını izleyiniz ben temizledim ve oldu sizlere kolay gelsin

 

Tarih: 7 Ekim 2010, 11:02 - İp: 92.***.**6.34
bruiser
bruiser (üye)
Konya / Amatör

green clean sensör temizleme kiti aldım ve sildikten sonra düzelmişti fakat sonradan lensin içinde olduğunu varsaydığım bir kaç toz çıktı bende hava spreyi ile üflerken spreyden bir sıvı lensi tekrar ıslattı ve kurudu hemen sonra tekrar uzun süre sildikten sonra lekeleri çıkartabildim fakat bu sefer bu lekeler piyasaya çıktı ve ne kadar silsemde çıkmıyorlar. sensörü çizmişim galiba..

bunu düzeltmenin bir yolu var mıdır ? yoksa sensörü değiştirtebilir miyim ? değişme şansı varsa ne kadara mal olur ?

teşekkürler

burda fotoyu ekliyorum

http://yfrog.com/n0img48951j

 

Tarih: 12 Ekim 2010, 21:38 - İp: 88.***.**0.241
cengolojik
cengolojik (üye)
İstanbul / Doğa Fotoğrafçısı

Arkadaşlar birçok temizleme yöntemi anlatılmış, sensör temizleme işini bende çok riskli sanıyordum fakat dikkatli olunca gerçekten 2 dk nızı almıyor. Bende kendim temizledim, önce kısık diyaframda tozların sensör üzerindeki yerlerini tespit ettim, daha sonra kulak çubuğunun üzerindeki pamukları elime çekip uzattım tüy gibi bi hal verdim yani, sonra ışıklı bi ortamda sensöru açık konuma getirdim zaten ışığa tuttuğunuzda yerlerini tespit ettiğiniz tozları gözünüzle göreceksiniz dikkatlice bakınız, sonra kulak çubuğuyla tozların üzerine ÇOK HAFİF ŞEKİLDE dokundurup çektim kesinlikle süpürmedim dikkatiniz çekerim, tozlar kulak çubuğu tarafından tutulmuş oluyor, zaten sensörün üzeri parlak bir zarla kaplı göreceksiniz,yani saçma bir müdahale yapmadığınız sürece öyle hemen çizilecek birşey değil, okşayarak tozları sensörünüzden uzaklaştırmış oluyorsunuz bu işlem sonucunda, makinem pentax k10d , zaten toz önleme özelliğiniz varsa makineyi her açıp kapadığınızda çalıştırınız, bu anlattığım sensöre "konmuş" tozlar için tabiki daha inatçı bir lekesi veya tozu olan arkadaşlar başka yöntem deneyebilirler,umarım faydalı olur yazdığım, basit tozlar için öyle kit mit para vermenize gerek yok, tozsuz bol ışıklı fotoğraflar...

 

Tarih: 31 Ekim 2010, 21:55 - İp: 188.***.**0.161
elcezeri
elcezeri (üye)
İstanbul / Amatör

-bunları okuyunca DSLR almaktan caydım...hatta artık önermem bile...ve hatta başlığı bile "...yapma ha!!! olarak algıladım...
-peki kompakt veya SLR-Like'larda bu sorun hiç yok mu?...

#elcezeri' tarafından 31.10.2010 22:33:09 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 31 Ekim 2010, 22:13 - İp: 78.***.**4.140
cengolojik
cengolojik (üye)
İstanbul / Doğa Fotoğrafçısı

1-Fotoğrafçılık uğraş ve emek isteyen bir hobidir, fotoğraf çekmeyi sevebilirsiniz fakat gerçekten bir dslr makineye ihtiyacınız olup olmadığını iyi düşünmenizde fayda var. Zira bu işle gerçekten uğraşmak ve zevk almak istiyorsanız , yani fotoğraf çekmenin tadında varmak istiyorsanız dslr kaçınılmaz diye düşünüyorum ,ama fotoğraf çekmek için dslr şart diye de bir kaide yok. Diyeceğim her işin bir inceliği var ,dslr kullanmanında sensör temizliği diye bir inceliği olması gibi.

2-kompak makinelerde sensör ve lens kapalı bir sistem olduğu için sensörün tozlanması veya lensin içine toz girmesi olası bir durum değil.

 

Tarih: 1 Kasım 2010, 19:00 - İp: 188.***.**5.105
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

arkadaslar, kişisel tavsiyem sensorlerinizi kendiniz temizlemeyin.
bu meret zaten habire tozlanan birşeyse yanlıs kullanıyorsunuz makineyi demektir.
tozları işinin ehli birine temizletin,sonrasında yaptıgınız bir yanlısı pahalı bir servis masrafıyla odeyebilirsiniz.

 

Tarih: 1 Kasım 2010, 19:10 - İp: 88.***.**8.140
elcezeri
elcezeri (üye)
İstanbul / Amatör

2-kompak makinelerde sensör ve lens kapalı bir sistem olduğu için sensörün tozlanması veya lensin içine toz girmesi olası bir durum değil.

-bu çok iddialı olmuş...lensin içine toz girdiğini birçok kompakt makinada gördüm...lensin içine giren toz, sensöre de ulaşabilir...şimdi düşündüm de, sadece ihtimal ve oran daha az olur gibi geldi bana...

 

Tarih: 1 Kasım 2010, 19:28 - İp: 78.***.**5.234
cengolojik
cengolojik (üye)
İstanbul / Doğa Fotoğrafçısı

Tabi kesin konuşmadım zaten, fakat slr makinelerdeki gibi lens takıp çıkarma veya herhangi bir şekilde makinenin içini açma durumu söz konusu olmadığından kompak makinelerde tozun sensöre kadar ulaşacağını sanmıyorum istisnai bi durum olmadığı sürece..Bence toz bulaşırmı bulaşmazmı korkusunu bir kenara bırakıp fotoğraf çekmek lazım zira sakınılan göze çöp batarmış

 

Tarih: 1 Kasım 2010, 21:40 - İp: 188.***.**5.105
fomadijital
fomadijital (üye)
İzmir / Firma

izmirde kurduğumuz basınçlı ve vakumlu sistem ile

sensöre hiç temas etmeden 10 dakikada

temizliğini yapıyoruz


Dijital SLR fotoğraf makinelerinin
iç temizliği ,vizör, screen ve lens
temizliğide yapılmaktadır.
Sensör temizliği (ayna , sensör , screen ) dahil : 20 tl.dir
Diğer temizlik ücretleri cihazlara göre değiştiği için lütfen fiyat sorunuz.

FOMA

DİJİTAL

fotoğrafçılık ve makina

olarak 1989 yılından beri izmir kemeraltında

analog ve digital fotoğraf makinelerinin ve

objektif , flaş ve diğer optik cihazların tamirini yapmaktayım

Tüm cihazların tamiri 3 ay garantili olarak yapılır

sorunlarınız için mail atabilir veya telefon açabilirsiniz

danışmak , fiyat tesbiti ücretsizdir

 

Tarih: 2 Kasım 2010, 14:27 - İp: 88.***.**9.212