notyet
notyet (üye)
Trabzon / Amatör

Sensör Temizliği Yapma.

Arkadaşlar kendi makinemde sensörümün tozlanması sebebiyle sensör temizliği yaptım.Forumda gördüğüm kadarıyla bu sorun başına gelen baya arkadaş var belki nasıl yapıldığını anlatırsam yardım etmiş olurum.

Öncelikle sensörünüzde toz olup olmadığını anlamak için.Fotoğraf makinenizde diyafram değerini f/30 seviyelerine getirip,ona uygun bir enstantane değeri seçtikten sonra makineyi beyaz bir yüzeye tutarak çekim yapın.Eğer resminizde beyazın dışında noktalar oluyorsa lkensiniz yada sensörünüz tozlanmış demektir.

Lensinizi gözlük camlarını silmeye yarayan bezle sildikten sonra aynı işlemi tekrarladığınızda hala aynı sorunla karşılaşıyorsanız sensörünüz tozlanmış demektir.

Sensör temizlemek için lensinizi makinenizde çıkardıktan sonra.Makinenizi açarak menüden "sensör clining" seçeneğini seçin makine sensörün önünü açacaktır.Piyasadan kolayca bulabileceğiniz sensör temizleme setlerinden alarak sensörünüzü temizleyin.Daha sonra makinenizi kapatarak lensinizi makinenize geri takın.Başta yaptığınız işlemi tekrarlayın tozlanmanın gittiğini göreceksiniz.

Tarih: 2 Nisan 2007, 19:16 - İp: 88.***.**0.112
ardabalkan
ardabalkan (üye)
Eskişehir / Amatör

Sensör temizliğinde KESİNLİKLE lens temizleme maddelerini kullanmamalısınız. Çok gerekli değilse (yani kuru temizleme ile giderilebilecekse) sensör için metil alkol bile kullanmayın. Bu son seçeneğiniz olmalı. Sensör temizlemek içn en iyi yöntem hava pompası kullanmaktır, asla nefesinizle üflemeyin, ağzınızdan sıvı bulaşması çok yüksek bir ihtimal.

Sensörünüz için bir pompa edinin, bununla ve dahili toz giderme ile bertaraf edemediğiniz tozlar için servise gidip orada temizlik yaptırın.

Ben tozlardan korunmak için elimdeki tüm objektifleri satarak üç gün önce 18-250mm bir objektif aldım. Epey rahatlattı. Şu anda sensörümde bulunan 16 adet toz tanesini ise yarın edineceğim bir toz pompası ile temizleyeceğim.

 

Tarih: 26 Mayıs 2008, 17:51 - İp: 88.***.**4.99
mcgyver
mcgyver (üye)
İstanbul / Amatör

Sensör temizliği hakkında yeni aldığım makineme bulaşan toz taneciklerini temizlemek için oldukça fazla araştırma yaptım.Çok çeşitli yöntemler var,esasında tozlanan kısım daha onceki arakadaşların bahsettiği gibi sensörün kendisi değil ama onundeki Lowpass filter denilen elektronik bir zar buradan geçen görüntü sensörün üstüne düşüyor ama bu zarı çizerseniz sensörünüze de görüntüler çizikli çıkacaktır.Bu nedenle bu işlemden korkanlar için ve her seferinde temizletmeye götüremeyeceğiniz için Canon D-SLR makinelerinde Dust Delete Data fonksiyonu bulunmakta,bu fonksiyon sizin sensörünüzdeki tozları hafızasına kaydediyor ve bunu çektiğiniz resime ekliyor,daha sonra canonun kendi yazılımı Digital Photo Professional ile sizin gözünüze toz tanecikleri çarpan fotoğraflarınızı açıp stamp fonksiyonu kullanarak,basitçe Dust Delete Data tuşuna bastığınızda önceden kaydedilen toz bilgisi fotoğraftan arındırılıyor. Yeni başlamış,temizletmekten korkan yada temizlemek için belli bir zamanı bekleyen arkadaşlara duyrulur. Dust Delete Data oluşturmak için fotoğraf makinenizin kullanma kılavuzuna bakınız.

 

Tarih: 26 Mayıs 2008, 21:02 - İp: 80.***.**7.206
cemilsolak
cemilsolak (üye)
Hatay / Amatör

Benim makinem Nikon D50, sensor cleaning diye bir secenek yok ???

 

Tarih: 5 Haziran 2008, 20:58 - İp: 88.***.**1.43
sinimus
sinimus (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

arkadaşlar sensör temizliği için cubuk yada farklı kimyasallar kullanmanıza gerek yok, tek gereken süpürge makinesi! sensör cleaning modu açıkken, elinizle süpürge makinesinin ucunu hafifçe makinenize yaklaştırın, hiçbir tarafı çizmeden sensörünüz temizlenecektir, tabi bunu yaparken çok kısa bir zamanda yapmak gerekiyor, kendinize güvenmiyorsanız lütfen uygulamayın

 

Tarih: 7 Ocak 2010, 13:10 - İp: 78.***.**1.138
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Önceden süpürgenin torbasını değiştirmeyi ve/veya haznesini temizlemeyi ihmal ettiyseniz, sensörünüz, perdeniz ve aynanız süpürgenin haznesinden bin beter tozlanmış çıkacaktır, dahası makinanızın bazı küçük parçalarını (vida, conta vs.) onca tozun içinde bulmak zor olacaktır.

Yani siz siz olun asla haznesi temiz olmayan süpürgeyi makinanıza dayamayın.


 

Tarih: 8 Ocak 2010, 18:43 - İp: 88.***.**0.189
madozz
madozz (üye)
Yurtdışı / Doğa Fotoğrafçısı

Elektrik süpürgesi mi yok artık :D

 

Tarih: 9 Ocak 2010, 13:09 - İp: 78.***.**5.58
mmz12
mmz12 (üye)
İstanbul / Meraklı

Merhaba. Elimde eos 450d var, geçen gün vizör e baktıgımda toz oldugunu farkettim ve kulak pamuklarıyla temizlemeye çalıştım ama sonradan farkettim vizördeki şey toz değilmiş oraya yapışmış bişey biraz daha denedim çıkmayınca pamugun ucunu hafif ıslatarak denedim vizörden o şey çıktı ama bu sefer vizör kirlendi çok kötü duruyor nasıl temizleyebilirim? cam sil gibi bişeyle hafifce denesem düzelirmi ?

 

Tarih: 9 Ocak 2010, 16:07 - İp: 88.***.**0.167
dombili
dombili (üye)
İstanbul / Amatör

Sensörfilm ile temizleme: http://www.gletscherbruch.de/foto/sensor/discofilm.avi

 

Tarih: 16 Ocak 2010, 22:20 - İp: 217.***.**3.177
mmz12
mmz12 (üye)
İstanbul / Meraklı

izmirde sensör temizliği yapabilen biryer bilen varmı ?

 

Tarih: 23 Ocak 2010, 19:41 - İp: 78.***.**7.52
bruiser
bruiser (üye)
Konya / Amatör

http://img3.imageshack.us/i/img4194va.jpg/ bu resimde gözüken lekeler sensörden mi kaynaklanıyordur ? lensi temizlememe rağmen hala lekeler devam ediyor ?

Kendim temizleme olayını pek yapamam galiba makinayı daha yeni kullanmaya başladım. belki ilerde olabilir

Nasıl temizlettirebilirim ?

 

Tarih: 1 Ekim 2010, 19:40 - İp: 85.***.**8.241