spradon
spradon (üye)
İstanbul / Amatör

D90 Pozlama Problemi

Sayın arkadaşlar ,Nikon D90 makinamı Diyafram öncelikli moda getirip çekim yaptığımda ilk poz fazla pozlanmış ,ikinci poz normal çıkıyor.
Bu problemi nasıl çözebilirim.
Teşekkürler

Tarih: 4 Temmuz 2010, 21:13 - İp: 217.***.**9.250
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Sonunda Nikon'a makinayı götürecek olsan bile arızanın analiz işini onlara bırakmamakta yarar var . Defalarca gidip gelip hiç bir şey bulunmadan /yapılmadan tamir edildi diye geri yollanan makinaları duyuyoruz hep . Hatanın ne olduğunu bulup delillerle sunmak sana haftalar kazandırabilir .

Problemin perdede/ perde hızında olup olmadığını anlamak/ispatlamak açısından - evde vantilator var mı ??

 

Tarih: 15 Ağustos 2010, 20:20 - İp: 96.***.**4.180
spradon
spradon (üye)
İstanbul / Amatör

Paperman haklısın ,bende aynen arızayı analiz etmeden götürmenin bir işe yaramayacağını düşünüyorum.Evde vantilatörüm var.
Vantilatörü satıp yeni bir makina mı almamı tavsiye edeceksin yoksa?
Ayrıca makinamı Hong Kong 'dan bir arkadaşım vasıtasıyla getirttim.Değiştirme gibi bir şansım da yok.

 

Tarih: 15 Ağustos 2010, 23:35 - İp: 217.***.**1.120
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Makinayı al , çalışan vantilatöre fırlat diyecektim ...

Amaç vantilatoru evvelce yaptığın şekilde arka arkaya fotoğraflayarak sabit gözüken perde hızının fotoğraftan fotoğrafa fark edip etmediğini anlamak . Ama epeyce yoracak - o işlere girişmeden önce :

- Önce bir lensi tak çıkar ve aynı önceden yaptığın tür denemeler yap . Bakalım düzelme var mı ? Lens kontak problemi bir çok probleme sebep olabiliyor. Önce o olasılığı eleyelim .

Arıza devam ediyorsa

- f3.5 harici bir ayarda öncekiler gibi çekim yap . Bakalım seçilen diyaframın etkisi var mı ?

Hala devam ediyorsa vantilatör çekimlerine geçersin . Amaç pervanenin donmasından veya donmamasından perde hızlarındaki farkı görebilmek . Bol ışıklı bir ortam gerekecek - apartmanları çektiğin gibi çek bakalım .Yüksek perde hızları gerekecek - ( 1/500,1/1000 belki fazlası ) deneye yanıla bulursun.

 

Tarih: 16 Ağustos 2010, 00:28 - İp: 96.***.**4.180
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

Merhaba spradon,
En açık diyaframda çektiğine göre, diyafram yapraklarının takılmasını eledik.
Geriye iki ihtimal kalıyor bence.
Ya sadece pozometre hata yapıyor,
bu takdirde benzer sorunları enstantane öncelikli çekimlerde de yaşaman gerekir, bence bunu dene.


Bunun dışında makinedeki hatayı anlamak ve lokalize etmek pek mümkün değil gibi, ana kart veya perde mekanizmasının (veya her ikisinin birden) değiştirilecwğini tahmin ediyorum.

Makinenin manuel konumda, yapılan ayarı değişmeden, her hangi bir poz farklılığı yapması söz konusu ise kesinlikle hatalı makinen var demektir.

Sana bir servis yolu görünüyor maalesef. Şu enstantane öncelikli çekimleri deneyip exiften ISO, PERDE HIZI ve DİYAFRAM değerlerini yazarmısın ?

 

Tarih: 16 Ağustos 2010, 00:40 - İp: 88.***.**0.217
spradon
spradon (üye)
İstanbul / Amatör

Sayın Paperman ve fdemirhan,
Söylediklerinizi iş dönüşü deneyip size ileteceğim.

 

Tarih: 16 Ağustos 2010, 12:32 - İp: 85.***.**8.188
ozansan
ozansan (üye)
Yurtdışı / Reklam Fotoğrafçısı

Bosuna zaman kaybediyorsun be arkadasim.Git guzel bir servise hallettir su problemi.Probleminde belli yani ilk fotograf ile ikinci arasinda bariz isiklandirma farklari var yuksek contrastin oldugu durumlarda.Bence bir fonksiyonu takili kalmis menuden bir turlu reset yapamiyor makina.Kimse yardim edemez bu sekildeki bir probleme ve makina servise girmeli.Yani gonder su makinayi bana hallettireyim artik .soz para mara almicam...

 

Tarih: 17 Ağustos 2010, 03:06 - İp: 221.***.**6.23
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Ozansan makinada şu an bir problem olduğunu biliyoruz , belki servise gitmesi gerektiğini de . Burada tamir etmeye çalışmıyoruz . Saçma sapan basit hataları eleyerek , arızanın tam hangi koşullarda oluştuğunu bulmayı ve sonucunda serviste belki haftalar belki aylar kazanmayı hedefliyoruz. Sadece Turkiye'de değil , Avrupa'da & Amerika'da yoyo gibi servise gidip yapılmadan dönen makina şikayetlerinden geçilmiyor. Japonya'yı bilmem.

Şu an Spradon'un makinası benim ,senin veya Fatih Bey'in elinde olsa , 5 dakika içinde arızasını "pinpoint" etmemiz çok kolay . Bakılacak 2-3 yer , denenecek 3-5 çekim var .

Makinası garantili olmadığından değiştirme ihtimali yok . Parasını vererek ya Nikon servisinde , ya da kendine güvenen bir tamircide ( mesela istanbul_f )çözüm arayacak . Ne kadar çok bilgi sağlarsa , kazıklanma miktarı ve makinasına kavuşma süresi o kadar azalacaktır . Tüketici köşesini bir oku istersen NF'de ...

Bu arada hala çözüm olabilecek çok basit olasılıkların hiç biri denenmedi . Belki bir reset, bir firmware'i tekrar yüklemek - hatta belki sadece lensi çıkarıp takmak ( lens communication sorunu tahmin edilenden çok daha fazla problemler çıkarıyor ) gibi çok basit bir şey de çözecek sorunu .

Spradon sen tak çıkar önce şu lensi bir allahaşkına ...Normalde senin probleminin tersi durumlarda işe yarar ama belli olmaz . Kafamızdan o ihtimal gitsin.

Continous modda çek şöyle 30-40 kare arkaya ...Belki perde az kullanılmaktan sıkışmıştır - düzelir ...Kim bilir ? Makinan hala 1900 perde sayısında .

Perde hızlarıyla da oyna , FDemirhan'ın dediği gibi manuel çekimler dene . Bak bakalım hangi modda,hangi hızda oluyor . Gerekirse sonra vantilator çektiririz sana

Neden mi tüm bunları yap diyorum??. Çünkü internette , hiç bir yerde/forumda bu arızanın daha eşi, benzeri, örneği yok . ( Lens bağlantısı sebebiyle az pozlama var ama çok pozlama yok ) . Genelde arıza oldu mu ,o bir makinayla kalmaz - aynı arızadan forumlarda geçilmez . Malum bu devirde makinasının vidası gevşeyen anında forumlarda çözüm arıyor . Başka forumlarda ben kendim bu konuyu açıp sordum , böyle bir arızaya denk gelen çıkmadı.

Vaktin yok,ugrasmazsan al götür o zaman oyalanmadan tamire ...

edit : Bir ilave daha ...2 yıldır bu siteye üyeyim ; forumlarda şimdiye kadar yukarıda tarif edilen gibi basit işlemlerle sorunu hallolmayan , kullanıcı hatası olmayıp GERÇEKTEN ARIZASI olan ve servise giden D90 görmedim . Bu olursa ilk olacak

#paperman' tarafından 17.08.2010 08:27:49 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 17 Ağustos 2010, 04:39 - İp: 96.***.**4.180
spradon
spradon (üye)
İstanbul / Amatör

Paperman düşüncelerime tercüman olmuşsun teşekkür ederim.Problemi analiz ederek köşeye sıkıştıracağımızı düşünüyorum.Uğraşmayı da açıkçası seviyorum.Yoksa, servise götür 300-500 TL kaptır,o işin kolay tarafı.Belki en sonunda bu olacak ama aklımıza gelen herşeyi denedikten sonra.
Bu problem ile uğraşırken de, sizlerden sağolun bir çok şey öğreniyorum.
-Makinanın objektifini bir kaç kez çıkarıp taktım.
-Seri çekimler yaptım tutukluluk vs. gibi şeyleri elimine etmek için.
Ama değişen bir şey olmadı. Fotoğrafları gönderiyorum.Değerli yorumlarınızı bekliyorum.
Emeği geçen,herkese teşekkür ediyorum.

#spradon' tarafından 17.08.2010 10:47:49 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 17 Ağustos 2010, 09:55 - İp: 85.***.**8.188
spradon
spradon (üye)
İstanbul / Amatör

Farklı f ve program değerlerindeki fotoğrafları yükledim.
Paperman Vantilatör çekimleri aklımda,onu da akşam gönderirim.

#spradon' tarafından 17.08.2010 10:51:29 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 17 Ağustos 2010, 09:56 - İp: 85.***.**8.188
spradon
spradon (üye)
İstanbul / Amatör





 

Tarih: 17 Ağustos 2010, 10:01 - İp: 85.***.**8.188