aeozkan
aeozkan (üye)
İstanbul / Meraklı

D5200 + Helios-44-2 Sonsuza Netleme Problemi

Öncelikle konuyu yanlış yere açtıysam affola.
Merhaba arkadaşlar analog makinemdeki Helios-44-2 f2 58mm lensi M42 bayonet dönüştürücü ile Nikon D5200 makineme taktım. Ama netleme halkasını(netleme halkası dedim ama kullanma kılavuzuna göre DoF scale) min. noktasından max. noktasına çevirdikçe sadece 30cm den 2 metreye kadar arada kalan alanı netliyor. 2 metreden sonrası hep bulanık yani sonsuza netlemiyor. Bunun lens ile sensor arasındaki mesafenin analog makineye göre(lens-film arası) birkaç mm daha uzun olmasından kaynaklandığını düşünüyorum yada lensin doğası mı böyle? Sizin düşünceniz nedir ve sonsuza netlemenin bir yolu yordamı var mı?

Bu arada 30cm ile 2 metre arasındaki çektiğim resimlerde netleştirdiğim alanın keskinliği çok iyi ve netliğin dışında kalan alanın bokehi gayet başarılı. yani tam bir portre lens ama manzara fotoğrafçılığında da kullanmak istiyorum çünkü analog makinede çektiğim manzara fotoğraflarında uzaklar dijitale göre daha net.

Analog makine ile çektiğim bazı fotoğraflar(croplu)
Aşağıdaki resimlerde biraz bulanıklık var. Bu benim hem analogda çekerken hem de baskıyı buraya eklemek için çekerken iyi netleyememden kaynaklı olabilir yada lensle bu kadar oluyor ama dijitale göre daha net, dijital örneği de en son resim.





D5200 + Helios-44-2 örnek(en net ayarda-croplu)

Tarih: 21 Ekim 2020, 15:55 - İp: 176.***.**0.253