orh.turhan
orh.turhan (üye)
Bursa / Doğa Fotoğrafçısı

Gece Fotoğraf Çekimi

Gece (düşük ışık) çekimi
Hemen her fotoğraf makinesi sahibi, bir ya da birkaç kez gece çekimi yapmayı denemiştir. Bu denemelerin büyük bir çoğunluğu ise başarısızlık ile sonuçlanmıştır. Halbuki gece çekimlerinde dikkat edilecek bir iki ufak ayrıntı ile sonuçlar düzelebilirdi. Bunun sebeplerinden birisi hemen hiçbir gece karesi bir diğerine benzemez (eğer sabit bir obje fotoğraflamıyorsak). Bir diğeri ise çekilen fotoğrafın ne çıkacağını çok zor kestirebilmesidir.Şimdi hep beraber gece çekimleri tekniklerine değinelim.



Bir gezidesiniz ve karşınız da yapay ışıklarla aydınlatılmış tarihi, turistik ve ya resmi binalar var, bütün bunlarla beraber hafif bir yağmur yağmış, yollar ışıl ışıl, otomobillerin far ve stop lambalarından yansıyan ışık demetleri yerlerde yansıyor. İşte tam burada yanınızda bir tripod ve fotoğraf makineniz var ise harika fotoğraflar çekeceğiz demektir.



Öncelikle film (duyar kat) insan gözünden farklı çalışır, yani insan gözüne giren bir ışık demeti, bir süre sonra yok olurken, film üstünde eğer üstüne daha güçlü bir ışık gelmez ise sabit kalır. Bu yüzden gece çekimi yaparken birçok siluet oluşur, araba farları ya da stop lambaları uzar gider.



Gece fotoğraf çekmek için seçeceğimiz poz süresi (enstantane), saniyenin kesirleriyle değil (1/125, 1/60,.) saniyelerle (1, 2, 4, 8,.) ifade edilir, bu yüzden gece çekimleri için kullanacağımız fotoğraf makinesinin biraz üst model olmasında fayda olduğu bir gerçektir. Kimi kompakt (pocket) makineler de makinenin pozlama süresine ya da otomatik flaş kullanımına hükmedemediğiz için gece çekimi yapmak bir azap haline dönebilir.



Makinemizin pozlama süresine, diyafram ayarına hükmedebildiğimizi düşünerek devam edelim. Gece, gün içine göre çok az ışık olduğundan alışıla gelmiş makine çekim teknikleri yetersiz kalacaktır. Öncelikle eğer gece çekimlerinde acemi iseniz mutlaka yanınızda bir tripod olması gerekir. Biraz daha fazla kare çektiyseniz geceleri tripod yerine çevrenizde görebileceğiniz düz zeminlerden, elektrik ya da tabela direklerinden nasıl faydalanacağınızı keşfetmiş olacaksınız ki bu keşifler ile gece çekimlerinin tadına daha da varacaksınız.

Makineniz de otomatik çekim modu’nun (P) olduğunu düşünürsek işimiz nispeten çok kolay demektir. P konumun da makine ortam ışığına göre en uygun enstantane (perde açılıp kapanma hızı) ve diyafram (duyar kat üstüne düşecek ışık şiddeti) ayarlarını kendisi yapacak ve size sadece deklanşöre basmak kalacaktır.


Bazı makinelerde P nin yanı sıra zaman öncelikli anlamına gelen T konumu da vardır. T konumun da makine sizin belirleyeceğiniz enstantane hızına göre uygun diyaframı otomatik olarak ayarlayacaktır.

Yine bazı makineler de diyafram öncelikli çekim anlamına gelen A konumu bulunur. Bu komunda makineniz kullanmak istediğiniz diyafram değerine göre enstantaneyi kendisi tespit edecektir. A konumunu iyi kullanmak için fotoğraf makinenizden daha çok kullandığınız objektifleri çok iyi tanımanız gerekir.

Bunlarla beraber makineniz de bulp (B) konumu varsa yukarında ki diyafram ve enstantane ayarlarınızı kendiniz yapabilirsiniz demektir. Bu durumda dikkat edilmesi gereken faktörler biraz daha artacaktır. Öncelikle yanınızda kilitli deklanşör olmalıdır. Aksi halde B konunda fotoğraf çekebilmek için sürekli deklanşöre basılı tutmak gerektiği için makine tripod üstünde bile olsa mutlaka titreyecektir. Bu titremenin sebebi ortam da bulunan hareketli araçlar olabileceği gibi kalp atışınız bile olabilir.



Gece çekimlerinizde ki ilk denemeleriniz de makinenizin pozometresine güvenmekten başka yapacağınız bir şey yoktur. Bununla beraber vizörden bakarak yaptığınız kadrajda patlayan (çok şiddetli gelen ortam ışığı) ışıklar tespit edilip vurgulamak istediğiniz noktadan ölçüm yapmanız faydalı olacaktır
Gece fotoğraflarının ilginçliğini artırmanı yollarından biri harici ışık ya da dışarıdan flaş kullanımıdır. Bu teknikte normal poz süresi içerisinde flaşın patlatılarak ya da harici ışık kaynağı kullanılarak obje aydınlatılır. Bu harici kaynak kullanımı film üstüne düşen ışık şiddetini değiştireceği için diyafram değeri ile oynamak gerekebilir. Harici flaş kullanımında dikkat edilecek en önemli unsur, bazı fotoğraf makineleri ile tümleşik gelen (pop-up) flaşların bu iş için uygun olmadığıdır. Bu tür flaşlar anı çekimlerinde kullanılabilecek 4-5 metre mesafede etkilidir.

Gece fotoğrafı için uygun zamanlardan biri güneşin batışından birkaç saat sonraki süredir. Bu süre uzatılırsa gökyüzü gereğinden fazla kararacağından fotoğraf üstünde gökyüzü gereksiz karanlık bir boşluk olarak görülecektir. Bu belirleyeceğiniz kompozisyon ile bütünleşik olması durumunda hoş olabilir ama genellikle göze batar, bununla beraber gecenin ilerleyen saatlerinde evlerdeki ışıklar kararacağından ortam ölü bir şehir gibi görülecektir.

Gece çekim yaparken dikkat edilecek en önemli unsurlardan biri ağır bir tripod kullanımıdır. Ağır tripod’u taşımak zor olacaktır ama çekim sırasında ataleti yüzünden daha kararlı davranacaktır. Bir diğer önemli husus ise gece çekimine giderken yanınızda bir arkadaşınızın olmasıdır, gerek çekim yaparken makine ayarlarınızı yazma işinde size yardımcı olacaktır hem de siz çekim yaparken makinenize ve size göz kulak olma görevini üstlenecektir.


www.orhanturhan.org

Tarih: 23 Temmuz 2008, 09:20 - İp: 78.***.**4.96
eremfe
eremfe (üye)
Ankara / Amatör

Merhaba Orhan bey.
Açıklamalar için teşekkür ederim. Çok faydası olacak.
Elinize sağlık.

 

Tarih: 23 Temmuz 2008, 10:24 - İp: 212.***.**3.27
bayar28
bayar28 (Objektif)
Balıkesir / Doğa Fotoğrafçısı

bılgıler ıcın tesekkurler..

 

Tarih: 23 Temmuz 2008, 21:21 - İp: 85.***.**8.155
eskidost
eskidost (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

güzel bi yazı ewet açıklamalarınız dogruu paylaşım için teşekkürler...

 

Tarih: 24 Temmuz 2008, 11:28 - İp: 85.***.**6.220
randomrandom
randomrandom (Objektif)
İstanbul / Meraklı

Çok teşekkürler, sağolun...

 

Tarih: 25 Temmuz 2008, 05:44 - İp: 81.***.**1.173
muratgorel
muratgorel (üye)
İzmir / Amatör

çok teşekkürler orhan bey güzel bir paylaşım olmuş emeğine ve bilgilerine sağlık

 

Tarih: 28 Temmuz 2008, 19:05 - İp: 81.***.**4.3
said2111
said2111 (üye)
Ankara / Meraklı

Bilgiler için çok teşekkürler
bende H50
var gece çekimi yaptığımda
fotografın siyah kısımlarında leke olusuyor
bunu engellemek için ne yapabilirim

 

Tarih: 31 Temmuz 2008, 17:45 - İp: 88.***.**2.190
mbenek
mbenek (üye)
Eskişehir / Amatör

merhaba Orhan bey,değerli katkılarınız için teşekkürler,çok faydalı oldunuz,sağolun..

 

Tarih: 3 Ağustos 2008, 09:02 - İp: 88.***.**0.128
ergun61
ergun61 (üye)
Trabzon / Amatör

Teşekkürler Orhan Turhan

 

Tarih: 3 Eylül 2008, 18:35 - İp: 88.***.**0.88
baysenol
baysenol (üye)
Isparta / Amatör

teşekkürler çok iyi oldu tripod siparişi verdik bakalım

 

Tarih: 21 Eylül 2008, 02:40 - İp: 88.***.**7.99
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör

sen nerden çıktın? gökten zembillemi indin ne yaptın?
melek gibi adamsın yahu..
yemin ediyorum ben kendimi kaliteli paylaşımcı sanırdım.
Bana sorsalar gece çekimi nasıl olur diye, daha sorunun gelişinden en az yarım saat süren bir açıklama olacağını anlar direk topuklardım o topikten (cümle çok uzun oldu öznesi kayboldu )
yada sen en iyisimi git şu siteye yada su seti al seni ancak bu kurtarır derim. kolayına kaçarım anlayacağın.

şimdi daha kolayını buldum senin sitelerini yazılarını sıkkullanılanlara ekledim. Nerde bir topik görsem yada soran olursa al kardeşim buradan bak oku öğren diyorum.
Daha kolay oluyor.

Zaten bu işi hobi edinmiş gönülverenler tam hakkıyla yapıyor bu işleri. sağlam açıklama yapıyor.
baksana ne kadar yazı yazmışsın site açmışsın. Benim bile bir sitem yok. kendimden utanıyorum

senin gibi adlarını yazamayacağım kaliteli insanlar var şu sitede .
İyiki varsınız.

 

Tarih: 21 Eylül 2008, 02:57 - İp: 88.***.**6.92