tembeleryk
tembeleryk (üye)
Samsun / Amatör

Diyafram Nedir? Ne İşe Yarar ?

Merhaba arkadaşlar,
bir akşamlığına arkadaşımın 300d sini kullanıyorum ve sizlerle nacizane çalışmamı paylaşmak istedim manuel netlemeye diyaframın etkisi;


bu manuel netlemeyle netlenmiş ilk pil. f 3,5 1/60 200 iso


bu manuel netlemeyle netlenmiş ikinci pil. f 3,5 1/60 200 iso


bu manuel netlemeyle netlenmiş üçüncüi pil. f 3,5 1/60 200 iso


bu manuel netlemeyle netlenmiş 4. pil. f 3,5 1/60 200 iso




ve son olarakta tüm pillerin netlenmiş hali en kısık diyaframla
f29
1/60
iso200
yani uzun lafın kısası diyaframı nekadar kısarsanız net alan derinliğiniz okadar artar ve aynı anda hem yakındaki hemde uzaktaki nesneleri netleyebilirsinz

*birde unutmadan fotoların exif bilgilerini dikkate almayın photoshopta yapığım bir hata yüzünden hepsi aynı oldu.

Tarih: 28 Aralık 2004, 02:43 - İp: yok
analog
analog (üye)
İstanbul / Amatör

Evet olay bu.Ama anlattığın olayın manual netlemeyle bi alakası yok.Otomitik fokusla da aynı şey olur.Değişen hiçbir şey yok....

 

Tarih: 31 Aralık 2004, 17:36 - İp: yok
murat 856
murat 856 (üye)
Çanakkale / Doğa Fotoğrafçısı

bilmeyenler için yok işe yarayacak ve kaliteli bir bilgi...

 

Tarih: 31 Aralık 2004, 18:02 - İp: yok
ulas
ulas (üye)
Aydın / Stüdyo Fotoğrafçısı

diyaframın net alan derinligi uzerine olan etkilerini kesfetmen iyi. netleme noktalrını degistirirken f degerlerinide degistirirsen elde edecegin sonuclarla yeni seyler kesfedersin.

 

Tarih: 2 Ocak 2005, 18:08 - İp: yok
murat 856
murat 856 (üye)
Çanakkale / Doğa Fotoğrafçısı

mesela ne keşfederiz?bende daha digital olmadığı için soruyorum.analogla bunları yapsan film dayanmaz ve sonucu hemen göremeyiz..

 

Tarih: 2 Ocak 2005, 18:38 - İp: yok
tembeleryk
tembeleryk (üye)
Samsun / Amatör

sevgili analog o mesafeden ve 3,5 diyafram değeriyle auto focus kullanamazsın çünki amacım aralıktaki pilleri teker tekernetlemek. bu şekilde bi pozlamada auto focus çalışmıyor zaten çalıştığını kabul etsek bile rast gele netleme yapacağı için istediğim çekim olmayacak bu yüzden manuel netleme kullandım ve diyaframın etkisini gösterdim son fotoğraftada ben ikinci pili netlemitim ama diyafram aşırı kısık olduğu için bütün piller netleme alanına girmiş oldu.

 

Tarih: 5 Ocak 2005, 15:00 - İp: yok
juggler
juggler (üye)
Ankara / Doğa Fotoğrafçısı

tembeleryk, diyafram degerinin fotografa etkisinin manuel ya da otomatik netlemeyle bir alakasi yok. Diyafram makinaya gelen isigin miktarini kontrol eder ve senin de gayet guzel gosterdigin uzere fotograftaki 'net alan derinligi'ne etki eder. manuel ya da otomatik olarak netlemenin sadece ve sadece kullandigin objektifle ilgisi vardir. Bu arada net alan derinligi sadece diyafram acikligiyla alakali degildir. FOtografini cekecegin nesnenin sana olan uzakligi ve kullandigin objektifin odak uzakligi da net alan derinligine direk olarak etki eder.

Bak bu adresteki fotograf (tiklayin) f29 da 105 mm objektifle yaklasik 2 cm mesafeden cekildi.. O cekirgenin boyu serce parmaginin bir bogumu kadardi. Ama gorecegin gibi, bocegin kafasi net, arka ayaklari net degil.. Alan derinliginin ne kadar kucuk oldugunu goruyorsun. bu fotografi f3,5 ta cekseydim o zaman kafasinin tamamini net olarak cekmek mumkun olmazdi, kafanin on kismi net arkalara dogru bulanik olurdu.

Ozetlemek gerekirse, diyafram net alan derinligine etki eden faktorlerden sadece birisidir. Digerleri objektifin odak uzakligi ve senin fotografladigin cisme olan uzakligindir. netleme yonteminin de net alan derinligine ya da diyaframa bir etkisi yoktur. Zaten fotograf cekmedigin zamanlarda objektif daima en genis diyaframda durur. SAdece pozlamayi yaparken senin ayarladigin diyafram degerine iner, pozlama bittikten sonra tekrar en genis haline geri doner, ki iceri maksimum isik girsin ve netleme kolay olsun (otomatik ya da manuel)

 

Tarih: 6 Ocak 2005, 01:25 - İp: yok
juggler
juggler (üye)
Ankara / Doğa Fotoğrafçısı

Bu arada arkadasinin 300d sini tekrar alirsan ya da hala sendeyse sunu dene:

Diyaframi f29 a getir, ve objektifin sol tarafinda (makinayi karsiya bakacak sekilde tutarken, senin de solun oluyor yani), flash acma dugmesinin altinda bir dugme vardir.. Vizorden bakarken ona bas. O dugmenin adi "net alan derinligi onizleme dugmesi"dir. Normalde objektif fotograf cekilmedigi zamanlarda en yuksek diyafram degerinde durur demistik ya, iste o dugmeye bastiginda senin ayarladigin diyafram degerine duser (f29) ve sana fotografi cekmeden once alan derinligini kontrol etme sansi verir.. O dugmeye basinca vizorun nasil karardigini gorebilirsin.

 

Tarih: 6 Ocak 2005, 01:32 - İp: yok
tembeleryk
tembeleryk (üye)
Samsun / Amatör

merhaba juggler öncelikle zahmet edip yanıtladığın için teşekkürler benim söylediklerim tabiki kullandığım objektifin sınırları dahilinde 28-55 mm bu objektif o mesafeden auto fokus yapmıyor kitlenip kalıyor. normalde yapıyor ama pilleri o şekilde dizdiğimden kaynaklanıyor olsa gerek. zaten yazıda anlatmak istediğim diyafram ne işe yarar. konunun manuel fokusla bi alakası yok sadece nası çektiğim bilinsin diye yazdım.

normalde diyafram değerinin benim ayarladığım değerde değil de en açık değerde olduğunu biliyorum aksi taktirde vizörden hiçbirşey göremezdik. diyaframı kıstığında ekranın karardığını görme olayı kompak larda oluyor slr lerde bi mantığı yok dolayısıyla.

ilk yazındaki bilgi ve fotoğraf içinse teşekkürler ben objektifin net alan derinliğine etkisi olduğunu biliyordum ama bu kadar olacağını tahmin etmiyordum. saol..

#tembeleryk' tarafından 06.01.2005 08:42:26 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 6 Ocak 2005, 08:43 - İp: yok
juggler
juggler (üye)
Ankara / Doğa Fotoğrafçısı

Selam tembeleryk, kullandigin objektifin bir 'netleyebilecegi en kisa mesafe' ozelligi vardir, 18-55 bu konuda cok fena degil aslinda, ama otomatik netlemeyle manuel netleme mesafesinin ayni olmasi gerekli. Pillerin durusu biraz sasirtiyor olabilir, ancak 300d'de 7 netleme noktasi vardir, sen otomatik netlemede butun noktalari mi kullaniyorsun? Eger makina bir tripodda duruyorsa, sirayla 7 noktayi ayri ayri aktif hale getirerek istedigin pile otomatik netleme de yapabilirsin buyuk ihtimalle.

 

Tarih: 6 Ocak 2005, 09:34 - İp: yok
suysal1
suysal1 (üye)
Denizli / Amatör

Tembeleryk anlatmak istediğini şöyle yapsaydın, ne demek istediğin daha iyi anlaşılacaktı: En öndeki pile aynı mesafeden netleme yapıp makinanın netleme mesafesini sabit tutarak diyaframı en açıktan, en kısık duruma getirmiş olsaydın net alan derinliğine diyaframın salt etikisini göstermiş olacaktın. Senin anlattığın netlemeyi öne yaptığımda ön net, arkaya yaptığımda diyaframı tam kıstığımda hepsi net gibi olmuş.

 

Tarih: 6 Ocak 2005, 13:26 - İp: yok