glorfindel
glorfindel (üye)
İstanbul / Amatör

Analog Rangefinder Tavsiyesi

Herkese merhaba,

Çoğu zaman DSLR kullanıyor olsam da bazı durumlarda ve çekimlerde hala filmli makine kullanıyorum. Ama filmli de olsa SLR'ler belli bir ağırlık ve aksesuar setini beraberinde getirdiğinden bir yerden sonra yorucu oluyor.

Bu sebeple, özellikle sokak çekimlerinde kullanacağım bir rangefinder arıyorum. Aşağıda yazdığım kriterlere göre önerebileceğiniz bir makine olursa sevinirim.

1) Boyut olarak küçük, ağırlık olarak hafif olmalı. Cepte ya da çok küçük bir çanta ile taşınabilmeli.

2) Pozometreli bir model olmalı. Pilli ya da selenyumlu olması fark etmez. Yeter ki güncel bir pil modeli ya da hala hayatta kalmayı başarabilecek bir selenyum olmalı.

3) Lens değişimi hiç önemli değil. Sabit lensli olabilir. 40-50 mm gibi bir odak benim için yeterli olacaktır.

4) 1.7 gibi diyaframları tercih ederim ama 2.8'e de razıyım.

5) ebay'den nakliye dahil 50$ üzerine çıkmadan alınabilecek birşey olursa iyi olur (ekipmana servet ödemekten bıktım artık

6) Diyafram ya da enstantaneden en az birini (tercihen diyaframı) kontrol edebilmeliyim. Full otomatik olmasın.

Şimdiden teşekkürler..

Tarih: 16 Şubat 2010, 19:44 - İp: 217.***.**8.65
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Yashica Electro 35 (tercihan GSN veya GTN modeli)

http://www.kenrockwell.com/yashica/electro-35.htm

Alkalin pillerle de çalışıyormuş

 

Tarih: 16 Şubat 2010, 20:35 - İp: 88.***.**1.65
stumer
stumer (üye)
İzmir / Amatör

Canon QL 1,7 vardı. İyi bir makine idi, bilmem şimdi bulabilirmisiniz? Sanırım istediklerinize uyuyor.

 

Tarih: 16 Şubat 2010, 20:36 - İp: 81.***.**7.18
kty
kty (üye)
Yurtdışı / Firma

iste tam benim sorum

kücük, pozometreli, 2,8'den güclü ve tam otomatik olmayan rangefinderlar:

1. Olympus 35 RC veya SP
2. Yashica Electro 35 (G, GS, GT, GTN, GSN ve CC modelleri)
3. Minolta Hi-Matic 7S II
4. Revue 400 SE
5. Canonet QL 17 GIII
6. Petri ES
8. Konica Auto S3
9. Vivitar 35 ES

Bu makinelerin hepside cok kaliteli sonuclar verir. Olympus 35 RC digerlerinden biraz daha kücüktür fakat 2,8 lensi vardir. Yashica Electro 35 serisi biraz kabadir fakat keskinligi ve otomatigi efsanedir. 3, 4, 8 ve 9 birbirinin kopyasi ve hepsi de süper makineler. Revue tam otomatik olabilir. bunlar Oly.35 Rc'den biraz daha büyükler. Canon cok meshur ve Leica ile kiyaslanan bir efsane. fakat oldukca pahali. ben de antika gibi yashica tavsiye edecem ama dedigim gibi digerlerinden daha kaba ve agir. google sayesinde yazdigim her biri hakkinda genis capli bilgi bulabilirsin...

70 sonrasi daha kompakt ve saydigin kriterlere uyan Minox 35, Canon AF 35 ML veya Olympus XA modelleri de efsanevi makinelerdir ve hala cok genis bir taraftar kitlesi vardir.

biraz daha nostaljik ve 'metal' takilacaksan tamamen manuel kiev, fed veya zorki modelleri var. zevk isi; bunlarin da cok hastasi var.

daha modern ve daha yüksek kaliteli -ve dolayisiyla pahali- birsey ariyorsan da yine kriterlerine uyan ve ilaveten AF yani otomatik fokuslama özelligi ve otomatik sarmasi olan Leica Minilux , Contax T2 , Ricoh GR-1 veya Minolta TC-1 modelleri var. dördü de birbirinden harika makineler.

uzun bir cevap oldu cünkü kendimde uzun zaman senin aradigin amaca uygun bir makine aradim. su anda Contax G1 kullaniyorum. Onu yanima almaya kiyamadigim zaman da Canon AF35ML'i aliyorum. Ayrica Yashica Electro CC kullandim. Kompakt RF'lerin arasinda bence bir numara fakat biraz zor bulunuyor ve pahali. Zaten ben de sattim

 

Tarih: 17 Şubat 2010, 05:30 - İp: 91.***.**7.167
glorfindel
glorfindel (üye)
İstanbul / Amatör

Herkese teşekkürler arkadaşlar.

Çok doyurucu bilgiler vermişsiniz.

Yashica Electro 35 bir arkadaşımda var ve sonuçlarını gözümle gördüğüm, elime alıp çekim de yaptığım bir makine. Gayet keskin bir lensi var ve ürettiği renkler de mükemmel. Ama büyük ve ağır. SLR kadar ağır sayılır..

Leica, Contax vs.. saygı duyarım, gıpta ederim. Bakar bakar dururum..

Kiev, Zorki, FED... hep ilanlarına bakarım onların da, güzel sevimli aletler ama çok uğraştırır beni. Uzun süre pozometresi çalışmadığı için eski Porst FX4 makinemi el pozometresi ile kullanmış biri olarak tekrar öyle bir maceraya kalkışmam.. Sokak ortasında radyasyon taraması yapıyormuşum gibi tepki alırdım o el pozometresi ile..

Diğer makinelerle ilgili de epeyce yazı okudum ve şöyle bir karar verdim;
1 adet 82 model Olympus Trip 35 siparişi verdim (bugün ve nakliye dahil 40$'a). Onunla başlayıp, rangefinder uygulamasında sokak çekimlerinde verim alırsam bir tane de Olympus 35RC alıp konuyu kapatırım.

Sonuçta 35RC 417 gram (Ken Rockwell abi öyle ölçmüş), Trip 35 ise 390 gram. Trip 35'i de elimde tutup gördüm. Çok daha basit, ama gayet tatmin edici sonuçları olduğunu iddia ediyor herkes.

http://www.flickr.com/search/?ss=2&w=all&q=olympus+trip+35&m=text

Bakalım ve görelim.

Bilgi paylaşan arkadaşlara tekrar teşekkürler.

 

Tarih: 17 Şubat 2010, 18:35 - İp: 217.***.**7.25
kty
kty (üye)
Yurtdışı / Firma

trip 35 ile iyi bir secim yapmissiniz. fakat kendi kriterlerinizden cikmisiniz

ben trip 35 kullanmadim fakat lensinin cok iyi oldugunu okudum. zaten fotograflarda da gözüküyor. yalniz hevesinizi kursaginizda birakmak istemem ama trip 35'te rangefinder yok. bunun yerine otomatik alan fokuslamasi yapiyor. ayrica 1/40 veya 1/200 perde hizi tercihinden baska (ve tabi ISO) hic bir ayari yok.

bu tarz otomatik kompaktlarin icinde ben sahsen konica c35'i cok iyi buluyorum...

sonuclarinizi merakla bekliyorum

 

Tarih: 18 Şubat 2010, 05:18 - İp: 91.***.**6.35
glorfindel
glorfindel (üye)
İstanbul / Amatör

Doğru, gayet farkındayım..

Sadece dediğim gibi sürekli SLR kullandığım için bu tip makinelere alışabileceğimden çok emin olamadım. Görüntü kalitesi çok övüldüğü için de evde bulunsun, cebime atar çıkarım amacıyla verdim siparişi. Şu anda yolda geliyor.. Bakalım memnun kalacak mıyım? En kötü ihtimal memnun kalmazsam aldığım paraya (40$ nakliye dahil) satarım değil mi? (Hayyam'da 100$ istediklerini düşünürsek zor olmaz herhalde)

Diğer yandan, eğer hoşuma gider de günlük kullanımda böyle devam edebileceğime inanırsam çok büyük ihtimal Olympus 35 RC alırım. Diğer alternatiflere göre oldukça hafif ve küçük duruyor. Pek çok sitede de "neredeyse Leica kalitesinde" görüntü verdiği söyleniyor.

Bakalım.. Göreceğiz..

Tekrar teşekkürler.

 

Tarih: 18 Şubat 2010, 17:39 - İp: 193.***.**7.122
madrugada1
madrugada1 (üye)
Ankara / Meraklı

nikon f801 makinam var, daha yeni elime geçti. fotoğrafçılık hakkında çok fazla bilgim de yok. kullanımı ve hangi modlarda kullanmam gerektiği konusunda bilgi alabilir miyim. bir de bu makinayla çekilmiş fotoğrafları görebileceğim bir site tavsiye edebilir misiniz???

 

Tarih: 18 Şubat 2010, 18:38 - İp: 94.***.**3.233
glorfindel
glorfindel (üye)
İstanbul / Amatör

nikon f801.. peki, o da olur..

Buyur bakalım...

http://www.flickr.com/search/?q=nikon%20f801&w=all

http://galeri.netfotograf.com/digital.asp?camera=f801

http://www.fotokritik.com/fotograf_makinesi/nikon/f801

http://en.wikipedia.org/wiki/Nikon_F801

 

Tarih: 18 Şubat 2010, 18:47 - İp: 217.***.**5.42
glorfindel
glorfindel (üye)
İstanbul / Amatör

Gelelim kullanıma,

Fotoğraf çekimi ile ne kadar bilgilisiniz bilmiyorum tabi. Bu yüzden tavsiyem önce otomatik modda çekmeniz. Bu sayede, kadraj, konu gibi temel alanlarda deneyim kazanırsınız. Sonra da ihtiyaca göre diyafram ya da enstantane öncelikli modlar ile devam edersiniz. Eğer alan derinliği önemli ise çektiğiniz konuda, yani bir yerleri flu yapmak ya da her yeri net yapmak gibi bir ihtiyaç varsa diyafram önceliği, yok öyle değil de hareketle ilgili bir mesele ise konu, örneğin hızlı giden objeleri çekmek ya da su damlalarını yakalamak, ya da suyu tül gibi flu göstermek gibi.. o zaman da enstantane öncelikliçekim modunu kullanabilirsiniz.

Hangi değerlerle ne sonuçlar elde edilebileceği ile ilgili cihazın kullanma kılavuzu ve internetin her tarafında binlerce kaynağı olan temel çekim teknikleri bilgileri yardımcı olacaktır..

Kolay gelsin..

 

Tarih: 18 Şubat 2010, 18:52 - İp: 217.***.**5.42
madrugada1
madrugada1 (üye)
Ankara / Meraklı

daha çok dış mekan çekimleri yapmak istiyorum. sigma 28-70 mm lens var. bir de türkçe kullanma klavuzu varsa...

 

Tarih: 18 Şubat 2010, 19:27 - İp: 94.***.**3.233