glorfindel
glorfindel (üye)
İstanbul / Amatör

Analog Rangefinder Tavsiyesi

Herkese merhaba,

Çoğu zaman DSLR kullanıyor olsam da bazı durumlarda ve çekimlerde hala filmli makine kullanıyorum. Ama filmli de olsa SLR'ler belli bir ağırlık ve aksesuar setini beraberinde getirdiğinden bir yerden sonra yorucu oluyor.

Bu sebeple, özellikle sokak çekimlerinde kullanacağım bir rangefinder arıyorum. Aşağıda yazdığım kriterlere göre önerebileceğiniz bir makine olursa sevinirim.

1) Boyut olarak küçük, ağırlık olarak hafif olmalı. Cepte ya da çok küçük bir çanta ile taşınabilmeli.

2) Pozometreli bir model olmalı. Pilli ya da selenyumlu olması fark etmez. Yeter ki güncel bir pil modeli ya da hala hayatta kalmayı başarabilecek bir selenyum olmalı.

3) Lens değişimi hiç önemli değil. Sabit lensli olabilir. 40-50 mm gibi bir odak benim için yeterli olacaktır.

4) 1.7 gibi diyaframları tercih ederim ama 2.8'e de razıyım.

5) ebay'den nakliye dahil 50$ üzerine çıkmadan alınabilecek birşey olursa iyi olur (ekipmana servet ödemekten bıktım artık

6) Diyafram ya da enstantaneden en az birini (tercihen diyaframı) kontrol edebilmeliyim. Full otomatik olmasın.

Şimdiden teşekkürler..

Tarih: 16 Şubat 2010, 19:44 - İp: 217.***.**8.65
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

Unutmuşum, bir de şöyle güzel bir özelliği var makinenin. Fotoğrafta da görüldüğü gibi tepesinde de bir vizör var ve lubiteller gibi üstten bakarak da çekim yapılabiliyor. Yere yakın tutup üstten bakarak veya kalabalıkta havaya kaldırıp ters tutup alttan bakarak yaratıcı kadrajlar oluşturmak mümkün.

#bitpire' tarafından 31.03.2010 16:56:43 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 31 Mart 2010, 16:55 - İp: 88.***.**6.195
glorfindel
glorfindel (üye)
İstanbul / Amatör

Gerçekten değişik makine imiş. Hem üstten bak, hem normal, flaşı, IR kumandası..

Dediklerinde tamamen haklısın.. Kapıdan çıkıp geri girdiğimde en az 250 foto çekiyordum dijitalle. Fotoğrqaf çekecem diye çıkarsam da 750-1000. Topu topu da 30 tane güzel foto elde etmek için.. Filme döndüm rahat ettim valla. Öylesine dışarıdaysam Trip 35, gerçekten foto çekmek için çıktıysam da MZ-50 + Trip 35 süper oluyor. İkisinin toplam ağırlığı hala 40D + lensten hafife geliyor Renkli filmleri banyo ettiriyorum, siyah beyaz banyosuna kendim başladım. Taramayı da kendim yapıyorum. Ohhhh.. 2 makara çekiyorum tamam..

Komple siyah beyaza dönmeyi düşünüyorum. Bunu da becerirsem Sirkeci bağımlılığımda kalmayacak. Film siparişi ebay'den, banyo evde, tarama evde... Bitti gitti..

Bu Sure Shot'ın sonuçlarını bekliyoruz. Merak ettim..

Kolay gelsin.

 

Tarih: 31 Mart 2010, 20:33 - İp: 212.***.**7.166
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

Geçenlerde hatırlarsan tarayıcılarla ilgili fikir sormuştum, almaya niyetliydim. Ama yaptığım eşşekliği sonradan hatırladım. 2-3 sene önce evdeki bütün negatifleri kalabalık yapıyorlar diye çöpe atmıştım. Atmasaydım, yeni sonuçları beklemeden eskilerden çok güzel fotoğraflar yüklerdim. (Yandaki ikonlar hislerimi ifade etmemde yetersiz kalıyor. Yönetime bir mesaj atayım da şuraya kafasını duvara vuran ve kendisine jilet atan adam ikonları da eklesinler.)

 

Tarih: 1 Nisan 2010, 09:51 - İp: 88.***.**6.195
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

Valla bu banyo olayı benim hiç ilgimi çekmedi nedense. Sanki uğraşmaya değmeyecek bir işmiş gibi geliyor bana.

 

Tarih: 1 Nisan 2010, 10:02 - İp: 88.***.**6.195
glorfindel
glorfindel (üye)
İstanbul / Amatör

Off yazık olmuş hakkaten. Ben sirkeciden aldığım film poşetlerinde saklıyorum negatifleri. Hem güzel koruma oluyor, hem de topluca klasörde saklayıp bir dolaba ya da kütüphaneye koyulabiliyor. Tavsiye ederim. Filmler banyodan sonra 6'lı kestirip yerleştirilebiliyor. Ya da mesela Kristal Foto'da filmi bırakırken söylerseniz banyo+poşet diye, o şekilde veriyorlar. 50 krş fark ile.

Neyse, güncel fotoları bekliyoruz o zaman diyelim

 

Tarih: 1 Nisan 2010, 10:02 - İp: 193.***.**7.122
t_yaman
t_yaman (üye)
İzmir / Amatör

Ben Rangefinder olarak Contax taklidi Kiev 4 AM kullanmıştım çok da sevmiştim. Pozometresi filan olmadığından tüm ayarları kendim veriyordum aslında çok eğlenceli. Rangefinder bana oldukça keyif verdi, ev borcu filan bitince aslında gönlümden bir Voigtlander geçiyor.

 

Tarih: 1 Nisan 2010, 16:57 - İp: 78.***.**2.26
glorfindel
glorfindel (üye)
İstanbul / Amatör

Merak ettiğim birşey var. Kiev, Zorki gibi Contax ya da Leica kopyası olan modellerde lens kalitesi ne kadar düşüktür?

http://cgi.ebay.com/Leica-II-Monte-en-Sarre-copy-in-wood-gold_W0QQitemZ230454370466QQcmdZViewItemQQptZFilm_Cameras?hash=item35a826a0a2

http://cgi.ebay.com/Camera-NICE-FAKE-Leica-COPY-of-LEICA_W0QQitemZ350334781868QQcmdZViewItemQQptZFilm_Cameras?hash=item51919489ac

gibi....

Bu şekilde Zorki'den türemiş, ama restore edilip, bakımı yapılmış modellerde performans nasıl olur acaba?

 

Tarih: 1 Nisan 2010, 21:31 - İp: 92.***.**8.62
t_yaman
t_yaman (üye)
İzmir / Amatör

Ben lenslerin keskinliğinden memnundum ancak kaplamalar olmadığı için özellikle flare konusunda iyi değillerdi.

İşin ilginç yanı, bu tip makineler 2. dünya savaşında Almanya'dan Rusya da taşındıklarında, isim değiştirmişler ancak ilk üretimler depodaki stoklardan olduğu için aslında orjinal Contax ya da Leica parçalarından yapılmışlar

Linklerini verdiğiniz fake modellerin performansı, FED makinelerle aynı olacaktır sanıyorum. Ama bu makinelerden performans beklemek yerine sadece o makinelerin kullanım zevkini tatma konusunda beklentiye sahip olmak daha doğru olur. Ben Kiev makinemi kullanırken, böylesine düşük teknolojiye sahip ve basit bir makineden güzel fotoğraf elde edebilmeyi seviyordum. Düşünsenize, elinizde toplasan 30-50 TL lik bir makineyle, pozometre yok, sarma motoru yok, herşeyi mekanik olan bir makineyle gayet güzel fotoğraflar çekebiliyorsunuz, bence bu da farklı bir zevk.

Aşağıdaki fotoğrafları kiev 4AM rangefinder makinemle ve üstündeki Helios 55 mm lensle çekmiştim, ve sırf çekildikleri makineden dolayı daha farklı zevk alıyorum izlerken






 

Tarih: 3 Nisan 2010, 10:11 - İp: 78.***.**6.188
kty
kty (üye)
Yurtdışı / Firma

"""Bu şekilde Zorki'den türemiş, ama restore edilip, bakımı yapılmış modellerde performans nasıl olur acaba?"""

glorfinder, Leica taklidi olan barnack tipi Fed ve Zorki'ler ile Contax taklidi olan Kiev ve yine Zorki'lerin orjinallerinden farkı inan bana fotoğraf kalitesi (keskinlik+kontrast+renk) bakımından yok denecek kadar az !! bu farklar ekran üzerinde kesinlikle anlaşılmayacak ve ancak en az A4 büyüklüğündeki baskıları detaylı incelemekle ortaya çıkarılabilecek minimal düzeydeki farklar.

tabi bu genellemeyi yaparken farklı obkektif-makina kombinasyonlarını hesaba katmıyorum onu da söylemeliyim.

orjinal ve taklid arasındaki en büyük fark malzeme ve işçilikte ki bunlar 40-70 yaşlarındaki makineler için bugün en önemli faktörler. evet ruslar fabrika ve malzemeleri olduğu gibi taşıyıp üretimi çalmışlar ama almanlar gibi işe özen göstermemişler ve ellerindekini de geliştirmeye çalışmamışlar. bu nedenle taklidlerin daha yaşlı olanları hem daha kaliteli hem de daha pahalı. (japonlar da çalmışlar fakat geliştirip ürettikleri için bugünün Nikon ve Canon devleri olmuşlar. bakınız Nikon S2 veya Canon 7)

bence barnack tipi (bakınız oscar barnack) makinelere ilginiz varsa ve bir yerlerden temiz ve ucuz bir Fed I veya II yada Zorki bulursanız hiç affetmeyin. belki Trip 35'in hızını ve otomasyonu vermez ama inanın onların elde duruş ve fotoğraf çekme zevki hiç başka makineye benzemez. ayrıca LTM veya M39 diye adlandırılan klasik "Leica thread mount" objektiflerin birçoğunu da bunlarla kullanabilirsiniz ki SB'de çokları efsanevi keskinliktedir. ayrıca voigtlander ve zeiss'ın da son yıllarda modern LTM objektif repertuarlarını çok genişlettiğini ve harika lensler ürettiklerini söyleyebilirim.

özetle böyle. daha fazla bilgi için google -> Fed, Zorki, Kiev veya modern LTM makinalar için Bessa L, T, R

 

Tarih: 8 Nisan 2010, 04:24 - İp: 91.***.**1.108
glorfindel
glorfindel (üye)
İstanbul / Amatör

Beyler çok teşekkürler. En kısa zamanda yatırım planına bir Zorki ekleyelim o zaman.. Tek derdim o makinelerle ilgili, eski emektar el pozometresini de yeniden elime alacak olmam Olsun varsın..

 

Tarih: 8 Nisan 2010, 10:41 - İp: 193.***.**7.122