ercan43
ercan43 (üye)
İstanbul / Amatör

Sorunlar Nerden Kaynaklanıyor?

Bu sitede okuduğum kadarıyla arkadaşların sorunları genellikle garantisiz, ikinci el yani kullanılmış mmakinalardan kaynaklanmaktadır.
Makine almak isteyenlare genellikle belirli semtlerde ve diğer piyasalardaki spot mağazalar tavsiye edilmektedir.
ikinci el makinelerin eksileri şunlar;
- Mal ucuz da olsa toplu para çıkışı oluyor.
-Taksit imkânı her zaman yok.
-Garanti sözkonusu olmuyor.
- Makina çoğu zaman açılmış veya tamir görmüş oluyor. Neden tamir gördüğü konusunda bilgi almak mümkün olmuyor. Çünkü satıcı da çoğu zaman bilemeyebiliyor.
- Türkçe kullanma klavuzu olmuyor.
- Ne kadar kullanıldığı yani perde ömrünün ne kadar kaldığı konusunda satınalırken bilgi sahibi olmak mümkün olmuyor.
Halbuki avuç dolusu para veriyoruz bu makinelere... En değerli oyuncağımız bu makineler...
Valla ben linklerde okudukça şaşıyorum. Makine lâzımmı? arkadaşlar hemen spot mağazalara koşuyorlar. Garantisiz, kullanılmış, tamir görmüş malı sanki bedavaymış gibi avuç dolusu para verip satınalıyorlar. Sonra da ah yandım vah yandım!... Ben yandım aman siz dikkatli olun !... Feryatlarıyla bu köşeleri dolduruyorlar.
Ben şahsen ilk fotograf makinamı ve 55-250 lik zumu Türkiye distribütörünün bizzat kendisinden faturalı ve garantili olarak aldım. Bakın dikkat edin yetkili bayiden değil. Distribütörün bizzat kendisinden... Çünkü bayilere bile güvenim yok...
Uzun sözün kısası, arkadaşlara tavsiyem o ki, makine alırken yukarıdaki tavsiyelere dikkat ederlerse kendileri kazanır.


Tarih: 27 Ağustos 2009, 23:12 - İp: 217.***.**0.228
aeron
aeron (üye)
Ankara / Meraklı

Ercan Bey ikinci el bir ürün ile spot yani yurtdışı gatantili ürün aynı şey midir?..Tabii ki de değildir..Fakat siz öyle bir yazmışsınız ki, spot ürün sanki garantisizdir, kullanılmıştır, arıza yapıp tamir görmüşdür....Alakası dahi yok.. Hayatınızda hiç spot ürün ürün almamışsınız anladığım kadarıyla..dolayısıyla bilginizin olmadığı bir konuda ahkam kesip konu hakkında bilgisi olmayan insanlara da yanlış bilgiler veriyorsunuz..


Kusura bakmayınız, biraz sert bir üslup kullanıyorum..Bugüne kadar kim benden mağaza tavsiyesi istediyse, iste sizin söylediğiniz o ''belirli semtlerdeki'' mağazalara yönlendirdim..Hatta yünlendirdiğim kişiye, ismini verdiğim mağazalardan herhangi birine gittiği zaman bizzat mağazadaki beni de tanıyan satış görevlisinin yada bizzat mağaza sahibinin ismini de verdim ki gittiğinde hem daha da sıcak bir şekilde ilgilensinler, hem de ilk defa spot ürün alacak bir insana alacağı ürünle ve ürünün garantisiyle ilgili daha fazla ve daha detaylı bilgi verilsin, sonunda da ürünü alacak kişinin içinde herhangi bir şüphe kalmasın ve içi rahat bir şekilde mağazadan ayrılsın.. Bugüne kadar gerek bu forumda gerekse farklı forumlarda kim mağaza tavsiye istediyse, onları hep spot ürüne yönlendirdim..Eğer spot ürün olayı sizin anlattığınız şekilde ise, bu konuda hiç bilgisi olmayan insanlar, bizim yazdıklarımı okuduğu zaman bizim için ya sahtekar, yada bilgisiz diye düşüneceklerdir.. Ama alakası bile yok..Şimdiye kadar - abartmıyorum - , yüzlerce insan, tavsiye ettiğim ve de tanıdığım spot ürün satan mağazalardan başta makine olmak üzere çeşitli ekipmanlar satın aldılar...Bir tane, ama sadece bir tane dahi şu ana kadar zerre kadar bir şikayet, ürünle ilgili bir arıza, bir sahtekarlık örneği asla ve asla gelmedi..Gelemez de..Çünki sizin tabirinizle bahsettiğiniz o ''belirli semtlerdeki'' spot ürün satan insanlar, işportacı yada seyyar satıcı değil....Kaçakcı değil..Sahtekar değil...Nerden gelip nereye gittiği belli olmayan insanlar değil..Bu adamlar, otuz yıldır bu sektörün içindeler ve otuz yıldır spot ürün satıyorlar...

Şimdiye kadar tavsiye ettiğim mağazalardan alışveriş yapan insanları bir kenara bırakalım..Bizzat kendimden örnek vereyim..2002 yılında ilk makinemi almıştım spot olarak..

Yıl 2009...

Aradan yedi sene geçmiş..Geçen yedi senede neler almıştım onu düşündüm..

Üç adet farklı markalarda SLR makine..

Tam yedi adet objektif..Yedisinin toplam fiyatı bugün 2300 abd doları yapıyor..

Bir adet tepe flşaı..Bir adet fiyatı azımsanmayacak bir tripot..

Hiçbirisi de sizin bahsettiğiniz gibi açılmış veya tamir görmüş değiller idi..yine hiçbirisi yine sizin bahsettiğiniz gibi kullanılmış da değildi..

Hepsinin içinde türkçe kullanma klavuzu vardı..

sonrasında da yine sizin baelirttiğiniz gibi ''ah yandım vah yandım....'' gibisinden şikayetler de etmedim..

Ayrıca hemen her spot ürün satan mağaza, sattıkları ürünlere taksit de yapıyorlar..

kimse kusura bakmasın ama ülkemizdeki gerek yüksek vergiler, gerekse ürünlerin türkiye mümessillerinin yüksek kar oranları nedeniyle bu sektörde garantili ürün almak, ENAYİLİKTİR!!!!...EVET, BU KADAR AÇIK KONUŞUYORUM, GARANTİLİ ÜRÜN ALMAK DÜPEDÜZ ENAYİLİKTİR.. ( Sözüm meclisten dışarı..) NEDEN Mİ ENAYİLİKTİR? İŞTE YANITI...ANLAYANA.. :

Örnek 1 :

Canon EOS 500D Kit: Türkiye garantili ürünler satan Teknosa mağaza fiyatı: 2.849 Türk Lirası...sizin bahsettiğiniz o ''belirli semtlerdeki'' spot mağazalardaki fiyat: 1000 dolar..yani bu mesajı yazdığım günki kurdan hesaplarsak 1.504 türk Lirası..Aradaki fark: Tam 1345 Türk Lirası..!!!!!! Tek kelimeyle oha! diyorum..

Örnek 2 :

Nikon D90 Kit : Türkiye gatantili fiyatı: 3199 Türk Lirası..Spot fiyatı: 1400 dolar..Yani 2100 Türk Lirası..Aradaki fark: 1099 Türk lirası..!!!

Örnek 3 :

Nikon AF-S 17-55MM F2 8G DX IF-ED marka ve modeldeki objektif : Türkiye garantili fiyatı: 3869 Türk Lirası..Aynı ürünün spot fiyatı: 1250 dolar..Yani 1875 Türk Lirası..Aradaki fark: Biri, diğerinin tam iki katı!!!! Buna ise hem çüş hem de ohaaa!! diyorum..

Sanırım örnekler yeterli..

CÜMLELERİMİ TAMAMLARKEN ŞUNU DA ÖZELLİKLE BELİRTMEK İSTİYORUM Kİ BEN NE SPOT ÜRÜN SATAN BİR MAĞAZA SAHİBİYİMİ, NE SPOT ÜRÜN SATAN BİR MAĞAZANIN ORTAĞIYIM, NE SPOT ÜRÜN SATAN MAĞAZADA ÇALIŞIYORUM NE DE SPOT ÜRÜN SATAN MAĞAZALARIN PARA KARŞILIĞI BORAZANLIĞINI YAPAN BİRİYİM..HİÇBİRİSİ DEĞİLİM, SADECE FOTOĞRAF MERAKLISI SIRADAN BİR KULLANICIYIM.

Saygılar, iyakşamlar..

 

Tarih: 28 Ağustos 2009, 00:20 - İp: 94.***.**4.34
bolubeyi
bolubeyi (üye)
Ankara / Amatör

Elektronik işi şans işidir. Aynı marka aynı model makinenin biri yıllarca taş gibi kalabiliyorken, diğeri 15 güne çıkmayabiliyor.

Bunun yanısıra ikinci el ürün ile spot ürün asla aynı kefeye konamaz. İkinci el ürünler hakkındaki görüşlerinize katılıyorum. Makinenin içi mi açıldı, ne kadar ömrü kaldı, nasıl kullanıldı, üzerine aksırıldı mı tıksırıldı mı bilmiyoruz, tamam. Ancak spot ürünün ne sakıncası var ki? Spot mal da aynı sıfır mal, garantili mal da aynı sıfır mal... Tasarımcılar tarafından ürünlerin garanti süresi belirlenirken, dinamik aksamların yorulma testleri yapılır ve buna göre uygun emniyet katsayısı ile güvenli süre tespit edilir. Yani adam 2 yıl garanti verirken diyor ki; kardeşim bu makineye normal şartlar altında 2 yıl birşey olmaz ancak kul yapısı bu olursa da getir halledelim diyor ve olası arızaların ücretini peşinen alıyor sizden. Yani bir ihtimale para ödeyip içinizi rahatlatıyorsunuz sadece. Ayrıca ürün arızalansa bile arada fahiş farka piyasadaki yetkili servislere rahatlıkla tamir ettirebilirsiniz.

Biraz daha hassas davranma konusunu aşıp bayilere bile güvenmeme paranoyasına girmeye hiç gerek yok, lakin bu memlekette tonla dürüst adam var

 

Tarih: 28 Ağustos 2009, 00:37 - İp: 78.***.**1.104
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Aeron'a hak vermekle beraber geçen gün başka topikte yazdıklarımı buraya da kopyalamak istedim .

Yazıda da defalarca yanlış anlaşılmaması için yazdıklarımın sadece " olasılık " olduğunu söyledim ; bir kere de şimdi tekrarlıyayım ....

Yazıyı , Hayyam'da $1200'e Nikon D90 + 18-105mm kit lens bulunduğunun söylenmesi üzerine eklemiştim .

---------------------------------

Bu işe yeni başlayıp , ilk makinalarını alacaklara küçük bir uyarı ....Eskiler,tecrübeliler zaten kanmazlar kolay kolay .

D90 + 18-105mm kit lens ABD'de , amazon.com gibi sitelerde $1250 civarı ... ( Vergi eklediğinizde $1350-1400 ) .

E-bay gibi sitelerde dolaşanlar bilir , piyasada bolca "factory refurbished" makina var . Kullanılmış makinalar "oto kuaför"lerde temizlenen arabalar gibi elden geçirilebiliyor . Kutu bulmak hiç sorun değil hatta e-bay'de ayrıca boş kutu da satılıyor - $10-15'e lens kutuları bile alıcı buluyor .

Yine bol miktarda " DEMO" model var . Binlerce kamera magazasında aylarca reyonda herkesin gelip elleyip kurcalayıp lensini çıkarıp aynasına filan dokunduğu DSLR'ler bunlar . Genelde uyanıklar tarafından bu magazalardan toplanıp , yeni diye - ki hakikaten de öyle - ( kutusu da var ) satışa sunuluyor .

Tüm bunların üzerine bir de müşteri iadeleri var . Çogu büyük elektronik magazasında satılan ürünlerin 15-30 gün içinde iadesi mümkün . Satılan DSLR'lerin belki %3-5'ini millet bir süre kullanıp , tatilde filan çekip geri getiriyor . Bu ürünler de tekrar satışa konduğunda , ucuza - yine ambalajıyla "open box " diye satılıyor .

Kimseyi zan altında bırakmam ama bu makinaların bir kısmının Sirkeci piyasasına düşmesi mümkün . Yanlış anlaşılmasın , sadece " bir kısmı " ve " olabilir " diyorum .Eminim büyük çoğunluğu değildir .

1800 TL'ye yani $1200'e D90 & 18-105 kit satılıyorsa , o malın gerçek "sıfır" olma ihtimali kadar yukarıda bahsettiklerimden biri olma olasılığı da vardır ... ( İki olasılığın da olduğunu belirttiğimi vurgulayayım - kimse alınmasın )

Diyeceğim , spot piyasada çok ucuz bir fiyat bulduğunuzda hemen atlamayın . Ambalajında diye de hemen güvenmeyin - hiç bir şey ifade etmez . Araştırın , olur da shutter count evde PC'de check ettiğinizde sıfır çıkmazsa geri alacaklarından emin olun .

Olasılıklardan bahsediyorum - yanlış anlaşılmasın ...Dürüst satış yapan çoğu müesseseyi de bu kadar uzaktan istemeden bile olsa karalamak istemem . Sözlerim tek tük çıkabilecek uyanıklarla ilgili ....

Tarih: 26 Ağustos 2009, 02:19 - İp: 96.***.**9.175


 

Tarih: 28 Ağustos 2009, 01:39 - İp: 96.***.**9.175
ercan43
ercan43 (üye)
İstanbul / Amatör

Areon neden bu kadar alındın? ben yazımda kimseyi suçlamadım. Sadece deneyimlerime dayanan gözlemlerimi aktardım. Ne kadar inkâr ederseniz edin yazdıklarım doğrudur. Bugün ikinci el satan mağazalar ile spot mal satan mağazalar çoğunlukla aynı yerler. Bir şeye dikkat etinizmi bilmem... O ikinci el mal alıp satan mağazalara makinanızı satacağınız zaman orijinal kutusu ve aksesuarları var ise fiyat yükseliyor. Özellikle kutuya ve ambalaja çok önem veriyorlar... Neden? Ben size söyleyeyim. Eğer ürün temiz kalmışsa, ambalajı da bozulmamışsa o ikinci el makinayı rahatlıkla spot mal olarak satabiliyorlar da ondan... Ben bunları yaşadım ve gördüm sayın arkadaşım. Bunlar tecrübeyle sabittir...Hiç alınıp gücenmeyin. Siz onlarca arkadaşa bu mağazaları tavsiye etmiş olabilirsiniz. Çok memnun kalmış da olabilirler. Ama bu yazdığım gerçekleri değiştirmez. Ben makina alacak arkadaşları bu konuda uyarmak istedim. Amacım sadece buydu. Herkesin kendi fikri ve deneyimleri kendine göredir. Ben kendi fikirlerimi yazdım. Siz de yazdınız. Karar okuyucularındır... Selâmlar...

 

Tarih: 28 Ağustos 2009, 10:57 - İp: 217.***.**0.228
ercan43
ercan43 (üye)
İstanbul / Amatör

Paperman Çok teşekkür ederim. Benim özetle anlatmak istediğimi sen geniş bir şekilde detaylı anlatmışsın. Arkadaşlar okusunlar eğer içlerine siniyorsa sonuçlarına katlanabilirim derlerse bu şekildeki spot ürünü alabilirler... Selamlar...

 

Tarih: 28 Ağustos 2009, 11:04 - İp: 217.***.**0.228
mete007
mete007 (üye)
Kocaeli / Doğa Fotoğrafçısı

Başlığa bakıyorum: "Sorunlar Nerden Kaynaklanıyor?" denilmiş..

"Sorun" kavramı yeteri kadar açıklanmamış..


Ancak spot piyasaya, ithalatçılardan daha çok güvendiğimi beyan etmek istiyorum..

Örnek mi istiyorsunuz; Türkçe kullanma klavuzundan bahsetmişsiniz.. Paketteki ingilizce klavuza el koyup, bunu ayrıca satmaya çalışan ithalatçılarıda biliyoruz..



Bahsedilmiş olan; demo makinenin müşteriye ötelenmesi olayını, teknosa haricinde yapanı duymadım.. O firmaya kazara girecek olsam, müşteri temsilcisinin palavralarına gülmemek için kendimi çok zorluyorum..



Yazınızda belirttiğiniz; "Makine almak isteyenlare genellikle belirli semtlerde ve diğer piyasalardaki spot mağazalar tavsiye edilmektedir. "

Bu, bence en doğru yönlendirme.. Spot mağazalarda, ayrı bir rafta ikinci el ürün bulunması, "spot mal kullanılmıştır" sözünü söyletmemeli.






 

Tarih: 28 Ağustos 2009, 14:55 - İp: 85.***.**4.84
ercan43
ercan43 (üye)
İstanbul / Amatör

Mete, eğer spot malı kapalı (hiç bir şekilde açılmamış olacak) ambalajında önüne getirirlerse alabilirsin. Ama spot mal diye ambalajı açılmış ürünü getirirlerse, papermanın yazdıklarına geliriz o zaman.. Ben onu anlatmak istemiştim.

 

Tarih: 28 Ağustos 2009, 17:09 - İp: 217.***.**0.228
aeron
aeron (üye)
Ankara / Meraklı

Ercan Bey dediğiniz gibi yöntemleri uygulayan sahtekarlar var olabilir..Ancak ilk mesajda yazdıklarınızı önce bir kez daha okuyun lütfen..Öyle bir anlatmışsınız ki spot ürün = ikinci el üründür..spot satan mağaza = sahtekardır... Siz kendi deneyimlerime dayanan gözlemlerim sonucu bunları yazdım diyorsunuz ama hayatınızda bir kez bile spot ürün almamışsınız..O halde nasıl bir deneyimdir bu.. Bugüne kadar satın almış olduğum ürünlerden bazılarını örnek verdim..Ne kendim, ne de spot ürün satın alan onlarca arkadaşım, bugüne kadar asla bir sorun yaşamadılar..Ayrıca ''o belirli semtler'' den kastettiğiniz neresidir?..Anladığım kadarıyla eğer Sirkeci ve hayyam pasajını kastediyorsanız ( ki sanırım ikimizde aynı yerden bahsediyoruz ), Hayyam Pasajı, Türkiye'de fotoğrafçılığın Kabe'sidir..Ordaki esnaflar, yıllardır sattıkları ürünle müşteriye verdikleri güven neticesile, herhangi bir ürünün bizzat mümessili kadar güvenli alışveriş yapılabilecek yerlerdir..Hele hele sizin bbahsettiğiniz gibi ikinci el bir ürünü, asla sıfır spot diye satmazlar..Bugün Hayyam Pasajı'nda 15'e yakın mağaza var..en az 10 tanesini gerek çok samimi gerekse yüzeysel olacak şekilde tanıyorum, biliyorum..Yazdığınız o belirli semtlerden kastınız Hayyam Pasajı ise, kusura bakmayın ama söyledikleriniz gerçekle hiçbir alakası yok..

Nden bu kadar üzerime alındım..Yani öyle bir yazmışsınız ki, bu işle ilgili hiçbir bilgisi olmayıp da ilk defa başlayacak olan kişi, bu forumda önce benim daha önceki yazdıklarımızı okusa, sonra da sizin ''çok değerli'' gözlemlerinize dayalı deneyimlerinizi belirttiğiniz ilk mesajınızı okusa, benim yada bbenim gibi spot ürün tavsiyesinde bulunan insanlar için ne düşünür sizce?..hiç kusura bakmayın yazdıklarınızın gerçekle alakası yok..Tamam, her sektörde olduğu gibi bu sektörde de sahtekar insanlar var..Hangi sektörde yok ki?..ancak bu sektörün içinde sahtekar insanlar var olması, tüm spot ürün satan mağazaları da sahtekar ilan etmeyi gerektirmez..ama siz böyle yapıyorsunuz maalesef..

 

Tarih: 28 Ağustos 2009, 18:00 - İp: 94.***.**4.34
burkay
burkay (bilir kişi)
Ankara / Firma

sevgili aerona istemeyerekte olsa katılıyorum..
zira aradaki büyük fiyat farkı bir çok nedenden kaynaklanıyor bunlar arasında vergi başta geliyor çünkü fotoğraf bu ülkede lüks tüketim sayılıyor...

Şimdi : spotttan bir mal almaya karar verdiğinizde eğer içinizde cihazın ikinci el olması ile ilgili bir kuşku oluştuysa bu kuşkuyu gidermenin bir kaç yolu var.Bunlardan en kolay olanı fotoğraf makinesinin "sayaç"ına bakmaktır.
Ben geçenlerde itfaiye meydanında bir FZ50 satın almak istedim ve satıcıyla cihazın sıfır /hiç kullanılmamış olduğu bilgisi üzerine pazarlık yaptık.Para ödeme aşamasında satıcıdan izin isteyerek makinenin servis moduna girdim ve orada makinenin 1245 kere açıldığını 2400 tane normal 560 tane de flaşla fotoğraf çektiği bilgisini görünce makineyi almaktan vazgeçtim.Satıcının yüz ifadesini ise burda yazabilecek durumda değilim...

 

Tarih: 1 Eylül 2009, 04:44 - İp: 94.***.**7.243
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör

Para ödeme aşamasında satıcıdan izin isteyerek makinenin servis moduna girdim ve orada makinenin 1245 kere açıldığını 2400 tane normal 560 tane de flaşla fotoğraf çektiği bilgisini görünce makineyi almaktan vazgeçtim.Satıcının yüz ifadesini ise burda yazabilecek durumda değilim...

Satıcı yazık sert kayaya toslamış desenize

--------
ama diğer taraftan o makineyi illa birisine satmıştır. Bundan adım gibi eminim.

 

Tarih: 1 Eylül 2009, 05:40 - İp: 88.***.**6.39