dilaver61
dilaver61 (üye)
İstanbul / Amatör

’’kopyala - Yapıştır’’ Yorumlar Hak

Merhaba arkadaşlar
Foptoğrafların altına, hepimiz kendimize göre birşeyler, bilgimiz dahilinde yapılabilecekleri, Beğenimiz dahilinde teşekkürü veya gözümüze hoş gelebilecek yönde fotoğrafın sahibini yönlendirmeye çalışıyoruz. Ama ''Kaz gelen yerden yavuk esirgenmez'' misali yaptığımız müddetçe hem kendi tarafımızdan hemde karşı tarafça işe yaramadığı kesin. Fakat uzun süredir dikkat ettiğim, ve hatta kişilere ''Altına övgü dolu sözleri doldurduğunuz ..... fotoğrafın neyini beğendiğinizi bana yazarmısınız?'' dediğimde hiç cevap alamadım. Belliki kendisi fotoğraf eklediğinde yorumlayacak birilerini aramaya çıktığı malüm.
.......'nı bir günde yaklaşık 40-50 yorumu sadece şöyle ''Güzel bir çalışma ürünü...''
Kişinin hiç bir yorumu olmazmı?
Farklı bir eleştirisi, beğenmediği yönleri, çok beğendiği tarafı, ne bileyim, yazmaktan sıkıldığı içinmi böyle yapıyor, yoksa laf olsun torba dolsun diyemi? Veya yukarda bahsettiğim gibi ''ben de fotoğraf ekleyince bunlar bana geri gelecek'' diyemi?
''Kopyala yapıştır'' yorumun, ne yapana, ne yapılana zarardan başka getirdiği yok. Tıpkı sosyete hanımların birbirlerini her gördüklerinde ''Bu gün çok güzelsin şekerim'' gibi yalan söylemeleri gibi.
Teşekkür ederim

Tarih: 19 Kasım 2006, 17:03 - İp: 85.***.**7.242
arinna67
arinna67 (Objektif)
Zonguldak / Meraklı

dilaver 61
bu yorum konusunda bende cok rahatsızım
artık bir duzenleme gelsin şu yorumlara lütfen arkadaslar ışık kadraj komposizyon fotografın konusu verdiği mesaj gibi konulara yorum yapılsın güzel deyıp gecilmesin nesini begendiysende yazılsın isterim fotografda
eleştiri hepimizin fotograf anlamında ilerlemesi demektir
yorumları ile sordugum soruları cevaplayarak benim bir mnebzede fotograf anlamında gelişmemi sagyalayn sitedeki arkadaşlara teşekkürlerimi sunuyorum ve daha cok calışmam gerektigini biliyorum
4 aylık gibi bir sürede bu siteden cok seyler ögrendim

yorumlara özem gösterelim arkadaslar

 

Tarih: 19 Kasım 2006, 18:46 - İp: 88.***.**3.44
hasakan
hasakan (üye)
İçel / Amatör

Hayettin bey katılıyorum sizr gerçekten var olan bir takım gerçeklerden bahsetmişsiniz.Gönül isterki herkez bildiği kadarı ile yapıcı eleştirilerde bulunabilsin.Ben az olsun ama öz olsun isteyenlerdenim.Ama işte tüm mesele o özü bulabilmekte bu sitede.Arinna67 yede katılıyorum beğenilmişse neyinden beğenildiği beğenilmemişse de ne yönleri kötü onu söylesinler.Yorum için yorum yapılmasın.

Benim de herkez gibi yapıcı yorumlara eleştiriler ihtiyacım var.


Biraz yapıcı olmaya gayret edelim arkadaşlar.

 

Tarih: 19 Kasım 2006, 19:39 - İp: 85.***.**8.225
lazut
lazut (Objektif)
Sinop / Amatör

sevgili dilaver çok yerinde bir konu açmışssınız..Bu yorum konusunda ben de uzun süeredeir nasıl desem nereden başlasam diye düşünüp duruyordum ama bu tür bir yaklaşım her halde en iyi başlangıç olacak..

Kopyala yapıştır yorumları harbiden hiç dikkate almadığım ve açıkcası nefret ettiğim yorumlar..Bunu yapan arkadaşların beyinlerinin içini elbetteki bilemem ama benim beynimde "yorum avcısı" imajı oluşturuyor..Belki zamanı yoktur, belki bir çok fotografa daha bakmak istiyor vs vs..Mutlaka bir sebei vardır.Ama en kötüsü de benim beynimde oluşanı.
Bu aslında Türk insanı olarak genel bir sorunumuz..Yani şekilcilik.Ne kadar fazla yorum o kadar iyi..Bence değil..Ben çektiğim fotografda başkalarının ne gördüğünü merak ediyorum.Ben bunu bilmek isterim.İnsanlar belki beğendiklri fotografın tam olarak neresi nesini beğendiklerini ifade edemezler ama fotografdan anlayan çok sayıda arkadaşımız var burda..Onlar bize yardımcı olabilirler.

 

Tarih: 19 Kasım 2006, 22:34 - İp: 85.***.**0.100
baymertcan
baymertcan (üye)
Ankara / Meraklı

hangi fotoğrafa baksam belli isimleri görüyorum ve dediğiniz gibi yağlama ballama tarzı, teknik bilgisi sıfır kişilerin yazdığı yorumlarla (yorum demek ne kadar doğru bilemem) karşılaşıyorum yahu bu adamlar yemez içmez uyumazlar mı, ya koca sitede yorum yazanlar hep aynı kişiler,
günde yüzlerce yorum yazıyorlar ve haliyle yorum bekliyorlar, zaten birbirlerine yazdıkları yorumardan oluşan " çember" de o kadar belli ki
aynı şekilde benzer kişiler forumda da her topikte varlar, iş üretmekten ziyade laf üreten kişiler bunlar hayranım onlara yorum yorum yoruyorlar beni pes valla pes

 

Tarih: 20 Kasım 2006, 01:46 - İp: 85.***.**7.179
berna87
berna87 (üye)
Antalya / Meraklı

kutluyorum sizi bu konuyu açtığınız için ve kesinlikle katılıyorum.
ben kendi adıma sadece "tebrikler,elinize sağlık,çok güzel olmuş" şeklinde yazılan yorumları pek ciddiye almıyorum açıkçası.tamam beğeniyi dile getirmek de bir yorumdur ama sadece "tebrikler" denileceğine,"şu açıdan güzel olmuş,şu teknik iyi kullanılmış" şeklinde bir beğeniyi dile getirmek çok daha mantıklı.bence gerçek bir yorum fotoğrafın eksisinin,artısının yüzüne vurulduğu yorumlar.
buraya hepimiz fotoğraf ekliyoruz,emeğimizi paylaşıyoruz.sadece pohpohlanmak için mi? yada fotoğrafımıza çok sayıda kişi yorum yapsın diye mi?çok merak ediyorum o pohpohlanma kişiye ne katabilir,neyini geliştirebilir,egosunu tatmin etmekten başka? bir bilgi paylaşımı olmadıkça kişi nasıl yanlışlarını,doğrularını görüp daha iyisini yapmaya gayret eder?

 

Tarih: 20 Kasım 2006, 02:34 - İp: 88.***.**2.16
merson
merson (üye)
Manisa / Amatör

"eleştiriler sınırlansın" bölümünde 1 ay önce şöyle öneride bulunmuştum:
------------------------------------------
(Klasik yazılı yöntemden test yöntemine geçsek, yönetim de rahat eder, gönderen de , yazan da:
Işık, poz, kadraj, renk, uyum, gibi kutucuklar her fotoğrafın altına konsa, buralara söz gelimi 1 den 5 e kadar not yazabilsek. Buraları doldurmak zorunlu olsa.
Ayrıca bir kutuyu da yorum için kullanabilsek:
1- Bir daha böyle fotoğraf gönderme (fotoğrafik özelliği olmayan)
2- Bu çalışmayı beğendim gibi
Bu tür kural koymaya ne dersiniz, denemeye değmez mi?
not:
Kutularda istenecek bilgileri örnek olarak yazdım. Ustaların, üyelerin önerileriyle şekillendirilmesi en uygunudur.)
-------------------------------------
Herkes bir şekilde kendini ifade etme uğraşında. Bu konu ele alınmalı, şikayet edildiği kadar öneri de yapılmalı. 1 Ay önceki önerimde dediğim gibi yorumu belli başlıklara (belirlenmiş özelliklere) uyarak yapmalı. Not vermek amaç değil, puanlama olmasa da olur. Ama belli başlıklarla kişinin görüşü şekillenmeli, hem kendine hem fotoğraf sahibine hem de okuyanlara yararlı olur böylece.
Hayrettin Bey, bu konunun takipçisi olunuz, destek bizden; en basit kural başıboşluktan çok daha iyidir.

#merson' tarafından 20.11.2006 10:11:01 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 20 Kasım 2006, 09:22 - İp: 85.***.**6.54
hasakan
hasakan (üye)
İçel / Amatör

Merson sana katılıyorum ama bana sanki o zaman da bu yorumcu arkadaşlar daha önceden kurdukları yorum çemberi altında bulunan kişiler dışında gerçek puanları verir ve kendi grubunu kayırır gibi geliyor bana bu olmasa bile bir puan yarışı başlar ve şu zamanda yorum alarak pohpohlanmaya çalışan insanlar bundan sonrada puan almak için ellerinden gelini yapmazlarmı (mesela karşısındakine de yüksek puan vermek gibi).

Senin fikrine bende katılırım.Çünkü puanlama daha yapıcı olabilir,İnsan kendisinin hangi noktada eksik kaldığını görür ve ona göre yetiştirebilir.

İşallah bu arkadaşlar bu tavırlardan kurtulup gerçek ve yapıcı eleştiriler yapmaya dönerler.

Arkadaşlar bu topik bu kadar az kişinin katılacağı değersiz değil.Burayada herkezin gelip bir fikirlerini sunmalarını istiyorum.

 

Tarih: 20 Kasım 2006, 10:30 - İp: 85.***.**2.183
merson
merson (üye)
Manisa / Amatör

Not ya da puan sözcüğü yarışı çağıştırıyor nedense. (x) (+) (-) (!) (?)gibi işaretlere anlamlar yükleyerek de görüş belitilebilir. Amaç bilgi paylaşmak, görüş belirtmek. Herhangi bir yarış amacı olmadığını baştan duyurursak not peşinde koşanlar boşlukta kalır hatta gülünç duruma düşerler. Sonuçta bu sitede bir diploma, sertifika verilmiyor.

#merson' tarafından 20.11.2006 10:54:38 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 20 Kasım 2006, 10:45 - İp: 85.***.**6.54
cemone
cemone (üye)
İçel / Amatör

ben "harika,bravo,yuruuu kim tutar seni, bende bende,yuh,inanilmaz,bravoo diye gecistirilen ve ozellikle "yaw surda yuzyuze bakiyoruz kotu olsada ben buna bir gaz vereyim" seklinde alinan elestiriler laf kalabaligi kalitede ise geriye gitmeden baska birsey degil. Kaz gelecek yerden tavuk esirgenmez bilinci var Iltifattan ziyade yol gosterici fotografin teknik yonuyle ilgili yorumlar daha ileri tasir bizi ben bu kanidayim
Uzun lafin kisasi ben yapici ve fotografin elestirildigi yorumlari gormek istiyorum eminim bircok uye arkadasimizla hemfikirim bu konuda.. Saygilarimla..

 

Tarih: 20 Kasım 2006, 10:48 - İp: 196.***.**5.195
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

yorum yapanın zihniyeti değişmedikce puanlamada artı eksilemede yorumlamada aynı sonucu verir..tartısarak cozulebilecek birşey oldugunu sanmıyorum..berbat fotograflara işe yaramaz fotograflara fotograf olmayan fotograflara cok ıyı bravo aferin ellerinden operim vs gibi yorumlar yapıldıgı surece, ya arkadasım bu olmamıs diyen birisine sen ne anlarsın ulan ben bu işin kralıyım,hahah salak adam sen giderken ben geliyordum, bana yorum yazma bişeyden anladıgın yok vs diyenler oldugu surece kımse gelişmek geliştirmek adına birşey beklemesin derim..asıl fotograflara nasıl yorum yazılacagını degil bu adamlara nasıl engel olunacagını konusmak lazım.. asıl fotografa artı eksi degil yorum yapana artı eksi vermek gerekir..dersinki arkadasım ben senın yorumuna katılmıyorum yanlı yorum yazdıgını dusunuyorum..belki insanlar ozaman utanırda adam akıllı yorum yazmaya baslar..ama ozamanda daha buyuk tartısmalar olur sen kimsinler adam ollar,kendini biller havada ucusur..
evet hepimizin ortak şikayeti butur yorumlar ancak cozmek için insanların cıkar saglama amaclı hareketlerden vazgecmesi gerekiyor..

 

Tarih: 20 Kasım 2006, 18:40 - İp: 88.***.**5.118