dilaver61
dilaver61 (üye)
İstanbul / Amatör

''kopyala - Yapıştır'' Yorumlar Hak

Merhaba arkadaşlar
Foptoğrafların altına, hepimiz kendimize göre birşeyler, bilgimiz dahilinde yapılabilecekleri, Beğenimiz dahilinde teşekkürü veya gözümüze hoş gelebilecek yönde fotoğrafın sahibini yönlendirmeye çalışıyoruz. Ama ''Kaz gelen yerden yavuk esirgenmez'' misali yaptığımız müddetçe hem kendi tarafımızdan hemde karşı tarafça işe yaramadığı kesin. Fakat uzun süredir dikkat ettiğim, ve hatta kişilere ''Altına övgü dolu sözleri doldurduğunuz ..... fotoğrafın neyini beğendiğinizi bana yazarmısınız?'' dediğimde hiç cevap alamadım. Belliki kendisi fotoğraf eklediğinde yorumlayacak birilerini aramaya çıktığı malüm.
.......'nı bir günde yaklaşık 40-50 yorumu sadece şöyle ''Güzel bir çalışma ürünü...''
Kişinin hiç bir yorumu olmazmı?
Farklı bir eleştirisi, beğenmediği yönleri, çok beğendiği tarafı, ne bileyim, yazmaktan sıkıldığı içinmi böyle yapıyor, yoksa laf olsun torba dolsun diyemi? Veya yukarda bahsettiğim gibi ''ben de fotoğraf ekleyince bunlar bana geri gelecek'' diyemi?
''Kopyala yapıştır'' yorumun, ne yapana, ne yapılana zarardan başka getirdiği yok. Tıpkı sosyete hanımların birbirlerini her gördüklerinde ''Bu gün çok güzelsin şekerim'' gibi yalan söylemeleri gibi.
Teşekkür ederim

Tarih: 19 Kasım 2006, 17:03 - İp: 85.***.**7.242
gamzegg
gamzegg (üye)
İzmir / Amatör

Fikir belirten arkadaşlara kesinlikle katılıyorum.
Bu tip yorumlar fotoğraf çekene verilen zarardan başka bişey değildir.ha bunu kendine yarar olarak çevirme fikrini düşünerek yapıyorlarsa, bu daha da acı bişey.hem kendileri için hem de site için.lütfen,yorum yazmadan önce fotoğrafın açıklamasına ve exif bilgilerine bakarak yorum yapılsın.böylelikle hem çalıntı fotolar ortaya çıkar,hem de birçok insan yanılmamış olur.
ayrıca burası bir fotoğraf sitesi,kendinize prim yapmak için lütfen bu siteyi kullanmayın derim ben.yoksa birçok iyi fotoğrafçıyı kaybederiz ve kaybediyoruz.....

 

Tarih: 20 Kasım 2006, 20:34 - İp: 88.***.**0.213
panctom
panctom (Objektif)
İzmir / Amatör

Bu konuda yüzü ak kişilerden biri olarak (asla yorumu geçiştirmem, arkadaşımı bile gerekirse eleştiririm.) bu konu beni de rahatsız ediyor.

Ayrıca beni rahatsız eden bir olay daha var. Avatarının altına "fotoğraf sanatçısı" yazan kişi.. Fotoğraf sanatçısı ne demektir bilir mi, bilmem! Bu kişinin Fotoğraflarına baktığımızda, bir "fotoğraf sanatçısı"nın çekeceği kaliteden çok uzak! Güzel sanatlar mı bitirmiş, kaç tane sergisi var!Dolayısıyla "SANATÇI"mı?? " SANATÇI tabiri çok ağır bir yüktür. Taşınması çok zor ve bedeli olan bir yük..

Ben bu konuda topic açmayı düşünmüştüm ama hep vazgeçtim. Şimdi ise "topic kirlenmesi" yaratmadan, bu ilişikli konunun altına yazayım dedim.

Sitemizde çok çok iyi fotoğraflar çeken mütevazı arkadaşlarımız var. Onlar bile avatarın altına ya "amatör" ya da "meraklı" yazmış. Bu sanatçı arkadaşın yaptığı yorumlara bakıyorum, sanatçılıkla en ufak alaka YOK YOK YOK! Burada konuyu "asıl topic konusuna" bağladım. Bu kişinin yaptığı yorumlar da maalesef acemice, sanatçılıkla alakası yok!

Ve ne kadar topic açarsak açalım, bu tekdüze yorumlar hayatta değişmez!




#panctom' tarafından 20.11.2006 21:41:37 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 20 Kasım 2006, 21:26 - İp: 88.***.**1.238
dilaver61
dilaver61 (üye)
İstanbul / Amatör

Merhabalar
Karşılıklı yorumlaşan arkadaşları burada göremeyeceğimi zaten biliyordum, bu konuyu açarken. Yinede ''benden bahsediliyor sanırım'' diyen bir tanesi gelir umut ettim.

Farkında olduğum, karşılıklı yorumlaşan arkadaşlara özelden mesaj atarak sebeplerini sorduğumu zaten konunun başında belirtmiştim. Bu tip düşünenler zaten yorumun çokluğunu, fotoğrafın kalitesi sayanlar. Hatta eski fotoğraflarını tekrar çıkararak ''çok yorum almıştı, onun için tekrar yayınlatmak istedim'' diye sebebi de var.

Birde arkadaşın birinin dediği gibi, klasik yorumcular var. kalıplaşmış cümleler, her fotoğrafın altında olan, beğenilmiş ifadeler.

Öyle ki, yorumcu olan o kişi, fotosu yayınladığında kazlar gelmeye başlıyor.

Belki ayrı bire durum fakat, cep tel ile çekilen sıfır netlik, dahası bayağı bulanık bir arkadaşın fotosu altında, yine aynı beğenilmiş ifadesini görünce, yorumu yapan arkadaşın fotoğraflarına baktığımda onunda cep tel kullandığını anlamak zor değil.


Link vermek ayıp olur fakat, evinde PC sahibi olan bir insan 200 ytl vererek 3mplik bir fotoğraf makinesi almıyor ve aylardır, MP yi bir kenara bırakalım, en çok 640x480 fotoğraf çekebilen bir cep tel ile devam edip duruyorsa bu kişinin öğrenmeye niyeti yok. Bu kişi sadece eğleniyor. Para kazandığımız bir uğraşımız değil, bizde eğleniyoruz. Fakat ben eğlenirken öğrenmek istiyorum. Ve kişiyide öyle görmek istiyorum. Bu fotoğrafın altına da dediğim gibi süper yorumlar yapılınca kişi pohpohlanıyor ve aralık vermeden her gün 2 adet eklemeye devam ediyor.

Tabiiki cep tel ile fotoğraf eklemeye ''sınır'' veya ''olamaz'' diyemeyiz. Fakat insan bunu bir aşama olarak, makinenin olamadığı yerde idareten kullanmak gibi görmeli. Nasılki cep tel ile başlanıp, like bir modelle devam edilip, DSLR ye geçiş gibi görülüyorsa basamaklar.

Yazıyı fazla görüp sıkılmayasınız diye kesmek istiyorum.

İlginiz için teşekkür ederim.
Bu günkü becerimizin, dünden daha iyi olmasını arzu ediyorsak
‘’ EN KÖTÜ ELEŞTİRİ, OKUNURKEN BAL AKAN YORUMDAN ÇOK DAHA İYİDİR’’

 

Tarih: 21 Kasım 2006, 00:03 - İp: 85.***.**3.184
dilaver61
dilaver61 (üye)
İstanbul / Amatör



#dilaver61' tarafından 21.11.2006 01:22:25 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 21 Kasım 2006, 01:03 - İp: 85.***.**3.184
miyto
miyto (üye)
İstanbul / Amatör

Hayrettin bey, öncelikle bu konuyu açtığınız için çok teşekkür ederim.

Siteye üye olalı 1,5 yıl kadar oldu sanırım ve ilk başlarda fotoğrafçılık konusunda sıfır olduğum için bende "standart" yorumları yapıyordum. Açıkçası bilgisizliğimden dolayı yanlış bir yorumda bulunup eleştirilmekten korktuğum için teknik yorumlara hiç girmiyor-giremiyordum.

Zamanla öğrendim, çok şey öğrendim ve hala da öğreniyorum ve hala teknik yorum kolay kolay (hatta hiç) yapmıyorum, Çünkü ; her anlamda kusursuz bir fotoğraf çekmek gerçekten zor, yani çok az kişinin yapabileceği bir durum ve siz o fotoğrafı bir noktası ile eleştirdiğinizde diğer yorum yapanlarla ve foto sahibi ile istemesenizde bir tartışmaya giriyorsunuz...ben bu siteye fotoğraf sevdası ile geldiğim içinde insanlarla kavga etmek, tartışarak keyfimi kaçırmak bana göre değil.

Aslında yazınızda demişsinizki "bilgimiz dahilinde yapılabilecekleri, Beğenimiz dahilinde teşekkürü......" yani sorunun çıkış noktası bu bence.....insanlar bilgileri-bildikleri ölçüde bir şeyler yazıyorlar...Ve bence bu basit de olsa beğenilerini belirten arkadaşları kırmamak lazım....Ancak dediğiniz gibi, "ben sana yorum yapayım sende bana yorum yap" şeklinde ki alışverişler tek kelime ile iğrenç....


Kısacası ben bu sorunun çözülebleceğine pek ihtimal vermiyorum...puanlama veya yorum yazanlara +, - değerlendirmeside bence hiçbir fayda sağlamayacak, çünkü kişinin tüm iyi niyetine rağmen fotoğrafçılık bilgisi yoksa....yapacağı teknik değerlendirme-puanlama ne kadar gerçekçi olabilir ki ? O yüzden bence bu şekilde devam etmesi hoşlanmasakta daha iyi diye düşünüyorum

Sevgi ve saygılarımla....

 

Tarih: 21 Kasım 2006, 01:19 - İp: 81.***.**1.165
buffalo
buffalo (üye)
Ankara / Amatör

geçen gün bir fotoğraf vardı, 80*80 ebatında. altında bir sürü yorum. büyük kısmı ''siteye hoşgeldin'' şeklinde.bu tavır fotoğrafı çeken arkadaşı 80*80 ebatında devam etmeye teşvikten başka bir şey değil doğrusu.

sorun sanırım fotoğrafın neyle çekildiği değil. bir imaja , görüntüye fotoğraf değeri veren bazı temel kriterler var. hiç bir estetik kaygı taşımasa da olur. önemli değil. daha önce 100000000 kere çekilmiş bir şey olsun. o da önemli değil. ama hiç olmazsa biraz büyük boyutlu olsun. en temel kriter bu değil mi?

yoksa cep telefonları bile artık büyük boy fotoğraf çekiyor. hani bir kısmında oto focus hatta makro bile var.
***
kopyala -yapıştır yorumlar.... büyük kısmı sanırım iyiniyetli yorumlar. yani, güzel bir fotoğraf var ortada. beğenimizi ifade etmek istiyoruz, ama işte uzun bir şeyler yazmak, hem de o kadar fotoğrafa, zor geliyor.

tabii, esasında bu yorumlar fotoğrafın artık 1-2 saniyede tüketilen bir meta haline gelmesinden kaynaklanıyor belki de....
ancak, fotokritikte olduğu gibi 15 kelime gibi zorunluluk da anlamsız. orada ''merhaba mahmut bey'' diye başlar çoğu eleştiri. mantığı şu, 3 kelimeyi doldurduk bile....!

şu da var, burada ya da başka bir sitede ,şu veya bu şekilde gruplar var. birbirinin fotoğrafına yorum yazmak, iade-i itibar ziyaretleri vs. vs. vs.

sevimsiz şeyler tabi bunlar.
***
bir fotoğrafı beğenmemek ve bunu açıkça belirtmek de bazen sıkıcı bir tartışmaya neden oluyor. ''olmamış, kötü, çok kötü'' demeye çekiniyorum ve artık bir şey de demiyorum zaten.

 

Tarih: 21 Kasım 2006, 15:27 - İp: 85.***.**1.254
hasakan
hasakan (üye)
İçel / Amatör

Evet buffalo sana katılıyorum.Az önce bi arkadaşımıza çok güzel bir fotoğrafa sahip olan arkadaşımıza sadece ufuk çizgisi eğik dememden dolayı bana herhalde kulp takmaktan zevk alıyorsunuz gibi luzumsuz bir mesaj geldi şaşırdım ve yorumumu sildim.Bu bırakın yorum yada değelrlendirmeyi eleştirilmeyi bile hak etmiyor diye..
İşte bende senin gibi buffalo dostum temkinli yazmaya başlıyacağım sanırım.Korktum açıkcası bana gelen o tepkiden.


Evet Sevgili Hayrettin hocam haklısınoız sizin beğenmediğiniz ve cep tçfonu ile çekilmiş fotlara yapmış olduğunuz yorumlar gördüm.Haklısınızda.Ama bir yandan da cep tfonları da gelişti fotoğraf makinesi seviyedine gelenler bile var oldu.

İsterimki bu sitede 50000 den 1000 bile düşeceğini bilsem Umarım realist insanlar yorumcular fotoğrafçılar geliştiriciler v.s kalır diyorum.

Herkeze SAYGILAR...

 

Tarih: 21 Kasım 2006, 15:58 - İp: 88.***.**9.60
mask35
mask35 (üye)
İstanbul / Firma

Çok kişi karşı buna. kopyala-yapıştır, işin kolayına kaçıp yağ çeken ve karşılığında yorum bekleyen çok üye var ne yazıkki. artık site yönetimi bi önlem almalı,bu konu ç.ok can sıkıcı. artık gercekten büyük rahatsızlk vermeye bsladı. insan fotoğraf olayından soğuyor. yakında sitedende soğuyacağımdan korkarım. mutlaka yorumlama sistemi değişmeli,bunlara göz yumulmamalı. iki kelimeyle,çok güzel olmuış deyip geçiştirenler fotoğrafçılığından utanmalı. onları kınıyorum ve yönetimin artık bi çare bulmasını umuyoruym.

 

Tarih: 21 Kasım 2006, 18:18 - İp: 85.***.**1.166
akdenizli
akdenizli (üye)
Antalya / Amatör

Eleştirilerin belli teknik, estetik temellede yapılması ve gerekçelendirilmesi oldukca faydalı olacaktır.Amaç en iyiyi yapmaya çalışmaksa tabi...

 

Tarih: 22 Kasım 2006, 12:55 - İp: 88.***.**7.142
tatarbey
tatarbey (üye)
Ankara / Meraklı

İnsanlar ne yazikki poh-pohlanmayı çok seviyorlar ve en ufak bir eleştiriye tahammülsüzler.Bu durumda fotoğrafı gerçekten hakkıyla bilen değerli üstadlar -ki sitede gerçekten üstad diye tanımlayabileceğim çok değerli insanlar var- bu zayıf karakterli, basit insanların saçmasapan tepkilerine maruz kalmamak için genelde eleştiri yapmıyorlar.

İşte bu da bu başlık altında tartışılanların dışında farklı bir kanayan yara.

Ben çok güzel olmuş beğenilmiş tarzındaki yorumlardan ziyade bana yanlışlarımı anlatacak ustalara ihtiyacım olduğunu zaten belirttim profilimde.

Ama ne yazıkki basit insanların eleştiriye tahammülsüzlükleri neticesinde birçok kişi genelde iyi tanımadığı insanlara eleştiri getirmeye korkuyor.

Halbuki bu arkadaşlar o eleştiriler sayesinde bu işi öğrenebileceklerini idrak edebilseler kendilerinide geliştirecekler ama farkında değiller.

Mesela en basitinden bir fotoğrafıma ufuk çizgisi eğri diye bir eleştiri gelmişti ve sevinmiştim açıkçası çünkü o günden beri bütün fotoğraflarımda ufuk çizgisine dikkat ediyorum.Örnekler çoğaltılabilir ama mantık aynı ne kadar eleştiri o kadar bilgi.

Her olumsuz eleştiri aslında bir sonraki karede o hatayı yapmamamı sağlıyor. Ama ne yazıkki insanlar eleştiri yapmaktan çekindiği için bu o kadarda kolay olmuyor.

 

Tarih: 22 Kasım 2006, 16:33 - İp: 213.***.**1.5