dilaver61
dilaver61 (üye)
İstanbul / Amatör

''kopyala - Yapıştır'' Yorumlar Hak

Merhaba arkadaşlar
Foptoğrafların altına, hepimiz kendimize göre birşeyler, bilgimiz dahilinde yapılabilecekleri, Beğenimiz dahilinde teşekkürü veya gözümüze hoş gelebilecek yönde fotoğrafın sahibini yönlendirmeye çalışıyoruz. Ama ''Kaz gelen yerden yavuk esirgenmez'' misali yaptığımız müddetçe hem kendi tarafımızdan hemde karşı tarafça işe yaramadığı kesin. Fakat uzun süredir dikkat ettiğim, ve hatta kişilere ''Altına övgü dolu sözleri doldurduğunuz ..... fotoğrafın neyini beğendiğinizi bana yazarmısınız?'' dediğimde hiç cevap alamadım. Belliki kendisi fotoğraf eklediğinde yorumlayacak birilerini aramaya çıktığı malüm.
.......'nı bir günde yaklaşık 40-50 yorumu sadece şöyle ''Güzel bir çalışma ürünü...''
Kişinin hiç bir yorumu olmazmı?
Farklı bir eleştirisi, beğenmediği yönleri, çok beğendiği tarafı, ne bileyim, yazmaktan sıkıldığı içinmi böyle yapıyor, yoksa laf olsun torba dolsun diyemi? Veya yukarda bahsettiğim gibi ''ben de fotoğraf ekleyince bunlar bana geri gelecek'' diyemi?
''Kopyala yapıştır'' yorumun, ne yapana, ne yapılana zarardan başka getirdiği yok. Tıpkı sosyete hanımların birbirlerini her gördüklerinde ''Bu gün çok güzelsin şekerim'' gibi yalan söylemeleri gibi.
Teşekkür ederim

Tarih: 19 Kasım 2006, 17:03 - İp: 85.***.**7.242
dilaver61
dilaver61 (üye)
İstanbul / Amatör

İlave edeceğim birkaç konuya değindiğin için teşekkür ederim tatarbey.

Bunu, konuyu açan benim değilde, senin yazman tarafımdan çok daha iyi oldu

 

Tarih: 22 Kasım 2006, 16:50 - İp: 88.***.**4.178
hocha
hocha (Subjektif)
Yurtdışı / Amatör

Sırf Photoshop'umu geliştirmek için üye olduğum bu site, içimdeki eski merakımı depreştirdi. Şimdi tamamen bir fotograf hastasıyım.

Fotograf eklemekten çok korkuyordum ilk zamanlar, yine de korkuyorum. Biraz teknik, konu öğreneyim de öyle ekliyeyim diye düşünüyorum. Bu yüzden galeriyi çok geziyorum, ve açıkcası yorum yapmaktan da çekiniyorum. Beğendiğim çoğu fotografa hiç yorum yapmadan çıktığım da çoktur.
Neden mi? Birincisi; Benim yapacağım yorumun benzelerinin defalarca yapılmış olmasından. İkincisi; bu konuda henüz yeterli bilgiye sahip olmadığıma inandığımdan.

Ama şunu gördüm ki, sanki çok yorum alan fotograf en iyi fotograf. Böyle değerlendirildiğini görünce, ben de beğendiğim fotolara beğendiğimi çekinerek te olsa belirtmeye başlamıştım.

Ama şimdi bu topici okuduktan sonra kendi seviyem dahilinde yorumlar yapmaya devam edeceğim.

Ayrıca bana yapılan eleştirilere çok sevinmişimdir, sadece olumsuz yönlerimi söyleyen kişilere özelden teşekkür etmişimdir, diğerlerine değil! hatta bir üstadımız buna çok memnun olduğunu, çoğu kişinin eleştirilere tahammül edemediğini bana özelden yazdı.

Sonuç olarak; bir gün bile girmeden uyuyamadığım bu sitede zamanla herkes birbirini tanıyacak (ki çoğu tanıyor bile) ve olumsuz kişilere itibar edilmeyecek, onlar ayrı telde çalmaya devam edecektir.

Bu siteyi bulduğuma çok memnunum.

 

Tarih: 22 Kasım 2006, 22:02 - İp: 88.***.**6.105
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

sırf geyik yapmak için acılan başlıklarda bile 50 60 sayfa cevap oldugunu gorunce, bu konularda katılımın destegin 3 yada bilemedin 5 sayfada kalması gercekten cok uzucu..bizde geyik yapıyoruz evet bizde bazen sadece cok guzel olmuş diye yorumlar yazıyoruz (enazından kendi adıma) umarım destek artar umarım artık insanlar kendilerindede biraz sorumluluk görür..saygılar

 

Tarih: 23 Kasım 2006, 00:12 - İp: 88.***.**9.119
hemsinli
hemsinli (üye)
Antalya / Meraklı

Selam...
Öncelikle hepinizi kutluyorum. Eleştirilerinize burada cevap ermek değil amacım. Ben sokak fotoğrafçılığından gelmeyim. Fotoğraf'ın anlamını iyi yada kendimce anlarım.
Bu işe yeni başlayan arkadaşlara destek ve yön vermek sizin gibi "USTA" ların işi olsa gerek.
Fotoğraf görsel ve düşünsel bir kavramdır. Hangi fotoğrafın hangi şartlarda çekildiğini bilebilme şansımız yok. Bu yüzden biraz yüzeysel geçiyoruz.
Burada kimse de bir başkasından "USTA" yım yarışmasında değil. Ben de zaman zaman sadece "TEBRİKLER" yazıp arkadaşlarımı teşvik etmeye çabalıyorum. Fotoğraftan da çok anlamam. Karınca kadarınca bişeyler yapmaya çabalıyorum o kadar.
Ha sakın kendi fotoğrafını savunduğumu falan sanmayın. Yapılan tüm eleştirilere açığım. Zira biz böyle gördük. Burada kemsenin de kemseden not falan istediği de yok zaten.
Bu bir meraktır. Amatörce bir uğraşıdır. Onları kırmak yerine daha güzel fotoğraf çekmeye yönlendirelim diye düşünüyorum.
Hepinize saygılar sunuyorum...
Ali Orhan LAZALOĞLU

 

Tarih: 23 Kasım 2006, 20:00 - İp: 85.***.**0.95
hsertangun
hsertangun (üye)
Antalya / Amatör

hemsınlı nıck lı arkadas; yuzune soyluorum ve uluorta oldugu ıcın kırıcı olabılecegını bılıyorum ama senın yaptıkların da uluorta oldugu ıcın cekınmıyorum:bu elestırılerın muhattabı bence sensın...yorum yaptıgın ve yukledıgın fotograflara bır bakarsan bunu anlayacaksın...ozellıkle kıprasma fotografı...bence ayıp...sıtenın sevıyesı boyle dusuyor ve ınsanlar kacıyor.egolarınızı baska yerde tatmıne dın lutfen...

 

Tarih: 23 Kasım 2006, 20:59 - İp: 82.***.**1.58
n.baba
n.baba (üye)
Ankara / Amatör

Beyler lütfen kimse yanlış anlamasın. Niyetim kimseyi kırmak deyil.Bence bu konu gereksiz, yazılanlarında bir çoğu uslup yönünden kırıcı geldi bana. Not: ben kimseye kırılmam.

 

Tarih: 25 Kasım 2006, 11:16 - İp: 139.***.**1.101
sozerali
sozerali (üye)
İstanbul / Amatör

Dilaver bey,
Konuyu inceleyince yazılanların doğruluğu dikkatimi çekiyor.
Evet bazı diğer sitelerde bu uygulamanın zararlarını gördüklerinden en az 15 kelime zorunluğu uygulaması var.Diğer bir şey olan iyi fotoğrafların gözden kaçabilmesi.
Malesef bu probleme çözüm bulmak gerçekten zor.Sitenin sürekli müdavimleri olan kişiler özellikle dikkatlerini çeken aşırı renklendirilmiş manzara ağırlıklı konular olduğundan hemen ilgi gösteriyorlar.Ben bunu denedimde ,fotoğrafik değeri daha yüksek olan bazı fotoğraflar gönderdim hiç kimse yüzüne bakmadı,o zaman insan keyif almıyo tabiki.Daha sonra buradaki kişilerin hoşlandığı tipte çalışmalar göndermeye başladım malesef.Bu sorun ancak sitedeki fotoğraf ve yorum kalitesi ile bilinçlendirilen topluluk ile aşılabilir.
Kopyala yapıştır tekniği ise tamamen kendini kandırmaca sistemi olup hiç kimsenin gelişmesine katkı sağlamaz.Herkes gerçekten yorum yapmalı ,özellikle bilgisi yüksek olan kişiler daha yeni başlayanlara yol göstermeli.
Saygılar.
Ali Sözer

 

Tarih: 25 Kasım 2006, 11:51 - İp: 85.***.**3.173
dilaver61
dilaver61 (üye)
İstanbul / Amatör

Evet sozerali
Anlatmak isteyip te yarım ağızlada anlatmaya çalıştığım aslında sizin yazdıklarınızın açılımı.
Neden yarımağız ve de anlatmaya çalışmak konusu ise malüm. Tamamını anlatınca, küsmeler, darılmalar hatta siteden ayrılmalara kadar varabiliyor.
Sizinde bahsettiğiniz gibi geriden gelenlerin, yeni başlayanların çoğunlukta olduğu sitemizde yönlendirmeyi daha bilinçli ve fotoğraf sahibinden ziyade o fotoğrafı açmaya layık gören, veya sadece yazılan yorumlardan ve eleştirilerden pay çıkaracak üyelerin olduğunu düşünmeliyiz.

Kişi, kendinden önce 3 kişinin olumsuz eleştirdiği fotoğrafı ve eleştirileri okuduğu halde, yinede ''Tablo gibi duvara asılmaklık bir fotoğraftır'' deyince benim ilk aklıma gelen memleketlerine bakmak oluyor. Sırasıyla birbirlerini devamlı yorumlayıp yorumlamadıklarına, hatta bazan statik IP kulanmalarına rağmen ilk iki haneleriyle son üç hanelerinde birbirini tuttuğu yorumlar oluyor bazan.

Konu uzun

Dürüst olmalıyız

Tekrar söylüyorum

Herhangi bir fotoğrafın altına, ilave edeceğimiz iki cümlenin, fotoğrafa ilk başlayan ve sitemizi tesadüfen de bulsa, nice fotoğraf severlere klavuz olacağını unutmamalıyız.

Paylaşmak değilmi amaç? İşte meydan...

Saygılar

 

Tarih: 25 Kasım 2006, 13:47 - İp: 85.***.**4.248
chopsuey
chopsuey (üye)
Sivas / Amatör

Dilaver abi geç gördüm bu konuyu ama yerinde ve kararında bi konu olmuş bu.
Aslında fotoğraf fotoğraftır bence değeri insanın kendisindedir yorum almış yorum almamış ne fark eder fotoğraf çekilirken bi heyecan bi haz duyulur o heyecan ve haz-ı yaşıyorsa insan bence gerisi boş.
Ama gelin görünki bizim sitemizde altında fazla yorum almış fotoğraf güzel sayılıyor.
Herkes olumlu yorum bekliyor olumsuz yorumu kimse kabullenemiyor illa harika güzel süper yazıcaksın şurası şöyle dediğin zaman hemen özelinde bi mesaj vay efendim neden bunu yazdınız? Kardeşim eleştiriye açık değilsen neden ekliyosun bunu? Neyse konuyu saptırmayalım buda benim müzdarip olduğum bi konu dile getirmek istedim.
Bir arkadaşla girdiğim bi tartışmada bana aynen şöyle bi savunma yapmıştı: O yüzden benim fotoğraflarım 7-8 yorum alıyor değilmi? diye. ve bu bahsettiği fotoğraflar cep telefonu ile çekilen fotoğraflardı.
Kaz gelicek yerden tavuk esirgenmez ben yazayım parmağım yorulmuyorya bende bir gün fotoğraf eklerim oda bana yazar. Tamam yazar ve yazıyorda ama nereye kadar gider bu ve ne kazandırır insana sorabilirmiyim bunu yapan arkadaşlara.
Ardından bu durum dile getirildiği zaman hadi eywallah ben gidiyorum...

 

Tarih: 25 Kasım 2006, 16:54 - İp: 85.***.**0.76
panctom
panctom (Objektif)
İzmir / Amatör

CHOPSUEY TEKRAR BENLE TARTIŞMAKSA AMACIN ASLANLAR GİBİ, DELİKANLI GİBİ ALNIM AÇIK BURDAYIM!! GEÇMİŞ 3 AYIMDA HİÇBİR ÇELİŞKİM OLMADI, ÇÜNKÜ HATAM OLDU İTİRAF ETTİM, "BEN YANILDIM" DEDİM..

Ben şu anda sony h5 kullanıyorum. Ama sony h5 almadan önce 2 mp nokia 6280 ile 3-5 fotoğraf eklemiştim. Bu benim buradaki ilk dönemlerim.. Zaten cep telefonu ile çekilen bir fotoğrafa "net olmamış" diye bir yorum yapmak saçmalıktır. Tabii ki cam gibi net olmayacak.. Ben o fotoğrafları katılım olsun diye, bir de kendimi test edeyim diye ekledim! Ve gelecek öneri ve eleştirilere göre daha doğruyu bulmak adına.. En azından kompozisyon anlamında, kadraj anlamında, konu anlamında eleştiri bekledim.

Şimdi sen 2 aylık bu yemeği ısıtıp, isim vermeden benim önüme koyunca, benim pusup ses çıkarmıyacağımı mı sandın?? Sen beni daha tanıyamamışsın!!

KARDEŞİM PORTFOLYOMDA 7 TANE FOTOĞRAF VAR. ALNIM AÇIK.. MERAK EDEN GİRER BAKAR!! HİÇBİRİNİ SİLMEM, UTANACAK Bİ HALTIM YOK CHOPSUEY!!

Ben cep telefonu dönemimi çoktaaan kapattım!! GÜNAYDIN CHOPSUEY!! ZIRT PIRT FOTOĞRAF TA YÜKLEMİYORUM. Ne zaman kendi içime sindi yüklerim.

7-8 tane gelen yorumun lafını edişime geleyim hemen.. Onlar benim ilk fotolarım ve haliyle ilk fotoğraflarda çok yorum almak, çok sevindirici oldu benim için.. Buna da sen karışamazsın.. Ve öncesinde yorum yaptığım kişilerden gelmedi bunlar.. AÇ İNCELE..

Senin gene kaşıntın tuttuysa, ben hep burdayım.
DELİKANLI GİBİ..




#panctom' tarafından 25.11.2006 19:44:21 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 25 Kasım 2006, 18:16 - İp: 88.***.**6.68