dilaver61
dilaver61 (üye)
İstanbul / Amatör

''kopyala - Yapıştır'' Yorumlar Hak

Merhaba arkadaşlar
Foptoğrafların altına, hepimiz kendimize göre birşeyler, bilgimiz dahilinde yapılabilecekleri, Beğenimiz dahilinde teşekkürü veya gözümüze hoş gelebilecek yönde fotoğrafın sahibini yönlendirmeye çalışıyoruz. Ama ''Kaz gelen yerden yavuk esirgenmez'' misali yaptığımız müddetçe hem kendi tarafımızdan hemde karşı tarafça işe yaramadığı kesin. Fakat uzun süredir dikkat ettiğim, ve hatta kişilere ''Altına övgü dolu sözleri doldurduğunuz ..... fotoğrafın neyini beğendiğinizi bana yazarmısınız?'' dediğimde hiç cevap alamadım. Belliki kendisi fotoğraf eklediğinde yorumlayacak birilerini aramaya çıktığı malüm.
.......'nı bir günde yaklaşık 40-50 yorumu sadece şöyle ''Güzel bir çalışma ürünü...''
Kişinin hiç bir yorumu olmazmı?
Farklı bir eleştirisi, beğenmediği yönleri, çok beğendiği tarafı, ne bileyim, yazmaktan sıkıldığı içinmi böyle yapıyor, yoksa laf olsun torba dolsun diyemi? Veya yukarda bahsettiğim gibi ''ben de fotoğraf ekleyince bunlar bana geri gelecek'' diyemi?
''Kopyala yapıştır'' yorumun, ne yapana, ne yapılana zarardan başka getirdiği yok. Tıpkı sosyete hanımların birbirlerini her gördüklerinde ''Bu gün çok güzelsin şekerim'' gibi yalan söylemeleri gibi.
Teşekkür ederim

Tarih: 19 Kasım 2006, 17:03 - İp: 85.***.**7.242
chopsuey
chopsuey (üye)
Sivas / Amatör

Kompozisyon, Konu, Kadraj bunlar teknik yorumlardır sanıyorum ama bi yaznında bana, o fotoğraflara teknik yorum yapmak saçmalıktır demiştin, hem benim senle bi alıp veremediğim yok, ben sana delikanlı değilsin alnın açık değil gibi bişey söylemedim hatta sana bişey söylemedim neden üzerine alınıp bu kadar celallenip sinirlendin bi anlam veremedim doğrusu.

#chopsuey' tarafından 25.11.2006 22:54:21 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 25 Kasım 2006, 22:51 - İp: 88.***.**2.15
panctom
panctom (Objektif)
İzmir / Amatör

O sözleri bana yolladığını sen de ben de biliyoruz chopsuey.. Eğer tam tersiyse kanıtlaman gerekir. Başka biriyle bu tartışmaya girdinse, linkini ver ben de senden özür dileyeyim. Ama adres benim, bu belli.. Ben "teknik yorum aramamak lazım" derken o zamanlar, fotoğraf makinesi kadar profesyonel olmayacağı için cep telefonu, bazı teknik detayları kastettim. Yani profesyonel teknik detaylardı benim kastettiğim!

Yoksa kadraj ve kompozisyon olayı için cep telefonuna da değerlendirme yapılabilir. "Alnım ak" dedim çünkü bir önceki yazında dolaylı yoldan eleştirme ve gönderme yaptın.Beni iade-i itibar olayına dahil ettin.

Peki söyleyeyim.. Ben hiç iade-i itibar yaptım mı?

Eveeeet.. Yaptım!! Ama nasıl yaptım?? Mesela o ana kadar hiç tanımadığım biri bana yorum yapmış. Sonra o kişiyi merak edip portfolyosunu inceledim. Çünkü sitemiz çoook kalabalık.. Birbirimizi anca bu şekilde farkediyoruz bazen.. Eğer gercekten kayda değer fotoğrafı varsa ona yorum yaptım. Ama eğer beğenmedimse, bana yorum yaptı diye onun fotoğrafı altına imza atmadım. Ya da fotoğrafını ilginç buldum ama hatalar var! Hatasını, eksiğini açık açık yazdım.Bana "güzel" dedi diye ona bu şekilde dönmek, hiç etik değil..

Bunu her zaman "link te vererek" kanıtlarım. Gerekirse direkt "şu şu kişilere böyle yaptım" da derim. Çünkü ben yalakalık olsun diye asla iade-i itibar yapmadım, yapmam!!

Şimdi senden, başka bir kişiyi kastettiysen link vererk kanıtlamanı beklerim. Kanıtla, ben de senden özür dilerim.

 

Tarih: 26 Kasım 2006, 00:44 - İp: 88.***.**6.68
chopsuey
chopsuey (üye)
Sivas / Amatör

Bak abi ben seni kesinlikle iade-i itibar mevzusuna sokmadım sadece cep telefonu ile çekilen fotolarında çok yorum aldığını belirtmek istedim o kadar eğer bundan dolayı kızdın ise yersiz, herkes kimin ne olduğunu biliyor ben o yazımda dikkat ettiysen madde madde müzdarip olduğum konuları yazmıştım belki örnek sen olabilirsin ama sadece cep telefonu ile çekilmiş foto örneği diğerleri ile karıştırmayalım lütfen!

 

Tarih: 26 Kasım 2006, 01:06 - İp: 88.***.**2.15
panctom
panctom (Objektif)
İzmir / Amatör

Peki o zaman chopsuey arkadaşım.. Dediğin gibi olsun. Ben de biraz sertleşen üslubumdan dolayı özür diliyorum ama belki bilerek, belki de bilmeyerek, o yazında beni de dahil etmişsin. Neyse ben doğru söylediğini farzediyorum o zaman.. Ama yazını baştan dikkatli okursan bu şekilde anlaşılıyor. Bir topiğe cevap yazdıktan sonra, tekrar tekrar okumanı öneriyorum. Zira ben öyle yapıyorum. Bazen bir virgülün olmayışı bile, cümlenin anlamını değiştirebiliyor.

İnşallah bundan sonra senle sadece fotoğraf ve teknikler üzerine tartışırız. Bu gibi konuların dışında kalırız..

 

Tarih: 26 Kasım 2006, 02:26 - İp: 88.***.**6.68
chopsuey
chopsuey (üye)
Sivas / Amatör

Yani abi olayın senle bi alakası olsa tamam diyecem ama senle bi alakası yok üstüne almaya ve tartışmayada hiç gerek yok elbetteki terbiye sınırlarını çiğnemeden fotoğraf ve teknik konularda tartışmaya hazırım. Saygılar...

 

Tarih: 26 Kasım 2006, 12:41 - İp: 85.***.**3.65
kenankur
kenankur (üye)
İstanbul / Amatör

Bu konuyu görmeden önce yaptığım bir yorumdau yaklaşık 15-20dk önce yazmıştım...

*****************************************************
Biraz eleştri yapalım ne dersiniz?

4-5 aydır bu siteye kayıtlıyım ve bir kaç resim gönderdim.
Birçok fotograf inceledim. Birkaçına da yorum yaptım.

Kusura bakmayın ama
-Bu
-Bu
-Ya da bu
Yorum olamaz bence.
Ya da "harika olmuş" demek
Ya da "beğenmedim" demek bir yorum değil kişisel beğeninizi belirtmektir.

Her yorum yazılırken lütfen kutucuğun üst kısmını tekrar okuyun. Ben ve benim gibi amatör birçok insan sizlerin yorumlarına göre hareket etmektedir.

Şunu anlamıyorum "kadraj yanlış", "açı kötü", "ışık kötü" de iyisi ne? Bana, mesela "kadraj kötü ama biraz daha sağa kaysaydın daha iyi olurdu" diyen 5 tane yorumcu söyleyin.

Dikkatimi çeken başka bir konu da gruplaşmalar olduğudur.
Popüler birisi net olmayan vasatın altında bir fotograf yayınladığında eğer onlarca yorum alıyorsa. Ama bunun yanında vasat ya da üzeri bir fotograf yayınlayana 1-2 yorum yapılıyor ya da hiç yorum yapılmıyorsa burada gruplaşmadan söz edilir sanırım.

Amacım sizleri incitmek değil sadece eleştri yapmaktır.
*******************************************************
Sanırım çoğumuz aynı fikirdeyiz ama insanları krmadan yapalım ne olur...

 

Tarih: 27 Kasım 2006, 12:32 - İp: 212.***.**4.79
myth
myth (üye)
Adana / Amatör

http://galeri.netfotograf.com/fotograf.asp?foto_id=95554
http://galeri.netfotograf.com/fotograf.asp?foto_id=96948
BEN LİNK VERİYORUM DİLAVER BEY,
ÇÜNKÜ İYİ İLE KÖTÜYÜ AYIRMAZ İSEK BURASINI ÇÖPLÜĞE ÇEVİRMEYE NİYETLİ İNSANLAR VAR.BAKIN VE BİR İNSAF VE VİCDAN İLE BU KARELERE NEYE GÖRE YORUM YAPILDIĞINA BAKIN ALLAH AŞKINA!
Bu tür kareler ve insanların bu sitede daha az yer alması siteye ve fotograf severlere kazandırır.

 

Tarih: 3 Aralık 2006, 16:54 - İp: 88.***.**0.160