fototto
fototto (üye)
Ankara / Amatör

Sony 50mm F:1,4 Pozlama Problemi

Merhaba arkadaşlar,

Hem bir önceki makinam A100`de hemde şimdi kullandığım A300`de severek kullandığım SAL-50F14 kodlu Sony 50mm F:1, 4 lensimde bir süredir sorun yaşıyorum. Dış ortamda neredeyse hep fazla pozlamaya neden oluyor. Yani az buz değil, kullanılamayacak kareler çıkıyor. Önce kullandığım A300 gövdede sorun olduğunu düşündüm ama sonra başka bir gövdede denediğimde de aynı problemi görünce sorunun lenste olduğunu anladım. Sonra yaklaşık 25 gün önce objektifi Ankara Sony yetkili servislerinden Bilgili elektronik`e bıraktım. Servise lensin arızasını anlatmam uzun zaman aldı ama sonunda sorun olduğunu kabul ettiler. Yalnız sorunu anlatmaya çalışırken Sony servislerinin Fotoğrafçılığa ne kadar uzak olduklarını anladım. Neyse dün lensin tamir olduğunu bildirmeleri üzerine gidip servisten teslim aldım. Lensin anladığım kadarıyla Gövdeye bilgi ginderen ünitesini değiştirmişler. Neyse iç ortamda yaptığım denemelerde sorun yokken dışarı çıktığımda yine aynı sorunla karşılaştım. Servisteki yetkiliye sorunun devam ettiğini söylememe rağmen o bana ısrarla bu lensin sadece iç ortamda portre çekmeye yaradığını söyledi.

Bu sabah farklı lenslerle birkaç deneme yaptım. Ekte bulunan 2 isimli Fotoğraf 50mm ile 3 ve 6 isimli fotoğraflar ise Sony (Zeiss) 16-80 ile 50mm de çekildi.

Tüm fotoğraflar aynı ortamda, aynı noktaya netlenerek ve toplam 4 dk. içerisinde çekildi. Yani şartların değişmesi gibi bir durum söz konusu değil.

2 ve 3 no`lu fotoğraflar (2; 50mm, 3; 16-80mm) ; Manuel, 1/1000 F:10 iso:100 ve diğer tüm ayarlar aynı.
6 no`lu fotoğraf ise 16-80 ile 16mm de P modunda çekildi. Bu foroğrafı çevre şartları hakkında genel izlemin edinmeniz için koyuyorum. 6 no`lu fotoğrafda makine kendi pozlamasıyla 1/320, f10, iso 100 değerlerini seçti.

Sonuç olarak;

Prime bir lens ile zoom lensin aynı miktarda ışık almasını tabiki beklemiyorum fakat bu benin ilk kullandığım 50 mm değil ve bu kadar hatalı pozlamamalı diye düşünüuorum. Hatta şimdi (saat 19:55) balkondan komple gölgede kalan bir bölgeyi fotoğrafladığımda da aynı problem oldu. Neyse bu konudaki görüşleriniz benim için çok önemli. Fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Tabi problemin varlığını tesbit etsem bile birde Sony servisindeki arkadaşlara bu lensin sadece kapalı ortamda portre çekmeye yaramadığını da anlatmam gerekecek...


2-)



3-)



6-)



Düzeltme : Konuyu yanlış yere açtım, modoretör bir arkadaş taşıyabilirse sevinirim.

#fototto' tarafından 10.06.2009 22:04:08 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 10 Haziran 2009, 21:58 - İp: 88.***.**4.41
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Yolladığınız fotoların hepsi aynı şekilde pozlanmış. F1.4 ile F22 arasında 7 stop fark var, yani sonuncu fotonun birincisinden 128 ( yani 2 üzeri 7 ) kez daha karanlık olması gerekirdi.


Teşhisi kesinleştirecek deney :

Az aydınlanmış iç mekanda 1 metre mesafedeki bir cismin 2 adet flaşlı resmini çek. Parametreler : Manuel mod, 1/2 sn. F16 ISO100

1. çekim "fill flash" ile
2. çekim "rear sync" ile

Eğer birinci resim (fill flash) çok pozlandıysa, ikinci resim (rear sync) normalse, bu durumda bilki lensin diaframı yeterince hızlı kapanmıyordur.

Fill flash modunda flaş perde açılır açılmaz çakar, Rear-sync flash modundaysa flaş tam perde kapanmadan önce çakar, yani diaframın kendini toparlamak için 1/2 saniyesi olur.

 

Tarih: 13 Haziran 2009, 00:15 - İp: 88.***.**9.94
fototto
fototto (üye)
Ankara / Amatör

Antika; umarım uyumamışsındır. Teşhisini gerçekten merak ettim.

tam dediğin değerlerde çektiğim fotoğraflar aşağıdadır.

1-) 1/2 - F16 - fill flash



2-) 1/2 - F16 - rear sync



 

Tarih: 13 Haziran 2009, 00:43 - İp: 78.***.**8.32
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Teşhis kesinleşti : Diaframda tutukluk var, diafram makinanın hızına yetişemiyor, mesele mekanik.

Bu teknikle, perde hızını arttırarak diaframın hız-zaman grafiğii bile oluşturman mümkün Resmin fazla pozlamaya başladığı perde hızı, tutukluktan kurtulduğu yerdir İşte tam o perde hızında , lens bu haliyle (flaşsız çekimde) mükemmel bokeh verecektir, tamir ettirmeden 1-2 portre çek istersen

Şimdi biraz ciddiyet :

Mekanizmayı sıkıştıran aklıma gelen sebepler :

1. Kurumuş bir yağ damlası. Saat tamircilerinin bildiği bir durum, pisliğin nerede olduğuna göre tamiratın zorluğu değişir. İyi tarafı parça değiştirmek yok.

2. Diaframın yayı gevşemiştir veya bir yere takılıyordur. Bu muhtemelen en iyi durum, yay değişir, mesele hallolur.

3. Diafram yapraklarında veya mekanizma parçalarında deformasyon. Sanırım bu en can sıkıcı durum olur.

Lensi ne kadar dağıtacaklarını bilemiyorum, ama optik parçaları yerinden oynatmaları gerekiyorsa, birleştirdikten sonra optik ekseni falan kayık olmasın diye kalibre etmeleri gerekebilir.


Maalesef Ankara'da lens tamiratı yapan usta var mı bilemiyorum. Üyelerimizden Burkay'a sorun diyeceğim ama o yaparsa veya yapacak kişiye yönlendirirse garanti vaziyetleri ne olur bilemem. Bana kalırsa sizin lense İstanbul yolu gözüküyor.

Kolay gelsin.

 

Tarih: 13 Haziran 2009, 01:28 - İp: 88.***.**9.94
fototto
fototto (üye)
Ankara / Amatör

Antika;

Diyaframın tutukluk yapması ha!, bak bu hiç aklıma gelmemişti. Bu lens son günlerde de okadar lazım olduki, yani düelloda silahım tutukluk yapsa bukadar üzülmezdim.



Bugün makinayı tekrar Bilgili elektroni`ke götürüp Problemin ne olduğunu da söyleyerek İstanbuldaki iyi bir servise yollamasını isteyeceğim.

Yardımların için tekrar teşekkürler...

 

Tarih: 13 Haziran 2009, 09:56 - İp: 78.***.**8.32
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Antika ,

Teşhisin zaten dogruydu ; bir de üzerine doktor ciddiyetinde gidip rontgen ve MR'lar çektirip tanıyı kesinleştirdin....Servislerde ( kendi dükkanları olan ustaları hariç tutuyorum ) senin gibi elemanlar çalışsa müsteri memnuniyeti konusunda sorun kalmaz ...

#paperman' tarafından 13.06.2009 20:20:15 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 13 Haziran 2009, 20:19 - İp: 64.***.**4.24
mavi_izci
mavi_izci (Objektif)
Ankara / Amatör

İyi de bunlar tutarlı pozlamış gibi gözüküyorlar.

O enstantenede ve diyaframda öyle fotoğraf olmaz

 

Tarih: 14 Haziran 2009, 04:44 - İp: 88.***.**6.49
mavi_izci
mavi_izci (Objektif)
Ankara / Amatör

İkinci sayfayı okumamışım, servis ne diyecek ben de merak ettim.

 

Tarih: 14 Haziran 2009, 04:48 - İp: 88.***.**6.49
fototto
fototto (üye)
Ankara / Amatör

Servise Antikadan aldığım bilgiler ışığında problemi anlattım. Servis objektifi İstanbul Sony merkezine dün yolladı. Yalnız anlamadığım bişey var, bilmiyorum diğer markalarda da öğlemi ama Ankaradaki servis Body olmadan objektifi tek başına yollayamayacağını söyleyerek A300 üde aldı elimden. Hayır adama diyorumki, kardeşim Sony DVD oynatıcım bozulsa Televizyonlamı getirmemi istiyeceksiniz. Neyse sorunumun çözülmesi adına fazla üstelemedim. En geç çarşambaya kadar Gövdeyi iade ederiz dedi.

Anladığım kadarıyla Sony oblektif arızaları için elinde deneme amaçlı bir tane bile gövde bulundurmuyor.

 

Tarih: 14 Haziran 2009, 15:37 - İp: 78.***.**3.216
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Keşke deneme çekimlerinin baskılarını ekleseydiniz . Sony servis yine bildigini okuyabilir , arızayı en sık ne ile karşılaşıyorlarsa ona baglıyabilir - gibi geliyor bana . Yazılımda problem varmış , tekrar yukledik duzeldi diyerek iade ederse şaşırmamak lazım ( Deneme çekimini de zaten açık diyafram gereken iç ortamda yaparlarsa hele ...)

 

Tarih: 14 Haziran 2009, 17:57 - İp: 64.***.**4.24
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Gövdeyi alıp, lensi bırakmamışlar yaaa, sen ona şükret

Yeni yazılım yükleyerek yani menüden "rear sync"i kaldırarak problemi çözerlerse hiç şaşırmam Malumunuz yeni yazılım yüklemek için gövdeye ihtiyaçları var, lensi ne yapacaklar anlamadım

Şimdi biraz ciddiyet :

Makinan ve lensin döndüğünde aydınlık bir ortamda seri çekim moduna alıp 2.5-3 FPS ile çekim yapıp yapamadığını test et. Yazılımı lensin hızına düşürmek için denklanşöre basma ile perdenin açılması arasında geçen süreyle ilgili parametreyi servis menüsünden değiştirerbilirler. Tabii böyle hileli birşey yaparlarsa "shutter lag" artacaktır, FPS de gözle
görülür şekilde düşecektir. Dahası, o lens başka bir gövde ile aynı defoyu sergileyecektir, senin gövde ise bütün lensler ile uzuun shutter lag ile çalışacaktır. Sony bu kadar sefil duruma düşer mi bilemem, ama şu anlatılanlar ışığında herşeyi beklerim artık.

Büyük ihtimal, sizin şekilli görüntülü tarifinizden anlamayan çok "Bilgili Elektronik", olayı artık ne kadar anladıysa onun onda birini yalan yanlış telefondan bildirmiştir, İstanbul'daki garibanlar da her ihtimale karşılık makinayla beraber istemek zorunda kalmıştır.

Sony'nin bu işlerden sorumlu 2 servisi var biri Minolta kökenli Özeniş, diğeri Mekel. Mekel eskiden beri Sony servisi, sanırım esas işleri Sony'nin video kameralarını tamir etmek ve fotograf olayından bir halt anlamıyorlardı, 2 sene önce, şimdi adam oldular mı bilemem. Muhtemelen sizin çok "Bilgili Elektronik", eski Sonyci olması sebebiyle Mekel'e yollamıştır.

Neyse, şimdi size düşen görev, çok "Bilgili Elektronk"ten İstanbul'da hangi servise hangi referans numarasıyla yollamışlarsa onu öğrenmek, sonra da İstanbul'daki servisele konuşmaktır. Tabii bu arada lensi başka bir makinayla, makinayı ise başka bir lensle test edeceğinizi satır arasında ima etmeyi unutmayın.

 

Tarih: 14 Haziran 2009, 20:21 - İp: 85.***.**8.244