Fotoğrafçılık Forumları
Nikkor 18-105 Mm Lens Hakkında.
Arkadaşlar merhaba. Ben yeni bir nikon d90 kullanıcısıyım, bazı kaynaklarda gördüğüm kadarıyla lens üzerindeki manual netleme halkası manual netleme modu dışında dönmemesi gerekiyormus (kendini kitlemesi gibi bir şey sanırım ), ancak ben makinemde hem body'nin, hemde lensin üzerindeki netleme ayarını manual e alsamda af 'e alsamda elimle döndürebiliyorum herhangi bir zorlanma yada dönmeme durumu olmuyor. m veya af modda aynı hassaslıkta dönebiliyor netlik halkası. Sormak istediğim ise bu durum normalmidir? Yada af modundayken el ile bu halkayı çevirmek yanlış bir hareketmidir ? Fazla bilgim olmadığı için soruyorum. Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.
@paperman
Anladım teşekkür ederim. Peki af modundayken bu halkanın el ile çevrilmesi mekanik olarak herhangi bir soruna yol açarmı ?
#aerkinkas' tarafından 09.12.2011 00:29:22 tarihinde düzenlendi.
aynı lensi ben de kullanıyorum.. oto fokusta da netleme halkası dönüyor ama manuele almadan manuel netleme yapma işlemi önerilen bir şey değil.
"Peki af modundayken bu halkanın el ile çevrilmesi mekanik olarak herhangi bir soruna yol açarmı ? "
Hayır, açmaz. Lens bu şekilde design edilmiş zaten. AF / A seçeneğinde olsa bile fokus halkası ile manuel fokus yapabilirsiniz .
Yalnız mekanik olarak sorun açmamakla beraber bir takım kullanım zorlukları ortaya çıkar. Şöyle ki , Manuel fokus yaptıktan sonra deklanşöre bastığınızda makina tekrar AF yapıp, sizin önceki fokus ayarını bozacaktır. Bu durumda manuel fokusu deklanşör yarım basılıyken tamamlamanız gerekir.
Bu yapıldığında da AF-C modunda olunmaması gerekir zira o modda makina deklanşör basılıyken sürekli fokus takibindedir / devamlı AF yapar . Sonucunda elle yaptığınız manuel fokus manasız kalır .
Makina üzerinde dediklerimi denemeniz en iyisi - biraz karışık geldiyse
Benim lens, eğer lens üzerinden manuele getirilmemiş ise zerre dönmüyor.Bu durum acaba lenslerin üzerindeki; M/A ve M-A/M durumu ile mi alakalı? Hani biri sadece manuel ve auto iken diğeri manuel öncelikli auto ve manuel deniyor ya??
@paperman
Demek istediğinizi anladım verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
ilk verdiğim cevapta dediğim doğrudur 18-105 lens AF modundayken focus halkası dönebilir dönmeyenlerinki arızalıdır. lenste arıza falan yok..... kafanızı bozmayın arıza falan söylentileriyle kesinlikle bu böyledir. 3 tane 18-105 denedim hepsinde öyle lami cimi yok.....
@Buzlucam - iyi diyorsun da ilk cevabında yazdığın :
"af de o halkayı çevrilebilir ama çevirmeyin mekanizmaya zarar verebilirsiniz."
Bizim devam etmemizin , arkadaşın da sürekli sormasının sebebi bu yanlış bilgi
edit :
@Alahan1963 - yazılanlar 18-105mm lens için geçerli , sizin lensiniz sanırım farklı .
Benim elimde sadece A/M olan 18-135mm lens var ; hem d300 hem D5000 üzerinde AF'de iken manuel fokus halkası dönüyor .
Ama diğer A/M 18-55mm lens , her 2 makinada da o şekilde çalışmıyor ; kitleniyor .
#paperman' tarafından 09.12.2011 17:23:42 tarihinde düzenlendi.
o zaman abi şöyle bir örnek vereyim istersen AUTOFOCUS DAYKEN FOCUS DEKLAŞANDÖRDÜĞMESİNE HİÇ BASMADAN BU HALKAYI ÇEVİR VE AYNI ANDADA DEKLANŞÖR ÇEKİM DÜYEMESİNE BİRKAÇ KEZ ÇEVİRİRKEN BAS , ACABA SONUÇ nasıl olur sence ? hele birde focusun ters yönüne doğru çevirmeye çalışıp aynı anda deklanşöre basarsan!tabiki yarım bastıktan sonra makina focusu değiştirmediği anda elle çevirebilirsin af deyken o değini yapabilirsin ama halkayı çevirdiğin anda deklanşöre tekrar tekrar basıp aynı anda 2-3 sefer ters yöne zorlamayı dene istersen. servis yolu gözükür gibi geliyor bana!!!
Ayrıca Sn paperman ben bunun normal olduğunu Ercan abinin objektif arızalı söylemi üzerine yazdım bu objektifte sizin açıklamanız nedeniyle değil. ve halen sizin söyleminize kısmen katılıyorum çevirirken halkayı aynı anda deklanşöre basmaya kalkarsanız probleme yol açabilirsiniz hala aynı fikirdeyim ama önce deklanşör sonra halka çevirme yaparsanız sorun olmaz..... continue focus hariç....
birde Nikon un d7000 uyarısını yazayım dilerseniz konu edilen lens bu değil ama bir bilgi olarak (sayfa 99) ''EĞER lensiniz AF lens ise lens netleme modu anahtarı M (manuel ) olarak ayarlandığında ve fotograf makinesi netlememodu seçicisi AF olarak ayarlandığında kullanmayın budurum fotoğraf makinenize zarar verir!''
benden bu kadar...
birde benim focus halkası dönüyor söylemim yanlış anlaşılmasın elle AF de elle döndürülebilgini kastediyorum yoksa af yaparken makinanın kendisi döndürmüyor halkayı yani makina focus yaparken halka dönmüyor bu doğru. ama manuel olarak döndürülebiliyor.
neyse çok uzattım
son olarak ALAHAN AF VE AF-S
LENSLERDE BU DURUM TAMAMEN FARKLI. AF LENSLERDE YUKARIDA YAZDIĞI GİBİ HEM MAKİNE HEM LENS MUTLAKA MANUELE ALINMALI MAKİNE ZARAR GÖRMESİN DİYE..... BENİM bildiğim bu... kitapcıkta yazanda bu...
neyse sizlerde olmasanız zaten forumda başka yazanlarda olmayacak , giderek azalıyoruz...
#buzlucam' tarafından 09.12.2011 20:41:19 tarihinde düzenlendi.
Buzlucam - Son cümle ile ilgili olarak .... Olayı AF-S lenslere indirgememek lazım . Her AF-S lens FARKLI ; AF-S lenslerin HEPSİNDE geçerli değil AF'de iken fokus halkasını çevirerek manuel fokus yapılabilme özelliği . Ben de kendi makinalarım üzerinde deneyince gördüm - yoksa bildiğim bir şey değildi.
Bir önceki cevabımda Nikon AF-S 18-55mm VR lensin , ne D5000 ne D300 üzerinde fokus halkasının dönmediğini yazdım ( AF açık iken ).
Öte yandan Nikon AF-S 18-135mm 'de fokus halkası her durumda serbest .
Sn. paperman demekki bir genelleme mümkün değil her lens de farklı olabiliyor af-s de olsa benim 35mm AF-S nikkor unkinde aynı 18-105 gibi her durumda çevrilebiliyor. elimdeki diğer 2 lens farklı marka o yüzden yazmaya gerek yok.
İlgili olabilecek konular
-
İos 18 Güncellemesi İphone Hesap Makinesi Özellikleri
09 Oca. 2025, 14:50 prodersler
032809 Oca. 2025, 14:50
prodersler -
-
Epson L1800 Baskılarda Görüntü Kaybı
23 Ara. 2020, 15:48 alinokta12
3222114 Oca. 2021, 08:59
cem123 -
-