Fotoğrafçılık Forumları
Türkcemiz Neden Bu Kadar Kötü???
dikkatimi cekiyor, siteye fotograf ekleyen, yorum yazan cogu insanin yaziklari cok yalnis, hatta cogu zaman anlamakta zorlaniyorum. nasil olurda bu kadar cok imla hatasi yapilabiliyor. yani bazen öyle anlamsiz seyler yaziliyorki.
örnek vermek gerekirse: teprik ederim, güsel olmus, herkez, böle, saol. vs vs.
bunlar böyle yazilmiyordu bildigim kadariyla, yada benim türkiyede yasamadigim bu son 11 sene icinde degistide benim haberimmi olmadi.
beni sahsen cok rahatsiz ediyor bu yazim hatalari.
bir yorum yazarken defalarca okuyorum, yalnis yazmayayim diye. sözlükten kontrol ediyorum emin olmadigimda..
ben daha cok telafüzde zorlaniyorum, ama yalnis yazmayaya gayret ediyorum.
ve bu sitede cok zaman geciriyorum, hatta ziyaret ettigim tek türkce site, bir nevi iyi geliyor bana, günlük hayatta nadiren kullandigim türkcemi unutmamak adina, ama böyle yazilmaya devam edildigi sürece benim aklimda karisiyor. bir eminsizlik oluyor ister istemez yazdigimda..
neden özen gösterilmiyor buna anlamiyorum..
En sevdiğim yanlışlardan biri de "değil" yerine "deyil" yazılması. On yıl sonra bu kelime deyil haline dönüşecek tahminimce.
Kayseri, bu kadar kızmana gerek yoktu, arkadaş sana dememiş zaten. Ayrıca ben doğru yazıyorum da demiyor. Tabi doğru yazmak için doğru anlamış olmak da gerekiyor.
Aslında ben tahmin etmiştim birinin ortama dalıp Kayseri gibi sen sanki doğru mu yazıyorsun diyeceğini Bu yapılan konunun özünden sapıp çoğu zaman yaptığımız gibi sen ben tartışması oluyor. Biz bunu çok seviyoruz nedense.
Neyse dili doğru kullanmak önemlidir diyelim yine de.
böyle ehemmiyyet ihtiva eden bir mevzu ile iştirakinizi idrak edebiliyor ve size katılıyorum.
lakin lisanımız her yüzyılda bir esaslı devrişme.değişme ve dönüşme yaşamaktadır.
bunun önüne geçebileceğinize inanıyorsanız sizinle birlikteyim.
fevkaladenin de fevkinde bir hatırlatma
buna bir nebze katkim olacaksa ne mutlu bana, ki olmasinida dilerim.
Magara, dilimiz hangi yüzyıllarda esaslı değişme devşirme vs. yaşadı ? Dil zaman içinde değişir.
Her yüzyılda bir esaslı değişme yaşamış olsa sen Yunus Emre nin kaç yüzyıl önce söylemiş olduğu şiirleri şimdi anlayamıyor olurdun. Keza Karacoğlanın şiirlerini de şimdi anlayamıyor olurdun.
Kastettiğin şey Mevlana nın şiirlerini, padişahların şiirlerini falan anlayamamaksa, merak etme o gün o yüzyılda yaşayan bir Türk insanı olsaydın o zaman da anlayamayacaktın onları. Çünkü halkın dili değildi. İçinde Türk barındırmayan sarayın ve devşirmelerinin dili idi o özlem duyduğun.
Osmanlıca denen uyduruk dil ile Türkçe yi birbirine karıştırmayalım. Osmanlıdaki farsça sevdası bir ihtimal İranlıların büyük imparatorluklar kurmuş olmasına özentiden doğmuş olabilir. Bir de Orhan Gazi nin kendilerinin Pers soyundan geldiğini söylediği yazar bazı kitaplarda. Ayrıca Fatih Sultan Mehmet in de, Osmanlı Tarihini yazan bir yabancı yazarın, Osmanoğulları soyunu Perslere dayandırmasından çok memnun olduğu ve bu nedenle bu tarihçiyi ödüllendirdiği de yazılır.
Fars Arap Acem artıklarına duyduğunuz saygının ve özlemin yüzde onunu da bu Milletin öz dili olan Türkçe'ye duyun da şaşıralım.
Yazdığın şey de Türkçe değil.Buranın konusu Türkçe yi doğru kullanalım, arap acem çorbası bir dili doğru kullanalım başlığı değil.
Fatoş, kişi kendi şuuraltında nasıl ise, karşısındakileri de öyle bilirmiş. Bu yüzden sana gelen ikaza ve ünlem işaretine hiç üzülme. Onlar aslında o kişinin kendisine ikazıdır.
Gaijin, yazınızda bir iğneleme olduğunu anlamıştım ama gönderme olduğunu linkteki ilk sayfayı okuduğumda gördüm. Akşam akşam buruk bir şekilde de olsa güldüm. Ne diyeyim, öyle çok örnek var ki. Bir üye bir camekanda asılı ve Türkçenin kötü kullanıldığı bir yazının fotoğrafını çekip buraya ekliyor.Açıklama bölümünde de şöyle yazıyor: "gülüyümmü ağlıyayımmı" Traji-komik dedikleri durum. Aslında hepimiz de zaman zaman bu durumun ister istemez içinde oluyoruz.Bakın Türkçe aşığı olmama rağmen 'traji-komik' sözünün Türkçe karşılığını bilmiyorum.
Ssessizlik oldu.Herkes genç bakışı izliyor galiba
Dil yanlışlarımızı öğrenmek isteyenler,
Feyza Hepçilingirler'in kitaplarına bakabilirler.
ben de merson nerde , böyle bir konuyu nasıl atlamış diyordum. beni de az ikaz etmemişti yani.
Şu feleğin işine bak ki, şu anda dilimizi hiç bilmeyen ya da çok kötü bilen çocuklara Türkçe öğretmenliği yapıyorum Almanya da.
sevgili hocha, ben yinede cok sansli oldugumu düsünüyorum, türkcem yurtdisinda yasayan cogu insanin türkcesinden iyi. almanya da yasamiyorum iyiki, yoksa benim türkcem de cok fena olurdu kesin
sen nerde yaşıyorsun fatoş?
İlgili olabilecek konular
-
D7000 Otomatık Modda Cekım Yapmama Nedeni Nedir
05 Eyl. 2024, 22:41 e.koksal
381506 Eyl. 2024, 18:13
mete007 -
-
Fujı 340 2 Banyo Ilac Bozuluyor Nedenı
20 Kas. 2021, 15:51 serdar0468
2210926 Oca. 2023, 20:22
mete007 -