Fotoğrafçılık Forumları
Şiarınız Yasalarsa...
Ben altına not düşülmeli, künye konmalı ve mümkünse eser sahibinden izin alınmalı dememe rağmen, (mümkünsenin izahı da şu; ticaret unsuru işler de yasalar aksini söylemedikçe izin şartı aranmaz) tepki gösteren, itham eden, kızan, bir söze muhattap kaldıysam bunu hakettiğime inanan arkadaşlara yasal mevzuatı hatırlatıyorum.
Yasaya göre şahısların fotoğraflarını izin almadan ve maddi karşılığını ödemeden çekemezsiniz.
Yasaya göre Şahıslara ait yapıları içten ya da dıştan sahibi olan kişiden izinsiz ve maddi karşılığını ödemeden çekemezsiniz.
Yasaya göre Şahıslara ait eşyaları sahibi olan kişiden izinsiz ve maddi karşılığını ödemeden çekemezsiniz.
Yasaya göre halka mal olmuş dahi olsa bina ve benzeri yapıları yalnızca dıştan fotoğraflayabilir, resmedebilirsiniz. İç mekan da yapıcağınız her her türlü çekim için izin almanız ve maddi karşılığını ödemeniz gerekir.
Yasaya göre halka mal olmuş heykel, anıt vs. objeleri yalnızca altına eser sahibinin adını görünür ve tam bir şekilde yazarsanız fotoğrfalayabilir, resmedebilirsiniz. Eser sahibi meçhul ise tüm sorumluk o eserin haklarına sahip olandadır.
Yalnızca bana saldıran arkadaşlara sesleniyorum. Hak, hukuk diyor, bana hırsızlığı savunduğumu söylüyorsunuz. Peki bu yasalar uyarınca, galerinizi ağzına kadar dolduran 'hırsızlama çalışmalar' (iç mekan çekimleri, insanlar, insanlara ait eşyalar vs. maddi ve manevi karşılıkları ödenmediği sürece çalıntı sayılıyor) için ne yapalım şimdi?
Biz de sizi teşhir direğine asıp kışkırtalım, vahşi bir şekilde saldırıya geçip nefret ve öfke mi kusalım?
Bir şeyi savunucaksanız ya her yönünüzle doğru olun ya da ortaya atılıp havarilik yapmayın.
okyanus gitti ne yapalım...
hem deniz kestanesi o
tikenleri var...
denizkestanesininde datlısı olurmu acaba.
Kavanozda çok hoş dururdu valla.
kasım kasım kasım..
topiğim ilk yıorumu gelecegi belliydi
topiğin...
evet kaç oldu bu arkadaş da gitti