arkhalen
arkhalen (üye)
İstanbul / Firma

Şiarınız Yasalarsa...

Ben altına not düşülmeli, künye konmalı ve mümkünse eser sahibinden izin alınmalı dememe rağmen, (mümkünsenin izahı da şu; ticaret unsuru işler de yasalar aksini söylemedikçe izin şartı aranmaz) tepki gösteren, itham eden, kızan, bir söze muhattap kaldıysam bunu hakettiğime inanan arkadaşlara yasal mevzuatı hatırlatıyorum.

Yasaya göre şahısların fotoğraflarını izin almadan ve maddi karşılığını ödemeden çekemezsiniz.
Yasaya göre Şahıslara ait yapıları içten ya da dıştan sahibi olan kişiden izinsiz ve maddi karşılığını ödemeden çekemezsiniz.
Yasaya göre Şahıslara ait eşyaları sahibi olan kişiden izinsiz ve maddi karşılığını ödemeden çekemezsiniz.
Yasaya göre halka mal olmuş dahi olsa bina ve benzeri yapıları yalnızca dıştan fotoğraflayabilir, resmedebilirsiniz. İç mekan da yapıcağınız her her türlü çekim için izin almanız ve maddi karşılığını ödemeniz gerekir.
Yasaya göre halka mal olmuş heykel, anıt vs. objeleri yalnızca altına eser sahibinin adını görünür ve tam bir şekilde yazarsanız fotoğrfalayabilir, resmedebilirsiniz. Eser sahibi meçhul ise tüm sorumluk o eserin haklarına sahip olandadır.

Yalnızca bana saldıran arkadaşlara sesleniyorum. Hak, hukuk diyor, bana hırsızlığı savunduğumu söylüyorsunuz. Peki bu yasalar uyarınca, galerinizi ağzına kadar dolduran 'hırsızlama çalışmalar' (iç mekan çekimleri, insanlar, insanlara ait eşyalar vs. maddi ve manevi karşılıkları ödenmediği sürece çalıntı sayılıyor) için ne yapalım şimdi?
Biz de sizi teşhir direğine asıp kışkırtalım, vahşi bir şekilde saldırıya geçip nefret ve öfke mi kusalım?
Bir şeyi savunucaksanız ya her yönünüzle doğru olun ya da ortaya atılıp havarilik yapmayın.

Tarih: 3 Ağustos 2008, 22:51 - İp: 78.***.**7.81
eskidost
eskidost (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

arkhalen
------------
Senin işin çok zor

Tarih: 3 Ağustos 2008, 22:53 - İp: 88.***.**4.247
okyanus.
okyanus. (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

Bu yasa hangi yasa ?? Hangi yasanın hangi maddelerinden bahsediyorsunuz ? Bu soruyu cidden soruyorum. 5846 sayılı yasa mı ??

Tarih: 3 Ağustos 2008, 23:23 - İp: 85.***.**1.118
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

tck nın 5647 maddesi.

Tarih: 3 Ağustos 2008, 23:40 - İp: 88.***.**3.100
okyanus.
okyanus. (üye)

ben o maddeye kadar gelemedim daha. öğrenciyken bilardo salonundan çıkmazsak olacağı buydu netekim.

Tarih: 3 Ağustos 2008, 23:59 - İp: 85.***.**1.118
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

Ya ya . Ergenekon iddianamesini okuyacağına tck nın o maddesine gelsen daha iyi değilmiydi.

Tarih: 4 Ağustos 2008, 00:03 - İp: 88.***.**3.100
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

birgun herkes 15 dakikalıgına sohret olacak
andy warhol
(bende bitek bu sozu biliyorum biyerlerde gormustum)

15 dakikanız basladı,buyrun sova devam.

---
haktan hukuktan anlamak için sanat tarıhı okumak gerekmiyor.
kaldıki hukukta okumak gerekmiyor..
carpıtmada gercekten cok iyisiniz.

kanunun farkındasınız ama kanuna karsı hırsızlıgı savunmaya ustelik carpıtarak sempatik gostermeye calısıyorsunuz..
sonrada yine o karsı cıktıgınız kanun uzerınden, sizde suc işliyorsunuz diyorsunuz vs.vs.vs.
ustelik kanun degil sitenin kurallarından bahsederken.

şimdi buna gore gazetecilerde suc işliyor,uste parada alıyor adamlar, bak kanunsuzlara.ara guler terorist olarak dgmde yargılanmalıydı zamanında.hala fırsat var gerci vuralım kellesini..

carpıtmaya birebir ornek..kanuna bile karsı birinin, bir sitenin kendine has kurallarına saygı gostermesını,uymasını beklemek.
yazık...
halbuki sırf bu fotografı korumanız bile sizin ne kadar karsı olursanız olun dıger fotografları sırf fıkır curutmek için kanun dısı gosterme cabanıza bırebır ters.kendi sozunuzu sırf karsı tarafı haksız gostermek için yutuyorsunuz.
yazık.

kaldıki onceki mesajlarında picassonun sozunu referans gosteren birinin, tam tersi donerek tck ya sarılmasınıda garipsedim biraz.
bir o yandan bı bu yanda olmak zor olsa gerek.---

sanat tarihi okumadım ama İNTİHAL nedir ne degildir biliyorum,sizde biliyorsunuzdur.
sizin dediginize gore intihal diye birseyde yoktur..
halbuki intihal sanatla azcok ilişkisi olan herkesin farkında oldugu şikayet ettigi birşeydir.

fotografa sanat degilde şipşakcılık, zaman gecirme aracı, gonul eyleme vesilesi, bilgisayar masaustune koyacak goruntu diye bakmanın sonucu...
kişilerin haklarına hiç onem vermeden, baskalarının ,hiç de hakkı olmayan şeyleri hak gosterme cabası.

Tarih: 4 Ağustos 2008, 00:23 - İp: 88.***.**7.135
okyanus.
okyanus. (üye)

valla ben bu yazdıklarını kanunda bulamadım zaten.
5647 inci maddeye doğru hızla ilerliyorum ama kanun bitti.

Tarih: 4 Ağustos 2008, 00:27 - İp: 85.***.**1.118
tatarbey
tatarbey (üye)
Ankara / Meraklı

burda kanun benim diyen varsa ne olacak...

Tarih: 4 Ağustos 2008, 00:29 - İp: 88.***.**7.73
okyanus.
okyanus. (üye)

tatarbey rahat ol bizde yanlış olmaz..

Tarih: 4 Ağustos 2008, 00:31 - İp: 85.***.**1.118
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

NE diyim sana okyanus. HAngi okulda bukem seninki. Ben istanbulu bitirebildim. Yaaa. hemde 61 ortalama ile. Ekistrerin de değildim.

Tarih: 4 Ağustos 2008, 00:47 - İp: 88.***.**3.100