Fotoğrafçılık Forumları
Şiarınız Yasalarsa...
Ben altına not düşülmeli, künye konmalı ve mümkünse eser sahibinden izin alınmalı dememe rağmen, (mümkünsenin izahı da şu; ticaret unsuru işler de yasalar aksini söylemedikçe izin şartı aranmaz) tepki gösteren, itham eden, kızan, bir söze muhattap kaldıysam bunu hakettiğime inanan arkadaşlara yasal mevzuatı hatırlatıyorum.
Yasaya göre şahısların fotoğraflarını izin almadan ve maddi karşılığını ödemeden çekemezsiniz.
Yasaya göre Şahıslara ait yapıları içten ya da dıştan sahibi olan kişiden izinsiz ve maddi karşılığını ödemeden çekemezsiniz.
Yasaya göre Şahıslara ait eşyaları sahibi olan kişiden izinsiz ve maddi karşılığını ödemeden çekemezsiniz.
Yasaya göre halka mal olmuş dahi olsa bina ve benzeri yapıları yalnızca dıştan fotoğraflayabilir, resmedebilirsiniz. İç mekan da yapıcağınız her her türlü çekim için izin almanız ve maddi karşılığını ödemeniz gerekir.
Yasaya göre halka mal olmuş heykel, anıt vs. objeleri yalnızca altına eser sahibinin adını görünür ve tam bir şekilde yazarsanız fotoğrfalayabilir, resmedebilirsiniz. Eser sahibi meçhul ise tüm sorumluk o eserin haklarına sahip olandadır.
Yalnızca bana saldıran arkadaşlara sesleniyorum. Hak, hukuk diyor, bana hırsızlığı savunduğumu söylüyorsunuz. Peki bu yasalar uyarınca, galerinizi ağzına kadar dolduran 'hırsızlama çalışmalar' (iç mekan çekimleri, insanlar, insanlara ait eşyalar vs. maddi ve manevi karşılıkları ödenmediği sürece çalıntı sayılıyor) için ne yapalım şimdi?
Biz de sizi teşhir direğine asıp kışkırtalım, vahşi bir şekilde saldırıya geçip nefret ve öfke mi kusalım?
Bir şeyi savunucaksanız ya her yönünüzle doğru olun ya da ortaya atılıp havarilik yapmayın.
valla usta bende okula üçüncülükle girmiştim ama 6 yılda tekme tokat zor attılar beni. sen bizim biraderlerin devre falan olmayasın. kaç yılında bitirdin ?
92-97
bizim ortanca birader 90 da falan girmişti 2000 de bitirdi galiba. onun küçüğüde 92 de girmişti 98 de bitirdi heralde. aynı dönemlersiniz aşağı yukarı.
tek çift
Ne oldu sizin yetiştirilme tarzınızdan kaynaklı nezaket,zerafet ve asalet kokan duruşunuza ki 'asmak' 'kışkırtmak' 'vahşi' 'nefret' 'öfke' kelimlerini yan yana dizdiniz de bu denli öfkelendiniz?
Kimsenin havarilik niyeti yok kaldı ki size saldırma hevesi de yok.
Alıngan tavır sergiliyorsunuz,bu da öfkenizi tetikliyor,gibi...
Gaijin isimli kullanıcı, bana şu da suç, bu da suç o zaman, başka fotoğrafları yasa dışı gösterebilmek için kendi sözünüzü yutuyorsunuz gibisinden bir yığın zırva yazmışsınız. Benim neyi savunduğum hakkında en ufak bir fikriniz bile yok. Hırs bürünen gözleriniz yazının giriş kısmında belirttiğim kriterleri tartışmanın başından beri ısrarla es geçiyor. Ayrıca ben bu yazıyı sizin bakış açınızdan kendi kendinizi nasıl çürüttüğünüzün ortaya çıkması için yazdım.
Sizin anlamadığınız ya da belkide anlayıp da anlamamazlığa vurduğunuz, bu yazının yasaları arkasına alan sahte havarilerin aslında suçun daniskasını işledikleri zaman işin içinden gayet pişkin bir şekilde sıyrılmak için karşı tarafı karalamaya çalışmalarıdır.
Meşhur olma konusuna gelince... Sizi allah ıslah etsin... Bakıyorum da siz, mevcut olan şöhretinize şöhret katmak için çocukça bir son sözü söyleme hırsıyla kontrolden çıkmışsınız, benim üzerimden prim yapmaya çalışıyorsunuz. Yazık ki ne yazık...
Yasaları ben yazmadım. Mevzuat hoşunuza gitmedi ise yazı yazmadan önce okumanız ve ona göre konuşmanız gerekirdi. İçine düştüğünüz aczi sürekli bana laf yetiştirerek mi kapatıcaksınız? Siz bana laf yetiştiriceğinize fotoğraf karelerinizde telif ödediğiniz bir tek unsur var mı onu anlatın.
Kendi suç ve kusurlarınızı başkalarına yüklenerek gözden kaçırmaya çalışmak yakışmadı...
Ayrıca ben picassonun sözünün sonuna dek arkasındayım. Ben ne yasa ne de yasaklardan yanayım. Herkesin herşeyi mümkün olduğunca sınırsız kullanmasından yanayım. Halkın madur kesimlerini savunmam sizin havas anlayışınız nezdinde robin hood' luksa onu da zevkle yaparım.
Maddi yönden faydalanmak dışında bir eserin kendine ait olduğunun bilinmesini insanlardan yorum ve takdir almak için ister. Yani beğenilmek ister. ve ''bazı'' insanlar o beğeniyi başka birisi ile paylaşmaya katlanamaz. Hep başrolde olmak ve hep beğenilmek isteyen doymaz bir egoya sahiptirler. Sözü kural, hareketleri içtihat olsun isterler... Kendierini otorite gibi gösterip saygı kazanmaya uğraşırlar.
Sizin seviyesiz, vahşi, karşıtlığı hazmedemeyen, tepeden bakmacı ve yetersiz konuşmalarınızla daha fazla muhattap olmayacağım. Dediğim gibi siz benim üzerimden prim yapmaya çalışacağınıza bugüne dek ''eserlerinizdeki'' hangi unsura telif ödediniz onu anlatın. Yoksa sizi beni suçlamaya çalıştınız şeyle alenen itham ediyorum.
foruma bundan sonra girmeyeceğim ve sizi aymazlığınızla baş başa bırakacağım. Belki zamanla ayaklarınız yere basar da toz pembe alemlerden dünya'ya dönersiniz. Hayatta sizinle bir daha karşılaşmamak dileğiyle...
Sağlık ve iyilikle kalın...
not: Üslubumu elimden geldiğince muhafaza ediyorum. Fakat halen grubunuz tarafından hedef tahtası olmam hasebiyle laf anlatmak için, aynı perdeden örnekler vermeden olmuyor. Umarım bir gün benim nezaket ve ''kasmalrımın' yarısı kadar olabilirsiniz.
arkhalen de gitti
Gaijin isimli kullanıcı bu kaçıncı kardeşim
Ben kendimi hiç kasmam.
Çocuklara da diyorum bazen'Yavrum kasmayın kendinizi,rahat olun,salın gitsin'
#harmanci' tarafından 04.08.2008 01:51:50 tarihinde düzenlendi.
Ne o tatarbey kestane muhabbeti kesmemiş