makroskop
makroskop (üye)
İstanbul / Amatör

Şehit Askerin Cebinden Çıkan Şiir

Dardayım yalanım yok
Baskın yedim gün gece...
Örselendi aşklarım üstelik
Bir uzak diyardayım...

Günaydın anneciğim, günaydın babacığım
Yine sabah oluyor evde sabah olmaz deme
Orda günler geçmez deme
İçime sancı doğuyor...

"Yüreğimi bir kalkan bilip, sokaklara çıktım
Kahvelerde oturdum çocuklarla konuştum
Sıkıldım dertlendim dostlarımla buluştum
Bugün de ölmedim anne.

Kapalıydı kapılar, perdeler örtük
Silah sesleri uzakta boğuk boğuk
Bir yüzüm ayrılığa, bir yüzüm hayata dönük
Bugünde ölmedim anne.

Üstüme bir silah doğruldu sandım
Rüzgar beline dolandığımda bir dal
Korktum, güldüm, kendime kızdım
Bugünde ölmedim anne

Bana böylesi garip duygular
Bilmem neye gelir nereye gider
Döndüm işte
Acı yüreğimden beynime sızar
Bugünde ölmedim anne.

demiş ve ahmet kaya şarkısı olduğu için bir kesim tarafından protesto edilmiş e iyi de belki kürt tü ama vatan için şehit oldu bunu neden düşünmezler bilmem (13 temmuz 97 yüksekova gazetesi)

Tarih: 13 Temmuz 2007, 15:34 - İp: 88.***.**0.14
bisquit
bisquit (üye)
Antalya / Meraklı

Ahmet Kaya'nın eşinin yazısı...

Sürgün sırasında Münih’te bir konser yaptık. Gazeteciler, kaldığımız otele gelmişlerdi. Lobide oturduk, uzun uzun sohbet ettik. Benim sohbet ettiğim gazetecilerden biri, kendi gazetesine bunu manşet hâline getirecek insandı. Bilinen bir gazeteci... Kalktık, konsere gittik. Onlar da geldi. Eşim, konser arasında dedi ki “Birkaç tane şerefsiz yüzünden şu başıma gelenlere bakın. Ülkemden uzakta olmayı hazmedemiyorum.” Ertesi gün, gazetenin 8 sütuna manşeti: “Vay Şerefsiz.” Halbuki böyle bir cümle yok. Başlık altı şu: “Ahmet Kaya, Türk halkına şerefsiz dedi.” Bir şey 8 sütuna manşet olmak için dünyanın gündemine oturmalı. Bu gazete (Hürriyet), Türkiye’de en çok okunan gazetelerden biri. Gazetenin çıktığı gün, haberi yapan gazeteci telefon açtı bize. İki gözü iki çeşme. Nasıl ağlıyor... “Ya ben ne yapacağımı şaşırmış durumdayım. Bu, benim yaptığım haber değil. Ne olur inanın.” Masa başında değiştirilmiş haber. Bunun üzerine Ahmet Kaya, “Ben Türk halkına şerefsiz demedim. Ben hiçbir halka şerefsiz demem. Benim yanımda kimse de Türk halkına şerefsiz diyemez.” açıklaması yaptı. Yazmadılar. Ama bunun görüntüleri var.

FOTOĞRAF FOTOMONTAJDI; AMA DAVA AÇMADIK

-Bu görüntüleri paylaştınız mı?
Kiminle paylaşacağım? Bu sözleri yalan yanlış veren gazete bir daha kendini yalanlar mı? O manşetini attı, bitti iş. Tirajını yaptı. Size pislik atmak gibi bir derdi varsa, ağzınızla kuş tutsanız tekzip edemezsiniz o haberi. O zaman da ne kadar tirajınız varsa, o kadar insan sizi öyle biliyor. Böyle oluyor Türkiye’de.

-Bahsettiğiniz o manşet, kırılma noktasıydı. Manşet kadar, sözde Kürdistan fotoğrafı altında şarkı söyleyen Ahmet Kaya görüntüsü de…
O fotoğraf, fotomontajdı. Duruşmaya giriyoruz, ara karar çıkıyor. Hâkim, “Hürriyet gazetesine yazı yazılmasına, konuyla ilgili ellerindeki delillerin mahkemeye sunulmasına…” diyor, cevap gelmiyor. Karar aşamasına gelindi. O fotoğraf yok ortada. Mahkeme, “Polis marifetiyle getirilmesine…” diye karar alıyor. Hürriyet’in avukatlarından yazılı bir açıklama geliyor mahkemeye: “Elimizde başka hiçbir belge bulunmamaktadır.” Bu arada, bu konserin 1993’te Berlin’de yapıldığı söyleniyor. O yıl hiç yurtdışına çıkmadık. Bir an biz de kuşkuya düştük, oldu mu böyle bir şey diye. Hayır, yok. 1994’te Berlin’de Alevi Esnaflar Birliği’nin yaptığı bir konser var. Ahmet Kaya dışında Türkiye’den pek çok sanatçı da gelmişti o konsere. Oraya bir yazı yazdık: “Yaptığınız konserde böyle bir şey oldu mu?” Resmî yazıyla “Bir federasyon olmakla beraber, hiçbir siyasi örgütle bir ilişkimiz yoktur. Konserde asla böyle bir şey olmamıştır. Yalnızca, doğal önderimiz Seyit Rıza’nın portrelerini astık salona.” açıklamasını yaptılar. Bu yazı hem mahkeme dosyasına kondu, hem basına dağıtıldı. Buna da yer vermediler. Ahmet Kaya beraat etti. Ama o çamurun izi kaldı.

Tarih: 14 Temmuz 2007, 01:12 - İp: 88.***.**2.95
rokomet
rokomet (üye)
Ankara / Amatör

Ahmet kaya şarkılarını severim dinlerim.
amma velakin kürt milliyetçiliğine ve ayrımcılığa destek verdiği aşikardır.

Tarih: 14 Temmuz 2007, 12:04 - İp: 85.***.**5.222
photoali
photoali (üye)
İstanbul / Amatör

allah anadolu coğrafyasında yaşayan tüm halktan tüm ırktan insanlara yardım etsin.

asırlardır birlikte dostça yaşamış insanları nasılda birbirlerine düşürdüler yahu.

kürt olmuş türk olmuş ne fareder ki? nihayetinde hepimiz allahın yarattığı insanlar değilmiyiz.

ben türküm türk türküleri dinleğim gibi kürt türkülerini de çok severim, dinlerim.
düğünlerine giderim. halaylarını oynarım.

bazı kafalardaki insanların aklına uysak bunları dinlemeyi neredeyse günah sayacağız.

belki biraz siyasi olacak ama, bu sorunların oluşturulmasında çoğu insanın bildiği gibi Batı dünyası var. Bunların amaç ve gayeleri 85 yıl önce nasıl ise bugünde aynı. Değişen birşey yok. Bizler onların bizleri bölme girişimleri çalışmalarına inadına kürt türke, türk kürde sahip çıkarak aşabiliriz. Artık herşey alenen ortada.

Bu vatan için şehit düşen tüm askerlere çok şey borçluyuz. Kürt olmuş türk olmuş ne farkeder.

Tarih: 14 Temmuz 2007, 16:14 - İp: 85.***.**7.41
seyyah1981
seyyah1981 (üye)
Batman / Amatör

size Nazım Hikmet'in "Vatan Haini" şiirini armağan ediyorum

"Nâzım Hikmet vatan hainliğine devam ediyor hâlâ.
Amerikan emperyalizminin yarı sömürgesiyiz, dedi Hikmet.
Nâzım Hikmet vatan hainliğine devam ediyor hâlâ."
Bir Ankara gazetesinde çıktı bunlar, üç sütun üstüne, kapkara haykıran puntolarla,
bir Ankara gazetesinde, fotoğrafı yanında Amiral Vilyamson'un
66 santimetre karede gülüyor, ağzı kulaklarında, Amerikan amirali
Amerika, bütçemize 120 milyon lira hibe etti, 120 milyon lira.
"Amerikan emperyalizminin yarı sömürgesiyiz, dedi Hikmet
Nâzım Hikmet vatan hainliğine devam ediyor hâlâ."

Evet, vatan hainiyim, siz vatanperverseniz, siz yurtseverseniz, ben yurt
hainiyim, ben vatan hainiyim.
Vatan çiftliklerinizse,
kasalarınızın ve çek defterlerinizin içindekilerse vatan,
vatan, şose boylarında gebermekse açlıktan,
vatan, soğukta it gibi titremek ve sıtmadan kıvranmaksa yazın,
fabrikalarınızda al kanımızı içmekse vatan,
vatan tırnaklarıysa ağalarınızın,
vatan, mızraklı ilmühalse, vatan, polis copuysa,
ödeneklerinizse, maaşlarınızsa vatan,
vatan, Amerikan üsleri, Amerikan bombası, Amerikan donanması topuysa,
vatan, kurtulmamaksa kokmuş karanlığımızdan,
ben vatan hainiyim.
Yazın üç sütun üstüne kapkara haykıran puntolarla :
Nâzım Hikmet vatan hainliğine devam ediyor hâlâ.

Tarih: 14 Temmuz 2007, 20:26 - İp: 88.***.**8.15
buffalo
buffalo (üye)
Ankara / Amatör

Ahmet Kaya bir şaklabandı.
Ömründe bir gün bile hapis yatmamıştır, bu gerçekten böyledir. Başı ciddi olarak hiç belaya filan girmemiştir(pkk nın mitinginde şarkı söyleyene dek) ideolojisi yoktur.Marx-Engels, elektirifikasyon, komün vs. bu kadar basit şeyler değil. Her şeyi özentidir, PKK li , MHP li, CHP li,AKP li olabilirdi. Devrimciliği benimsemedi, kaçak mercedes kullanırdı.(Tanju Çolak haricinde kimse yargılanmadı) Ama devrimciymiş gibi davrandı, çünkü o dönem devrimcilik popülerdi.
Şarkıları için bir şey diyemem, MHP lisi,AKP lisi, her kesimi dinler. Hatta diyebilirim ki en az marjinal sol militanlar sever onu.
80 Sonrasının romantikleşen ,ezilmiş,aşk acısı çeken saçlı sakallı Mao bıyıklı romantizmini sevdi. Yoksa fikir adamı hele hele devrimci filan değildi.

Ben sevmem, bir Edip Akbayram mesela, o da sol görüşülüdür, ama yasadışı hiç bir örgütle ilişkisi yok. Beyefendidir, ülkesini sever, herkes de onu sever. İyi müzik yapar ama ucuz müzik yapmaz. Diyarbakır ı Ahmet Kaya dan çok sever Ahmet Arif in Seni Diyarbekir gibi şiirinin eşsiz bir şarkısını yapmıştır mesela. Ahmet Kaya nın aksine arabesk de söylemez. Ha Müslüm ha Ahmet Kaya, ben fark göremiyorum çok fazla.

Tarih: 15 Temmuz 2007, 02:35 - İp: 88.***.**4.78
mete007
mete007 (üye)
Kocaeli / Doğa Fotoğrafçısı

Marifet,

Hiç Ezilmemek Bu Dünyada...

Ama,

Biçimine Getiripde Ezerlerse!

Güzel Kokmak...

Keklik Misali, Lavanta Misali, Gül Misali...

İSA Misali, YUNUS Misali, NAZIM Misali...

Bedri Rahmi Eyüboğlu '

Nazım yok uzun süredir.. @stüdyofoto
görüşlerine katılıyorum buffalo..

Tarih: 15 Temmuz 2007, 17:17 - İp: 85.***.**8.207
kupabaskı
kupabaskı (üye)
Denizli / Firma

askerde insana ilham veren en büyük şey özlemdir.

Tarih: 22 Temmuz 2007, 15:16 - İp: 88.***.**9.237
  • 1