karakuş
karakuş (üye)
İstanbul / Amatör

Fotoğraf Çekebilme Yetenek Midir???

meraba arkadaşlar dün akşam okuldaki bir tartışma aklıma takıldı..hocamız iyi bi fotoğrafçı olmak için kişinin doğuştan bir yeteneğe sahip olması, farklı bakmayı bilmesi gerektiğini söylemişti..fotoğraf çekebilmek sizce doğuştan gelen bir yetenek midir yoksa sonradan kazanılabilir bir yetenek midir? yani büyük fotoğrafçılar acaba dünyaya farklı bakmayı nasıl öğrendiler diye sorsam daha iyi olcak sanırım..

görüşlerinizi bekliyorum..şimdiden teşekkürler

Tarih: 10 Ağustos 2006, 08:32 - İp: 212.***.**6.51
thalassa
thalassa (üye)
İstanbul / Amatör

selamlar sn karakuş,

Sanırım dediklerimi ya yanlış anladınız , ya yazdıklarımı iyi okumadınız.

Ben yeteneği yok saymıyorum..Bir daha okursanız sanırım ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız..

Sevgiler

 

Tarih: 11 Ağustos 2006, 13:53 - İp: 85.***.**9.87
karakuş
karakuş (üye)
İstanbul / Amatör

YANLIŞ ANLAMIŞ OLABİLİRİM SN. THALASSA. AMA YETENEĞİ YOK SAYDIĞINIZI YAZMADIM.SADECE SONRADAN KAZANILABİLİR BİR YETENEK OLDUĞUNU SÖYLEMİŞSİNİZ BUNU BELİRTTİM..SİZ HER İKİSİNİNDE OLMASI GEREKTİĞİNİ SÖYLEMİŞSİNİZ SANIRIM..BENİM KİŞİSEL GÖRÜŞÜME GÖREDE BUNUN TAM ANLAMIYLA MÜMKÜN OLMADIĞI MUTLAK VE MUTLAK DOĞUŞTAN BİR YETENEĞİN ŞART OLDUĞUNU DÜŞÜNDÜĞÜMÜ BELİRTTİM. KARŞILIKLI BİRR YANLIŞ ANLAMA VAR YADA BENİM KAFAM ÇOK DALGIN YİNE YANLIŞ ANLAMIŞ OLABİLİRİM EĞER ÖYLEYSE ŞİMDİDEN ÖZÜR DİLERİM

 

Tarih: 11 Ağustos 2006, 16:13 - İp: 212.***.**6.51
thalassa
thalassa (üye)
İstanbul / Amatör


Ne diyebilirim , şimdi ördekler suda yüzmeyi doğuştan biliyorlar örneğinden yola çıkarsak.Biraz tuhaf olacak ama aynılıklara doğru yol alacağız.Yani şöyle mi düşünelim
kimse hiç bir şey öğrenemez, öğrendiğnin hiç bir anlamı yok mu?Yol tek midir?Size bu savunulabilir geliyor mu?
durum çok vahim o zaman!..

Bakın yukarıdaki yazıda şöyle diyorsunuz ''farklı bakmayı bilmesi gerektiği''Bunun altı çizilir aslında..Burada konu bilmek; yani şöyle diyebiliriz, eğer her şey doğuştan yetenek içeriyorsa , insanlık adına üzüleceğim...
Hiç bir zaman bir yere varamayacağız demektir.
Çünkü sürekli biri diğerinin en anlatmaya çalıştığından çok , altında çapanoğlu arayacağından hiç bir söz denildiği gibi anlaşılmayacak..Bunun sonucunu tartışmaya gerek yok..
Benim de kafam genelde dağanıktır, merak etmeyin fazlaca mahsuru yoktur.Tek mahsur diğerlerinin hep dalgın olduğunu düşünmesidir.O nedenle de pek aldırmam güler geçerim.
Bakmayı bilmenin doğuştan bir yetenek olduğnu kabul
etmenize ise üzüldüm!..Başka da söze gerek yok sanırım..

sevgiler

 

Tarih: 11 Ağustos 2006, 17:41 - İp: 81.***.**9.130
malcom
malcom (üye)
İstanbul / Amatör

o manada yetenekli insan cok fazla dunyaya gelmiyor. yani dogustan sanatcı olarak dogmak... bilmiyorum su an ulkemizde boyle bir insan var mı? belki yok belki var ama bambaska islerle ugrasıyor..

 

Tarih: 11 Ağustos 2006, 19:24 - İp: 85.***.**9.244
karakuş
karakuş (üye)
İstanbul / Amatör

bakın sn. thalassa ben kimse hiç bir şey öğrenemez, öğrendiğnin hiç bir anlamı yoktur die bişey sölemedim.lütfen çarptırmayın. ben doğuştan yeteneğin olması gerektiği ve bu kişilerin sonradan bir takım vasıflar kazanmış yada öğrenmiş kimselere göre daha şanslı olduklarını savunuyorum..insanların kendine özgü kazanılmamış yetenekleri vardır.ara güleri henri cartier-bressonu robert capayı sizden benden ayıran işte bu özelliktir.herkes bu yeteneklerii kazansaydı sanatçı diye bişey olmazdı.

 

Tarih: 11 Ağustos 2006, 19:30 - İp: 85.***.**3.63
thalassa
thalassa (üye)
İstanbul / Amatör

sn karakuş,
Ben de farklı bir şey demiyorum aslında ama, şöyle açıklıyorum:
yetenek + karşılaşma+ farkındalık ;nefis işler
yetenek yok ama farklı bilgiler var +teknik :bu da iyi fotoğraflar çıkartabilir.

Bu sıraladıklarım çoğaltılabilir genç dostum..
Bu durumun çeşitlilik ve seyircisine farklı tadlar vereceğini söylemeye çalışıyorum..yani sadece yetenekten sorgulayamayız fotoğrafı..ya da sanatı. Çünkü ifade aracı olarak kötü de işler üretebilir kişi , bu sanat olmayacaktır ama üretimin yok sayılmasını da gerektirmez.Sizce de haksızlık olmaz mı? İşte bu düşünceden yola çıkarak insanların farklılıklarını, çok renkliliklerini , elden geldiğince aynılıklar içine sokulup bir paket haline getirilmesine karşıyım.. Birey diğer tüm bireylerden farklıdır. Sadece bunu düşünmek dahi
sınırların , duvarların, aslında ne kadar da saçma olduklarını ispatlar sanıyorum. Bu yeteneğe hakaret değildir, yeteneksiz insanın varlığına zaten inanmıyorum. herkesin yeteneği var ama çok azı yeteneği olan olgu ile tam olarak buluşabiliyor..Yoksa bir coban , bir çöpçü ya da bir kunduracının konusunda yetenekli olanı ile arasında çok da fark yok.Tek fark sanat yapabilenlerin diğerlerinden daha kültürlü, daha ilerici bir görüşe sahip olmalarıdır. Değerleri budur , ama bu diğerlerinin değersizliğinin ispatı değilidr. Umarım acelem olduğundan yalnış bir anlamaya meyil vermeden , doğru yanıtlayabilmişimdir..

Tabii Yukarıdakiler , benm bu konular hakkında okuduklarımdan ve konu hakkında düşündüklerimin toplamıdır..Kİmseyi her zamanki gibi bağlamaz.

sevgiler



#thalassa' tarafyndan 11.08.2006 20:07:02 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 11 Ağustos 2006, 19:59 - İp: 81.***.**9.130
drberkan
drberkan (üye)
İstanbul / Amatör

Sanat doğuştan gelir ama tecrübe ,eğitim ve bilgi birikimiyle gelişir ve kendine has yönünü bulur.

 

Tarih: 12 Ağustos 2006, 19:11 - İp: 81.***.**8.141