karakuş
karakuş (üye)
İstanbul / Amatör

Fotoğraf Çekebilme Yetenek Midir???

meraba arkadaşlar dün akşam okuldaki bir tartışma aklıma takıldı..hocamız iyi bi fotoğrafçı olmak için kişinin doğuştan bir yeteneğe sahip olması, farklı bakmayı bilmesi gerektiğini söylemişti..fotoğraf çekebilmek sizce doğuştan gelen bir yetenek midir yoksa sonradan kazanılabilir bir yetenek midir? yani büyük fotoğrafçılar acaba dünyaya farklı bakmayı nasıl öğrendiler diye sorsam daha iyi olcak sanırım..

görüşlerinizi bekliyorum..şimdiden teşekkürler

Tarih: 10 Ağustos 2006, 08:32 - İp: 212.***.**6.51
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

Bİrinci öncelik doğuştan gelen yetenekler.İlk başladıklarında herşeyi bana soran pekçok arkadaş artık öyle fotoğraflar çekiyorki hayran oluyorum.
BEn ise aynı yerimde saymaya devam ediyorum.
KEsinlikle doğuştan yetenek. Sonrası teknik vs vs.....

 

Tarih: 10 Ağustos 2006, 08:51 - İp: 85.***.**1.180
gordi
gordi (üye)
Antalya / Firma

Pazarbeye katılıyorum,sanatı elel alan tüm konularda doğuştan bir yetenek gerekir.Algılama gibi

 

Tarih: 10 Ağustos 2006, 11:35 - İp: 85.***.**1.82
atakan
atakan (Objektif)
Bursa / Amatör

Görsel algının açık olması, baktığını görebilme, zamanlama bu tür yeteneklerin olması gerektiğine inanıyorum...

 

Tarih: 10 Ağustos 2006, 11:38 - İp: 81.***.**3.185
soscar
soscar (üye)
Ankara / Meraklı

Bence ikisi arasında çok buyuk fark var doguştan gelen yetenek hayata bakış açısı olarak dusunce olarak o dogalıgı yakalamaktır ama sonradan ele alan kişiler daha standart çekımler yaparak belkı bırçok resım galerısınde rol almıştır

#soscar' tarafyndan 10.08.2006 13:39:31 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 10 Ağustos 2006, 13:38 - İp: 85.***.**8.48
thalassa
thalassa (üye)
İstanbul / Amatör

Sorunuza tersten cevap vereyim sn Karakuş.

Bir konuda iyi olmanın altında bir kaç neden yatar.En önemli neden , en doğru sevgiliyle, sanmakları aşmış bir aşk ile beraber olmak gibidir. En uygunu ile mutlu, yalnışı ile mutsuz olursun..
yani aslında herkes kendini arar, bulanlar ise azınlıktadırO azınlıktakiler bu nedenle başarılıdır..

Yani İfade aracı olarak seçtiğinin sana tam da uyması gerekir. Bazıları bu aracla %100 lük bir alanda buluşurlar. O nedenle herşeyin iyisini, en iyi yapanlar her zaman azdır.

Hocanızın farklı bakmayı bilmek gerekir lafı , beni düşündürdü.. Bilmek öğrenmeyi gerektiri çünkü.. İnsan öğrenerek de bir çok konuda çok ama çok iyi işler çıkartabilir.Bunun sayısız örnekleri vardır.Fakat onlar da azdır.Nota bilemden şarkılar yaznları biliyoruz , hatta onları zengin de edebiliyor halkımız.Ama diğer yandan deli iyi müzsyenler onların yaptıklarının kat kat üstünde değerler üretmelerine rağmen talep görmüyorlar. ortada yeteneği olan biri var,ama dünyadan haberi yok. Diğeri hem yetenekli hem de konusunda uzman .Ama bak gör ki uğraşıyor..
Bir diğeri de yetenekten yoksun , ama konuyu seviyor.
Bu seçenekler farklı üretimlere sebep olacaktır. Keyifli ve çeşitli yani..



Dünyaya farklı bakmak , dünyayı yeterince sorgulamaktan geçer genelde.Sorularınız varsa , her cevap algıyı genişletir.Ama aynı zamanda alışkanlıktır, zorlayıyıcılıkla da ulaşılabilir.Eğer bir hafta boyunca kendinizi varolduğunuz her noktada kadraj/kompozisyon arayan gözle bakarsanız , bir hafta sonra başkalarının görmediklerini değil de ilgilenmediklerini görürüsünüz.
Denerseniz böyle br yolla da iyi işler çıkartabileceğinizi sanırım yaşayarak göreceksiniz.

sevgiler

 

Tarih: 10 Ağustos 2006, 16:30 - İp: 81.***.**9.160
bishaunen
bishaunen (üye)
Antalya / Doğa Fotoğrafçısı

Doguştan olan bir yetenek değil bence. Bilgi ve kabiliyet ikilisi daha uygun sayılır. Günümüzde o kadar çok hesaplama yapam kameralar var ki bilgiye bile fazla gereksinim kalmıyor bazı durumlarda. Tabii hiç bir kamera sizin yerinize kadraj yapmıyor. iyi bir fotografçıyı fotografın neliğinden çok nasıl çekildiği gösteriyor bence. Flitre kullanımı gibi detalar profesyönellerce kullanılmalı

 

Tarih: 10 Ağustos 2006, 16:38 - İp: 88.***.**9.163
drtuti79
drtuti79 (üye)
İstanbul / Amatör



Bence sadece fotoğraf çekmek değil, sanatın her alanında doğuştan yetenek gerekiyor, tabi ki eğitim çok çok önemli ama yetenek olmadıktan sonra eğitim hiç bir işe yaramaz bence. Televizyonda izlediğimiz ünlülerden de hemenfark ediliyor zaten, Çoğu şarkıcı olduğunu idda eden insan güya şan dersleri alıyor ama stüdyo dışında sesleri ve üslupları berbat. Söz meclisden dışarı, eşeğe altın semer de vursan eşşek yine eşşek.!!!!

 

Tarih: 10 Ağustos 2006, 18:16 - İp: 194.***.**8.6
orhan yum
orhan yum (üye)
Diyarbakır / Stüdyo Fotoğrafçısı

bende doğuştan yeteneğe inananlardanım.

bende halen yeteneğimi keşvetme arayışı içindeyim açıkçası.

baba mesleği olan fotoğrafçılığın doğuştan beridir içindeyim. fotoğrafçılık kesmiyor artık beni.

resim yapmak hoşuma gidiyordu, gayret edip yetenek sınavlarıyla güzel sanatlar fakültesi resim bölümüne girdim. diplomayı aldığım gibi çekmeceye koydum.

belki tiyatroda yetenekliyimdir diye birkaç arkadaşımla beraber özel bir tiyatro ekibi kurduk. kurmaz olaydık. bir oyun oynayıp iki sene dinleniyoruz.

tabi lise yıllarında okul basketbol takımı deneyimimi ve izcilik deneyimlerimi saymıyorum

geçenlerde diyarbakır dağcılık kulübünede üyelik başvurusunda bulundum. kısmetse evereste çıkacam. tabi önce tepelerden başlıyoruz.

kendini arayan adam diyorlarya. işte en açık örneği.





#orhan yum' tarafyndan 11.08.2006 01:00:26 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 11 Ağustos 2006, 00:55 - İp: 88.***.**5.245
onrkorkmaz
onrkorkmaz (üye)
İstanbul / Meraklı


kesinlikle doğuştan gelen bir yetenek olduğu kanısındayım bende nekadar olup olmadığını bilmiyorum ama gerçekten özneyi kadraja oturtup deklanşöre basmak yetmiyo gerçek fotoğraf için görmeyi bilmek lazım

 

Tarih: 11 Ağustos 2006, 01:20 - İp: 85.***.**2.9
karakuş
karakuş (üye)
İstanbul / Amatör

sn. thalassa hocamızın farklı bakmayı bilmek gerkir derken demek istediği öğrenmekle alakalı değil.mesela bir ördek yavrusu yumurtadan çıkar çıkmaz yüzmeyi biliyor...insanın doğuştan bu yeteneklerle donanmış olması,allah tarafından verilen bir yeteneğin olması gerekiyor...buda aynı öyle bişey bence.. insanın doğuştan gelen birtakım yeteneklerini kastediyor diye düşünüyorum...zaten butip insanların varlığından sizde bahsetmişsiniz eğitim almadan beste yapan şarkı yazan vs..
siz anladığım kadarıyla bu yeteneğin sonradan kazanılabileceğinide düşünüyorsunuz..(doğru anlamış mıyım )

bende bir insanın içinde o kıvılcım o ışık olmadığı sürece yıllar boyunca aldığı eğitimle, yetenkli ama eğitimsiz bir kişinin yapabileceğinin yarısını bile yapamayacağını düşünüyorum..tabiki kişi nekadar yetekli olursa olsun eğitim muhakkak gerekiyor ama...
ozaman benim gibi yeteneksiz sonradan bu işe merak salmış arakdaşlar:geçmiş olsun

 

Tarih: 11 Ağustos 2006, 10:33 - İp: 212.***.**6.51