uzaklara
uzaklara (üye)
Yurtdışı / Stüdyo Fotoğrafçısı

Nikon D300s Ve Nikkor Af-s 14-24mm F/2. 8

Merhaba degerli fotograf üstadlarım, bir konu hakkında beni bilgilendirmenizi rica edecektim, benim nikon d300s makinem var, ben genelde dısarda park cekimi ve bazen studioda gelin damat fotografları cekiyorum, bu makineye Nikkor AF-S 14-24mm f/2.8G ED lens almak istiyorum, sizce bu isabetli bir kararmı olur, yoksa bana tavsiye edebileceginiz cok daha iyi bir lens varmıdır? simdiden hepnizide tsk ediyorum, Saygılar Nuri Duman

Tarih: 12 Mart 2011, 02:55 - İp: 87.***.**8.88
aeron
aeron (üye)
Ankara / Meraklı

Ben fiyat kriterini gözönünde bulundurmadan yalnızca objektif modeli üzerinden yaklaşmıştım konuya.Paperman hocamın da dediği gibi APS bir makine üzerine, FF gövdelerin ihtiyacını karşılayacak derecede titizlik ve kaliteyle üretilmiş bir objektif çok da gerekli olmayabilir.Ve yine dediği gibi para problemi yoksa elbette alınıp alınmaması tartışılmaz bile.Çünki fevkalade bir objektif.Temiz ikinci elini 1500 dolara bulabilirsiniz ancak illaki Nikon marka olmasına gerek yok derseniz, Sigma'nın geçen sene çıkarmış olduğu yine 24-70 f/2.8'i de tavsiye edebilirim.Türkiye'deki spot fiyatı 900 dolar civarında idi.O da çok kaliteli ve memnun kalacağınız bir objektif.

Tarih: 13 Mart 2011, 05:04 - İp: 94.***.**9.237
ozansan
ozansan (üye)
Yurtdışı / Reklam Fotoğrafçısı

Aeron arkasin 24-70 lens hakkinda yaptigi yorumlara katiliyorum ancak 24-70 d300s ile uyum saglayacak bir lens degil.Kullanilir tabiki ama 24mm de 36mm ye tekabul eden genis acisi ile eksik kalir.Yani ben 24-70 kullanan birisi olarak d90 makinama yani APS-C sensorlu makinama bu lensi hic takmadim desem yeri var.Ama D700 uzerinde yani full-format bir makina uzerindende hic cikarmadigim bir lenstir.APS-C makinalarda en iyi zoom lensler 12-24 f4 ve 17-55 f 2.8 nikkor lensleridir.12-24 e sahip oldugunuzda 24-70 araligi mantikli olabilir ancak bu lens alinmadan gidip direk 24-70 almak size 17 ile 24mm arasindaki genis aciyi kaybettirecektir.Su anda Nikonda en kaliteli APS-C lensi 17-55 f 2.8 ve ciddi is yapanlarin yada studyo fotografciligi yapanlarin 1 numarali lensidir..

Tarih: 13 Mart 2011, 05:43 - İp: 219.***.**6.57
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Bu konu üzerinde ayrı topik açmayı düşünüyordum ama yeri gelmişken burada değineyim .

Dxo Labs sitesi ( ki değerlendirmeleri çok tartışmalar yaratan bir sitedir ) , diğer test sitelerinden farklı olarak , lensleri üzerinde kullanıldığı makinaya - daha doğrusu - SENSOR özelliklerine göre değerlendiriyor.

İlki , D300S üzerinde ucuz bir kit lens ile bahsi geçen pahalı 2 pro zoomun kıyaslaması . 5-6 kriter var , bence çözünürlük en dikkate alınması gerekeni . Chr. Aberration/Kayma ve distorsiyon da önemli tabi ama PC programlarında - hatta makina üzerinde çözümü olan şeyler .

Bu test , APS-C sensorde pahalı & kaliteli lenslerin , kit zoomlardan çözünürlük, CA olarak daha iyi netice vermediğini gösteriyor .

Alttaki de , pro lensi 24 Mp'lik Nikon D3x'e taktığınızda alınan sonuç - çözünürlükte %30 artış , bu lensin bu makina üzerinde verilen parayı hak edeceğini gösteriyor .

İlginç olan D700'de alınan neticelerin de D300'dekinden farklı olmaması - FF'ye rağmen . Demek ki iş bir tek FF'de değil , onunla gelen 2 katı çözünürlükte .

------------

Özet olarak , pro lensleri değerlendirirken hangi DSLR'de kullanılacağını hesaba katmakta yarar var . Yoksa insanın $2000 verip kensini kandırması işten bile değil . İlk sayfada "uzaklara" arkadaşımıza o cevabı vermemin sebebi o .

Pro lenslerin diyafram , AF sürati ,yapım kalitesi, dayanıklılık , su/toz geçirmezliği konusunda avantajlarını tabi ki unutmamak lazım . Bunlar önemliyse , paranız da bolsa hangi makinaya takacağınızın çok önemi yok .

Tarih: 13 Mart 2011, 08:59 - İp: 96.***.**4.180
uzaklara
uzaklara (üye)
Yurtdışı / Stüdyo Fotoğrafçısı

Degerli ustalarım verdiginiz bilgiler icin cok ama cok tsk ederim, sayenizde bilincsiz hareket etmekten kurtuldum, 24-70 almaya karar verdim, ilerde makine degistirirsem en azından lens problemim olmayacaktır diye düsünüyorum, hepinize sevgi, saygı ve hürmetlerimi sunuyorum, Nuri Duman

Tarih: 13 Mart 2011, 14:06 - İp: 87.***.**8.88
aeron
aeron (üye)
Ankara / Meraklı

Ozansan; adam portre, gelin-damat, vesikalık çekecem diyor, sen daha geniş açının faydalarını anlatıyorsun....fotoğaf demek, geniş açı demek değildir.Her objektifin, belirli bir kompozisyona göre üretiliş amaçları vardır....Geniş açı veya ultra geniş açı objektifle de çekilecek kompozisyonlar bellidir, ama bu kompozisyonlar arasında gelin-damat çekimi yoktur..Dediğin gibi 24 mm, aps makinede 36 mm'nin vereceği görüş açısını verecektir ancak gelin damat çekerken bu 36 rakamı dahi yeterli gelmeyebilir..Hele vesikalık hiç çekilmez...

Tarih: 13 Mart 2011, 15:09 - İp: 94.***.**9.237
ozansan
ozansan (üye)

24-70 lensin karsiligi APS-C de 17-55 dir bunda hemfikiriz sanirim.APS-C makina ile full frame icin yapilan ve full framede 24-70 araligini veren bir lens makul sekilde genis aciyida dusunerek uretilmis bir lenstir.Benim yorumum bu iki lens uzerine ve bana gore mantikli sonuc kisacasi boyle.Bahsettigimiz genis acida ayrica oyle super genis aci degil 12-24 deki gibi falan zaten.Gelin damatta illaki kas goz cekecek halinde yok.Grup olur,manzara olur bir sekilde biraz daha fazla aciyi ararsin cekimlerde...Geline damadi gectim eger bir makinada,diyelim full framede eger bir takim olusturacaksaniz lensleriniz ile,bu 12-24,,,24-70...ve 70-200 olarak en verimli sekilde saglanir ki isi bilen cogu kisi boyle yapar .Degisik araliklarda butceyede uygun bircok lensde mevcuttur tabiki ancak bu takim firmalar tarafindan sunulan en verimli takimdir.
Paperman hocanin verdigi testler ve benimde yakindan takip ettigim o sitede zaten ozet olarak kanitlaniyor ki:
Her kategori kendi kategorisindeki lensler ile eslenirse gercek verim alinir...Bazi lenslerin enteresan sonuclar verdigi gorulsede,prensipte pek bir degisme yok acikcasi.
Bana gelirsek zaten ben prime lens denilen tek tip ve tek aci ve daha hizli lenslerin en iyi sonuclari verdigine inanan ve buna yonelmis bir kullaniciyim.
Eger senin tavsiye ettigin sekilde 24-70 alip D300s ine takan birileri var ise bence o lensin hakkini verecek bir secim yapmamislardir derim.Ileride full-frame makina alirlar ise bir nevi anlarim ancak APS-C makinada 36mm ile baslayan ve 105 de biten zoom araligi artik demode olmus, istenilen aciyi sunamayan o kadar parayada degmeyecek bir araliktir diye dusunuyorum.Varmi herhangi bir firmada 36-105 diye cikan bir lens?

#ozansan' tarafından 13.03.2011 16:01:13 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 13 Mart 2011, 15:58 - İp: 219.***.**6.57
ozansan
ozansan (üye)

Papaerman hocam bir konuda
``İlginç olan D700'de alınan neticelerin de D300'dekinden farklı olmaması `` gibi aciklamaniz var ve bu aciklama DXO genel skoruna bakarsaniz dogru degil bilgilerinize sunarim.Cozunurluk verisi orda lensden ziyade sensor performansini gosteren bir durum.
DXO mark score a tiklanildiginda hangi araliklarda ve enstantane degerlerinde hangisinde en iyi sonuclari verdigi acikca gorulmekte.

Tiklayiniz

#ozansan' tarafından 13.03.2011 16:55:03 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 13 Mart 2011, 16:26 - İp: 219.***.**6.57
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Ozansan, 24-70mm D300s üzerinde de, D700'de de 48 çizgi veriyor - aralarında bir fark yok elde edilen sonuçlarda çözünürlük açısından ( genel puan lensin diğer özelliklerinden geliyor olmalı - gerçi ben göremedim nereden kaynaklandığını )

D3x'e takıldığında ise epey bir fark ile 61'e çıkıyor .

Üzerinde durduğumuz da lens-sensor kombinasyonu / makinaya göre lens meselesi değil mi ? Neden o zaman D300'e uygun değil diye tartışıyoruz ki ? Lensin iyi olduğunu zaten biliyoruz - D3x figurlerinden .

Geçmiş olsun bu arada

#paperman' tarafından 13.03.2011 20:19:24 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 13 Mart 2011, 19:00 - İp: 96.***.**4.180
ozansan
ozansan (üye)

Sagol hocam eksik olma.Elektrik kesintileri falan da geliyo yakinda halimiz duman!!!
Konuya gelince ben burada esas olarak lens araliklari ve fiyat performans acisindan genel bir yorumda bulunmak istedim ve APS^C makinalar acisindan 24-70 deki aci kaybinin parayi israf etmek oldugunu belirtmek istedim.
Sizin cozunurluk verileri uzerinden verdiginiz kalite kriteri sadece lensden ziyade sensor MP ozelliginin resime yansiyan kismidir diyorum ben ki MP buyudukce bu rakamda artacaktir.
Genel puanlamanin ayrintisina bakildiginda bu lensin D300 uzerindeki degisik aralik (mm)ve f degerlerinde D700 deki sonuclardan cok daha dusuk oldugu kolayca goruluyor ki dusuk skorda tamamen buradan geliyor.

Tarih: 13 Mart 2011, 22:29 - İp: 219.***.**6.57
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

" Genel puanlamanin ayrintisina bakildiginda bu lensin D300 uzerindeki degisik aralik (mm)ve f degerlerinde D700 deki sonuclardan cok daha dusuk oldugu kolayca goruluyor ki dusuk skorda tamamen buradan geliyor. "

Ozansan, konuyu uzattım ama farklı grafiklere mi bakıyoruz diye şüpheye düştüm. 6 tane diyagramı teker teker eklemeyeyim ; lütfen şu Dxo testlerine gidip en önemli 3 kritere D300s ve D700 için teker teker bak .

Çözünürlükler grafikte aynı - ikisi de f16 civarına şişiyor , yoksa aynı tutarlılıkta - gerek mm gerek f değeri olarak.

Distorsiyonda 24-70mm , D700 üzerinde uçmuş gitmiş ! ( lens kenarı/lens ortası /Dx/FX hikayesi ) . D300s çok daha iyi .

Chromatic Aberrationda 24-70mm , D700 üzerinde çökmüş - her yer kırmızı . D300s üzerinde performans çok daha iyi .

Durum böyle iken , senin değerlendirmeni & bu lensin D700 üzerinde 2 kat puan almasının sebebini anlamadım Atladığım başka bir özellik mi var ?

Tarih: 13 Mart 2011, 23:54 - İp: 96.***.**4.180