kanije53
kanije53 (üye)
Şanlıurfa / Amatör

Sensörde Leke

Sensörde leke var ve çıkaramıyorum. Makro yakın çekim veya akşam çekimlerinde leke çok açık bir şekilde görünüyor. Sensöre hiç müdahale etmemiştim diger lekeleri hava ile temizleye biliyorum ama bu inatçı leke çıkıyor.Fotoğrafları ekleyebilsem daha iyi anlaşılırdı aslında.
Sonun da sensörü silmeyi denedim herşeyi göze alarak ama bu leke bir türlü çıkmadı.Çizik gibi ama çizilmesi mümkün değildi o lekeye kadar hiç sensöre müdahale etmemiştim. Sensörün ömrümü bitti acaba 7-8 yıllık Canon 400d.
Böyle bir sorunla karşılaşan varsa yardımcı olursa sevinirim ne önerirsiniz. Birde sensörü değiştire bilirmiyiz acaba maliyeti nedir değiştirmeye değer mi fikir verirseniz sevinirim.

Tarih: 3 Aralık 2015, 00:57 - İp: 88.***.**7.166
nikonfili
nikonfili (üye)
Yurtdışı / Amatör

sıfır mı aldınız acaba. belki sizden önceki yapmıştır..

bir arkadaşım d5100 de sensörü kendi temizlemeye çalıştı ama daha kötü oldu servise gitti sanırım bir alt katmanla alakalı birşeymiş zorlayınca dah kötü olmuş.. ben de kendi sensörümü kendim temizlerim ama basit müdahale ile çıktı çıktı, çok zorlamamamk lazım bu sensörleri.

 

Tarih: 3 Aralık 2015, 14:14 - İp: 194.***.**4.25
rentner
rentner (üye)
Almanya / Amatör

selam sensörde leke veya toz.problemi çözmek için önce problemi lokalize edeceksin,senssördemi yoksa objektifdemi toz var.Bunun için objektifi kameradan çıkar ve kamerayı manueel moduna getir ve bulutsuz gökkyüzünü çek,ondan sonra resmi bilgisayarda büyüterek incele,leke varsa sensör kirlenmiş leke yoksa objektif kirlenmiştir.diyelimki senssör kirli.
Temizleme yöntemi 1) elektrikli süpürgenin öntarafındaki fırçayı çıkar onun yerine kartondan bir huni yap -,nedeni hava daha kuvvetli çeker,kameranın aynasını kaldır ve kalkık tut ve sensöre değdirmeden hava ile çek baktın hala toz var ,o zaman şu kulak temizleyici Q tips saf alkole batır ve sensörü hafif bir şekilde bastırmadan temizle ve hemen tekrar hava ile temizle .asla kameranın içine hava basıp temizleme. şimdilik bu kadar.beni bilgilendirirsen memnun olurum kolay gelsin.Selamlar

 

Tarih: 3 Aralık 2015, 23:47 - İp: 93.***.**5.241
kanije53
kanije53 (üye)
Şanlıurfa / Amatör

Öncelikle önerileriniz için çok teşekkür ederim.

kesim00 Sıfır almıştım hep ben kullandım bahsettiğim leke oluşana kadar hiç sensöe müdahale etmedim. Bu leke oluştuktan sonra basit müdahalelerle temizlemişliğim var bu leke dışında oluşan tozları almışımdır ama bu başka bişe sanki.
Bir alt katman diyorsunuz bunu bir araştırayım teşekkürler.

rentner Leke sensörde 18-55 ve 55-250 lenslerim var her ikisiyle de yaptığım çekimlerde leke aynı noktada. zaten sensörü açtığımda ışık tutarak bakınca da lekeyi göryorumElektrik süpürgesini huni yapmadan dıştan çekerek denemiştim birde dediğiniz gibi yaparım. Alkole temizlemeyi denemeye cesaret edemiyordum ama sanırım başka çarem yok gibi bir de onu deneyeyim sonuç alırsam bilgilendiririm . cevap ve önerileriniz için tekrar çok çok teşekkür ederim



#kanije53' tarafından 04.12.2015 01:39:19 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 4 Aralık 2015, 01:35 - İp: 88.***.**3.207
nikonfili
nikonfili (üye)
Yurtdışı / Amatör

evet basit müdahale ile çıkmıyorsa zorlamayın. bir alt katman işi sadece bir duyum çok detay bilmiyorum..

 

Tarih: 4 Aralık 2015, 20:48 - İp: 212.***.**7.152
kanije53
kanije53 (üye)
Şanlıurfa / Amatör

Teşekkürler ilgi ve âlâkanıza.

 

Tarih: 5 Aralık 2015, 00:03 - İp: 88.***.**3.207
afrikalı
afrikalı (üye)
Yurtdışı / Amatör

Naçizane katkım olsun diye yazıyorum. Sensöre hiç bir şekilde koton, pamuk, mikro gibi bezlerle dokunmayın. Alkol asla kullanmayın zira alkol içeriye çekme ihtimali var. özel sensör temizleme sıvıları var. ama markalara dikkat edilmesi gerekli. Özel vakumlama cihazları var. Bence asla el sürmeyin bir servise verin. Eğer katmanlarda leke var denilirse o leke değil sensörün sonu olma ihtimali de olabilir.

 

Tarih: 9 Aralık 2015, 16:55 - İp: 84.***.**3.39
buzlucam
buzlucam (üye)
Yurtdışı / Meraklı

elektrik supurgesiyle aynanın mekanizmasına vakum etkisiyle zarar verebilirsiniz ayna elinizde kalabilir. Temizleme için normal alkol kullanılmaz leke bırakır.. green clean vs gibi sensör temizleme kitlerini dikkatlice deneyebilirsiniz. (ıslak -kuru)
sensörü değiştirmek yerine makinayı yenilemek daha mantıklı olabilir.

#buzlucam' tarafından 16.02.2016 16:15:46 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 16 Şubat 2016, 16:13 - İp: 188.***.**1.10
rentner
rentner (üye)
Almanya / Amatör

Selam buzlucam kardeşim önerimi dikkatle okursanız AYNA yukarda ikincisi sensör sathını o kadar abrtmaya gerek yok ( satıh oldudukça serttir çizmemek şartıyla herzaman temizlenebilir ) Kamera manuel modunda ve uzun zaman çekimi gibi yapılır ve denklanşör temizleme süresinde basılı tutulur ( pilin dolu olması şarttır . kamera temizleme işlemi süresinde kameranın ön tarafı yere paralel olması lazımdır. selamlar

Ps sensör kirlendi falan denince bu yanlış bir teşhistir nedeni de sensörün önünde TİFFPASs FİLTRESİ vardır ve bu filtre de camdır yani serttir

#rentner' tarafından 16.02.2016 21:09:34 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 16 Şubat 2016, 21:04 - İp: 93.***.**1.253
buzlucam
buzlucam (üye)
Yurtdışı / Meraklı

Sayın @ RENTNER daha önce 50 den fazla sensor temizlemişimdir ama hala korkarak ve son derece dikkatli olarak bu işi yapıyorum, tiffpass dedğiniz FİLTRE LOWPASS FİLTER DIR VE malesef cam değil çoğunlukla polikarbondan vs üretilir çizilmeside hiç zor değildir sensorden ayrı olarak tek başına düzgün bir şekilde değiştirilmesi neredeyse imkansızdır. kamerayı MANUEL MODA ALMAYA GEREK YOKTUR EĞER yanılmıyorsam 400 D de de diğer makinalar gibi MENUDE SENSOR TEMİZLEME MODU VAR ve pil doluyken bu modda ayna zaten kaldırılır ama BU MODDA EĞER AYNAYA HAFİFÇE DOKUNURSANIZ AŞAĞIYA KOLAYACA İNDİĞİNİ GÖRECEKSİNİZ YANİ HALA ESNEK VE HAREKETLİDİR GENELDE MANYETİK MEKANİZMAYLA ÇAIŞIR YANİ YUKARIDA OLMASI ONU ELEKTRİK SÜPÜRGESİNİN AŞIRI VAKUM ETKİSİYLE AŞAĞI İNMESİNİ ÖNLEMEZ. ben bir BİR NİKON D7000 in kendim TÜMÜYLE SÖKÜP KIRILAN PERDESİNİ (SHUTTER DEĞİŞTİRDİM ) SİZE VİDEOLARını gönderebilirim isteseniz yani mekanizmaları çoğunu bildiğim için yazdım tahminen kulaktan dolma yazmıyorum , siz low pass filter dan bahsediyorsunuz ben onu söküp geri taktığımdan baksediyorum.. Bu filtreler dikkat edilmezse kolayca çizilebilir... Ve sonucun sensor çizilmesinden farkı yoktur, çünkü tekbaşına değişmez.. en azından türkiye şartlarında tek başına değişmez sensorle birlikte değişir..








#buzlucam' tarafından 25.02.2016 10:12:46 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 25 Şubat 2016, 09:54 - İp: 188.***.**0.240
rentner
rentner (üye)
Almanya / Amatör


Günaydın buzlucam kardeşim,elektrikli süpergenin de havası ayarlanabilir süpürge borusunun başlangıç tarafında küçük bir mazgal vardır ve buradan vakumu istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. AYNA uzun zaman kalkık tutulabilir, Q tips ucu pamuk olduğunda Polikarbon' zarar vermeyecektir (Telefonların ekranı da polikarbondur)önce telefonda denesin!Diğer yandan herkimse istediği gibi yapabilir ve sonuca varmak için bir çkk yöntem vardir. selamlar

 

Tarih: 25 Şubat 2016, 11:15 - İp: 93.***.**1.253