nicko
nicko (üye)
İzmir / Amatör

Parametre -dadanagast?

slm nasılsın? sevgili kardeşim ve diğer ustalar...biliyosun danagastseni dinledik 350d aldık..hergün çok şey öğreniyoruz sizlerin sayesinde..sorum şu manuel çekime geçicem ama senin yaptığın kendi ayarları bana yazarsan bende aynısını parametre menülerinden kendi makinama kaydederim...mesela gündüz ,mesela gece manzara,mesela hareketli çekim,gece hareketli çekim,portre mesela vesikalık çekerken vs..vs..tüm menü ayarlarını ayrıntılı bir kere yazsan aslında herkes faydalanır..deneriz belki daha iyisini de biz buluruz paylaşırız olmaz mı sevgili dostum..şimdiden eline diline sağlık diyerek cevabını merakla bekliyorum,gıyabında herkesin tabii...

Tarih: 15 Ekim 2005, 00:01 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

selamlar nicko..
manuel ayarlarda kullanacagin degerleri parametre'lere yazamazsin oncelikle.. parametre'de, fotografina ekleyecegin kontrastlik, keskinlik ve renk dolgunlugunu belirlersin.. benim kullandigim su an icin parametre 2.. yani hicbir ayarin makine icerisinde yapilmasini istemiyorum, ben photoshop'da duzeltiyorum.. ama fotografin, makineden hazir gibi ciksin istersen parametre 1'i secmelisin..
hangi durumda nasil cekilecegini soyleyebilmek imkansiz nicko.. bunu senin tecrube etmen gerekiyor.. yani bir portreyi genis bir diyaframla da kisik bir diyaframla da cekebilirsin.. veya hareketin miktarina bakaraktan enstantaneyi belirlersin.. uzun sureli enstantane kullaninca hareketi vurgularsin, ortaya cikarirsin; cabuk bir enstantane ile (cubuk lafini da iyi buldum hani..) hareketi dondurursun..
diyafram ile cekecegin objeyi ne kadar goze carpacagini belirlersin.. arka plani bugulu yapmak icin kullanirsin..
genel olarka makinenin olcumune guvenebilirsin.. evaluative metering'e..
oncelikle istersen P moduna getirip bir kere makinenin belirleyecegi degerlere goz at.. sonrasinda sen diyaframi ve enstantane'yi kafana gore degistir..
simdi soyle ornekleyeyim;
mesela kameranin P moduna getirdin ve olcum aldin.. f/8 ve 1/100'u gosteriyor diyelim.. bu degerler makinenin uygun sekilde pozlayabilmesi icin gereken degerler.. ama neye gore tabii..
sen eger ki fotograflayacagin objenin hareketini durdurabilmek istiyorsan, mesela bir kosan ati cekmek istiyorsun diyelim.. ve 1/400 sn enstantane kullanarak ati donduracagini dusunuyorsun (bunu zamanla kolaylikla tahmin edebileceksin..).. iste eger ki ayni diyafram degerinde cekim yapmak istersen iso'yu 400\'e cikarirsin mesela.. makineni TV (enstantane oncelikli) moduna getirip iso'yu 400 yaparsin ve f/8'de cekimini tamamlarsin..
ayrica makinendeki otomatik modlardan da yardim gormeye calis.. cunku o modlarda, makinen, belli bir diyafram veya enstantane degerine dogru otomatikman cekiliyor.. dikkat edersen, bir manzara modundayken, makinen uzun sure pozlamak istiyor.. veya spor modunda enstantaneyi cabuklastirmaya, diyaframi sonuna kadar acmaya..
bu modlarda, benim dusuncemce bir sure oyalanmak bayagi yararli.. daha sonrasinda da, iyice hangi durumda hangisinin kullanildigini farkettikten sonra, yani diyaframla enstantanenin bagini anladiktan sonra; P moduyla AV ve TV modlarina gecmelisin.. en son bu konularda iyice ne yaptigini anladiktan sonra manual'e..
bir anda manual'e gecersen basarisizliga ugrama sansin cok yuksek olacagi icin makineden sogumana da sebep olabilir..
bunlara ilave olarak, geceleri tripod kullanmaya calis..
..ayrica makinedeki her ozelligi bir anda degistirip de cekimler yapma.. cunku kafa karistirici oluyor.. once mesela bir sureligine (tabii onlara P, AV, TV modlarina gectiginde yapacaksin) metering cesitleri hakkinda pratikler yap.. hangisi ile nasil cekimler yapabilecegini gor.. sonra compensation'a gecersin mesela..
..zamanla hersey cok acik bir sekilde gorulebiliyor nicko.. amac sabirli davranip yavasca ogrenmekte.. pratik en onemlisi..
burada aklina takilan sorular olunca da sorarsin..
...
menu ayarlari:

quality: cekecegin fotografin kalitesini belirliyorsun.. raw formatinda cekersen sayet, daha sonrasinda islemen de gerekecek.. ama raw formati iste kayipsiz bir format oldugundan, bilgisayarinda daha sonrasinda beyaz ayari gibi ayarlari degistirebilme ozgurlugu tanir sana.. iste zaten o yuzden buyuk kapasiteli bir kart almanda yarar var..
red eye on-off: kirmizi goz olusmasini engellesin mi engellemesin mi..
beep: focus yaparken beep sesi cikarsin mi cikarmasin mi..
AF mode:
one shot: hareketsiz cisimleri cekerken kullanacagin bir focus modu..
AI focus: eger ki fotograflayacagin bir obje harekete gecerse, makinen otomatikman focus yapabilmek icin otomatikman AI servo moduna geciyor.. ama dikkatli ol, hareketsiz objeleri cekerken bu modda olmamasina.. cunku makineni hafifce kipirdatman durumunda makinen baska b

 

Tarih: 15 Ekim 2005, 00:46 - İp: yok
nicko
nicko (üye)
İzmir / Amatör

ilgine ve aydınlatıcı bilgilerine çok müteşekkirim...evet forumlarda parça parça okuyorum keşke hepsini bir yerde toparlasak hani belki sitede ders niteleiğinde tecrübelere dayalı hani bir 350 d de manuel çekim rehberi gibi olsa gönül neler istiyor...yoğun tempoda çalıştığım için nete arada boş bulduğum anlarda girebildiğimden böyle bir talebim var..çocukluğumdan beri fotoğrafa fotoğrafçılığa hep ilgim oldu,bu bir tutku...bazen gezilerde tatillerde gezdiğim yerleri hep vizörden gördüğümü anlıyorum.. makinayı çok mu kurcalıyorum bilmiyorum bu o modda ardından bir başka modda meetringde sonra autoda aynı yeri çekip çekip karşılaştırıyorum..yahu bu dslr kurcalıcaksın tabii bişey olmaz diyorum...ama bazen diyafram 3 saniye kapanıp geç açılınca ve foto simsiyah çıkınca eyvah bozdum mu diyorum.. işte böyle dediğin gibi sabır ve tecrübe..yardımların için tekrar teşekkürler...

 

Tarih: 15 Ekim 2005, 01:12 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

onemli degil nicko..
nicko, inan butun bilgiler bir sayfada olsalar hicbir heyecanin kalmazdi.. kitap okumak cok daha mantikli.. en azindan kitaplarin yazarlari bizlerden cok daha iyi biliyorlar bu konulari.. uzun zamanlar harciyorlar.. falan filan.. anlayacagin, kitabini yazmis adamlar onlar..
valla kurcalayabildigin kadar kurcala nicko.. ama iste dedigim gibi yavas bir sekilde ayarlardan ayarlara atlamanin daha saglikli olacagini okumustum bir yerde.. cunku dslr ile fotograf cekmek kolay degil.. fotografdan sogumana neden olabilir..

 

Tarih: 15 Ekim 2005, 11:09 - İp: yok
nicko
nicko (üye)
İzmir / Amatör

dostum aslında gerçekten haklısın bir ayarı iyice gözlemlemeden öbürüne zıplarsan hemen hayal kırıklığı yaşıyosun ve harbiden bi soğukluk oluyo,bi makina ya bakıyosun bi fotoğraflara yahu ben sana bu kadar parayı böyle fotoğraflar çekmen için mi verdim diyesin geliyor..ama tabii biliyosun ki daha 40 fırın ekmek yemen lazım sabır lazım öğrenmek lazım. şimdilik basit çözümler buldum mesela bulanık titreşimli gece fotoğraflarım için bunlar sanatsal fotoğraflar imgelemimdeki tasarımlar gibi enteresan cevaplarla sıyırıyorum .. kitaplar konusunda gerçekten sevdiğin tavsiye edebileceklerin var mı? onları yazabilir misin? tercihen türkçe olursa sevinirim...

 

Tarih: 17 Ekim 2005, 23:41 - İp: yok
buz
buz (üye)
Yurtdışı / Amatör

Merhaba!Hay1rL1 olsun makinan1z.Digital fotografç1L1kta sarfiyat düsük olduguna eLinizde büyük avantaj1n1z var.Manuel çekimi kavraman1z için biraz zaman gerekiyor.Makinayi tan1man1zla birlikte isLer yoluna girecektir.Manuel çekimde karsilad1g1n1z sorunlari birebir iletin-çözümde yard1mc1 bulunur.Kolay gelsin!

 

Tarih: 18 Ekim 2005, 01:01 - İp: yok
adosero
adosero (üye)
İstanbul / Amatör

nicko, yesil kucuk ebatli ama kalin bir kitap var adi tahmin ediyorum doga fotografciligi idi.. Eve gidince bakarim tekrar. Pozlama ve olcum tekniklerini bence cok iyi anlatiyor. Meshur amerikali bir fotografcinin kitabi.. Hem amator hem exper teknikler var diye hatirliyorum.. Bircok olayi anlamana yardimci oluyor.
Bol bol deneme yapmanin da artik hicbir maliyeti yok..

 

Tarih: 18 Ekim 2005, 11:05 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

haklisin adosero, deneme bedava digitalle..

 

Tarih: 18 Ekim 2005, 18:52 - İp: yok
otekinsen
otekinsen (üye)
İzmir / Amatör

Aslında ben bir Nikon D70s kullanıcısıyım. Ama yazılanlardan anlıyorum ki 350d ile D70s ayarlar açısından çok benzer. O yüzden sizlerin belki bilebileceğinizi düşündüm.
Single Area ile Dynamic Area seçenekleri arasındaki farkı anlayamadım. Kitabı defalarca okudum. Açıklaması şöyle: Dinamik Area: obje seçili net alandan çıksa bile 5 focus noktasından ayrı ayrı verileri alarak netlemeye devam eder.
Single Area : Sadece seçili focus alanına bakar.

Ben ikisinde de bariz bir fark görmedim.
Dinamik için söylediği şeyi AF-C yapıyor. Yani obje hareket etsede deklanşörü yarım basılı tuttuğum sürece netliyor.

Bu konuda yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

 

Tarih: 19 Ekim 2005, 12:48 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

selam otokinsen, foruma hosgeldin..
..single area'da, fotografini cekecegin objeye dogru durust focus yapabilmen icin o focus noktasinin uzerine getirmen gerekir, degil mi? ..iste, dynamic area'da da, obje hareketliyse mesela, tek bir focus point'den netlemeye calisman gerekmez; obje eger ki o bes focus point'den birisinin uzerindeyse, makinen otomatikman netleme yapar..

 

Tarih: 19 Ekim 2005, 14:32 - İp: yok
adosero
adosero (üye)
İstanbul / Amatör

Canon'daki Ai servo - One shot oldugunu tahmin ediyorum. Oyleyse single'da basili tuttugun muddetce makine sadece ilk sectigin noktada netleme yapiyor. Nesne bu noktanin disina ciksa dahi netleme ayni noktada devam ediyor. Yani netleme yanlis bir mesefaye yapilabiliyor. Dynamic olursa, makine netleme noktasini nesnenin uzerinde bulundugu baska bir af karecigine (su bes tane olan) kaydiriyor. Boylece netleme surekli olarak nesnenin uzerinde oluyor. Bu mod hareketli nesnelerin (spor, hayvan vs.) fotolanmasinda kullaniliyor. Single ise hareketsiz nesneler icin uygun oluyor..

 

Tarih: 19 Ekim 2005, 14:35 - İp: yok