ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Titreşim Önleme Mi Yüksek Iso Mu?

Yüksek ISO; her şartda, titreşim önleme sisteminin yerini alamayabilir. Bilindiği gibi, titreşim önleme sisteminin, konudaki hareketi dondurmaya bir etkisi yoktur, amacı da zaten bu değildir. Amaç, makinenin titretilmesi nedeniyle oluşabilecek bulanıklığı önlemektir.

ISO'yu yükseltmek ise, (o anki ışık şartlarında, daha hızlı bir perde hızı seçilebilmesine imkan verebileceğinden) hem konudaki hareketi hem de makinenin titretilmesi ile oluşabilecek bulanıklığı önleyecektir. Öyle durumlar olur ki, bunların her ikisinin de aynı anda önlenmesi istenmeyebilir.

Çekeceğimiz bazı pozlarda, kadraj içindeki hareketsiz nesnelerin sabit, hareketli olanların da hareketliliklerinin fotoğrafa o şekilde yansımasını isteyebiliriz. Makineyi titretiyorsak, sabit olanlar da bulanık çıkacaktır. ISO'yu yükseltiyorsak, her ikisi de sabit çıkacaktır.

Bu duruma bir örnek aşağıdaki fotoğraf olabilir. Ben bu fotoğrafta, mangalın sabit çıkmasını istedim, çünkü mangal hareket etmiyordu. Ama bunun yanında, mangal ateşinden çıkan kıvılcımların hareketli olmaları nedeniyle fotoğraf üzerinde oluşturacakları etkiyi de istedim. Böylesine bir etki için de, 1 saniyelik bir perde hızına ihtiyacım olacağını düşündüm. Kıvılcım çizgilerinin aralarındaki mesafenin daha gerçekçi yanstılabilmesi (yani alan derinliğinin mümkün olduğunca az olabilmesi) için f/2.8 gibi açık bir diyafram öngördüm. Bu nedenle, ISO'yu (değil yükseltmek) mümkün olan en düşük seviyesinde tuttum. Yanımda tripod yoktu; ki olsaydı kurması bile bir zaman alacak ve büyük bir ihtimalle poz kaçacaktı.

Dikkat ederseniz, 1 saniyelik perde hızı ile elde çekime rağmen, mangalda her hangi bir bulanıklık oluşmamış. Kıvılcımların çizigileri de gayet net.

ISO'yu yükseltseydim, ya diyaframı kısmak ya da 1 saniyeden daha kısa bir perde hızına razı olmak durumunda kalacaktım ki bu da bana istediğim sonucu vermeyecekti.



Exposure time: 1.000 s
Aperture: f/2.8
ISO equiv.: 50
Metering Mode: matrix
Exposure: shutter priority (semi-auto)

Bol fotoğraflı günler dilerim.

Düzeltme: Fotoğrafın linki değiştirildi.

#ocaklilar' tarafından 18.06.2014 20:24:34 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 10 Ocak 2007, 16:24 - İp: 88.***.**6.39
okaysarac
okaysarac (üye)
İstanbul / Amatör

Fotoğrafı göremesem de verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Oldukça faydalı oldu benim için.

 

Tarih: 26 Şubat 2013, 13:01 - İp: 85.***.**6.191
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Fotoğrafın görünmemesi konusunda gelen bildirimler nedeniyle, örnek fotoğrafın linki değiştirildi.

 

Tarih: 26 Şubat 2013, 14:33 - İp: 212.***.**6.98
genesys98
genesys98 (üye)
İstanbul / Özel Gün Fotoğrafçısı

açıklama bu kadar olur emeğine sağlık çok teşekkürler.

 

Tarih: 19 Mart 2013, 15:49 - İp: 78.***.**9.49
miraculous_ss
miraculous_ss (üye)
Denizli / Amatör

tesekkürler cüneyt bey bilgilerinizi paylaştığınız için

 

Tarih: 23 Mart 2013, 22:07 - İp: 89.***.**3.250
satrun
satrun (üye)
Kahramanmaraş / Amatör

Selam arkadaşlar benim panasonic md 10000 kameram var ben geçen yaz boyu düğünlere çekime gittim kış gelince haliyle düğünler bitti ve kameram bir kış boyu yattı ve geçen hafta kardeşimin düğünü vardı ve bende düğünü çektim ama öncesinde kafa temizleme kasetiyle temizledim düğünden sonra kasetleri dvd ye aktarttık ve izlemeye başladık 1.kaset başlangıç berbat
neredeyse yarım saati bozuk ses ve görüntüde kırılmalar bazı yerlerde görüntünün olupta sesin olmaması yalnız kasetin sonuna doğru düzeliyor ama kaset bitipte yeni kaseti taktığımda tekrar başlıyor.Yani kasetlerin ilk yarım saatlerinde bozuk geri kalan kısmında iyi ama arada bazen tekrar yapıyor.MOD OLARAK SP mod kullanıyorum.Ne yapmam gerekir sorunun düzelmesi için kameradan pek birşey anlamıyorum formda gördüm bir arkadaş tinerle temizleyin demiş doğrumudur acaba yardımcı olursanız sevinirim şimdiden TEŞEKKÜRLER.

 

Tarih: 17 Haziran 2014, 22:50 - İp: 46.***.**3.180
tanersargin
tanersargin (üye)
Bursa / Amatör

Teşekkürler.

 

Tarih: 16 Mayıs 2019, 10:26 - İp: 85.***.**6.43