pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

Makro İle İlgili Herşey.

Arkadaşlar makro çekim ile ilgili herşeyi burada paylaşalım diyorum.Böylece birbirimize yardımcı olmuş oluruz.
Yeni öğrendiğimiz veya bildiğimiz herşeyi burada ortaya koyarsak bu yaz çok daha kaliteli makrolar seyretme imkanımız olur.

Tarih: 15 Nisan 2006, 18:16 - İp: yok
suysal1
suysal1 (üye)
Denizli / Amatör

Ben de makro çekerken dikkat edilecek hususları şöyle sıralayabilirim:
1-Arka plan konuya uzak olmalıdır. Arka plan ne kadar uzak ise o kadar belirsiz çıkacaktır. Çekeceğiniz konu daha ön plana çıkacaktır.
2-Arka plan konuya uzak ise kısık diyafram kullanabilirsiniz. Arka plan konuya yakın ise açık diyafram kullanmalısınız.
3-Arka plan tek renge yakın tonlar içeriyor ve konuya uzak ise düzgün tek bir renk görünecektir. Onun için mümkün mertebe arka plan tek renk içermelidir.
Mesela yine:

4-Fotoğrafta en önemli şey renklerin kullanımı. Konu ile arka plan arasında güçlü renk kontrastı var ise makrolar etkileyici olacaktır. Çarpıcı makro için göze hoş gelen renk kontrastlarını aramamız gerekir. En güçlü renk kontrastı ise şunlardır:
Kırmızı-Turkuaz
Mavi -Sarı
Magenta (Mor)-Yeşil
Bu renkleri doğada bulmak biraz zor ama. Buna yakın tonları aramak ta boynumuzun borcu.
5-Geniş açıda küçük kalan bir arka planı, maximum zoom yaparak arka planının büyümseinden yararlanarak arka plan yapma imkanı var olup olmadığnı her zaman denemekte fayda vardır.
6-Işığın en fazla olduğu öğle saatlerinde konuya siyah arka planı seçmek için çok uygun bir zamandır. Kontrast çok yüksek olduğundan koyu gölge alanlar simsiyah çıkacaktır. Mesela ben bu fotoğrafı öğle saatlerinde çektim.

7-Bulutlu havalarda rüzgar var ise net makro çekmek çok zordur. Tripod işe yaramaz. Bu durumda yüksek enstantene kullanmak için ve yüksek asa kullanmak gerekebilir.

8-Çekilecek olan konuda ışığın en fazla olduğu yere spot ışık ölçümündeki noktayı getirip pozu kilitler isek patlamaların üstesinden gelebiliriz. makinenızın poz kilitleme özelliği yok ise ığın en fazla olduğu yere noktayı getirip denklanşöre yarım basarak poz değerlerini bir yere kaydedip daha sonra M’den manuel poz değerlerini girebiliriz. Spot ölçüm patlamaların önüne geçmenin en pratik yolu bence. Bu fotoğrafı bu yöntemle çektim.

Veya patlama tehlikesine karşın (LCD’den veya vizörden anlayamıyorsanız ) -1 stop kadar az pozlayarak çekip fotoğrafınız karanlık kaldı ise daha sonra Photoshop’tan Image/Adjustments/Curves’ten eğriyi ortadan yukarı çekerek ışığı çoğaltabilirsiniz. Fotoğrafın patlamasından karanlık çıkması her zaman iyidir.

9-İyi bir kompozisyon için çekeceğiniz konu ile ilgili iyi çekilmiş makroları önceden izlemek ve önceden fikir sahibi olmak çok çok iyi olacaktır. (Başlangıç aşamasında tabi).

……….
Benden şimdlik bu kadar.

Kolay gelsin.

Tarih: 5 Temmuz 2006, 15:20 - İp: 81.***.**0.188
shishi
shishi (üye)
İstanbul / Amatör

Merhaba.. ben yeni ve cok ama cok acami bir uyeyim Bazi urunlerin resimlerini cekmek istiyorum, hatta bunun icin evde aydinger ve koliden meydana getirdigim mini bir studyo da yaptim. Fotograf makinem Olympus C-310.
Macro cekim yaparken makinanin megapixel'i mi onemlidir yoksa optik zoom sayisimi.. benim ki 3x. Beceremiyorum bir turlu. Eminim ki ayarlarini yapamiyorum. Kullanim kilavuzu da pek yardimci olmuyor acikcasi..Anlayabilecegim bir dilden bana yardimci olursaniz cok sevinirim.
Cok tesekkur ederim,

Tarih: 14 Eylül 2006, 13:10 - İp: 212.***.**9.230
hartoksi
hartoksi (üye)
İstanbul / Meraklı

Arkadaşlar merhaba. Makro çekimlerini iki başlığa ayırmak gerekir. Stüdyo ve açık alan makroculuğu. Her ikisinin de teknikleri kendine özeldir.

Ben yollara düşüp börtü böcek arayacak fırsatı bulamadığım ve bulsamda zaten ekipmanım ve bilgim iyi makrolar yaratamayacağı için stüdyo tipi makrolarla ilgileniyorum. Daha doğrusu evde makro çekimleri yapıyorum. Basit bir kutu ve bir kaç spot ile hazırladığım basit bir mini düzenekle ile çalşıyorum. Ama düzenek henüz çok çok başarılı değil. Bir süre önce internette araştırma yaparken karşılaştığım bir forumda birisi yaptığı benimkine benzer bir düzeneyi resimlerini yayınlamıştı. Fakat onu tekrar bulamıyorum. Nerede nasıl görmüştüm google da hangi kelimeleri ararken çıkmıştı hatırlayamıyorum. Böyle bir resimden haberi olan varmı Bilgisi olan var mı acaba.

Hepinize uçuk makrolar dilerim.
Kolay gele

Tarih: 3 Ekim 2006, 01:00 - İp: 85.***.**1.161
malioner06
malioner06 (üye)
Ankara / Amatör

Arkadaşlar makro çekimde bir sıkıntım var. Yardımcı olursanız sevinirim.

Objeye zoom olmadan yaklaştığım zaman çektiğim makro kalitesi ile tripota takarak zoom ile (10x optik) çektiğim fotoğraf kalitesi farklı çıkıyor. Kaliteyi arttırmak için zoom'u azaltmak gerekiyor. Tripotu geri çektim yine olmadı.

Yakınlaşarak çektiğim daha büyük oluyor. Zoom ile çektiğimde aynı büyüklüğü yakalayamıyorum. Acaba her makro çekim için sineğin böceğin dibine mi girmem gerekiyor.

Ne yapmam lazım.

#malioner06' tarafyndan 03.10.2006 13:16:55 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 3 Ekim 2006, 13:12 - İp: 85.***.**8.10