Fotoğrafçılık Forumları
Analog Makinelerle İlgili Bir Soru
merhaba arkadaşlar, forumda yeniyim. Öncelikle, önceden bu konuyla ilgili bir konu açılmış ise yaşattığım tekrardan ötürü özür diliyorum. Sorum çok basit ve amatörce bir soru olacak:
Digital kameralarda görüntülenebilen kızılötesi (infrared) ışıma analog makinelerde de görüntülenebiliyor mu?
Şimdiden teşekkür ederim.
saygılar...
dediğin gibi benzer konular önceden de açıldı. google da aratıp buraya yazman daha güzel olur.
kızılötesi çekim için dijital makineler pek başarılı değil çünkü dijital makinalar sensörü bozulmasın diye sensörün önüne bi filtre konuyor ve kızılötesi ışınlar bu filtreden geçmiyor.
kızılötesi için filmler var yanlış hatırlamıyosam ilford sfx 200 bi örnek bu filmlere. elbette bu filmi kullanırken yine ir filtre de takman gerekir lense.
Yanıtın için teşekkürler dostum. Amacım kızılötesi fotoğraf çekmek değil de, eğer analog makinelerin merceğinden baktığımızda karanlık ortamda yakılacak kızılötesi bir lambayı görebileceksek, eski bir makineyi parçalarına ayırıp modifiye etme düşüncem var. Sizce analog fotoğraf makinelerinde bunu görebilmenizi sağlayacak düzenek var mıdır?
yapmak istediğini pek anlayamadım ama şöyle söyleyim analog makine ve dijital makineler aynı lens yapısındadır yani lenslerin yapısı içinden geçen ışığın dalga boyunu değiştirme gibi bi olayı yoktur.
misal olarak analog canonda kullandığın lensi dijital canonda da kullanabilirsin. tabi bu dediğim DSLR ve SLR olan makineler için geçerlidir bi de çok eski bi lens değilse.
Dediğinizi analog makinelerle değilde belki dijitallerle yapabilirsiniz.Sensorün önündeki IR cut filtresini çıkarmanız ve lensin önüne de IR filtre takmanız gerekir.Sony V1 diye bir makine vardı eskilerde.O kendi bünyesinde kızılötesi fotoğraf çekebiliyordu.Ondan bulabilirseniz onu kullanabilirsiniz belki.
Kızıl ötesi fotoğraf analog makinelerde benim bildiğim kadarı ile filmle ilgili.Tabi objektiften içeriye sadece kızıl ötesi ışınların girmesi için yine IR filtre takmanız gerekir.
- 1
İlgili olabilecek konular
-
-
-
Canon Analog Makinelerin Farkları
12 Nis. 2021, 20:47 bahrullah
0260712 Nis. 2021, 20:48
bahrullah -
-
Analog Makinede Ayna Sorunu Yardımcı Olur Musunuz
19 Eyl. 2020, 11:49 caylakbiri