joe_tanto
joe_tanto (üye)
İstanbul / Meraklı

Analog Makinada Seçim ?

arkadaşlar selam adım güneş ..
foruma yeni üyeyim ...
büyük dedemden beri fotoğrafçılıkla uğraşan bi aileden geliyorum (babam,dedem,onun babası vs vs) dedem 20gün önce vefad etti kendisinin analog fotoğraf makinesi kolleksiyonu vardı yedek parçalar ve merceklerde dahil..7-8 tanesini bana vermişti herhalde yaşları 100 ile 30 arasında değişiyor makinelerin hiç biri kullanılmamış sıfır 1 tanesi hariç merceği yok sadece..dedemin hayattayken bana aşılayamadığı fotoğraf merakına ancak o vefad ettik ten sonra başladım..neyse elimdeki makinelerin listesini vericem hangi cihazla çekime başlaya bilirim ..
makinelerin filmleri ve şaseleri die tabir ettiğiniz herşey mevcut liste aşşağıdadır..
not: fotoya son 1haftadır merak saldım prof. deyimler yerine anlaşılır cümeler kullanırsanız çok iyi olur şimdiden teşekür ederim..( foruma yeni bir müdavim geldi )

minolta hi-matic af2
http://www.fedler.com/pics/himatic_500.jpg
---------------------------------------------------------------------
mamiya c33 (tele objektif , geniz objektif)
http://www.analoguemasters.com/wp-content/mamiya_c33.jpg
---------------------------------------------------------------------
praktika MTL3 vs MTL5
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d3/Praktica_MTL3.jpg
http://www.kameramuseum.de/0-fotokameras/ddr/praktica/kb-slr/praktica-MTL-5B.jpg
---------------------------------------------------------------------
plaubel
http://farm1.static.flickr.com/151/385476674_dc496b617d.jpg
---------------------------------------------------------------------
zeıss ikon
http://www.ifimages.com/photos/mzXMaX3A97IkOC7NMq70ipXAY/author-582/Zeiss-Ikon-Maximar-207-folding.jpg
----------------------------------------------------------------------
agfa bılly-record
http://images02.olx.ru/ui/4/06/45/65630145_1---Agfa-Billy-Record-1930-.jpg
----------------------------------------------------------------------
rollei a110
http://on-and-on.ocnk.net/data/on-and-on/image/62bf1edb36.jpg

son 3 makineyi kullana bileceğiğmi sanmıyorum makineler içinde hiç bir bilgim yok...hepinize değerli yorumları için şimdide teşekkür ederim..
vereceğiniz bilgiler doğrultusunda hangilerini sandığa kaldırim

yoksaa digital kodak easyshare le çekime devammı edim (:

Tarih: 30 Temmuz 2010, 16:09 - İp: 188.***.**5.152
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

En kolay kullanabileceğiniz makineler Praktika 5. Bir kaç rulo film alın, pozometresinin pilini kontrol edin hepsi bu.
En zor, ama en güzel makina ise agfa billy.
... Düzeltiyorum, tabiiki Plaubel demek istedim.

#fdemirhan' tarafından 31.07.2010 22:29:02 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 30 Temmuz 2010, 16:21 - İp: 78.***.**1.20
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Orada en kolay kullanabileceğiniz makina Minolta'dır. Pozlaması ve fokusu otomatiktir. Eğer makina iyi durumdaysa, ki temiz olduğunu söylüyorsunuz, sizin için en garatili seçenektir.

Sırasıyla Praktica MTL 5B ve MTL 3 bir sonraki kolay seçenektir.

Buraya kadarki seçeneklerin hepsi bakkalda bile bulabileceğiniz 35mm film çalışır. Bundan sonrasında işler biraz karışık.

Mamiya, Zeiss ve Agfa 6 cm eninde makara (roll) film kullanır. Film büyüdüğü için fotograf kalitesi artmakla beraber, filmin bulunabilirliği ve en önemlisi adam gibi banyo ettirilebilirliği biraz daha zor, en azından size bir Sirkeci seyahati görünür. Bu üç makina arasında en iyisi, güveniliri ve moderni Mamiya'dır, sanırım diğerleri çok eski.

Elinizdeki Rollei'nin, zamanının en kaliteli kompakt makinası olmak gibi bir özelliği var ama maalesef o zamanın kompaktları bugün için hiç iyi değiller. Birkere 17x13mm'lik film karelerini kullanırki bu alan olarak 35mm filmin ancak çeyreği eder, dolayısıyla görüntü kalitesi çok zayıftır. Dahası bu formatta film (110luk kartuş) artık dünyada üretilmiyor, Kodak 1994'te, Fuji 2004'te üretimi bırakmış. Rollei'nin kolleksiyon parçası olmaktan başka bir faydası yok size.

Şimdi esas konuya geçelim :
Plaubel'in modelini yazmamışsınız, oradaki resimden de hakkında bilgi edinmek mümkün değil. Eğer 1930-50 arası Almanya'da üretilmişse, bu muhtemelen elinizdeki en değerli kolleksiyon parçası. Hakkında biraz araştırma yapın. İnternetten okuduğum kadarıy Plaubel de roll film kullanıyyor ama gördüğüm fotograftan emin olamıyorum, sanki bana daha büyük formatmış gibi geldi. Daha detaylı görmek lazım.

 

Tarih: 31 Temmuz 2010, 00:28 - İp: 88.***.**1.148
kty
kty (üye)
Yurtdışı / Firma

Plaubel, Frankfurt'ta üretilen ve hala ayakta olan üst sınıf kamera üreticilerinden (Hasselblad, Alpa yada Sinar gibi). antika'nın dediği gibi kolleksiyonun büyük ihtimalle en değerli makinası. tam olarak modelini yazarsanız veya fotoğrafını çekerseniz daha fazla bilgi verebilirim. şuna mı benziyor:
http://static.photo.net/attachments/bboard/00L/00LK1X-36738484.jpg
yoksa şuna mı:
http://topicstock.pantip.com/camera/topicstock/2008/05/O6577904/O6577904-16.jpg

ayrıca Mamiya'nın da c33 modeli orta format TLR makinaların arasında profesyonellerden biri. daha pahalı meşhur olan c330 modelinin öncüsü.

Her halükarda ikiside iyi makineler.

Zeiss Ikon ve Agga Billy Record'ların da tam olara modellerini bilsem daha fazla yardımcı olabilirim. Bunlar'ın da kimi modeli (Zeiss'ların çoğu diyebiliriz) oldukça iyidir.

Elinizdekilerin tam olarak modellerini -objektifler dahil- yazarsanız daha fazla bilgi verebilirim. Ayrıca satmayı düşünürseniz ilk müşteriniz benim

 

Tarih: 31 Temmuz 2010, 10:12 - İp: 91.***.**5.111
joe_tanto
joe_tanto (üye)
İstanbul / Meraklı

elimdeki plaubel resmi budur

http://www.izipik.com/images/200910/08/i9oizynazve0lmf0jl-plaubel_-_7071.jpg


elimdeki makinaları satmayı düşünmüyorum teklifiniz için genede teşekür ederim..
ama işinize yararsa mamiya c33 modelini yaında 3 adet şasesi ve mamiya 6x6 geniş açı objektif ve 6x6 33.tele objektif ile verebilirim bide üstende kendi objektifi var ama ne olduğu bilmiyorum bunların numarasınıda rahmetli dedem kağıtla üstüne yazmış neyin ne olduğunu ambalaj içinde 30senedir ilk defa ben açtım ambalajlarını ..bu makineyi kullana bileceğimi sanmıyorum çünkü (:


ozaman ben şimdi minolta veya praktika ile başlim foto çekimine ?

 

Tarih: 31 Temmuz 2010, 15:27 - İp: 188.***.**2.20
kty
kty (üye)
Yurtdışı / Firma

Eğer fotoğraftakinin aynısı ise elinizdeki Plaubel Peco 4x5 büyük format makinası demektir. Kusura bakmayın ama asıl bunu kullanamazsınız Keşke fotoğrafını çekip gönderseniz de tam emin olsak. Yanlış bilgi vermek istemiyorum. Tekrar ediyorum eğer fotoğraftakinden ise bu makinenin filmlerini Türkiye'de bulmanız imkansıza yakın zorlukta. Hele de 4x5 değil de şüphelendiğim üzere 8x10 ise hepten unutabilirsiniz. Hem filmi bulsanız bile yaptıracak stüdyo bulamazsınız.

Bu makinalar stüdyo ve manzara/mimari çekimleri için kullanılır ve çok büyük baskıya elverişli kalitede fotoğraf çekerler.

_________________________________

Dedenize Allah'tan rahmet diliyorum. Kim olduğunu merak ettiğimi itiraf edeyim. Sadece zevk için mi toplamış bunları yoksa kullanmış da mı bunları? Mahsuru yoksa biraz daha dedenizi tanımak isterim.
_________________________________

Mamiya C33 kullanımı o kadar da zor değil aslında. Ayrıca güç de olsa filmi bulmak ve banyo ettirmek hala mümkün. Madem satmayı düşünmüyorsunuz bence kullanmayı deneyin. Yukardan bakıp netleştiriyorsunuz ve...
_________________________________

Makine ve aksesuarları için iyi bir teklifde bulunabilirm. Yalnız makinenin tam modelini belirtmeniz lazım. "Mamiya c33" mü yoksa "Mamiya c33 Professional" mı? Yani makinenin alt kısmında "Professional" yazıyor mu? Lenslerin de üzerlerinde kaç mm olduğu yazıyordur mutlak ( "?? mm" ). Onu da söylerseniz sevinir. Dediğim gibi en iyisi fotoğraf.
_________________________________

Ayrıca katlanabilir makinalarınızın da modellerini söylemediniz hala. Onlarda Mamiya ile aynı orta format filmi ile kullanılıyor. Makinenin üst kısmında çift pencere varsa bunlarda çok iyi makinelerdendir. Şunun gibi:

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSsw2KwGZfJB6qBYC998T2LCbTyCbSJ5ZaOYCDTUmEYLZSXrls&t=1&usg=__WTeukyWi7YhGpBbGXMVhDimqiN4=

Eğer sadece tek pencereli iseler bu mesafe ölçerlerinin olmadığı manasına gelir. Fotoğraf kalitesi arasında pek fazla fark olmasa da bunları kullanmak, tahmini alan netlemesi sisteminden dolayı oldukça müşküllüdür. Sizdekiler yukardaki linklerde verdiğiniz makinaların aynısıysa Zeiss Maximar'ı kullanmayı unutabilirsiniz. Bu makinanaya gereken cam negatifler artık üretilmiyor çünkü.
_________________________________

Minolta ve Praktica'lara gelince. Bunlar bildiğiniz küçük film formatındadır ve antikanın dediği gibi bu filmi heryerde bulabilirsiniz. Fakat makinelerden çok daha önemli olan uçlarındaki lenslerdir. Her ne kadar Minolta'nın kullanımı daha kolay olsada Praktica'nın lensleri daha iyi ise bence onu kullanın (lenslerin üzerlerinde ne yazdığını söylerseniz kesin olarak bişeyler söyleyebilirm). Ayrıca analog SLR'nin vizöründen bakmanın zevkini size o Minolta veremez.
_________________________________

Sonuç olarak şunu söyleyip bitireyim: En kötü orta format bile küçük filmden iyidir. Bu nedenle Mamiya ve Agfa Record'u 'kullanamam' diye kenara atmamanızı tavsiye ederim. O makineleri kullanmak için can atan fakat onları bulamayan nice fotoğraf sevdalılarını düşünün ve bence 'Hazır imkan varken ve sorabileceğim insanlar burdayken bir deneyeyım bari' diyerek en azından birer film geçirin. Hem orta format kullanmıştım dersiniz ilerde hem de gelecekte pişman olmazsınız.

#kty' tarafından 01.08.2010 00:34:09 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 1 Ağustos 2010, 00:22 - İp: 91.***.**5.111
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Elinizdeki kullanılabilirliği olan 3 makinadan birini, hatta orta format (6x6cm) tek makinadan vazgeçiyorsunuz. Bahsi geçen TLR tipi makinalar 1970lerde hatta 80lerde bile Hasselblad, Mamiya ve Bronica orta format SLR makinalara para yetiştiremeyen ciddi amatörler tarafından kullanılıyordu.

Gelelim Plaubel'e.
Eğer gördüğüm beni yanıltmıyorsa (resmi çekerken yanına para veya cetvel koysaydınız keşke) bu büyük format bir makina, mutemelen 5x4 inch film kullanıyor. Bu büyüklükteki filmin bir alternatifi olmadığı için bazı ciddi profesyonel uygulamalarda hala kullanılıyor, dolayısıyla Fuji hala bu boy film üretiyor dünyada. Tek sorun Türkiye'de "ciddi profesyonel uygulama" diye birşeyin olmaması, yada çok az olması dolayısıyla bir tüketici kitlesi yok, pazarı da yok. Muhtemelen Fuji distribütöründen (sanırım Filmat) özel rica etmeniz gerekir. Banyo olayını hiç bilmiyorum. Yurtdışından film sipariş etmeye kalkarsanız, X-rayden etkilenmeyecek şekilde paketlenmesi gerekir.

Görülen makina tilt-and-shift bir model yani derin perspektif isteyen mimari uygulamalar için uygun bir makina. Tilt-and-shift objektife paralel düzlemde olmayayan yakın ve ozak nesnelerin aynı anda fokuslanabilmesine yarar, kullanımı büyük ustalık gerektirir.

 

Tarih: 1 Ağustos 2010, 13:29 - İp: 88.***.**3.236
joe_tanto
joe_tanto (üye)
İstanbul / Meraklı

yorum larınız için teşekür ederim foto malkinem kız arkadaşımda 2gündür getirecek getiremedi yoksa gerçek resimlerini eklicem ..


sayın kty dedemi sormuşsunuz adı latif 88 yaşında vefad etti ..beyazıtta fotoğrafçılık yapardı foto fital die ..fital latifin tersten okunuşu (:
kendisi siyah veyaz resimleri el işçiliği ile renkliye çevirirdi renkleri kendi verirdi hayal mayel hatırlıyorum 26yaşındayım ..siyaz beyaz portre fotolarıda eline kürdan kadar bi kurşun kalem alırdı resim üstünde oynardı şuanda photoshopta yapılanları o kalemle yapardı yanak gölgesi yüz gögesifilan ..tarihini tam hatırlamıyorum ama belli seneler arasında istanbul prof. fotoğrafçılar derneği kurucularındanmıydı 2ci başkanımıydı bahsetmişti ama tam hatırlamıyorum babamdan öğrenip yazarım..şuan ne söylesem yalan olur ..

 

Tarih: 1 Ağustos 2010, 16:10 - İp: 188.***.**7.245
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

Fotografını koyduğunuz Plaubel'in üzerinde 150mm lens var.
Bu 4x5 format makinelerin standard lensi. 8x10 olsaydı, 300mm mercek olurdu.
Bu makineyi elden çıkarmayın, eğer fotografçılığa devam ederseniz bir gün arkasına digital bir back takarsınız. Diğer makinelrinizde bu şans herhalde olmayacak. Bunla sıra dışı çekimler yapılabilir.
Mamiya özelliği olan bir makine, TLR(iki mercekli) makinelerde mercekleri değişebilen sadece 2 makineden biri.
Aslında dede yadigarı bu makinelerin hiçbirini satmayın, sonra üzülürsünüz. Zaten fazla para edeceklerini hiç sanmıyorum.

Dedenizden kalan eski Istanbul S/B fotografları varsa onlardan ilave etmenizi rica edeceğim, buraya veya galeriye. Eminim çok hoş fotografları vardır, Beyazıt meydanının eski hali, çemberlitaş civarı, sultanahmet meydanı.....
Cam negatiferi varsa onları mutlaka doğru koşullarda saklayın.

 

Tarih: 1 Ağustos 2010, 16:43 - İp: 78.***.**1.20
joe_tanto
joe_tanto (üye)
İstanbul / Meraklı

bu arada kty hocam c33 prof.


resimdeki plaubel makine doğru yalnız lensi o değil üstündeki lens
voıgtlander braunschweıg heliar 1:4.5 / 18cm die yazıyor ..

eğerki bu makineye digital bağlana biliyorsa bunun yollanı açıklaya bilirmisiniz ?

#joe_tanto' tarafından 01.08.2010 22:51:57 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 1 Ağustos 2010, 22:49 - İp: 188.***.**0.201
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

http://www.northlight-images.co.uk/article_pages/canon-view-camera.html

şimdilik biraz el marifeti gerekiyor.

Ama Sinar yeni bir şeyler yapıyor. Bir kaç seneye daha büyük boyutlu sensörler yapılınca bu makineler kıymete biner.
Mekanizmalar ve lensler gayet olgun, sadece filmin yerini alacak büyük boyutlu sensörler, veriyi işleyecek makul fiyatlı canavar bilgisayarlar eksik.

Bu arada 180mm de 4x5 için normal lens kabul ediliyor. 150-210 arası. 8x10 için bunun iki katı odak uzaklığı "normal" sınıfına girer.

#fdemirhan' tarafından 01.08.2010 23:04:45 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 1 Ağustos 2010, 23:02 - İp: 78.***.**1.20