prxx
prxx (üye)
Aydın / Amatör

Gitti Gidiyora Neler Oluyor

GİTTİ GİDİYORCULARA Maliye’den şok soruşturma

12 Ocak 2011 Çarşamba 00:10

Türk internet dünyasının en büyük serbest alışveriş sitesi Gittigidiyor.com’a Maliye’den şok soruşturma. Kamuoyunun en çok yılbaşı gecesi eğlence yerlerine düzenledikleri baskınlardan takip ettiği vergi müfettişleri, bu kez dev alışveriş sitesi Gittigidiyor.com’u beklenmedik bir şekilde inceleme altına aldı. Sisteme kayıtlı binlerce satıcının satış işlemleri incelemede!

Peki, Maliye Bakanlığı’nı harekete geçiren sebep ne? Sitedeki satış işlemlerinin vergi müfettişlerinin incelemesine takılmasının sebebi Gittigidiyor.com alışveriş sitesinin çalışma şekli olduğu açıklanıyor. Söz konusu alışveriş sitesinde bireysel veya dükkan denilen sistem dahilinde hesap açan satıcılar yüzlerce ve binlerce ürünün satışını gerçekleştirebiliyorlar. İddiaya göreyse bütün bu satışlarda hiçbir şekilde fatura kesilmiyor. İşte bu iddialardan yola çıkan Maliye Bakanlığı, Gittigidiyor.com’da satış gerçekleştirenlerin vergi kaçakçılığı yaptığı gerçeğiyle Türk internet tarihinin en büyük soruşturmasını başlatmış bulundu. Sitenin işleyiş sisteminin ayrıca haksız rekabete de sebep olduğunu dile getiren uzmanlar kaçırılan vergi tutarının 250 trilyonu bulduğu görüşünde. Maliye Bakanlığı bu vergilerin peşine düşerken itibaren binlerce satış gerçekleştiren Gittigidiyor.com kullanıcılarının 2008 yılından bu yana ki hesaplarını da inceleme altına aldı.

Sanal alışveriş sektöründe bomba etkisi yaratan bu sıcak gelişme etkisini çok çabuk gösterdi. Gittigidiyor.com’a kayıtlı yüzlerce kullanıcı Maliye’nin bu beklenmedik soruşturması üzerine sistemden kaçışa başladı.

KAYNAK = bighaber.com 12.Ocak.2011

http://www.bighaber.com/gitti-gidiyorcular-nereye-gidiyor/

Tarih: 26 Ocak 2011, 22:28 - İp: 78.***.**7.173
ercan43
ercan43 (üye)
İstanbul / Amatör

Bu olayda faturayı kesecek olan satıcı ortada yok. Kabak komisyoncunun başına patlamış.
Böylece dürüst (!) komisyoncuyu satıcı yakmış oluyor.

 

Tarih: 28 Ocak 2011, 21:56 - İp: 92.***.**7.210
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Bütün satıcı bilgileri GittiGidiyor'un elinde - istedikleri kadar ortada olmasınlar , adresleri , banka bilgileri hepsi her işlem için mevcuttur .

Maliye de GG'un üzerine gidip , incelemeler esnasında bu bilgileri alıp , kaçakları yakalama uğraşında . Şimdi kara kara düşünme sırası bol bol satış yapıp , fatura kesmeyenlerde 3-5 defa kendi malını satmış bireylerin endişe etmesi gereken bir durum yok haliyle .

 

Tarih: 28 Ocak 2011, 22:11 - İp: 96.***.**4.180
fdiker
fdiker (Site Sahibi)
İzmir / Firma

İşleyiş gerçektende soru işaretleri ile dolu. Ben bir ticari kurum olarak kasama giren ve çıkan paranın tamamını belgelemem gerekiyor. Bir önceki mesajımda da yazdığım gibi, hele ki bu ticaret kredi kartı ile yapıldıysa kaçarım yok. Muhasebecim, beyanname verirken bunu belirtmek zorunda yoksa sistem asla kabul etmiyor. GG v.b. sitelerde ise sadece komisyon bedellerinin belgelenmesi garip. Yani kasalarına 1000 lira giriyorsa, komisyon kesildikten sonra kalan 900 lirayı hiç bir belge olamadan kasadan nasıl çıkıldığı o kadar araştırmama rağmen bulamadığım bir cevap.

Ben bir ara ilgili sitenin reklamlarını yayınlamıştım. Reklam ile ilgili bir ortaklık programları var; baş vuruyorsunuz, kabul edilirseniz size bir kod veriyorlar sitenize ekliyorsunuz. Çıkan reklamlara tıklanması esasına dayalıda bir geliriniz oluyor. (1-2 senedir yayınlamıyorum) Kazandığınız bedeli ödemek için size iki seçenek sunuyorlar.
- Fatura kesebiliyorsanız; kazanç + %18 kdv fatura kesin ödemenizi yapalım.
- Fatura kesemiyorsanız; kazanç - %10 muhtasar kalanı hesabınıza yatıralım.
Anlaşılacağı üzere bu işlemleri yasal zemine tamamen uygun. Sitedeki alış-veriş işlemlerinde de benzeri bir durum olması gerekiyor, ama yok... Yok da, bu kadar ulu-orta yapılan işlemlerde mutlaka firmanın dayandığı yasal bir zemin vardır. İlgili sitededen aldığım bir ürün oldu ama hiç satış yapmadım. Satış işlemi yapmak için doldurulan bir form varsa ve altında "okudum-kabul ediyorum" seçeneği ile "komisyon harici bedelin tüm yasal yükümlülüğü" üyeye yükleniyorsa (ki çok büyük olasılık öyledir) satıcıları yüksek cezalar bekliyor olabilir. GG "ben sözleşmemde belirttim, komisyonlar ile ilgili faturalar burada, onların ne yaptığı onları bağlar" deyip kenara çekilebilir.

 

Tarih: 29 Ocak 2011, 00:10 - İp: 78.***.**6.124