prxx
prxx (üye)
Aydın / Amatör

Gitti Gidiyora Neler Oluyor

GİTTİ GİDİYORCULARA Maliye’den şok soruşturma

12 Ocak 2011 Çarşamba 00:10

Türk internet dünyasının en büyük serbest alışveriş sitesi Gittigidiyor.com’a Maliye’den şok soruşturma. Kamuoyunun en çok yılbaşı gecesi eğlence yerlerine düzenledikleri baskınlardan takip ettiği vergi müfettişleri, bu kez dev alışveriş sitesi Gittigidiyor.com’u beklenmedik bir şekilde inceleme altına aldı. Sisteme kayıtlı binlerce satıcının satış işlemleri incelemede!

Peki, Maliye Bakanlığı’nı harekete geçiren sebep ne? Sitedeki satış işlemlerinin vergi müfettişlerinin incelemesine takılmasının sebebi Gittigidiyor.com alışveriş sitesinin çalışma şekli olduğu açıklanıyor. Söz konusu alışveriş sitesinde bireysel veya dükkan denilen sistem dahilinde hesap açan satıcılar yüzlerce ve binlerce ürünün satışını gerçekleştirebiliyorlar. İddiaya göreyse bütün bu satışlarda hiçbir şekilde fatura kesilmiyor. İşte bu iddialardan yola çıkan Maliye Bakanlığı, Gittigidiyor.com’da satış gerçekleştirenlerin vergi kaçakçılığı yaptığı gerçeğiyle Türk internet tarihinin en büyük soruşturmasını başlatmış bulundu. Sitenin işleyiş sisteminin ayrıca haksız rekabete de sebep olduğunu dile getiren uzmanlar kaçırılan vergi tutarının 250 trilyonu bulduğu görüşünde. Maliye Bakanlığı bu vergilerin peşine düşerken itibaren binlerce satış gerçekleştiren Gittigidiyor.com kullanıcılarının 2008 yılından bu yana ki hesaplarını da inceleme altına aldı.

Sanal alışveriş sektöründe bomba etkisi yaratan bu sıcak gelişme etkisini çok çabuk gösterdi. Gittigidiyor.com’a kayıtlı yüzlerce kullanıcı Maliye’nin bu beklenmedik soruşturması üzerine sistemden kaçışa başladı.

KAYNAK = bighaber.com 12.Ocak.2011

http://www.bighaber.com/gitti-gidiyorcular-nereye-gidiyor/

Tarih: 26 Ocak 2011, 22:28 - İp: 78.***.**7.173
erkinn
erkinn (üye)
Eskişehir / Amatör

nethaber.com genel yayin yönetmeni Nevzat Basım geçen ay bizim üniversitedeki konferansında bu konudan bahsetmişti. ilk duyduğumda yok yau türkiye burası kimsenin umrunda olmaz diye düşünmüştüm ama büyük bir rant ortaya çıkınca demekki devlet vergisini istemeye başladı. işin kötüsü yanlış hatırlamıyorsam alışveriş yapanlar vergi kaçağı durumuna düşecekler gibi birşey söylemişti Nevzat Bey. Yalan haber değil yani belirtmek istedim

 

Tarih: 26 Ocak 2011, 23:34 - İp: 88.***.**1.172
prxx
prxx (üye)
Aydın / Amatör

Satanlar kadar alanlarda suçlu gibi bir konum var ortada bakalım ne olacak bir şey satmadım ama birşeyler aldım. Bakalım sonuçları ne olacak

 

Tarih: 27 Ocak 2011, 23:46 - İp: 78.***.**7.173
prxx
prxx (üye)
Aydın / Amatör

Savcılık Makamının Kaymakamlık Makamına yollamış olduğu şikayet üzerinden, gittigidiyor.com kabahatli bulunarak Ataşehir Kaymakamlığı nezdinde 5326 nolu kabahatler Kanununun 32. Maddesi gereğince para cezasına çarptırılmıştır.

Gittigidiyor.com isimli sanal alış-veriş sitesine 5326 nolu kabahatler Kanununun 32. Maddesi uyarınca SANIKLAR Gittigidiyor.com, Gittigidiyor.com Genel Müdürü Cenk ANGIN, Gittigidiyor.com Yönetim Kurulu üyesi Muhlis Burak DİVANLIOĞLU’ na ( VERGİ SORUMLULUKLARINI YERİNE GETİRMEMELERİNDEN DOLAYI ) Ataşehir Kaymakamlığı’nca ayrı ayrı para cezası verilmiştir.



Ceza gerekçesi ve olay şu şekilde gelişmiştir.



Yaklaşık 1 yıl önce Vatandaşlar tarafından ihbaretmeli.com’ a yapılan bildirimlerde, gittigidiyor.com ‘un vergi usul yönünden üzerine düşen görevleri yerine getirmediğinden bahsedilmekteydi.



Bunun üzerine ihbaretmeli.com kurucu başkanı, olayın boyutunu birinci dereceden araştırabilmek için gittigidiyor.com’ a üye olarak hem alım, hemde satım işlemleri gerçekleştirdi.



Ne ürün alırken ödediği ücrete, ne ürün satarken ödediği komisyon tutarına, ne de sattığı ürün için bir fatura işlemi olmadığını ve gittigidiyor.com’ un vergi yönünden üzerine düşen görevleri yerine getirmediğini gördü.



Vatandaşların bildirmiş olduğu şekilde vergi yönünden devletin kayıplara uğramasının sübut olması nedeni ile, ihbaretmeli.com’ dan usulsüzlüğün haberi verilmişti.



Haberin yayınlanması üzerine gittigidiyor.com yetkilileri üzerlerine atılı suçu bastırmak için her türlü imkanlarını seferber ederek ihbaretmeli.com’ u bastırmaya çalışmışlardı.



Ancak ihbaretmeli.com ekibi hiç bir çatışma saldırısına boyun eğmediği gibi, gittigidiyor.com’ a da boyun eğmeyerek, gerekli suç duyurularında bulunmuştu. Savcılık Makamına yapılan suç duyurusu üzerine Savcılık Makamının Kaymakamlık Makamına yollamış olduğu şikayet üzerinden, gittigidiyor.com kabahatli bulunarak Ataşehir Kaymakamlığı nezdinde 5326 nolu kabahatler Kanununun 32. Maddesi gereğince para cezasına çarptırılmıştır.



Üstelik para cezaları, şirkete, Genel Müdüre ve Yönetim kuruluna ayrı ayrı kesilmiştir.



Bu doğrultuda gittigidiyor.com’dan alış-veriş yapması sonrası fatura alamayan herkes "geçen zaman ne olursa olsun" ( eğer faturası kesilmemişse ) her hangi bir Kaymakamlığa müracaatla şikayette bulunarak Vatandaşlık Görevini yerine getirebilir. İnternet üzerinden Kaymakamlıklara www. ......... . gov.tr adresi arasına bulunduğu ilçenin adını yazarak ulaşabilir ve şikayetlerini bildirebilir. Örnek : www.kadikoy.gov.tr



İhbaretmeli.com kurucu başkanının şikayeti üzerine kesilen bu ceza “EMSAL TEŞKİL ETMESİ” açısından çok önemlidir.



Yine bu doğrultuda ihbaretmeli.com kurucu başkanının İstanbul Defterdarı ile yapacağı görüşmedeki dosyalar arasında bulunan gittigidiyor.com hakkında yapılacak işlemlere ve yine olayın ( hapis ) ceza boyutu için ( varsa ) yapacağımız suç duyuruları sonrası gelişecek olaylara tüm kamuoyu olarak hep birlikte şahit olacağız.



Yine bu bağlamda Türk Basın kuruluşlarının olaya göstereceği hassasiyete de tanık olacağız!



Türkiye için bir ışık da siz yakın...!

Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Milletine zarar verme eyleminde olan kişi ve kurumları devletin ilgili kurumlarına ihbar ederek vatandaşlık görevinizi yerine getirin...

www.ihbaretmeli.com Vatandaşların Yolsuzluklarla Mücadelesidir...

http://www.ihbaretmeli.com/haber/GITTIGIDIYOR-COM-A-VERGI-USULSUZLUGU-CEZASI-/809

Bakalım ne olacak

 

Tarih: 27 Ocak 2011, 23:48 - İp: 78.***.**7.173
fdiker
fdiker (Site Sahibi)
İzmir / Firma

Gittigidiyor ve benzeri sitelerin muhasebe yapılarını çözemeyenlerden biride benim, hadi beni geçtim ilgili sistemin nasıl muhasebeleştirildiğinin cevabını en yetkili ağızlardan da alamadım.

Sitemizin seri ilanlar bölümünü ilgili sistem gibi yapmayı düşünmüştüm bi ara. 1 seneden biraz fazla oluyor bağlı bulunduğum vergi dairesine gittim. Beni müdüre yönlendirdiler. Önümde bir vatandaş var, müdür 'fırça atıyor'. 'Yandık!' diye içimden geçirdim. Sıra bana geldi ve adama önce sitemden ve sitedeki seri ilanlar bölümünden bahsettim, ardından da Gittigidiyor v.b. sitelerin uyguladıkları yöntemi anlatmaya çalıştım; "Benim bir platformum var, bu platform aracılığı ile satıcı ile alıcıyı buluşturuyorum. Gerek alıcı parayı almadan malı göndermek istemediği, gerekse satıcı malı almadan parayı göndermek istemediği için arada 'Güvenli ödeme noktası' oluşturmayı düşünüyorum. Aslında buraya kadar sorun yok... Ancak satıcı, sattığı ürün için ne fatura kesiyor nede gider makbuzu. Benim keseceğim komisyon tutarı dışındaki ana parayı satıcıya ödeyebilmem için kasadan nasıl bir muhasebe işlemi ile çıkabilirim" dedim ve adam kitlendi. Sonra beni maliye bakanlığının sitesine yönlendirdi. İlgili sitede bilgi alma servisi var ve buraya sorulan sorulara ilgili birim cevap vermek zorunda, işin güzelide gelen cevap kanun gibi. Çıktısını alıp her-hangi bir sorunda ibraz ettiğinizde yasal olarak sorun yaşamıyorsunuz. Yukarda anlattığım gibi ilgili birime de sorumu yönelttim. Bir süre sonra cevap geldi "biz mütala yapmıyoruz" ne demekseee... Sonrasında ilgili birimin ticari yapısını askıya aldık, sıfır ve tamamen Türkiye resmi distrübitörleri tarafından ithal edilen ürünleri satalım dedik. Özellikle banka bacağında inanılmaz zor bi süreçten sonra ufak ufak sanal pos sistemlerini almaya başladık. İlk sanal posumuzu aldığımızda deneme için kendi kartımdan 10 liralık bir işlem yaptım, akabinde iptal etmem gerekiyordu ama ekstremde firma adımın nasıl göründüğünüde görmek için iptal etmedim. Muhasebecime ay sonu evraklarımı verdikten çok kısa bir süre sonra muhasebecim beni aradı. "Abi 10 liralık bir kredi kartı satışın var bunun faturası nerede" şok olmuştum.

Ben sadece 10 liralık bir işlemi belgelemediğim için maliyenin sistemi uyarı veriyorken, ilgili sitelerin neredeyse tüm işlemleri yıllardan beri kredi kartı ile ve sorunsuz yapılıyor çok ilginç.

Türk maliyesinin bu konu için şapkasını önüne koyup ciddi bir yapılanma içine gitmesi aşikar. Bi taraftan ÖTV adı altında fotoğraf makinelerine vergi koyacaksın KDV ile birlikte %40 lar seviyesinde vergi yükümlülüğüne zorlayacaksın, diğer taraftan bu şekilde dolaylı giren ürünlerin dağıtıcısı olmuş platformlara göz yumacaksın. Her anlamda yapılanmış firmalar için çok adil bir durum değil. Ürüne ucuza ulaşmak tabiiki önemli ama Türkiyenin ve dolayısıyla her Türk vatandaşının bu işlemde kaybı çok fazla.

Gerçi olayı birde diğer bir yönü var. ÖTV için 'tepkimizi koyalım' demiştik bir ara ve fotografimadokunma.com diye birde site açmıştım. Açılış aşamasında bir firma yetkiliside arkamızdaydı, siteyi açtık çok kısa bir sürede site patladı ciddi bir katılım oluyordu. Akabinde site saldırılar almaya başladı ve dolayısıyla bu sitede saldırılara maruz kaldı. Ama sürecin devamında hiç bir firmayı yanımızda göremedik, hatta başlangıçta yanımızda olan firma da dahil. Nasrettin hocanın filler hikayesinde olduğu gibi kalakaldık

Velhasıl... Mali açıdan pazarın çok büyük bir kısmı kayıt dışı olan bir sektörün yolcularıyız. Konunun tüm tarafları en kısa sürede çözümcül ve yapıcı adımlar atarlar umarım.

#fdiker' tarafından 28.01.2011 13:24:40 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 28 Ocak 2011, 13:00 - İp: 78.***.**6.124
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör

İşte bunlara vergi kaçıranlar deniliyor.



her ne kadar bu siteden alışveriş yapmış olsamda hepsiburadadan da alışverişim oldu. birisinden fatura vs gelirken diğerinden gelmemesi açıkçası beni şaşırtmıştı. hadi hepsini boşverelim, bugüne kadar tespit edilemeyen ve kaçırılan vergi ne olacak?

"tüyü bitmemiş yetimin hakkı" meselesi ne olacak?

devlet bu tip girişimleri taa baştan engellemediği için suçlu, kanun açıklıklarından yararlanan veya dalavere iş yapıp vergi kaçıranlar da suçlu.

bütün alışveriş siteleri faturalı olsun. e-faturalı yap işler hızlansın. ama nerdee ondan sonra neden vergi kaçırıyorlar oluyor


tipi bir BURASI TÜRKİYE hikayesi

 

Tarih: 28 Ocak 2011, 13:17 - İp: 95.***.**2.241
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

İyi de gittigidiyor'un sonuçta bir tek satış komisyonu faturası kesmesi gerekmiyor mu ? Sanırım bunları bir şekilde - müşteriye yollasın/yollamasın - mutlaka kesiyordur . Ebay bağlantılı bir firmanın bunu yapmıyor olması düşünülemez - her şey bu kadar ortada iken . Nasıl cep telefonu faturası artık istemezsek evimize gelmiyorsa , bu faturaları da öyle düşünün . Banka / para trafiği nasıl muhasebeleştiriliyor denirse - çok anlamam ama satış gibi değil de müşteri avansı/depozito ve onların iadesi gibi mutlaka kanuni bir yol bulunmuştur .

Asıl ürünün faturasını ise satan kesmek zorunda - ticari müessese ise . Bunun sorumlusu GG değil ki ...

Bireysel satışlar için özel kanun çıktı mı bilmiyorum . Kuzey Amerika'da e-bay/online satışlarından $1000 üzeri para kazanan her kişi bunu beyan etmek zorunda . Ebay , bilgileri maliyeye vermemek için yıllardır direniyordu ama bu yıl sonunda kabul etti . Maliye'de şimdilik eski yılların beyanlarını kendi istekleri ile yapanlara af gibi bir şey uyguluyor - ceza kesmiyor .

Sonuçta ortada kaçırılan vergi var ise GG'dan ziyade satıcılardan kaynaklanıyor . Maliyenin GG'u takibe alması / bilgi istemesi , satış yapan ticari müesseleri kontrol edebilmek içindir , derim

 

Tarih: 28 Ocak 2011, 13:54 - İp: 96.***.**4.180
ercan43
ercan43 (üye)
İstanbul / Amatör

Bu konu üzerinde naçizane bir kaç fikir de ben belirteyim.
İsim vermeyeceğim. Amacım kimseyi, hiç bir site veya satıcıyı hedef almak değil...
Normal ve doğru ticaret, faturalı giriş, faturalı satış esasına dayanır.
Eğer sattığınız mal ithal ürün ise, ithalatı da yurtdışındaki distribütör, üretici veya herhangi bir toptancıdan yapıyorsanız. Mal girişi ve ithalatınız resmi kanallardan yapılmışsa yasaldır.
Bu nedenle satışınız da yasal yani faturalı olmak durumundadır.
Satışta keseceğiniz fatura komisyon faturası falan değil, normal satış faturası olmalıdır. Yani satıcı sattığı ürünün bedelini kendi Web sitesinde kaç tl belirtmişse satışta keseceği fatura aynı tutarda olmalıdır.
Kestiği faturayı ürün paketinin içine koymalı ve alıcıya bu şekilde göndermelidir.
Eğer mal girişiniz yasal değilse, satışta fatura kesemezsiniz. kesmek işinize gelmez. Dolayısıyla vergi kaçağı burdan doğar.



 

Tarih: 28 Ocak 2011, 16:37 - İp: 92.***.**7.69
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Ercan Bey , genel anlamda haklısınız ama yazdıklarınız GittiGigiyor için geçerli değil - çalışma şekilleri yazdığınızdan farklı .

Satılan mal ne kendilerine ait , ne de kendileri paketleyip yolluyor . GG'a malın girişi ve çıkışı yok . Tek yaptığı alıcı ile satıcıyı sitesinde buluşturmak ve bunun karşılığında bir hizmet bedeli almak . Yasal satış , malın asıl sahibi tarafından yapılıyor.

Yapılan işlem sonucunda da doğru olan sadece hizmet bedeli veya satış komisyonu faturası kesmek ; ben de onun kesildiği görüşündeyim . Tüm işlemler bankadan yapıldığı için gün gibi ortada zaten ( Fdiker'in 10 TL'lik işleminin sorun yaratması gibi )

Emlak komisyoncusu da aynı şekilde çalışmıyor mu

 

Tarih: 28 Ocak 2011, 19:02 - İp: 96.***.**4.180
ercan43
ercan43 (üye)
İstanbul / Amatör

Uğur bey,
Sorun şu;
Ürün satınalan kişi ürünle birlikte normal olarak ödediği mal bedeli kadar fatura bekler. Halbuki fatura, satış faturası yerine sadece komisyon faturası olunca Yani alıcının ödediği bedelin yaklaşık dört veya beşte biri kadar fatura bedeli gelince alan kişi haklı olarak endişeleniyor. Zannediyorum bu şekilde mal alanlardan birisinin maliyeye bildirimi sonucunda inceleme başlatıldı.
Bir kere bu sistem her zaman suistimale, vergi kaçağına açık bir sistem.
Netekim yukarıda yazıldığı gibi yüksek tutarlarda vergi kaçağı yakalanmış.
Ayrıca aracı yani komisyoncu kurum ne kadar dürüst olursa olsun vergi kaçıran, kaçak mal getiren kişi ve kuruluşların malını sattığından dolayı onların suçuna ortak oluyor demektir.
Adıgeçen siteye allah kolaylık versin. ne deyelim?

 

Tarih: 28 Ocak 2011, 21:15 - İp: 92.***.**7.210
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

" Ürün satınalan kişi ürünle birlikte normal olarak ödediği mal bedeli kadar fatura bekler "

Beklemekte haklı tabi - ama bunu niye GittiGidiyor'dan bekliyor ki ? Alıcının , faturanın kimden geleceğini bilmesi gerekiyor . Sitede mutlaka bu bilgi yer alıyordur .

- Satan kişi 100 TL'lik mal için 100 TL faturayı alıcıya keser ve mal ile yollar .
- GG , satıcıya 10 TL hizmet komisyon faturası keser . Satıcı da bunu gider olarak düşer , 90 TL'ye muhasebe kurallarına uygun olarak satmış olur.

Vergi dairelerimiz maalesef bir kere mükellef olarak kolunu kaptırmış , tüm açıklığıyla dürüst iş yapan ve beyan eden müesseleri denetler - en kolayı o olduğu , kapısına kendiliklerinden geldikleri için . GG 'un durumun ona benziyor sanki .

 

Tarih: 28 Ocak 2011, 21:42 - İp: 96.***.**4.180