damla43
damla43 (üye)
Kütahya / Stüdyo Fotoğrafçısı

Dijital Görüntülerin Müşteriye Verilmesi

Slm akadaşlar.malumunuz hepinizin başında aynı dert vardır. yapmış olduğumuz iç ve std. çekimlerin den müşteri bazılarını ücret karşılığı aldıktan sonra diğer çekimlerin görüntülerini cd.flash vb. dijital ortamlarda almak için çok büyük uğraş veriyor. ve hatta yasal yola başvurabilecek kadar ileri gidebilecekler dahi var. müşteri işin kurnazlığında ! emek karşılığını hiçe sayarak başka bir yerde çokçok daha ucuza baslı alabiliyor,büyütebiliyor, çoğaltabiliyor v.b
bu durum şahsen benim başıma çok fazla geliyor. peki ya sizlerin ? bu durumun yasal kurallarını bilen araştıran arkadaşlar varsa paylaşımını bekliyorum.inanıyorumki %90 meslektaşım başta ben duacı olacaktır.

Tarih: 8 Eylül 2009, 01:41 - İp: 88.***.**1.52
mhmttsksn
mhmttsksn (üye)
İstanbul / Stüdyo Fotoğrafçısı

Bu programla Print Screen tuşu ile capture yapılıyor...
Print Screen yaptığı fotoğrafı gider en ucuz yerde bastırır.
Müşteri için dağıtacağı fotoğrafın kalitesi önemli değilki.
En doğru uygulama imaj dosyalarını vermemek yada ücreti karşılığında satmak.
CD vermek fotoğrafçılığa vurulacak en büyük darbedir.
Müşteri ile polemiğe girmek istemiyoruz düşüncesinde olan arkadaşlara sesleniyorum. Müşteri sizden daha başka şeylerde istediğinde ne yapacaksınız?
İstemenin sonu yok. Vermeninde ...!

Biz müşteriye sadece fotoğraf veriyoruz.


 

Tarih: 14 Ekim 2009, 13:07 - İp: 88.***.**2.15
eskidost
eskidost (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

müşteriye dijital görüntüler verilmez bu tartısılıcak konu dahi degil

 

Tarih: 19 Ekim 2009, 12:08 - İp: 85.***.**5.38
mesut.
mesut. (üye)
Ankara / Profesyonel Fotoğrafçı

arkadaşlar, ben amatör biri olarak sizlerin yazılarını okudum, sizleride anlayışla karşılamaya çalıştım fakat buraya yazan bazı arkadaşların dijital konusunda pek bilgi sahibi olmadıklarını veya bu bilgisini nasıl paraya dönüştüreceklerini bilemediklerini anladım. Şimdi sizin haklı olduğunuz nedenler şunlar ;
-bir fotoğrafçı 5000 dolarlık bir makina ve pahalı bir lens ile çekim yapıyor, diğeri adi bir makina ile
-bir fotoğrafçı bu işi layıkıyla yapmak için kurslara, seminerlere, yarışmalara katılıyor, diğeri yerinde sayıyor ve hatta photoshop un otamatik rutuş bölümünü kullanıyor.
-bir fotoğrafçı stüdyosunda mükemmel ışık düzeni kullanıyor, diğeri kullanmıyor.
-bir fotoğrafçı kaliteli fonlar kullanıyor, diğeri kullanmıyor, photoshop yeter diyor.(bari photoshopuda bilse gam yemiyeceğim)

işte bu nedenlerle kaliteli fotoğrafçılık yapan fotoğrafçı, çektiği resmini vermemekte haklı,

Ancak, ben bunu hem amatör, hemde sizlerin müşterisi olarak yazıyorum, sizin resmini çektiğiniz kaç kişi çözünürlük olayını, resmin büyüklüğünü, bit oranını biliyor. adamlarla niye kötü olupda müşteri kaybediyorsunuz, çözünürlüğü düşürün (resim büyüdüğünde bozulsun) ve resim üzerine reklamınzı bir başka yerde kullanılmayacak şekilde ancak resmide kötü göstermeyecek şekilde verin, hatta bu verme esnasında bunuda ücrete tabi edin, daha çok para kazanın. veya bazı özel müşterileriniz gelirse ve hakkınızıda verirlerse neden vermeyeceksiniz, siz zaten para kazanmak için o stüdyoları açmadınız mı ? Neden daha çok modern teknolojiye ayak uydurmuyorsunuz. Buda bir rekabet konusu olamaz mı. veren fotoğrafçı vermeyen fotoğrafçı gibi. ama takdir sizin, hepinize sevgiler, saygılar.

 

Tarih: 21 Ekim 2009, 20:58 - İp: 78.***.**0.29
mhmttsksn
mhmttsksn (üye)
İstanbul / Stüdyo Fotoğrafçısı

@mesut :
Hiç bir müşteri alacağı dijital dosyaların karşılıını vermeye yanaşmaz. Beleş ister. Beleş vermeyince yine arıza çıkarır. En doğrusu karmaşaya mahal vermeden, net bir cevap ile herkesin hayır demesi.
Ama bir kısım fotoğrafçı ( Onlara fotoğrafçı demeye dilim varmıyor) dijital dosyaları müşterilerine veriyor, müşteride gidip amatör parasına baskı yaptırıyor. Yada uyduruk bir yazıcı ile çıkış almaya çalışıyor. Nerde emeğe saygı.... 28 yılını bu işe vermiş birisi olarak dijital dosyaları vermeyeceğim.
Bir şey söyleyeyimmi, Albüm çekimlerinde müşteriye poz bile seçtirtmiyoruz.

Poz seçtirtmek kadar saçma bir şey yok. Eğer pozu müşteri seçecekse siz neden varsınız ?

 

Tarih: 26 Ekim 2009, 10:18 - İp: 88.***.**2.111
ceyhun79
ceyhun79 (üye)
İstanbul / Firma

Ben cd halinde bütün albümdeki fotografları veriyorum herhangi bir ücrette almıyorum sebebi ise zaten çoğaltmaya gelmiyor, benim düşüncemde şöyle eğer fotograflarına güvenen fotografçı verir neden verir onu hemen yanıtlayayım çağımız internet çağı insanlar facebook gibi yerlerde bu mutlu gününün fotograflarını paylaşmak ister buda bizim reklamımız olmazmı sizce o çekilen görüntülerden 1 gelin takılır belki böylece daha karlıd olmuş oluruz... Çünkü zaten albüme parayı zor alıyoruzz... Alınmış alınmıştır. Yeni gelecek müşterilerimize konsantre olmalıyız yenisini nasıl getiririz onu düşünmeliyiz bunlar ufak konular bence..

 

Tarih: 26 Ekim 2009, 14:24 - İp: 94.***.**7.222
mhmttsksn
mhmttsksn (üye)
İstanbul / Stüdyo Fotoğrafçısı

@ceyhun79: Bizler facebook'a fotoğraf sağlayıcısı değiliz. Ayrıca kendine güvenmekle ne alakası var bunların anlayamadım.
Öncelikle bizler fotoğrafçıyız ve bastığımız kartlardan (Bazı müşteriler kağıt parçası diyor) para kazanıp evimizi geçindiriyoruz. Yarın bir gün adamın biri çıkıp "bana albüm falan yapma, karta basılmasınıda istemiyorum, sadece CD ver yeter" dediğinde sadece CD parasımı alacaksın ? Bize yukarıda yazdığımı aynen dediler ... Sonrasında da altı üstü 25 kuruşluk CD dediler. Emek, bilgi falan önemli değil...
Eğer CD verecekseniz buna bir bedel koyun. Koyduğunuz bedel, albüm için aldığınız bedelin en az 2 misli olmalı.
Mesleğinize zarar vermeyin arkadaşlar. İşler o kadar çok ucuzlatıldı ki insanlar yaptığımız işi değersiz bir kağıt parçası olarak görüyorlar. Lütfen buna müsade etmeyin. İlerde belki çoluğunuz çocuğunuz bu işten ekmek yer. Ayağa düşürmeyin. Yarın bir gün kimse bize acımaz.


#mhmttsksn' tarafından 27.10.2009 10:23:50 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 27 Ekim 2009, 10:22 - İp: 88.***.**2.111
muharrem13
muharrem13 (üye)
Bitlis / Stüdyo Fotoğrafçısı

mrb arkadaşlar benimde böyle sorunlarım oluyo bazen evet emekler boşe gidiyor ama işin kurnazliğina kacıcaksınız malüm işler o kadar ıyı değil resim için müşteri kaybetmek akil şi değil istıyosa photoşopta dpi sini 300 ise sen düşür 25 veya 50 ver gıttsın resım baskıya gırdınmı resım dağilir gider ve müşterı tıpiş tıpiş sana gelır ve emeğin boşa gıtmez ben şuan bu şekıl calışiyorum sorun yok şükürr sizlerede tafsıye edrım müşterı kaybetmeye bakmayın işin kurnazliğina kacın herkese bol kazançlar dilerim

 

Tarih: 27 Ekim 2009, 17:52 - İp: 88.***.**2.78
esoes
esoes (üye)
İçel / Stüdyo Fotoğrafçısı

YA BAK VARYA MEMLEKETTE O KADAR FOTOGRAFCI VAR MESUT BEY AMATÖR OLDUĞU HALDE ESNAF KAFALI ADAM HELAL OLSUN ABİ...BEN ÖYLE YAPIYORUM VEEEEE SİZİDE YAZDIKLARINIZDAN DOLAYI TEBRİK EDİYORUMMM......MESUT BEY

 

Tarih: 31 Ekim 2009, 02:34 - İp: 88.***.**3.81
necdetyazar
necdetyazar (üye)
İzmir / Firma

endüstriyel, reklam, okul, mekan, ürün vb çekimlerde zaten mecburen veriyoruz hatta sadece dvd'de .tiff+.jpeg olarak veriyoruz. tabii bütün iş bitmiş halini, yoksa asla raw vermiyoruz.

düğün nikah albüm portre vb işlerde de anlaşılan albüm+baskı adeti ve boyutu dışında dijital arşivin de ücretini içine ekleyerek teslim ediyoruz.(fiyatlarımız da ona oranla piyasadan yüksek kalıyor)

"arşiv istemiyoruz" indirim yapın diyenler olmuyor zaten ilk baştan anlaşmamızı arşiv fiyatını da dahil ederek yapıyoruz.

#necdetyazar' tarafından 09.12.2009 20:03:53 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 9 Aralık 2009, 20:00 - İp: 85.***.**9.134
okaykay_1
okaykay_1 (üye)
Ankara / Stüdyo Fotoğrafçısı

bizde 5tl verioz valla cok israr edince normalde yasak dioz cok israr ederse

 

Tarih: 10 Aralık 2009, 22:21 - İp: 81.***.**3.214