damla43
damla43 (üye)
Kütahya / Stüdyo Fotoğrafçısı

Dijital Görüntülerin Müşteriye Verilmesi

Slm akadaşlar.malumunuz hepinizin başında aynı dert vardır. yapmış olduğumuz iç ve std. çekimlerin den müşteri bazılarını ücret karşılığı aldıktan sonra diğer çekimlerin görüntülerini cd.flash vb. dijital ortamlarda almak için çok büyük uğraş veriyor. ve hatta yasal yola başvurabilecek kadar ileri gidebilecekler dahi var. müşteri işin kurnazlığında ! emek karşılığını hiçe sayarak başka bir yerde çokçok daha ucuza baslı alabiliyor,büyütebiliyor, çoğaltabiliyor v.b
bu durum şahsen benim başıma çok fazla geliyor. peki ya sizlerin ? bu durumun yasal kurallarını bilen araştıran arkadaşlar varsa paylaşımını bekliyorum.inanıyorumki %90 meslektaşım başta ben duacı olacaktır.

Tarih: 8 Eylül 2009, 01:41 - İp: 88.***.**1.52
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör

ben vermiyorum
vermek zorundada değilim.
vereceksemde küçültüp veririm. işine yarayıp yaramayacağı beni bağlamaz.
konunun yasal mevzusunada hiç işim düşmedi.
basarım ve arşiv yapmıyorsam silerim.
Bukadar
çünkü baştan konuşma olmamıştır. konuşulsaydı zaten ben çekmezdim.onlarda biliyorlar baştan sölersek izin vermez diye..

anlaşma baskı üzerinedir.
baskı basılır parası alınır sen sağ ben selamet.
alışveriş budur.

 

Tarih: 8 Eylül 2009, 04:48 - İp: 88.***.**2.160
fotoaktuel
fotoaktuel (üye)
Ankara / Stüdyo Fotoğrafçısı

bizde hemen hemen hergün böyle diyaloglara maruz kalıyoruz.hayır veremeyiz deyince ne olacak sanki diyolar. bende tartışma büyümesin diye bir kare görüntüyü 250 tl ye veririm diyorum.onlarda bırakıp gidiyorlar müşteri karta dizmiş olduğu 4'lü vesikalığı bastırmaya geliyor başkabir meslektaşımın daha önce vermiş olduğu vesikalığı. bende normal fiyat deyince yine başlıyor tatışma.bastıran oluyor tabiki 8 tanesi 10 liraya. vesikalığı veren meslektaşımın alacağı parayı ben almış oluyorum. o da meslektaşımın hatası.arkadaşlar arşivinize sahip çıkın lütfen.

 

Tarih: 8 Eylül 2009, 08:32 - İp: 85.***.**6.174
adul
adul (üye)
Muğla / Özel Gün Fotoğrafçısı

arkadaşlar bildiğim kadarıyla bu işin yasalı olmaz dijital yokken sizden film isteyen varmıydı ha dijital ha film li sade kayıt ortamları farklı... film lide nasıl vermiyosak dijitalde de vermeyelim...

 

Tarih: 8 Eylül 2009, 15:46 - İp: 88.***.**4.1
fotoaktuel
fotoaktuel (üye)
Ankara / Stüdyo Fotoğrafçısı

geçenlerde bir yerin belediye başkanı geldi. Çocuklarının stüdyo çekimlerini flaşa istediğini söyledi.bende vermeyeceğimi söyleyince bozuldu ve sizin bağlı olduğunuz yer neresi diye çıkıştı. bende git istediğin yere başvur dedim nazik bir dille.

 

Tarih: 9 Eylül 2009, 09:19 - İp: 81.***.**2.32
-olympos-
-olympos- (üye)
Antalya / Stüdyo Fotoğrafçısı

İyi akşamlar , arkadaşlar bizde akşama kadar aynı kişilerle boğuşuyoruz, ben ücret karşılığı vere bileceğimi söylüyorum, aldığım fotoğraf daha ucuz deyip vazgeçiyor, ne kadar çok direnirsek istemeleri o denli kesilecektir, vermemeye veya yüksek fiat talep etmeye devam. Kulaktan dolma herkes verilmediğini öğrenecek. Bazı yerler dijital kayıt istiyorlar, onlara da tam 4,5 x 6 -- kroplayıp çözünürlüğü tamamen küçültüp yine ücret karşılğı veriyorum. görüntünün üzerine birtık yapsan bile hemen bozuluyor bu şekilde.
Dış çekimlerde düğün gibi işlerde başta istemeyip sonra isterse yaptığım işin iki katını istiyorum, yani fotoğrflar 350 TL, tuttuysa, 700 TL, görüntülere istiyorum.
Başta görüntüleri isterse o zaman ayrı anlaşma yapıyorum, fotoğraf vermeden 350 -- 400- görüntü cıvarı yine 750 TL. istiyorum. Bunu herkese öğretirsek biz rahat ederiz. tüm meslektaşlara bol kazançlar.

 

Tarih: 9 Eylül 2009, 22:10 - İp: 85.***.**5.54
mhmttsksn
mhmttsksn (üye)
İstanbul / Stüdyo Fotoğrafçısı

Eğer önceden bir anlaşma söz konusu değilse , 5846 sayılı Telif Hakları yasası bizleri korumakta.

1- Müşterilerimiz bizlere fotoğraf çektirip - fotoğraf teslim almak üzere para ödemektedirler.
2- Bizler çektiğimiz tüm fotoğrafların teliflerine sahibiz.
3- İlgili yasaya göre çekilen fotoğraflar ticari amaçlar için kullanılamaz. Kullanılan her bir poz için tazminat hakkımız var. Dava açarsanız tek celsede davayı kazanırsınız.
4- Çekmiş olduğunuz vesikalık fotoğrafların başkası tarafından herhangi bir yöntem ile çoğaltılması , (Fotokopici yada başka bir fotoğrafçı tarafından) sözkonusu eylemden para kazananlara karşı tazminat hakkınızı doğurur. Dava açar ve ispat edebilirseniz çoğaltan ve çoğalttırandan çok ciddi tazminat alabilirsiniz.
5- Çektiğiniz tüm fotoğraflar "eser" niteliğindedir ve 5846 sayılı Telif Hakları yasasına göre mülkiyeti 70 yıl boyunca fotoğrafçıya aittir.

 

Tarih: 15 Eylül 2009, 13:40 - İp: 88.***.**5.209
kahraman_
kahraman_ (üye)
İstanbul / Stüdyo Fotoğrafçısı

evet sizlere katılıyorum bu konu hakkında güzel bilgiler ve doğru cevaplar yazmışsınız.

tabi sizler gibi bizlerde çok karşılaşıyoruz,kesinlikle taviz yok,herşey ücret karşılığı.

adamlar 6 vs çektiriyor 10 tl...dijital olarakda istiyorum diyor oda 10 tl diyoruz, kimi kabul ediyor kimide etmetip internet kafelerde taratıp alıyor.

mhmttsksn arkadaşımızın yazdığı bilgiler doğrudur,telif hakkı fotoğrafcıya ayittir,istedikleri yere başvursunlar.

 

Tarih: 19 Eylül 2009, 11:28 - İp: 88.***.**0.228
cehredf
cehredf (üye)
Adana / Meraklı

abiler iyi güzel diyorsunuzda scanner bu işi zahmetsizce yerine getiriyor bizde yaptırmasa başka yerde haydi haydi yaptıracak zaten artık her evde pc yazıcı ve scanner var onun için boşuna müşteri ile tartışmayın derim
önemli olan sektörü eski seviyesne çekmek yoksa ekipman olarak vatandaştan ayrımız sadece sanatsal bir bakış acımızın oluşu teknolojik olarak genel anlamda müşteri ile eşit sayılırız tabiki istisnalar haric onları tenzih ederim

 

Tarih: 11 Ekim 2009, 16:12 - İp: 88.***.**1.0
horoz77
horoz77 (üye)
Çorum / Stüdyo Fotoğrafçısı

sayın meslektaşlarım .müşteri fotoğraflarını isteyince onu kırmamak lazım biz fotoları veriyoruz .fotoyu isteyen müşteri fotosunu bizden alabiliyor ama çoğaltma ve baskı yaptıramıyor.kullandığımız bir proğram var onunla hazırlayıp (bir tür flash ) teslim ediyoruz.hem müşteriyle tartışmaya girmiyoruz hemde baskısı için bize geliyor. piyasa gördüğümüz en iyi proğram http://www.imagequix.com/photog/3-020PhotoSessionCD.php bu proğramdan hiç birşey hiç bir şekilde kopyalanamıyor .bilginize

 

Tarih: 12 Ekim 2009, 09:26 - İp: 88.***.**9.75
alperan_68
alperan_68 (üye)
Aksaray / Amatör

SLM ARKADASIM BENDE AYNI OLAYLARLA KARSILASIYOM AMA MÜSTERI DEDIGIN GİBİ KENDİ İŞİNE GELENİ YAPIYOR SENDE BENDE HAKLIYIZ

 

Tarih: 12 Ekim 2009, 13:38 - İp: 88.***.**8.38