wholusee
wholusee (üye)
İzmir / Amatör

Kızmayın Ama....

arkadaşlar burda bilgi paylaşımı için burdayız, fotgraf yorumlarının çok faydası olduguna inanıyorum fakat 1 seneden fazladır uyeyim ve fotograflara bakıp hemen altındaki yorum sayısına bakıyorum ve fazla olanlara daha fazla giriyorum. ama artık diil çünkü yorumlar yorumluktan çıkmış ve sadece tek kelimeyle atılıp gidiyo...
niye birbirimizi acımasızca eleştirmiyoruz ben yorum yazmıyorum cunku okadar bilgiye sahip oldugumu düşünmüyorum,,
lütfen yorumlarda biraz daha açıklayıcı ve mantıklı olalım,,
saygılarımla......................

Tarih: 6 Temmuz 2005, 03:07 - İp: yok
thalassa
thalassa (üye)
İstanbul / Amatör

Selamlar Wolusee,
Acımasızca eleştiriden beklentiniz eğer fotoğraf öğrenmek ve öğretmekse , ya da insanların daha iyiyi sunmaları ise; sanırım fotoğraftan soğutmaktan başka bir işe yaramaz bu tutum.. Çünkü; fotoğraf eleştirisi göründüğünden çok daha zordur.Üstelik de bu acımasızca eleştiriyi yapabilecek baba yiğidin sadece teknik olarak değil kültürel birikimi de sıkı olması gerekmektedir.. Çünkü neden ve sonuç iliişkisini sağduyu ile düşünüp karar verecek bir yeterlilik beklenir ki , bu insanlar zaten çok fazla değillerdir. Fotoğraf yarışmalarında seçici kurulllara bakarsanız neredeyse hep aynı insanların olduğunu hatta bazen yetişemediklerini görürsünüz..

 

Tarih: 6 Temmuz 2005, 04:55 - İp: yok
thalassa
thalassa (üye)
İstanbul / Amatör

devam>>>>Diğer taraftan önüne gelen fotoğraf eleştirisi yaparsa bir süre sonra neyin doğru neyin yalnış olduğunu karıştırırız.Çünkü eleştireceğiniz bir aksesuar ya da objektif parcası değil, insan düşüncesi ile o deklanşöre parmağını uzattığın ki hissettikleri de olabilir.yani kısacası kaş yapalım derken adamın gözünü de çıkarmak kimsenin cebine birşeyler koymayacağı gibi.Fotoğrafla uğraşmayı kendine amaç edinmiş insanları keyiflendirmek yerine üzmenin kimsseye bir faydası olacağına inanılabilir mi?Düşünsenize, siz keyiflice ve yeterliliğinizce bir kaç kare fotoğraf çekiyorsunuz ve de Netfotoğraf sitesinde fotoğrafınızı yayınlıyorsunuz, zaten bir elemeden geçiyor site sahiplerince ki bunu her gün yapan insanlar, fotoğrafınızın yayınlanması size zaten bir keyif veriyor, ardından fotoğrafınızı bakılmaya değer bulanların coğu sizin gibi amatörler ve ''ne güzel fotoğraf'' diyorlar.Bunu derlerken begendikleri için diyorlar sizi fotoğraf sanatçısı etsinler diye değil.Amatör bakışın amatöre hissettikleriyle.Bu insanlar binlerce de olabilir bir kaç kişi de.Zaten Fotoğrafın sahibi de tam burada ikileme düşüyor'' acaba benim fotoğrafım tüm bu kadar bakan insanlara rağmen iyi mi? İşte bu soruyu sorması gerekekirken sormuyorsa ... Neyse , sabahın bu saatinde kaygım şudur dostum; Fotoğraflara bakarsanız zaten genelde aynı kişiler üşenmeden bişiler yazmaktalar.Ben amatörüm, sevdiğim fotoğraflara yeterliliğimce bişiler yazıyorum.. yazdıklarım eleştiri değil sadece beğendiğimi ifade ediyorum.bazen bişiler yazıyorum..

 

Tarih: 6 Temmuz 2005, 04:58 - İp: yok
thalassa
thalassa (üye)
İstanbul / Amatör

devam>>>. Heveslerini kırmaktan da cok korkuyorum. Çünkü bugun iyi fotoğraflar çekemeyenlerin bir çoğu her yeni fotoğraflarından sonra daha da iyisini çekeceklerinden eminim. Ve bir kaç aydır buradayım, hergün bir kaç saatimi ayırıyorum, cidden bunun böyle olduğunu görüyorum.. Neyse ,son söz olarak: Eğer ciddi fotoğraf dehası olmak isteyenlerin mutlaka bu işin kursunu , ustalarını takip etmeleri gerekir.İsa Çelik ustanın ''sadece teknikle fotoğraf çekilmez ,kültürel ve düşünsel anlamda da paralel olarak doyrulması gerekir aklın'' söylemini unutmayalım.. saygı ve sevgiler..

 

Tarih: 6 Temmuz 2005, 05:03 - İp: yok
ceko
ceko (üye)
İstanbul / Haber Fotoğrafçısı

Sözlerinin bazılarına katılıyorum bazılarına katılmıyorum thallasa.
Tamam fotoğraf eleştirisi belirli bi bilgi birikimi, vizyon ve kültür gerektirir. Ama senin dediğin tarzda eleştiriler profesyonel ortamlar, sergiler ve yarışmalar için gereklidir. Burda ise eleştiriden ziyade yorum yapılmaktadır. Burası bi internet sitesi, herkes kendi kabiliyetince bi şeyler yapmaya çalışıyor. herkes bilgileri ışığında az çok yorum yapabiliyorsa bu hakkını kullanabilir. Sonuçta fotoğraf dünyasına adım atmak isteyen, az çok fotoğraf hakkında bi kaç bi şey söyleyebilenler bu siteye katılabiliyor. yoksa burda ne işi olabilirki bi insanın. daha önce belirttiğim gibi gerçekten gereksiz olan fotoğrafların siteye alınmaması o insanların hayatını veya psikolojisini değiştirmez. Bizlerde bu işlere ilk başladığımızda ustalarımızdan, hocalarımızdan acımasız eleştiriler hatta hakaretler aldık, ama bu bizim şevkimizi hiç kırmadı. Gördüğün gibi hala burdayım ve fotoğraf çekiyorum. Dediğim gibi fotoğrafı beğenilmedi, siteye alınmadı, kötü eleştri aldı diye fotoğraftan soğuyacak, psikolojisi bozulacak insanlar varsa zaten bu işe baştan gönül vermesinler daha iyi.

 

Tarih: 6 Temmuz 2005, 13:29 - İp: yok
thalassa
thalassa (üye)
İstanbul / Amatör

selamlar ceko,
Bu ülke insan psikolojisini düşünmeyen insanlar nedeni ile bu hale geldi dostum..Burası profesyonel fotoğraf dünyasına nirengi olsun diye kurulduğunu sanmıyorum..Ama burayı seçenlerin de varlığına yok diyemem.Ne kadar doğru bir yaklaşımdır gerçeklere inanın işte bu noktada belirgin değil düşüncelerim.15 bin kusur üyesi olan bir sitenin yaratıcıları bu kadar yoğunluktan sonra insan psikolojisini de düşünmek zorundadır bir yere kadar, çünkü aksi olursa toplanılan çemberin alanı daralır hem de büyük bir hızla.Siz profesyonelce bu işi yaptığınızdan beklentileriniz de bu doğrultudadır.. Ama ya diğerleri?
Ömründe ilk defa makinaya sahip olmuş çok kişi var burada bu insanları izlemek bence keyifli ve de çok hoş bir durum.. Çünkü gözlerinden kendi iç dünyalarını yansıtıyorlar bizlere. yani psikolojileriyle birlikte geliyorlar siteye..En kötü fotoğrafa dahi bu gözle bakmaya çalışıyorum ve buna da bitiyorum dersem yalan olmaz. En önemlisi de bu işe soyunmuş insanların zaten cabalarını da görmezden gelinmemeli.. hatalarıyla ve sabırla çıkacak iyi fotoğrafları beklenilmeli..Yol göstermek evet ama yol göstermek iyi donanmış insanların elinden olunca sağlıklı olur.Bir kişi bile kaybetmeye değmez aksi için.Çünkü dünya yıkılmayacak çekilen yetersiz bir fotoğraf nedeni ile ..Ama bir insanı? sevgi ve saygılarımla..

 

Tarih: 6 Temmuz 2005, 14:17 - İp: yok
wholusee
wholusee (üye)
İzmir / Amatör

Amacım asla kimsenin hevesini kırılması digil, tabiki hepimizin ovguye begenilmeye ihtiyacı var ama bu işte sadece canım cicimle olucak iş degil (bence). fotoların altında çok az kotu eleştiri okuyorum, eleştirinin boyutuda kırıcı olmamalı tabiki sadece kotuyse neden kotu ve nasıl guzel olabilirdi...
bence bu sitede birbirimizi DOST bilip gerektiğinde acı söylemeliyiz............
(beni umursayıp bişeyler yazdıgınız için ayrıca teşekkürler)

 

Tarih: 6 Temmuz 2005, 17:48 - İp: yok
ceko
ceko (üye)
İstanbul / Haber Fotoğrafçısı

İnsan pspikolojisi için söylediklerine kesinlikle katılıyorum. Ama düşüncelerime hakvermeni beklerim. dediğim gibi bir internet sitesinde fotoğrafları kabul edilmedi diye psikolojisi bozulacaksa hiç bulaşmasın bu işe. Bana acımasız diyebilirsiniz ama böle olması lazım.

 

Tarih: 6 Temmuz 2005, 18:02 - İp: yok
suysal1
suysal1 (üye)
Denizli / Amatör

Eleştiri alarak kendini geliştirmek işin en zor tarafı bence. Binlerce fotoğraf arasından kaç fotoğraf eleştiri alabilir ki?

Fotoğraf konusunda gelişmek için acizane tesbitlerim şunlar:

Önce fotoğraf makinasının teknik kısmı çok iyi derecede bilinmek zorunda.Kullanma kılavuzundan öte fotoğraf makinasının teknik kısmı , kitap ; internet gibi kaynaklardan öğrenilmeli. Fotoğram makinasının çalışma prensibi çok iyi derecede bilinmeli. (Fotoğraf makinasının sınırlarını bilmek açısından.)

Kompoziyon, ışık ,pozlandırma , çekim teknikleri kısmı yine internet, kitap gibi kaynaklardan okunarak yutulmalı.


Yani önce fotoğrafın teknik kısmı , teorik + pratiği birleştirerek tam anlamıyla hazmedilmeli.

Sürekli ünlü fotoğrafçıların fotoğraf galerileri ziyaret edilerek göz dolgunluğu sağlanmalı.

Bunlar için de her şeyi, her türlü ışığı okuyarak deneyerek çekim konusunda tecrübe kazanılmalı.

Bu kısımları atladıktan sonra bir veya bir kaç konu seçerek mesaj veren fotoğraf çekimi denemesi yapılmalı. Daha sonra santsal fotoğraflara geçilebilir.

Güzel fotoğrafların altında çok ciddi emekler ve düşünceler yatıyor.

 

Tarih: 6 Temmuz 2005, 18:08 - İp: yok
suysal1
suysal1 (üye)
Denizli / Amatör

Eleştiri almak tabi ki güzel bir şey. Ama fotoğrafın temelleri kısmını atlamak gerekiyor önce. Bu kısmı atladıktan sonra eleştirilerden küçük tiyolar yeterli olacaktır. Çok teferruatlı eleştiri yapılmaz zaten. Profesyonellerden alınan eleştiriyi anlamak için epey çaba sarfederek yol katetmek şart.

 

Tarih: 6 Temmuz 2005, 18:16 - İp: yok
wholusee
wholusee (üye)
İzmir / Amatör

CEKOya kesinlikle sonuna kadar katılıyorum..
birazcık ama gerektiğinde acımasız olunmalı bu konuda
bu şekilde yaklaşıldığındada şevki kaçıcak biri varsa bencede hiç bulaşmasın...

#wholusee' tarafından 06.07.2005 19:38:38 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 6 Temmuz 2005, 18:53 - İp: yok