mesut.mt8
mesut.mt8 (üye)
Ankara / Profesyonel Fotoğrafçı

Dx Objektif Nedir Sorusuna Verilen Komik

-Merhaba arkadaşlar, Google den olsun, yorum yapan bir çok insandan olsun okuduğum kadarı ile bir çok arkadaşımız, dx lensin ne anlama geldiğini sorduğunu ( bende dahil )gördüm. O kadar saçma bir bilgi kirliliği varki hayret ediyorum. Verilen cevaplar ; Onun dx gövde ile uyumlu olduğu, Croplu olduğu , Full framenin daha iyi olduğu şeklinde hiçbir bilgiye dayanmayan saçmalamalar. Dx gövdeye ait olduğunu bilmeyen yoktur, Full framenin daha iyi olduğunu bilmeyen yoktur, Bunlar verilen saçma cevaplar. Biz dx lens nedir diye soruyoruz ama maalesef kendine usta gözüyle bakan insanlar bile birşey bilmiyor. Crop dan bahsebilmek için hemen Full Frame film çerçevesini örnek veriyorlar (35 mm film karesi ). Ona görede dx in croplu olduğunu söyleyip, nihayet bu işte usta olduklarını ispat ediyorlar, artık o kişi bir profesyonel. Bu bilgiler zaten doğru, ama bunu anlaması zaten kolay, kolay olanı neden anlatıp duruyorlar. Bahsedilmesi gerken bu mudur. Oysaki dslr ye yeni giren bir insan olarak bir kaç günde henüz resmen ispat etmesemde, crop un gövde de olduğu, buna uyum sağlamak içinde firmaların lens büyüklüklerinden tasarruf edip, bunu fiyata yansıtmak için o croplu olan sensöre göre uygun büyüklükte lens ürettiklerini, bunada DX format dediklerini biliyorum.

- Bu durumda da yine bir çok kişi internette siteleri doldurmuşlar yine bu bilgi kirliliği ile Kuş, kelebek, hayvan çekimlerinde aslında croplu makinelerin daha iyi olduğunu yazmışlar. Neden; daha iyi yakınlaştırma sağlıyormuş. Birde çarpan değeri ile çarpıp onada seviniyorlar. Aslında böyle birşey yok. Dx gövde ve dx lenste daha iyi yakınlaştırma diye birşey yok. Her ikiside dx ise lensin verdiği zoom değerleri neyse, aynen öyledir. Şimdi bu insanların ellerinde resmi bir çalışma ve bilgi olmadan bu yanlış bilgilerle, benim 2 günüme sebep oldu. Benim Full frame makinem yokki, dx lensi croplayıp duruyorsun birader.Crop 35 mm lik filmlere göre sensör hakkında bilgi sahibi olmamız açısından fabrikanın bize verdiği değerlerdir. Şimdi nereye varmak istiyorum. dx gövde de dx lens daha fazla zoom yapmaz, verilen zoom değerleri (18-105) neyse odur. Dx uyumlu gövdeye Fx uyumlu lens takarsanız çarpan değeri kadar (çarpan değeri x mevcut mm ) optik zoom elde ettiğiniz doğrudur, ama görüş açınız daralır.Varsa hatam affola. Düzeltip öğrenmeye hazırım. Herkese saygılar.










#mesut.mt8' tarafından 27.04.2014 10:37:36 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 27 Nisan 2014, 08:52 - İp: 88.***.**0.194
roketadam
roketadam (üye)
İzmir / Amatör

Bir yanlışınız var diğer konuda da söylediğim gibi DX' gövdeye DX lens taksanız FX'e göre hesaplayabilmek için 1.5x ile çarpmalısınız. Yani tamam DX lens üretmişler ama onun değerlerini DX'e göre yazmamışlar yine FX'e göre yazılı. Mesela 18mm DX'de 27mm gibi davranır. Ama aynı değerde yani 18mm bir lensi FX'e takarsak çok daha fazla bir geniş açı elde etmiş oluruz. Yani FX'deki 18mm DX'deki 12mm'ye eşittir diyebiliriz kabaca.

 

Tarih: 27 Nisan 2014, 11:13 - İp: 95.***.**3.26
mesut.mt8
mesut.mt8 (üye)
Ankara / Profesyonel Fotoğrafçı

Merhaba roketadam, cevapların için sağol. Benim kıyaslamam fx formatına göre dx değil. Zaten onu biliyorum 1.5x çarpanı olduğunu. Benim savunduğum nokta dx sisteminin kendi sisteminde cropsuz resim çektiğidir. Ama burada senin cevabına dayanarak benim iddiam şöyle çürüyebilir. Önceki konuda da yazdım gerçi ama; Satılan DX lenslerin değerlerinin (18-105 mm ) fx sistemine göre yazıldığını nasıl anlıyorsunuz, Bu konuda net delil nedir acaba ? Hem lens dx sistemi için üretilmiş, neden fx değerleri yazılsın ki ? İllada öyleyse neden o zaman 27-158 mm şeklinde yazmıyorlar ki, sonuçta o lens fx te kullanılamaz ( Mantığı yok zaten, illa kullanılacaksa kullanan kişinin boş yere optik zooma para vermemesi gerekir, dijital zoomlar onun işini görür ) . Saygılar.

#mesut.mt8' tarafından 27.04.2014 11:25:49 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 27 Nisan 2014, 11:20 - İp: 88.***.**0.194
roketadam
roketadam (üye)
İzmir / Amatör

Olay zoom değil ki sensör boyutu nedeniyle zoom yapılmış gibi görünüyor sadece. Dijital zoom olayı yapılmıyor aslında sadece öyle görünüyor.

Bir önceki konuda dediğim gibi eğer DX'e ayrı FX'e ayrı değerler yazılsa çok karışır her şey. Kaldı ki DX gövdelerde FX lensler kullanılıyor yani o zaman işin içinden nasıl çıkalacak. Sohbet bile edilemez karman çorman olur her şey. Bu benim düşüncem tabi net bir bilgim olmadığı için yorum yapıyorum sadece bu konuda.

 

Tarih: 27 Nisan 2014, 13:26 - İp: 95.***.**3.26
atilla61
atilla61 (üye)
İstanbul / Amatör

Dijital makinalar çıkmadan önce 35mm filmli makinalar vardı.Bu makinalar on yıllarca fotğrafçılar tarafından kullanıldı.Daha büyük filmli makinalarda vardı ama (roll film gibi) bunlar pahalı ve işlemesi maliyetli bir formattı.Daha çok mimari ve diğer ticari amaçlar için kullanılırdı.Ayrıca bunların makinaları öyle kolay taşınabilecek cihazlar değildi.Bu yüzden 35 mm standart bir format kabul edildi.Dijital fotoğraf makinalarında 35 mm film formatında sensör üretmek maliyetli olduğundan ve herkesin bütçesi buna uygun olmadığından daha küçük sensörlü makinalar üretildi ve bunlarada croplu makinalar dendi. Fx formatta 100 mm odak uzaklığı 1.5 çarpanlı dx de 150 mm lik odak uzaklığına denk gelmez ama fx format makinanın 150 mm görüntü açısına denk gelir.Dx objektifler fx makinalarda kullanılsada köşelerde kararma gibi sıkıntılar olur( ben denemedim ama öyle olduğunu okumuştum )Benim söyleyeceklerim bundan ibaret

#atilla61' tarafından 27.04.2014 20:38:09 tarihinde düzenlendi.


#atilla61' tarafından 27.04.2014 20:40:25 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 27 Nisan 2014, 20:24 - İp: 176.***.**4.213
mesut.mt8
mesut.mt8 (üye)
Ankara / Profesyonel Fotoğrafçı

Atilla bey, maliyetli olan sensör değil, objektiflerdir. Sensöre göre objektif üretilmesi olayıdır yani. Yoksa hiç bir maliyeti yoktur 35 mm sensörün. Birde pazarlama taktiğidir. Size güzel bir örnek vereyim. Nikon ve Canon 1500 tl ye Full frame orta düzey bir makine piyasaya sürse, piyasa ne olur, bir düşünün cevabı bulursunuz. Ben söyleyim; dx format makineler değil önemli olan, dx formatlı tüm objektifler milletin, dükkanların elinde patlar, iflaslar yaşanır, fotoğrafçılık zengin fotocuların ayakta kalması ile çağ atlar. Bu geçiş döneminin bu sektörün ayakta kalabilmesi için yavaş yavaş olması gerekiyor. Yoksa Nikon ve Canon bindikleri dalı kesmiş olurlar. Tıpkı Sony nin Playstation 3 ün hazır olduğu halde dünya hazır olmadığı için 2 sene ertelemesi gibi. Ertelemeseydi japonyaya atom bombası bile atabilirlerdi, ekonomik açıdan. Bu arada dx objektifleri fx te kullanılmasının mantığı yoktur. Bu nedenle kalitesini tartışmak gereksizdir. Zaten benim söylediklerimi şimdi iyi dinlemeyenler ilerde hep dx objektif kullanacaklar fx makinalarda.yada öldüm fiyata satmaya çalışacaklar.

 

Tarih: 27 Nisan 2014, 20:54 - İp: 88.***.**0.194
atilla61
atilla61 (üye)
İstanbul / Amatör

Bu konuyu araştırmamakla beraber bugüne kadar öğrendiklerimle sizin görüşleriniz arasında çelişkiler var, dolayısıyla sizinle aynı düşüncede olmadığımı söylemek isterim.Haklıda olabilirsiniz ayrı bir tartışma konusu.

 

Tarih: 27 Nisan 2014, 21:20 - İp: 176.***.**4.213
roketadam
roketadam (üye)
İzmir / Amatör

Sensör üretmek pahalı olmasaydı eğer gövdeler bu kadar pahalı olmazdı. APS-C, FF ve Medium Format(Örneğin Pentax 645) fiyat farkına bakabilirsiniz. Sensör büyükçe gövde fiyatları da artıyor. Ben sanmıyorum ki bu kadar çok fiyat farkı sensörden bağımsız olarak sadece gövde özellikleri için olsun(vizör, daha çok tuş vs.) Sensör üretmek de çok masraflı bir iştir.

 

Tarih: 27 Nisan 2014, 21:58 - İp: 95.***.**3.26
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

" dx format makineler değil önemli olan, dx formatlı tüm objektifler milletin, dükkanların elinde patlar, iflaslar yaşanır, fotoğrafçılık zengin fotocuların ayakta kalması ile çağ atlar. Bu geçiş döneminin bu sektörün ayakta kalabilmesi için yavaş yavaş olması gerekiyor. "

Gecisi yavas yaptiklari dogru ama bunun zerre kadar dukkanlari/aradaki esnafi dusunmekle alakasi yok. Nikon'un / Canon'un umurunda degildir hic bir zaman aradaki magazalarin kar etmesi veya sikintiya dusmesi. Bir anda gecebilseler herkese ne guzel birer lens daha satarlar.

Mesele, DX formatinda hala milyonlarca "yolunacak kaz" bulunmasi ... Hazir DX /APS-C satabilirlerken satabildikleri kadar satacaklar. ARGE'si bitmis, artik ne arastirma ne teknoloji gelisrirme maliyeti var. Nasil olsa bugun APS-C/DX alanlarin hepsi bir kac kac yila tum DSLR'ler Full Format oldugunda gidip bir daha makina alacaklar. Olan bir pazari degerlendiriyorlar.

Esnafin zarar konusuna tekrar donersek .... O DX lensler hic bir zaman elde patlamaz. Hala millet 20-30 yil oncenin lenslerini Hayyam'dan gidip almiyor mu ? DSLRlerin hiz kazandigi Son 6-7 yil icinde dunyada uretilmis yaklasik 70-80 milyon DSLR var. Sonucta o piyasa da uzun bir sure ayakta duracak, talepler olacak.

DX lens/fokal uzunluk konusu aciga kavusmustur diye tahmin ediyorum zira orada bir yanilginiz var . Ornek vermek gerekirse, DSLRlike veya kompakt makinalarin uzerindeki zoomlarda ( 6.9-35mm ) gibi ibarelerin yaninda parantez icinde ( 45 - 210 mm equivalent/esdeger ) diye ibareler bulunur. Sebebi o tip makinalarda cok degisik sensorlerin kullanilmasi sebebiyle alicilari anladigi bir formattan bilgilendirmektir. DX lenslerde o bilgi yer almaz zira herkes carpanin 1.5x civari oldugunu bilir.



 

Tarih: 28 Nisan 2014, 03:25 - İp: 96.***.**5.17
mesut.mt8
mesut.mt8 (üye)
Ankara / Profesyonel Fotoğrafçı

paperman, cevabın ve yorumların için teşekkür ederim, Ben Nikon veya Canon parekendeciyi düşünüyor demek istemedim, düşünmek zorunda, yani kendi menfaatleri için,demek istedim. İsmini vermek istemediğim hepsini içinde barındıran bir site 4 saatte Canonun 11 makinesini sattı, Ünlü bir marka olan laptopdan 30 tanesi indirimdeydi, ben son 5 incisini alabildim, bitti. Şimdi bu verdiğim örnekti. Şimdi kim bu site kapatılmasını ister. Esnafta aynen böyle.Parekendeci esnaf olmazsa Nikon da Canon da olmaz. Ben nasıl alacağım Amerikadan bu makineyi. Zaten İstanbulda Hayyam da ve Türkiyenin büyükşehir illerinde parmakla gösterilecek kadar az bu işi yapan insan var. Düşünün bu insanların da %85 nin kapattığını, Sizce o zaman bu büyük firmaların hoşuna mı gider, yani onlar için daha mı iyi olur, keza dünya çapında çarpmak sureti ile bir zarar hesap ettiğinizde felaketleri olur. Bunu demek istedim.
- Focal uzunluk konusunda kompakt makinelerin objektifinin önünde böyle bir değerler yazdığını belirtmişsiniz ama sizden ricam marka ve model olarak bir örnek vermeniz ?

"DX lenslerde o bilgi yer almaz zira herkes carpanin 1.5x civari oldugunu bilir."

- Sayın paperman dx lensler eğer fx gövdeye takılacakca çarpanının 1.5x olduğunu daha öncede söylemiştim,ama bu durum fx e takılan dx objektife artı bir zoom sağlamaz, açı neyse odur. Bu durumda da fx makine otomatik olarak zaten 1.5x crop yapıp, resmi yanlarda meydana gelen siyahlıktan otomatik olarak kesiyor, bu olayda crop olur. Bazı kullanıcıların "ben fx e dx obj.taktım kenarları siyah çıkıyor demesinin nedeni budur" .Bu çarpan değeri dx gövdeye kıyasla verilmiyor, Fx gövdedeki Full Frame sensöre kıyasla veriliyor, veya dx gövdeye fx objektif takılacaksa ne kadar kayıp olduğununun hesap edilmesi adına fotoğraf makinesinin teknik verilerinde bu değer verilir.Bunun aksini söyleyebilirmisiniz. Bu söylediklerimi kabul ediyorsanız o zaman zaten aynı yola gelmişiz demektir. Yok 1.5x değeri dx gövdeye dx lens takılınca veriliyor, bu nedenlede focus değerleri değişiyor derseniz ispat etmeniz gerekir. Zaten konuyu açmamdaki temel sorun da buydu.

-Bende olmadığı için söylüyorum eğer sizin imkanınız varsa ; Elinizde fx makine varmı bilmiyorum ama eğer varsa sizden ricam bir deney yapmanız. Tripod üzerinde sabit noktaya yeri değişmeyecek şekilde Fx makinanızı kurun ve objektif olarak AF-s 18-35 mm/f .... bir lens takın 18 mm bir resim çekin.
Sonra tripodun yeri değişmeden Fx gövdeye 18-55 mm dx lens takıp ikinci resimi çektiğinizde resimin açısı birinci resme göre daralır . Bunun nedeni Sadece dx lensin 1,5x croplu olmasıdır. Sonra dx gövdeye dx objektif olan 18-55 takıp üçüncü bir resim çektiğimizde çekilen resmin açısı ikinci çekilen resimle aynıdır. Eğer iddia edildiği gibi dx 18 mm lens açı değeri ( 18x1,5=27 mm olsaydı ) farklı olsaydı, ikinci çekilen resimle, üçüncü çekilen rismin açılarının farklı olması gerekirdi.Üçüncü çekilen resmin 76 dereceden 55 derece düşüp bu şekilde çekmesi gerekirdi. Ama çekilen resimler bize öyle söylemiyor. Buda bize dx lenslere verilen çarpan değerenin fx makinaya takılması halinde veya dx gövdeye fx objektif takılması halinde ortaya çıkacak kırpmayı hesap etmek için verildiğini ispat ediyor. Yoksa dx gövde ve dx lens takılı iken objektifin üzerinde ne yazılıysa odur ( yani 18-105 mm gibi ). İspat edilen bir bilgiyi öğrenir, öğreten kişiye minnettar kalırım. Öğrenmeyede her zaman açığım.Saygılar.






#mesut.mt8' tarafından 28.04.2014 13:39:14 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 28 Nisan 2014, 07:45 - İp: 88.***.**0.194
mesut.mt8
mesut.mt8 (üye)
Ankara / Profesyonel Fotoğrafçı

Bu konunun başında yazdığım yazının son satırlarındaki cümlemi şöyle düzeltiyorum: Dx uyumlu gövdeye fx uyumlu lens takarsanız çarpan değeri kadar crop meydana gelmiş olur.Zoom meydana gelmez.Görüş açısı daralır, odak uzaklığı optik olarak değişmez.

 

Tarih: 28 Nisan 2014, 13:45 - İp: 88.***.**0.194