mesut.mt8
mesut.mt8 (üye)
Ankara / Profesyonel Fotoğrafçı

Dx Objektif Nedir Sorusuna Verilen Komik

-Merhaba arkadaşlar, Google den olsun, yorum yapan bir çok insandan olsun okuduğum kadarı ile bir çok arkadaşımız, dx lensin ne anlama geldiğini sorduğunu ( bende dahil )gördüm. O kadar saçma bir bilgi kirliliği varki hayret ediyorum. Verilen cevaplar ; Onun dx gövde ile uyumlu olduğu, Croplu olduğu , Full framenin daha iyi olduğu şeklinde hiçbir bilgiye dayanmayan saçmalamalar. Dx gövdeye ait olduğunu bilmeyen yoktur, Full framenin daha iyi olduğunu bilmeyen yoktur, Bunlar verilen saçma cevaplar. Biz dx lens nedir diye soruyoruz ama maalesef kendine usta gözüyle bakan insanlar bile birşey bilmiyor. Crop dan bahsebilmek için hemen Full Frame film çerçevesini örnek veriyorlar (35 mm film karesi ). Ona görede dx in croplu olduğunu söyleyip, nihayet bu işte usta olduklarını ispat ediyorlar, artık o kişi bir profesyonel. Bu bilgiler zaten doğru, ama bunu anlaması zaten kolay, kolay olanı neden anlatıp duruyorlar. Bahsedilmesi gerken bu mudur. Oysaki dslr ye yeni giren bir insan olarak bir kaç günde henüz resmen ispat etmesemde, crop un gövde de olduğu, buna uyum sağlamak içinde firmaların lens büyüklüklerinden tasarruf edip, bunu fiyata yansıtmak için o croplu olan sensöre göre uygun büyüklükte lens ürettiklerini, bunada DX format dediklerini biliyorum.

- Bu durumda da yine bir çok kişi internette siteleri doldurmuşlar yine bu bilgi kirliliği ile Kuş, kelebek, hayvan çekimlerinde aslında croplu makinelerin daha iyi olduğunu yazmışlar. Neden; daha iyi yakınlaştırma sağlıyormuş. Birde çarpan değeri ile çarpıp onada seviniyorlar. Aslında böyle birşey yok. Dx gövde ve dx lenste daha iyi yakınlaştırma diye birşey yok. Her ikiside dx ise lensin verdiği zoom değerleri neyse, aynen öyledir. Şimdi bu insanların ellerinde resmi bir çalışma ve bilgi olmadan bu yanlış bilgilerle, benim 2 günüme sebep oldu. Benim Full frame makinem yokki, dx lensi croplayıp duruyorsun birader.Crop 35 mm lik filmlere göre sensör hakkında bilgi sahibi olmamız açısından fabrikanın bize verdiği değerlerdir. Şimdi nereye varmak istiyorum. dx gövde de dx lens daha fazla zoom yapmaz, verilen zoom değerleri (18-105) neyse odur. Dx uyumlu gövdeye Fx uyumlu lens takarsanız çarpan değeri kadar (çarpan değeri x mevcut mm ) optik zoom elde ettiğiniz doğrudur, ama görüş açınız daralır.Varsa hatam affola. Düzeltip öğrenmeye hazırım. Herkese saygılar.










#mesut.mt8' tarafından 27.04.2014 10:37:36 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 27 Nisan 2014, 08:52 - İp: 88.***.**0.194
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Sayin mesut.mt

Suphelerinizden dolayi sadece tahmin yurutmeniz/acaba olabilir mi demeniz gereken bir konuda, yanlis bilgiye sahip oldufgunuz halde " bu boyledir" deyip karsi tarafi ispata calisiyorsunuz.

Bilin ki o karsi taraf yillardir isin icinde oldugundan, devamli lens alip sattigindan, arkadaslarinin makinasini denediginden, paylastigindan, okudugundan dogruyu biliyor. Ve inanin, cok ama cok basit bir konu - bir sure sonra siz de anlayacaksiniz.

Takildiginiz konuya bende 7 yil kadar once ilk DSLRmi aldigim gun takildigimdan durumunuzu biliyorum - krop benim de kafami karistirdi. Gerci benimki 10 dakika surdu. Yeni makinayla gelen DX 18-135 lensi cikardim, o an eski filmli makinama taktim ve vizorden kadrajlara bakip kiyasladim.

Ve tabi ki FF makina uzerinde 18, 35, 50mm, 135mm vs ( lens uzerindeki o degerlere getirildiginde ) , APS-C uzerindekinden cok daha farkli ( genis ) kadrajlar verdi - boylece DX lens uzerindeki fokal uzunluk degerinin " esdeger" rakamlar OLMADIGINI anladim. Oyle olsa fer iki makinada ayni kadrajlari gormem gerekirdi.

Once de yazildi - lenslerin fokal uzunlugu HEP AYNIDIR. Degisen crop oranidir. O sebeple gidip bir DX objektifin uzerine hic bir firma 1.5x carpanli yani vizorden baktiginiza esdeger kadraj veren fokal uzunlugu YAZAMAZ, yazarsa YANLIS BILGI olur.

Yukarida da yazdigim gibi, sadece kompakt/ DSLRlike makinalarda sensor ebatlari cok farkli oldugundan ve 6.3-47.3 mm gibi bir bilgi kimseye bir sey ifade etmediginden, gercek fokal uzunlugun YANISIRA ( ozellikle "yanisira" diyorum , parantez icinde ESDEGER / EQUIVALENT fokal uzunluk belirtilir ( ama hic bir zaman sadece o yer almaz )

Zamanla bilgiler yerine oturacaktir eminim ...

 

Tarih: 28 Nisan 2014, 16:54 - İp: 96.***.**5.17
mesut.mt8
mesut.mt8 (üye)
Ankara / Profesyonel Fotoğrafçı

-Lütfen Sayın diye yazarken " Sayın Mesut" diye yazın. Benim İsmim belli. İsmimden sonraki harfler, mesut ismi bir başka üye tarafından kullanıldığı için mecburen eklenen şeyler.
Sizinki Paperman olduğu için ben size "Sayın Paperman" olarak yazıyorum. İsminizi paylaşırsanız Bundan sonra Paperman değilde İsminizle hitap ederim. Sizde bana ismimle lütfen.

-Benimkiler şüphe değil, buna araştırmak denir. Araştırmak Türkçe olarak bir şeyin doğrusunu bulmaya çalışmak denir.
-Tahmin Yürütmüyorum, Benim söylediklerimi biraz önce Sayın Ocaklı bana bir site ismi verdi ordan okudum ve beni haklı çıkarıyor.

Buyrun;

http://www.dijitalakademi.com/icerik.asp?f=icerik/crop.htm

Yanlış bilgiye sahip olduğumu söylemişsiniz ama net olarak neyi yanlış bildiğimi söylemediğiniz için cevap veremiyorum, farazi sayıyorum.

-Ben daha dün başlamış biri olarak ispat ediyorsam, mademki siz yıllarınızı veren daha iyi bilen bir insansınız, bence sizin hemen bir çok örnekle ispat etmeniz daha kolay olurdu, ama siz ispat edebilirmisiz dediğim için oraya takılıp kalıyorsunuz.

-Diyorsunuz ki benim söylediğime güven, benim ki doğrudur. Ama birde kaynak göstermen gerekmez mi?

-Mademki çok makine var elinizde o zaman sizin bu konudaki bilginize saygı duymak lazım.Siz herşeyin doğrusunu bilirsiniz.

-"Çok çok basit bir konu" dediğin basit bir konuyu bile hala ispat edemedin.

-BURASI ÇOK ÖNEMLİ; Benim savunduğum şeylere karşı çıkmanız, Size göre benim hatalı bilgiye sahip olduğum anlamına gelir.Doğrusunu Net rakamlarla söylerseniz anlamaya çalışırım, ama söylemediniz.Soyut şeylerden bahsediyorsunuz.

-Demek ki bu kadar önemli bir konuya 10 dakika ayırdığın için yeterli gelmemiş. 10 Dakikada insan o kadar malzemeyle uğraşamaz.

-Makinenizden vizöre bakıp açıyı anlamaya çalışmıssınız ama o baktığınız makinenin vizör görüntü oranının %100 olduğuna emin misiniz. Heleki o zamanki teknoloji ile. fx te dx objektif ile çekilen resme Bilgisayarda baktığınızda köşelerde siyahlık görürsünüz (Denemedim, makine otomatik cropluyor olabilir, teknik olarak),onu diktörtgen şeklinde photoshop ile croplayın geriye ne kalıyor bir bakın.Yok ben siyahlara razıyım diyorsanız, o zaman gerçekten geniş açı.

-Anlatmaya çalıştığınız olayı eğer doğru anladıysam; Fx makine üzerinde 18 mm dx lens ile denemişsiniz ve APS-C makineye oranla geniş açı verdiğini belirtmişsiniz. Ben zaten fx sensörünün görüntüyü daha büyük göstereceğini biliyorum ( Yalnızca köşeler siyah olarak ). Ama odak noktası uzaklığı değişmiyor, Zaten Sayın ocaklıda Odak mesafesinin değişmediği konusunda benimle hemfikir.Odak uzaklığı değişmiyorsa zoom yok demektir.
Diğer anlattığın şeyleri zaten ben konuma yazmadım, farklı bir şey.O nedenle onlara cevap yazmıyorum.






#mesut.mt8' tarafından 28.04.2014 18:41:19 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 28 Nisan 2014, 18:06 - İp: 88.***.**0.194
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Sayin Ocaklilar'i da , yazilanlari da anlamamissiniz...

Bu arada, vizor gorus orani % 100 olmus, % 95 olmus farketmez. Gorus ACISINI etkilemez , kadraj uc asagi bes yukari aynidir . Sadece kenarlardan biraz eksik gozukur.

Ama vizorden bakip, 2 ayri makinada ayni mm'de % 50'lik krop farkini gorememek icin kor olmak gerekir.

Kafaniz kotu karismis.....

 

Tarih: 28 Nisan 2014, 19:36 - İp: 24.***.**3.190
mesut.mt8
mesut.mt8 (üye)
Ankara / Profesyonel Fotoğrafçı

Uğur bey,
Eğer yanlış biliyorsam düzeltirim, yanlış öğrenip o şekilde kalmasından endişe ediyorum. Tüm kaygım bu.Lütfen yanlış anlamayın. Sizin çektiğiniz resimleri de, kullandığınız makineleri de, kullandığınız objektifleride biliyorum.Ne kadar zaman harcadığınızıda.
Tüm bunlara saygı duyuyorum. Ben kesinlikle sizinle haddime değil bu konuda iddialaşmak. Ama küçük bir bilginin doğruluğu benim için önemli olduğu için net doğruyu öğrenmek adına bu kadar çabam.

- Bakın ne güzel yanlış anlamışsınız demişsiniz ama benim anlayacağım teknik bir dille anlatmamışsınız. Anlatırsanız minnettar olurum.Kafamdaki soru şu Af-S Nikkor 50 mm F/1.4 G lens aldığımda, benim makinam nikon d7000 de odak mesafesinin 50 mm olarak kalıp kalmayacağı idi. Birden bu 75 mm ye çıksaydı eğer, zaten makinam dx sistem olduğu için çerçeveye adam akıllı bir konu sığdıramazdım. Şimdi sizden öğrenebilirmiyim 50 mm olarak kalırmı, yoksa 75 mm olarak mı kullanırım.

Saygılar abi.

 

Tarih: 28 Nisan 2014, 19:49 - İp: 88.***.**0.194
atilla61
atilla61 (üye)
İstanbul / Amatör

Mesut bey bir de şu linki inceleyin.İlk zamanlar benimde kafam karıştı, normaldir zamanla uğur beyinde dediği gibi taşlar yerine oturacaktır.

http://www.bascek.com/252/crop-factor-nedir/

 

Tarih: 28 Nisan 2014, 21:29 - İp: 176.***.**6.252
iskampavya
iskampavya (üye)
İstanbul / Meraklı

Güzel bilgilendirici bir konu olmus,selamlar.

 

Tarih: 28 Nisan 2014, 23:46 - İp: 5.***.**1.45
cankat35
cankat35 (üye)
Yurtdışı / Amatör

Anlaşılan Mesut bey'in kafa allak bullak olmuş. Ancak düzeliyor problem yok . Atilla bey'in ilk mesajında olay çok açık şekilde özetlenmiş. Aslında olay çok basit neden bu kadar tartışılıyor anlamadım. Crop gövdenin zoom yaptığı düşüncesi zaten deli saçması. Bu kadar döküman varken itibar edilecek bir fikir değil zaten. Mesut bey maliyet probleminin sadece lenslerden kaynaklı olduğunu söylemişsiniz ama o konuda yanıldığınızı belirtmeliyim. İşin lens boyutu kadar gövde boyutu da maliyet açısından önemlidir.

Kafamdaki soru şu Af-S Nikkor 50 mm F/1.4 G lens aldığımda, benim makinam nikon d7000 de odak mesafesinin 50 mm olarak kalıp kalmayacağı idi. Birden bu 75 mm ye çıksaydı eğer, zaten makinam dx sistem olduğu için çerçeveye adam akıllı bir konu sığdıramazdım. Şimdi sizden öğrenebilirmiyim 50 mm olarak kalırmı, yoksa 75 mm olarak mı kullanırım.

Bu kısmın cevabı zaten en temel sorunun cevabı. Elinizdeki lens crop lens ve aynı şekilde elinizdeki makine de crop gövde. Bu durumda çektiğiniz fotoğrafın açısı full formattaki 75mm. açısına denk gelecek. Yani dediğiniz gibi kadraja bir şeyler sığdırmak pek kolay olmayacak. Ya da diğer bir deyişle FF gövdedeki 50mm. görüntüye eş bir açıda görüntüyü D7000'de almanız için yaklaşık 33mm. ile çekim yapmanız gerekir(18-105 lens ile örneğin).

Ben şöyle bir örnek vereyim konuyu somutlaştırmak adına(her ne kadar bu kısım artık anlaşılmış olsa da). Bir projeksiyon cihazımız olsun ki burada bizim lensimiz oluyor kendisi. Bu cihazla bir duvara manzara görüntüsü yansıtalım. Sonra da elimize 36cmx24cm(cm diyorum konuya uygun örneğe göre ölçekle ) çerçeve ve bu çerçeveye göre en ve boyu 1.5 kat küçültülmüş bir çerçeve kullanarak duvardaki görüntünün bir kısmını çerçevemiz içine alalım. İlkine manzaradan yan yana 9 tane ağaç sığıyorken ikinci çerçevemize en fazla 6 ağaç yan yana sığacaktır. Ancak çerçeveleri kaldırdığımızda gördüğümüz ağaçların eni-boyu, netliği, rengi adına değişen hiçbir şey yoktur(zoom değişmediği için). Bu durum Fx gövde dx lens için de geçerlidir. Görüntüyü duvara daha yakından yansıttığımızı düşünelim. Öyle ki görüntü küçük çerçeveye tam olarak sığsın ama büyük çerçevede küçük kalsın. Fx gövde - Dx lens arasındaki olay da tam olarak budur. Görüntüde değişen bir şey yoktur ama çerçevemize oranla görüntü küçük kalacağı için yan taraflarda boşluk kalır bu nedenle siyahlık olur. Tabi ki Nikon'larda bu kullanımda makine bunu algılıyor ve görüntü üzerinden crop işlemi yapıyor. Sonuç olarak aynı lensin Fx gövde ve Dx gövdede oluşturduğu görüntü aynı oluyor. Fakat bu crop işlemi sırasında dışarıda kalan kısımlar kesildiği için çözünürlükte de bir küçülme meydana geliyor.

Huhhh! Amerika'yı yeniden keşfettik

 

Tarih: 29 Nisan 2014, 00:44 - İp: 78.***.**3.246
mesut.mt8
mesut.mt8 (üye)
Ankara / Profesyonel Fotoğrafçı

-Ben Uğur Beyden de soruma bir cevap beklerdim ama gelmedi. Konuma kısmen karşı çıkmıştı.


Sayın Cankat;

"Elinizdeki lens crop lens ve aynı şekilde elinizdeki makine de crop gövde.Bu Durumda...."

"Af-S Nikkor 50 mm F/1.4 G"
Bu objektif Fx dir. Sanırım burda bir hata yaptınız.

Tartışışabilir ve yoruma açık konuların dışında yazdıklarınız benim görüşlerimle zaten parelel olduğu için bir söze gerek yok.Konunun başında yazdığım şeyleri birebir tekrar etmişsiniz.Buda zaten beni haklı çıkarıyor.

Zahmet edip sorunun cevabını yazdığın için teşekkür ederim.

35 mm filme göre çerçeve olayına hakimim zaten.Ama yinede yazmışsın.Konum değildi.

-Benim konum bazı insanların bilgisizce dx gövde ve lensin birlikte kullanılması halinde 35 mm filmlere göre bu sistemin crop nedeniyle zoomlu kullanıldığını yazanlaraydı, Belkide beyinlerinde doğrusunu biliyorlardı ama yazarken yanlış yazıyorlardı. Zoomlu kullanıyorsunuz değilde, dar açı kullanıyorsunuz deselerdi daha iyi olurdu. Evet amerikayı yeniden keşfetmedik ama İnternette dolaşan bir çok yanlış bilginin önüne geçtiğimizi düşünüyorum.Saygılar.

NOT: Benim savunduğum görüşün aynısını savunmuşsun ve benim kafamın allak bullak olduğunu yazmışsın. Yazdıklarımı atlamış olabilirsin.








#mesut.mt8' tarafından 29.04.2014 07:55:37 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 29 Nisan 2014, 07:29 - İp: 88.***.**0.194
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Devamli internette DX objektiflerle ilgili dolasan yanlis bilgilerden bahsediyorsunuz ama inanin ortada bir yanlis bilgi yok. Yillardir isin icinde olan milyonlarca insanin bir yanilgi icinde oldugundan masil emin oluyorsunuz anlamadim, siz fotografciliga yakin zamanda baslamisken ...

Devamli hakli ciktiginizi soyluyorsunuz ama inanin tam neyi yazdiginizi, ne konuda hakli ciktiginizi anlayamiyorum. Benim anladigim, DX lenslerin uzerindeki degerlerin 1.5x crop faktorune gore duzeltilmis esdeger rakamlar olduguna inandiginizdi. Tam cevap yazacak iken gidip DX olmayan 50mm lens ornegini sordunuz - demek ki takildiginiz konu DX lensler degilmis dedim.

Sonra 50mm'in, DX makina uzerinde 75mm esdegeri kadraj vermedigini /veremeyecegini - verse kadraja sigdiramayacaginizi soylediniz. Cevap verenler, hayir 75mm esdegeridir, dedi . Sonra siz de " hah iste bakin ayni seyi soyluyoruz" dediniz - tamamen aksini oncesinde soylemisken....

Benden de once bir test yapmami istediniz. O testi zaten ilk DSLR aldigimda yaptigimi ve sonucu soyledim. Inanmadiniz, onlar kenar kararmasidir, vizor tam %100 gostermez ki bereden biliyorsunuz dediniz . 35 yildan fazladir fotograf ceken birakin da bilsin artik ... Madem inanmayacaksizin, niye sordunuz ?

Ne yazacagimi bilemiyorum inanin ...

 

Tarih: 29 Nisan 2014, 10:16 - İp: 96.***.**5.17
mesut.mt8
mesut.mt8 (üye)
Ankara / Profesyonel Fotoğrafçı

Merhaba,

-Sonra 50mm'in, DX makina uzerinde 75mm esdegeri kadraj vermedigini /veremeyecegini - verse kadraja sigdiramayacaginizi soylediniz. Cevap verenler, hayir 75mm esdegeridir, dedi . Sonra siz de " hah iste bakin ayni seyi soyluyoruz" dediniz - tamamen aksini oncesinde soylemisken....

---Yukarda italikle yazılanları nerde söylemişim......

İyi okursanız açının değişeceğini zaten söylemişim, optik yakınlaştırma (optical zoom) olarak 0~10000 mm eş değer verilemeyeceğini savunmuşum, başından beri

-Böyle teknik konularda fotoğrafçılık ile ilgili geçmişinizi de ortaya koyarak haklı çıkmaya çalışmak doğru değil.Fotoğraf Geçmişinize saygım var onu kenera çekin.

-O kadar ısrar etmeme rağmen bir türlü teknik rakamlar, ifadeler, kavramlar la hatamın tam olarak nerde olduğunu size söyletemedim. Tamemen soyut takılıyorsunuz.

-Bu Formun amacı sormak, tartışmak, konuşmak, paylaşmak, öğretmek, öğrenmek, ..............niye sordun kelimesi doğru değil.

-Başından beri teknik olarak net bir değer vermediğiniz için ne dediğinizi inanın bende anlamayamadım, bu kadar geçmişi olan birinin böyle konuşmasıda bana garip geliyor.

Birde nerde bilgi kirliliği demişsiniz ya hayret doğrusu google ye ilk yazdığımda aşağıdaki çıkıyor karşıma ; daha binlercesi,,,,,,


http://www.hakkiceylan.com/objektif-secimi-yaparken-nelere-dikkat-etmeliyiz

"Kullandığınız ekipman APS-C sensör bulunduran krop faktörlü bir gövde ise objektif seçiminde bu kriteri öncelikle düşünmemiz gerekiyor. Çünkü alacağımız objektifin odak uzaklığı değişecek ve kırpma faktörü ile çarpılacak Yani mesela tele objektif almak istiyorsunuz 70-200mm bir objektifte karar kıldınız; ama bu objektif sizin kullandığınız gövde de 105-300mm olarak görev yapacak. Objektif seçiminizi buna göre yapmalısınız."...............








#mesut.mt8' tarafından 29.04.2014 11:35:54 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 29 Nisan 2014, 11:18 - İp: 88.***.**0.194