mesut.mt8
mesut.mt8 (üye)
Ankara / Profesyonel Fotoğrafçı

Dx Objektif Nedir Sorusuna Verilen Komik

-Merhaba arkadaşlar, Google den olsun, yorum yapan bir çok insandan olsun okuduğum kadarı ile bir çok arkadaşımız, dx lensin ne anlama geldiğini sorduğunu ( bende dahil )gördüm. O kadar saçma bir bilgi kirliliği varki hayret ediyorum. Verilen cevaplar ; Onun dx gövde ile uyumlu olduğu, Croplu olduğu , Full framenin daha iyi olduğu şeklinde hiçbir bilgiye dayanmayan saçmalamalar. Dx gövdeye ait olduğunu bilmeyen yoktur, Full framenin daha iyi olduğunu bilmeyen yoktur, Bunlar verilen saçma cevaplar. Biz dx lens nedir diye soruyoruz ama maalesef kendine usta gözüyle bakan insanlar bile birşey bilmiyor. Crop dan bahsebilmek için hemen Full Frame film çerçevesini örnek veriyorlar (35 mm film karesi ). Ona görede dx in croplu olduğunu söyleyip, nihayet bu işte usta olduklarını ispat ediyorlar, artık o kişi bir profesyonel. Bu bilgiler zaten doğru, ama bunu anlaması zaten kolay, kolay olanı neden anlatıp duruyorlar. Bahsedilmesi gerken bu mudur. Oysaki dslr ye yeni giren bir insan olarak bir kaç günde henüz resmen ispat etmesemde, crop un gövde de olduğu, buna uyum sağlamak içinde firmaların lens büyüklüklerinden tasarruf edip, bunu fiyata yansıtmak için o croplu olan sensöre göre uygun büyüklükte lens ürettiklerini, bunada DX format dediklerini biliyorum.

- Bu durumda da yine bir çok kişi internette siteleri doldurmuşlar yine bu bilgi kirliliği ile Kuş, kelebek, hayvan çekimlerinde aslında croplu makinelerin daha iyi olduğunu yazmışlar. Neden; daha iyi yakınlaştırma sağlıyormuş. Birde çarpan değeri ile çarpıp onada seviniyorlar. Aslında böyle birşey yok. Dx gövde ve dx lenste daha iyi yakınlaştırma diye birşey yok. Her ikiside dx ise lensin verdiği zoom değerleri neyse, aynen öyledir. Şimdi bu insanların ellerinde resmi bir çalışma ve bilgi olmadan bu yanlış bilgilerle, benim 2 günüme sebep oldu. Benim Full frame makinem yokki, dx lensi croplayıp duruyorsun birader.Crop 35 mm lik filmlere göre sensör hakkında bilgi sahibi olmamız açısından fabrikanın bize verdiği değerlerdir. Şimdi nereye varmak istiyorum. dx gövde de dx lens daha fazla zoom yapmaz, verilen zoom değerleri (18-105) neyse odur. Dx uyumlu gövdeye Fx uyumlu lens takarsanız çarpan değeri kadar (çarpan değeri x mevcut mm ) optik zoom elde ettiğiniz doğrudur, ama görüş açınız daralır.Varsa hatam affola. Düzeltip öğrenmeye hazırım. Herkese saygılar.










#mesut.mt8' tarafından 27.04.2014 10:37:36 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 27 Nisan 2014, 08:52 - İp: 88.***.**0.194
cankat35
cankat35 (üye)
Yurtdışı / Amatör

Mesut bey, olay kısır döngüye girmiş durumda. O nedenle daha fazla tartışmayacağım çünkü bildiklerimden, bu işin bilimini yapanlardan öğrendiklerimden bile şüphe edeceğim yoksa.

Sadece siteden alıntıladığınız kısma değineyim. O yazıyı yazan kişi olayı üstün körü açıkladığı için bir anlam karmaşası oluşmuş yoksa yazan kişi de sadece açının daraldığını kastetmiş ama tabi ki açıklamada bir hata var. "Odak uzaklığı değişecek" cümlesi yanlıştır. Yazarken böyle yanlışlara yer vermemeye dikkat etmek gerekir. Bu konuda haklısınız.

Bunları tartışırken klavye yetersiz kalıyor sanırım. Yoksa görüşler birbirine benziyor.

 

Tarih: 29 Nisan 2014, 14:36 - İp: 78.***.**3.246
mesut.mt8
mesut.mt8 (üye)
Ankara / Profesyonel Fotoğrafçı

Cankat kardeşim, maşallah 19 yaşında bu kadar gelişmene sevindim.Sen bilimi hiç kaybetme.Öğrendiğin o kadar şeyden de hiç şüphe etme.

Bende bu yaşıma kadar herhalde ilk defa ikin gün önce resim çekmedim her halde. 12000 çektiğim resim, 450 hd video, 120 adet photoshopta işlediğim resimler var. 120 saat photoshop dersim var.

Konu resim çekmekse, ben 8 yaşında başladım. Tüm haçlığımı biriktirim yeni çıkan motorlu fotoğraf makinası almıştım. Bu güne kadar Panasonic, jvc, sony, marka 8 değişik video kamera kullandım. Bunlardan 3 tanesini çöpe attım.(eskidi)

Çok antika sayılan Kodak ın deri kılıflı 35 mm makinasını 2 sene kullandım.Şu an bu makina bende değil maalesef.

Toplam çöpe attığım fotoğraf makinası 7-8 tane olmuştur.

Toplam hediye ettiğim fotoğraf makinası 3-4 olmuştur.

Toplam kullandığım kompakt makine Kodak, Canon G 11, - VE EN SON OLYPUS sp-800 uz, Nihayetinde ilk defa DSLR aldım. Daha 10 yaşında o kodak makinenin arka kapağını açıp, Elimle diyaframı çevirerek anlamını öğrenmiş insanım. Yine Enstantane nin tepkilerini gözlerimle görerek öğrendim. Herkese nasip olmaz bu.

Fotoğrafçılık adına 4 kitap bitirdim.

Nasip olursa, Açıköğretim şeklinde üniversitesine de gireceğim.
Sonra Stüdyo inşallah.

Sakın yanlış anlama yani, ikin gün önce resim çektiğimi filan zannetme.
Oldumu canım kardeşim benim.


#mesut.mt8' tarafından 29.04.2014 15:20:10 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 29 Nisan 2014, 15:15 - İp: 88.***.**0.194
atilla61
atilla61 (üye)
İstanbul / Amatör

Bu tartışma iyice tutarsız anlaşılmaz ve içinden çıkılmaz bir hal aldı,Mesut bey kusura bakmasın ama ne öğrenmek istediğini ve nereye varmak istediği konusunda kafam karıştı.Sizlere kolay gelsin

#atilla61' tarafından 29.04.2014 15:40:06 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 29 Nisan 2014, 15:38 - İp: 176.***.**6.252
roketadam
roketadam (üye)
İzmir / Amatör

Dizisi çekilse şu forumun on numara gerilim dizisi olur.

 

Tarih: 29 Nisan 2014, 15:40 - İp: 95.***.**3.26
atilla61
atilla61 (üye)
İstanbul / Amatör

Roketadam d610 nasıl gidiyor

 

Tarih: 29 Nisan 2014, 15:43 - İp: 176.***.**6.252
roketadam
roketadam (üye)
İzmir / Amatör

Bugün Sigma 35mm 1.4 lensimde geldi çok iyi gidiyor abi. Fena bir gövde. Lenste süper oldu.

Bu arada başka forumdan link vermek yasak mı bilmiyorum yasaksa silerim. Ana konumuz burada beklerim. Sigma örneklerini de buradan paylaştım şimdilik.

http://yap-poz.com/vbfrm/showthread.php/1859-Nikon-D600-D610-Ana-Konu

 

Tarih: 29 Nisan 2014, 15:47 - İp: 95.***.**3.26
atilla61
atilla61 (üye)
İstanbul / Amatör

Uğrayacağım size

 

Tarih: 29 Nisan 2014, 16:22 - İp: 176.***.**6.252
roketadam
roketadam (üye)
İzmir / Amatör

Bekleriz abi.

 

Tarih: 29 Nisan 2014, 16:36 - İp: 95.***.**3.26
cankat35
cankat35 (üye)
Yurtdışı / Amatör

Mesut bey, forumların neyini seviyorum biliyor musunuz? Yaş ve statü gibi özelliklerden arınarak herkes birbiriyle eşit şekilde tartışabiliyor. Belki fiziksel bir ortamda bunları tartışmaya kalktığımızda benim gibi gençlerin düşüncelerine yaşımız nedeniyle yeterince değer verilmeyecek. Ya da emekli demir yolu işçisinin anlattıkları, beyin cerrahının anlattıkları kadar ilgi görmeyecek. Yok öyle bir şey demeyin insanın doğasındadır karşılaştırma yapmak. Ben senin yaşın kadar süredir bu işle meşgulken sen nasıl olur da benim kadar bilebilirsin düşüncesi aklınızdan geçer. Yanlış anlaşılmasın böyle bir şey iddia ettiğimden değil. Ama gerçektir insan hemen karşılaştırmaya gider. Yazdıklarını hayranlıkla okuduğum, üstat diyebileceğim nice insan var bu forumda. Okumaya devam ederken yeri gelince de yaşımı bir kenara bırakıp dilediğimce düşüncelerimi paylaşabiliyorum. Kendimizden bahsedeceksek, ne mutlu bana ki jenerasyonum interneti instagram'dan yemeğinin fotoğrafını paylaşmak için kullanırken, ben ilkokul yıllarımdan beri sürekli bir şeyler öğrenmeye çalışıyorum. Tek hobim de bu değil üstelik. Fotoğrafla ilgilendiğim süreden daha uzun süredir "Modelcilik" ile uğraşıyorum. Bu süre zarfında babam yaşındaki insanlar e-posta kutumu sorularıyla doldurup taşırdılar. Birçok kişiye işin inceliklerini ben öğrettim. Gelen olumlu tepkiler beni hobilerime daha da bağlıyor. Umarım böyle de devam eder.

Kelimeleri özenle seçmeye gayret ediyorum yanlış anlaşılmalara yer vermemek için ama yanlış anlaşılan bir şeyler olmalı ki durdur yere bana kaç fotoğraf çektiğinizden kaç kitap okuduğunuza kadar rakamlar sermişsiniz. Muhtemelen de bu rakamlardan "kiminle tartıştığını iyi bil, yazarken iki kere düşün" gibi bir anlam çıkarmamı istiyorsunuz.

Yazdıklarımdan "bir şey bilmiyorsun bari konuşma" gibi bir anlam çıkardınız ki bana kendinizi kanıtlama ihtiyacı hissettiniz. Benim açımdan problem yok alınacak, gocunacak değilim. Burada olma amacım her zaman yeni bir şeyler öğrenmek, elimde geldiğince de bildiklerimi paylaşmak. Bu ikisinden başka yerlere sapmadığıma eminim.

Dediğim gibi klavyenin tuşları düşüncelerimizi anlatmaya, "Smiley"ler de duygularımızı paylaşmaya yetmiyor ki birbirimizi hala yanlış anlayabiliyoruz.

Lafı daha fazla dolandırmaya gerek yok. Kimsenin de bir diğerini kırmaya hakkı yok. Böyle olduğu sürece de sorun yok

Herkese iyi günler dilerim...

Cankat Dönmez/Yaş 19-Öğrenci

 

Tarih: 29 Nisan 2014, 17:01 - İp: 78.***.**3.246
mesut.mt8
mesut.mt8 (üye)
Ankara / Profesyonel Fotoğrafçı

Merhaba arkadaşlar,

Bu konuyu teknik olarak kendime göre açıklağa kavuşturmamda, internette ve forumlarda birbirlerine verilen bu yanlış bilgiyi düzeltmemde ve bana soyut değilde somut veriler vererek yardımcı olan tüm forum arkadaşlarıma teşekkür ederim.

 

Tarih: 29 Nisan 2014, 19:00 - İp: 88.***.**0.194