reelmaster
reelmaster (üye)
İstanbul / Amatör

Dslr Katilleri ! Seytan Kameralar?

Arkadaslar Bridge yani KOPRU kameralar adindanda anlasilacagi gibi compact digital kameralarla DSLR (digital single-lens reflex camera )lar arasinda bagimsiz bir guruptur.Bridge kameralar ergonomi,boyut ,fonksiyonellik ve kullanim bakimindan DSLR kameralarla ayni ozellikleri tasimakla birlikte (onun icin SLR Like yani DSLR benzeri olarak adlandirilirlar)DSLR makinalardaki mekanik prensiple calismazlar(yani ayna ve reflex:yansitma ozellikleri yoktur)
kullandiklari sensorlerde DSLR makinalara oranla 4 kata kadar daha ufaktir.Kullandiklari ufak sensorler ve objectif kalitelerine bagli olarak ozellikle isigin yetersiz oldugu ve yuksek ISO (isiga duyarlilik,hassasiyet)gerektiren cekimlerde goruntu kalitesini kaybederler!(Fuji F30 ve 31fd bu konuda DSLR ye en yakin kaliteyi sunan compactlardir)Bununla beraber sabit objektifleri sayesinde DSLR makinalarin 3 hatta 4 ayri objektif tasiyarak sagliya bilecekleri genis aci-tele araligini (genelde 35-420mm veya 36-432mm )standart sunarlar Ornegin Panasonic fz50 Exstra optik zoom la 35mm-749mm ye olanak tanir ki ayni araligi DSLR makinada sagliyabilmek icin 4ayri objectif tasiman , uygun objektifi sokup takman,bu arada makinayi dis etkenler toz veya rutubetten koruman,yaninda 3 kilo fazladan agirlik olmasi birde ustune ustluk binlerce dolari gozden cikarman gerekir!Diger taraftan compact cameralar la kiyaslandiginda bridge kameralar kullaniciya full manuel modlariyla daha profesyonel cekimler yapma ve gercek fotografciliga bir adim daha yakin olma sansi tanirlar.Ama compact kameralar gibi cantada yada belde tasinamazlar (ultra compact lar icin gomlek cebi bile yeterli).Yani ileri amator veya ilk adim profesyonel kameralardir .Ornegin Panasonic Lumix DMC-FZ50, Fujifilm FinePix S9600, Kodak EasyShare P880, Sony DSC-R1, veya Sigma DP1 gibi. Nikon Canon ve Olimpus stratejik bir kararla 2005 yili itibariyle Bridge kamera uretimine son vermis ve yeni compact serilerinde RAW format cekim ozelligini kaldirmislardir cunku Bridge kamaralar yuzunden DSLR satislari %40 dusmustur.Inaniyorumki Bugun gelisen orneklerinde goruldugu gibi Bridge kameralar gelecekteki isimleri EVIL (Seytan) olarak degisecek ve (Electronic Viewfinder Interchangeable Lens cameras)olarak
DSLR kameralari tarihe gomuceklerdir.
YARARLANILAN KAYNAKLAR:dpreview 'wikipedia'digital's world.

Tarih: 16 Kasım 2006, 02:03 - İp: 218.***.**9.115
reelmaster
reelmaster (üye)
İstanbul / Amatör

Sevgili cazip arkadasim fikirlerin icin tesekkur ediyorum ancak sanirim daha onceki yazilarda dikkatinden kactigini sandigim bir konuyu hatirlatmaliyim .Aksi taktirde bircok arkadasimizda seninle ayni hataya dusebilir !yazinda DSLR lerin herzaman ilgi cekmeye devam edecegini Cunku degisebilen lens sisteminin insanlari cezbettigini belirtmissin.Ancak bahsetigimiz gelecegin Bridge cameralari
yada o gunku adiyla sanirim DEVIL olarak lanse edilecekler. onlarda degisebilir lenslere sahip olacaklar.Yanlizca SLR makinalara ismini veren mekanik ayna sistemi(hani o icini acipta ufledigin reflektor)artik olmayacak.Tabiki bu sen makinani acip icine bakamazsin yada icinde ufleyecek bisi bulamazsin anlamina gelmez.Sadece yeni silahinin adi artik DSLR olmiyacak!Ama silahlar ve kovboylar herzaman olmali !Hele boylesine olduren degil olumsuzlestiren silahlar ve onlara senin gibi gonul vermis kovboylar hicbirzaman yok olmasin.

 

Tarih: 19 Kasım 2006, 20:45 - İp: 218.***.**8.238
cazip
cazip (üye)
İstanbul / Amatör

sağol bir ara kendimi yinelediğimi farkedip kafam karıştı galiba dedim.zaten like kameralarda lens değişimi olursa çok iyi olur,zaten elektroniğin çok hızlı gelişmesi bu sene kamera imalatçılarını belli bir eşiğe getirdi.

 

Tarih: 19 Kasım 2006, 21:56 - İp: 195.***.**1.52
reelmaster
reelmaster (üye)
İstanbul / Amatör

16 Kasim 2006 saat 02:30
Bugun 3 Kasim 2008 yine ayni saatler.
Cok degil yalnizca 2 yil gecmis.
Ve bugun Panasonic DMC-G1 ilk Devil piyasada.
Konuyu Okuyunca iki yil onceki yapilan yorumlara kahkahayla guluyorum.
Ve bugunleri o gunlerden gorebilmekten gurur duyuyorum.
Bazen Sadece Dusunmek bezen sadece duslemek bile yeter.
Yeterki isteyelim.
O gun icin hadi canim diyenler Bugun neler soyliyecek merak ediyorum.
Olurmu Kardesim Hala DSLR ler piyasada diyen bir cok akilli cikacaktir.
Neyapalim buda bizim kaderimiz.Gelecegi dusliyemedikce dusunemezsiniz ve dusunmedikce yarini goremezsiniz.

 

Tarih: 3 Kasım 2008, 02:45 - İp: 78.***.**7.6
last hope
last hope (Objektif)
Amasya / Meraklı

amatör kullanıcılar için haklı olabilirsiniz belki ama fotoğrafçılığı profesyonel olarak yapan kişiler için kuramınız geçerli değil

 

Tarih: 4 Kasım 2008, 09:29 - İp: 81.***.**7.150
dadas2525
dadas2525 (üye)
İstanbul / Amatör

fotoğrafa gönül veren bir amatör olarak şunu belirtmeliyim.dslr ler çok iyi makineler tama.ama objektifine herkesin bütçesi kafi gelmez.hatta bir çok kişinin imkanlarını aşan fiyatlara satılıyo kaliteli objektifler.birde fotoğraf çekecem diye yanımda kilolarca ağırlıktaki çantayı taşımak istemem.hadi onuda geçelim.nerdeyse her kare için ayrı bir objektif takmak durumunda kalmak can sıkıcı olur.birde bu işklemi yapayım derken çekeceğiniz kareyi kaçırma olasılığının yüksek olması ayrı bir problem.sonuçta ben amatörüm studyoda çekim yapmıyorum.yakaladığım anı hemen çekmem gerek belki o kareyi bir daha yakalayamayacağım.doğada fotoğraf çekerken bu durumla çok karşılaşırız.G1 e gelince onunda objektifi değiştirilebilir.bence aynasız olması ve bunun sunucu olarak daha hafif ve daha küçük olması dslr lere karşı tek farkı.ama yinede tek objektifli olmasını isterdim.birde G1 in fotoğraf kalitesi henüz bilinmiyo.bu durumda 450d tercih ederim.kalitesini ispatlamış en azından.ben G1 den çok gelecekte tek objektifli ve sensör boyutuda dslr lere yakın olacak bir makinenin gerçek devrim olacağını düşünüyorum.

 

Tarih: 4 Kasım 2008, 10:07 - İp: 78.***.**5.205
last hope
last hope (Objektif)
Amasya / Meraklı

DSLRlerde fotoğrafın kalitesini makine kadar lens de belirler. ancak siz yaptığınız işten para kazanmayacaksanız çok kaliteli lenslere ihtiyacınız yok demektir. sigmanın ve tamronun bütün markalar için uyumlu uygun fiyata lensleri var. siz kendiniz için gerekli olanı seçeceksiniz. bir iş yapmaya başlamadan önce planını yaparsınız. makinemi alıp çıkacakken ben ne çekeceğim diye düşünürsünüz. manzara çekeceğim derseniz geniş açı lens, yok böcek, çiçek vs çekerim derseniz makro lensinizi kuş çekecem derseniz tele lensinizi alırsınız. hepsini birden yanınıza almanıza gerek yok. arada denk gelirse güzel birşeyler çekerim derseniz 18- 70 mm aralığını karşılayacak bir lens fazlasıyla işinizi görür.. dışarı çıkarken en fazla iki lens yanınıza almanız yeterlidir. tek lensle dahi pek çok işinizi halledebilirsiniz. kompakt, dslr-like, ve G1 tipi makineler amatör kullanıcılar içindir. fotoğrafı sadece çekmiş olamk için çekerler ve büyük çoğunluk ne çekmişim şöyle çeksem nasıl olur d veya burada şöyle bir hata yapmışım şeklinde düşünmezler bile. yakın çevrelerine gösterirler ve çoğunlukla çektikleri fotoğrafların baskısını bile almazlar. buradaki amatör sınıfına netfotografa özgü bir tabir olan ileri amatörleri dahil etmiyorum. onlar alınmasın

 

Tarih: 5 Kasım 2008, 15:26 - İp: 81.***.**7.150
dadas2525
dadas2525 (üye)
İstanbul / Amatör

ben ileri amatör değilim ama evimde çıktı alıyorum.doğada eğer dslr kullanıyorsanız makro tele ve genel kullanım için olan 3 lenside yannınızda taşımanız çoğu zaman şart oluyo.çünkü dağda bayırda neyle karşılaşacağınız belli olmuyo renkleri hoşunuza giden bir kelebek görebilirsiniz.manzarada kaçınılmaz kuş fotoğrafı çekmekte istersiniz.memleketteyken yukarı dönüp kartal fotoğrafı çekiyodum aşağı bakıp kelebek fotoğraflıyodum.ben yinede sensör boyutu kabul edilebilir boyutlara çıkarılmış slr-like lerin olmasını çok isterim.r1 gibi ama onda geniş açı ve zoom oranları yetersiz.işte böyle bi makine icat olursa gerçek devrim olur.teknik olarak bu mümkünmüdür bilmiyorum.

 

Tarih: 6 Kasım 2008, 08:27 - İp: 78.***.**5.205
akkaymaz
akkaymaz (üye)
İstanbul / Amatör

Aynı Konuda imalatçılar bizi kandırıyormu? ne gerek var aynaya perdeye diye yazmıştım.
Demekki mevzu önemli :

Arkadaşlar Maalesef Fotoğraf makinesinde aynayada perdeyede gerek var.

Çünkü digital makinelerin temel sorunu gren ( Noise ) yapmaları.
perde işlemi yapan elektronik devreler grene sebep oluyor.
yani her halukarda mekanik perdeli makinaların greni daha az.

aynayada gerçek zamanlı fotoğraf çekmek için gerek var. Live view makina
kullanınca görülüyor. zira vizörü kullanıyor.

DSLR ye elimiz mahkum.

 

Tarih: 18 Kasım 2008, 08:39 - İp: 85.***.**8.190
hvdn/sudan
hvdn/sudan (üye)
İstanbul / Amatör

D-SLR ya da D-SLR like?. Benim düşüncem iki grupta tarih olmakla yüzyüze yani tamamen silinme olmayabilir ama; Panasonic ve Olympusun yeni geliştirdikleri 4/3 teknolojisi gelecek 10-15 yıla damga vurabilir gibime geliyor. Çünkü adamlar dijital devrimde eski objektifleri kullanabilmek için film yerine elektronik sensör konmuş D-SLR ler üretmişler. Şimdi ise D-SLR lerde olan aynaya teknolojik ihtiyacın olmadığı AYNA sız dolayısı ile daha ufak boyutlarda (şu an işin başındalar ama teknoloji öyle hızlı gelişiyorki... ) neredeyse kompak makine boyutlarında değişebilir objektifli yeni bir format duyurdular bu yılki FOTOKİNA (fotoğrafçılık fuarı) da.

Benim tahminim diğer firmaların da en kısa sürede 4/3 formatında makine üretecekleri. Çünkü kendime soruyorum: 70/300 bir objektif de takılabilen yaklaşık 1 kg lık bir makine mi (yani kaçımız 18-55 objektifle birlikte minimum 1,5-1,6 kg lık makineyi gün içinde yanından ayırmadan taşıyabilecek mesleğe sahip? ); yoksa boyutları ve ağırlığı bunun yarısı kadar olan aynı kalite de fotoğraf çekebilen küçük bir makina mı diye? Ben küçüğü alırdım yanıma hiç düşünmeden. Yani70/300 dedim ama normal şartlarda kaç kişi taşır yanında? Günlük hayatta 18/105 yeterlidir diye düşünüyorum. Topladık kaç kg oldu: 0,9-1,0 kg.

Yaşasın yeni KRAL: 4/3 Formatı



Kahrolsun gelişen teknoloji. O geliştikçe bizim keseler zarar ediyor.


Tüm foto sever dostlara saygı ve selamlar

 

Tarih: 20 Kasım 2008, 19:52 - İp: 78.***.**9.121
dadas2525
dadas2525 (üye)
İstanbul / Amatör

ve aleyküm selam.dslr lerin nois problemi acı bir gerçek.ya geçen n95 cep telefonuyla çekilmiş bir kaç fotoğraf gördüm.image kalitesi karşısında şaşırdım.güneşli bir ortamda çekilmiş.tamam dslr lerle boy ölçüşemez.çok kötüde değildi fotoğrafları.aynalımı aynasızmı bilmem.ama kanımca yeni bir görüntü algılayıcı keşfedilmeden yada sensör teknolojisi devrim sayılabilecek yeniliklere imza atmadan tam manasıyla bizler tatmin olmayacağız.lensler çok pahalı.kaliteli foto için kaliteli lens şart.buda ayrı bi sıkıntı.parası bol olanlar hariç.

 

Tarih: 20 Kasım 2008, 23:33 - İp: 78.***.**4.36