okyanus.
okyanus. (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

Dijitalden Ve Filmden Baskı Farkı

Dijital makina çekimlerinin karta basılmış hali ile filmden basılmış fotograflar arasında belirgin bir fark varmı acaba ? Dijital çekimler pc üzerinde analoglara göre ( taramadan kaynaklı kayıplar nedeniyle) çok daha net ve pürüzsüz görünmekte. ANcak aynı durum kart baskılarında da geçerlimi ? Dslr almayı düşünüyorum ama fotograflar karta baslıdığında dia dan ya da filmden daha kaliteli görüntü veriyormu acaba ? Bizzat kullanan arkadaşların bilgilerinden yararlanmak isterim.
SAygılar..

Tarih: 14 Haziran 2005, 18:36 - İp: yok
positif
positif (üye)
İstanbul / Firma

Merhaba Arkadaşlar,
Dijitalden ve Filmden baskı farkı dediğimiz zaman çekim aygıtlarından ziyade - baskı teknolojisinin büyük rolü var. Bugün baskınızı evde inkjet printerden aldığınızda fotoğrafınızdaki derinliği bir fotoğraf kağıdına basılmış (dijital minilab - kimyasal tekn. ile ) bir fotoğrafa nazaran daha kötü olacaktır. inkjet prinint de renk katmanları sayesinde derinlik alabilmeniz mümkün DEĞİL. Bu gerçeği profesyonel fotoğrafçılar tastikleyecektir. - Öbür yandan bir dia filmin kalitesini siz fiziki olarak ( projektörde yansıma ) bir monitör görüntüsü ile veya kağıda baskı ile kıyaslayamazsınız. Dia bambaşka bir "keyiftir". Ben işim gereği piyasadaki tüm baskı teknolojilerinle ve filmlerle her gün iç içeyim ama elma ile armut u kıyaslamak bana mantıklı gelmiyor. Bu konuda kullanıcının tercihi ve zevki ve kullanım alanı çok önemli. Çoğu profesyonellerin dijitale geçiş motivasyonu da öncelikli olarak filmden tasaruf ve çekimlerini bir an önce ( film banyoyu beklemeden ) garantiye alma isteğidir. Kalite faktörü öncelik sıralamasında pek büyük bir rol oynamıyor. Ben fot. sektöründe çalışan bir işletmeciyim ( fotoğrafçı değil ) ve bana amatör çekimlerimde severek kullandığım Leica M6 makinemde kullandığım Fuji Velvia dan aldığım zevki ve kalite anlayışımı hiç bir şey karşılamıyor. - Ancak işim ile ilgili dijital bir makine kullanıyorum çünkü daha pratik. AMA "zevk" başka bir şey...

 

Tarih: 18 Haziran 2005, 00:28 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

pozitif noktayi super bir sekilde koydun..
gercekten de ne diye tartisiliyordu ki?..dia nerede kart'a baski nerede..
..
peki sana bir soru sorabilir miyim; hangisini daha cok kullaniyorsun, dijital mi yoksa leica mi? pratik olmasi yuzunden cogunlukla onu mu tercih ediyorsun?

 

Tarih: 18 Haziran 2005, 09:31 - İp: yok
positif
positif (üye)
İstanbul / Firma

Dadanagast,
dijital makineyi işimde, seyahat veya fuar esnasında raporlama kolaylığı açısından kullanıyorum. Bilgisayara yüklüyorsun ve ilgili kişilere gönderiyorsun vs. Yani resmen bir araç - bilgisayar gibi - kullanıyorum. Bu keyif değil - iş !!! Oysa amatör insan yaptığı işten keyif almalı diye düşünüyorum. - Leica mı keyifli ve zamanım olduğu ( genelde pazar günleri ) anlarda çıkarıyorum. O makinedeki ve filmdeki ve projeksiyondaki heyecan bambaşka birşey. Bana çok heyecan veriyor. Ve analog çekim kesinlikle daha fazla bilgi ve beceri gerektiriyor ( fotografik anlamda )

 

Tarih: 18 Haziran 2005, 19:31 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

" Ve analog çekim kesinlikle daha fazla bilgi ve beceri gerektiriyor ( fotografik anlamda )"

neden pozitif?

 

Tarih: 18 Haziran 2005, 20:45 - İp: yok
gucsav
gucsav (üye)
Ankara / Profesyonel Fotoğrafçı

dijital baskı minimum 300 dpi da profesyonel ortamda yapılırsa tatminkar sonuçlar veriyor ancak karta baskıda dia yı pc de taramadan kaynaklanan nedenlerle dijitali tercih etmek sanırım doğru olur.

 

Tarih: 18 Haziran 2005, 22:29 - İp: yok
okyanus.
okyanus. (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

Anlaşılan dijital, kart baskısında dia ve negatif kadar kaliteli çıktı vermiyor.

 

Tarih: 19 Haziran 2005, 14:04 - İp: yok
gucsav
gucsav (üye)
Ankara / Profesyonel Fotoğrafçı

3 mp lik bir fotoğrafı 13 x 18 baskı yaptırttım sonuç gerçekten çok kaliteliydi. daha büyük bir baskıda bozulmalar olacağını tahmin eiyorum.

 

Tarih: 6 Temmuz 2005, 22:46 - İp: yok