okyanus.
okyanus. (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

Dijitalden Ve Filmden Baskı Farkı

Dijital makina çekimlerinin karta basılmış hali ile filmden basılmış fotograflar arasında belirgin bir fark varmı acaba ? Dijital çekimler pc üzerinde analoglara göre ( taramadan kaynaklı kayıplar nedeniyle) çok daha net ve pürüzsüz görünmekte. ANcak aynı durum kart baskılarında da geçerlimi ? Dslr almayı düşünüyorum ama fotograflar karta baslıdığında dia dan ya da filmden daha kaliteli görüntü veriyormu acaba ? Bizzat kullanan arkadaşların bilgilerinden yararlanmak isterim.
SAygılar..

Tarih: 14 Haziran 2005, 18:36 - İp: yok
ceko
ceko (üye)
İstanbul / Haber Fotoğrafçısı

Dijital bir makine alıpta baskı yapmayı düşünüyosan alma derim. Hem maliyeti fazla oluyor hem de hiç bir zaman dianın verdiği derinliği vermiyor. Dijital baskıda dia lezzetine kavuşabilmek için bi 5 sene daha zamana ihtiyaç vardiye düşünüyorum en azından.

 

Tarih: 14 Haziran 2005, 18:47 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

o zaman kimse digital almasin ceko.. millet sadece bilgisayarinda bakmak icin almiyor kameralari..
okyanus hakli.. taramadan kaynaklanan kayiplar nedeniyle digital cok daha kaliteli.. bunu kac yerde okudum.. profesyonel fotografcilar artik digital'i seciyorlar; sence kalitesi kotu olsaydi gecerlermiydi acaba?..

 

Tarih: 14 Haziran 2005, 19:38 - İp: yok
crussor
crussor (üye)
İstanbul / Meraklı

dadana'ya katılıyorum, lakin eklemek istediğim birşey var: arkadaşlar dia ile çekilmiş bir resim kullanılan malzemenin kalitesiyle doğru orantılı olarak digitalden daha kaliteli sonuç verebilir;
yani siz dia ile çekip kalitesiz bir kağıda, düşük çözünürlüklü bir baskı makinası ile baskı yaparsanız tabii ki kaliteli bir digital daha iyi sonuçlar verecektir.

Aa aynı şey dijital için de geçerli değil midir, öyledir ama dia ile çekilen resimlerde kalitesiz malzeme kullanımından doğacak kayıplar oran olarak dijitale nazaran daha yüksektir.

 

Tarih: 14 Haziran 2005, 22:42 - İp: yok
centurion
centurion (üye)
İstanbul / Meraklı

geçenlerde bir yerde okumuştum, dünayaca ünlü fotoğraf ajansı sipa press'in kurucusu gökşin sipahioğlu, ajansı sattıktan sonra yeniden fotoğrafçılığa başlamış ve epey bocaladıktan sonra dijital fotoğraf makinesi almaya karar verdim, çünkü muazzam imkanlar sunuyor diyordu... yani artık, en üst düzey profesyoneller de dijitale geçiyor. zaten akıntıya karşı kürek çekmek beyhude bir çaba...

 

Tarih: 15 Haziran 2005, 09:04 - İp: yok
ceko
ceko (üye)
İstanbul / Haber Fotoğrafçısı

Arkadaşlar ben kimse dijital almasın demedim. Çok açık bir gerçek var ki dijital fotoğraf çağımızın gereği artık bunu kimse inkar edemez. Ama sen amatör bir fotoğrafçısındır, çiçek-böcek çekmeyi çok seviyosundur, bu yüzden baskı yapmana fazla gerek yoktur. Ama bana kimse dijitalin baskıda diadan daha iyi sonuç verdiğini söyleyemez. Çünkü herşey pixellerle çözülmüyor arkadaşlar...

 

Tarih: 15 Haziran 2005, 12:46 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

selamlar okyanus..
bunu ogrenebilmenin bir yolu var okyanus.. elinde bir compact flash kartin varsa sayet bir dukkana gidip istedigin model DSLR'i deneyebilirsin, sonra eve gelip karta basabilirsin.. veya oradayken karta bastir..
veya internetten dunya kadar DSLR ile cekilmis fotograf bulabilirsin, bunlardan birini secip de karta basabilirsin..
aralarindaki fark sence ne kadar buyuk olacak sen karar ver..
..
kaldi ki sanirim elinde bir film makinen zaten vardir.. dia gosterilerini bu film SLR'inla yapiyorsundur.. bir DSLR'a zaten ihtiyacin var veya DSLR'a gecmek istiyorsun.. DSLR'a gecmekteki amacin sadece dia gosterileri ise neden gececeksin ki? cunku suphelerin var.. ha ama DSLR'in bircok ustunluklerinden dolayi bu kararini aldiysan zaten almak zorunda degil misin? aralarindaki ufak farkliliklar seni caydiracak mi?
okyanus; artik butun fotograf studyolarinda dahi digital kullaniliyor.. butun profesyoneller digitale gectiler coktan.. sence kotu olsaydi gecerler miydi? gecmezlerdi..
digitalin dunya kadar ustun yani var..
ben 350D kullaniyorum; A3 kagidina bastirdigim fotograflar inanilmaz kalitedeler..
dunya kadar profesyonel fotografcinin gosterilerini izledim, fotograf klubum sayesinde.. hepsi de digital kullaniyorlardi.. sence o profesyoneller digital kotu olsaydi kullanirlar miydi?..
..
bosver aralarinda ufak tefek farklilklar varsa.. birinin digerinden bu artisi vardir da digerinin otekinden su artisi; hepsi de inanilmaz kalitede fotograflar cekiyorlar..
..
umarim digital konusunda kararini degistirmez ve bir an once tanisirsin dijitalle..
...........
...........

selam ceko..
ceko sen bir haber fotografcisisin; benim bildiklerim senin bildiklerinin yaninda eminim %1'i kadardir.. belki de yoktur bile.. bu isi uzun zamandan beridir de yaptigin belli..
bir sorum olacak sana; sen dijital mi yoksa film SLR mi kullaniyorsun su anda? dijital kullaniyorsan sayet baski kalitesi sence yeterli mi degil mi? yeterli degilse neden kullaniyorsun?
sanirim verecegin cevaplar da bir olcude okyanus'a cevap olacaktir.. aralarindaki farklari acik bir sekilde yazacak olursan.
..
(benim amacim gercekten de ogrenmek sizlerden; ben bir tam amator'um.. bilgilerim gercekten de yetersiz bircok konuda..)

 

Tarih: 15 Haziran 2005, 18:12 - İp: yok
ceko
ceko (üye)
İstanbul / Haber Fotoğrafçısı

Dadanagast daha öncede belirttiğim gibi dijital artık çağın gerçeği. ben de D100 ve D70 kullanmış birisi olarak bunları söylüyorum. bir çok reklam fotoğrafçısı arkadaşım da dijital kullanıyor, ama dianın verdiği tadı vermiyor. Bunu kabul etmeniz lazım. ama okyanus gibi birisi dijital alırsa daha ii olur. Şimdi kullandığım makine yine Nikon D100 ve F90x. Bi de forumda bi şey dikkatimi çekti.Seninde belirttiğin gibi Dadanagast makinelerin özelliklerine fazla takılmamak lazım. İş fotoğrafçının bakış açısında bitiyo. Ben bu kadar dijital kullanmama rağmen forumlarda gördüğüm muhabbetlere hayret ediyorum. herkes makinelerin özellikleriyle kafayı bozmuş. sizlere tavsiyem bu kadar makine ve özellik delisi olmayın.

 

Tarih: 15 Haziran 2005, 18:50 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

"Seninde belirttiğin gibi Dadanagast makinelerin özelliklerine fazla takılmamak lazım. İş fotoğrafçının bakış açısında bitiyo."

ceko, kesinlikle haklisin.. ama sen de hak verirsin ki; insanlar verdikleriyle en iyisini almaya calisiyorlar.. ben de zamaninda kafayi yedim.. ama gercekten de degmiyor.. is fotografcida bitiyor.

 

Tarih: 15 Haziran 2005, 21:03 - İp: yok
ceko
ceko (üye)
İstanbul / Haber Fotoğrafçısı

Anlaştığımıza sevindim Dadanagast. Bakıyorumda herkeste bir ne kadar özellik olursa o kadar iyi olur durumu var. zaten dikkat ederseniz aldığınız makinelerin hangi özelliğini ne kadar kullanıyosunuz. Bu arada 350 D ile başlayarak ii bi seçim yapmışsın. Kompak dijitallere başlasaydın fotoğrafçılıktan soğuyabilirdin. Bi süre S7000 ve Nikon coolpix 8400 kullandım ve gerçekten sinir oldum. Yaptığım işten sıkıldım ve tiksindim. Tabi bu benim görüşüm...

 

Tarih: 16 Haziran 2005, 11:51 - İp: yok
okyanus.
okyanus. (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

Cevap yazarak zaman ayıran tüm arkadaşlara teşekkür ederim.

Kendi açımdan dijitalmi analogmu tartışmasını gereksiz buluyorum. Bence her ikisi. Analog makina kullanmaktan gerçekten zevk alıyorum. Daha önce dijtital kompak da kullanmıştım ama slr ye alışmış olmamdan belki de, fazla bir haz alamadım.

Benim esasen sormak istediğim soru şu idi: Tamamen aynı şartlar altında ve aynı objektifle dslr makina ile çekilmiş bir fotograf ile analog slr ile çekilmiş bir fotograf ( Diyelimki nikon d70 ve nikon f75 ile aynı objektifi kullanarak aynı çekim değerlerinde), sadece kart baskılarına bakılarak hangisinin hangi makina tarafından çekildiği anlaşılabilir mi ? Anlaşılabilir ise hangi nedenlerle anlaşılır ? Dslr makinaların kart baskısında film baskısından ne gibi farklar oluşabileceğini merak ediyorum.

Tabi bu arada en kısa zamanda bir dslr almayı düşünüyorum. Tasarımı ve diğer bazı özellikleri nedeniyle bana çok cazip gelen makina 350d idi. Ancak kit lensi nedeniyle sanırım d70s alacak gibiyim ancak henüz kesin kararımı vermiş değilim.

 

Tarih: 17 Haziran 2005, 19:41 - İp: yok