kalkavan
kalkavan (üye)
Trabzon / Amatör

Sıkıştırma Teknolojileri

Dijital makinelerinin çoğunda JPEG sıkıştırma uygulanıyor. Makine ayarlarında her ne kadar kaliteli bir ayar seçilmiş olsada maalesef bilgisayara aktarımda JPEG dosyası karşımıza çıkıyor. Bazı pro model makineler sıkıştırmasız TIFF ve raw makine formatında da çekimi saklayabiliyorlar ama çoğu için geçerli değil. Benim merak ettiğim şu, eğer makine çekimleri JPEG olarak saklasa dahil sıkıştırma YAPMAMASI gibi bir olasılık varmı. Yani kısacası JPEG olarak saklanıp herhangi bir ayar sonucu sıkıştırma yapmadan ve/veya kalite kaybı yaşamadan bir fotoğraf saklanabilirmi?

Tarih: 25 Aralık 2004, 15:40 - İp: yok
kobra
kobra (üye)
Sakarya / Meraklı

Hayır saklanamaz onun için makine seçerken TIFF yada RAW çekim özeliğine sahip makineleri değerlendirmek daha iyi olur

 

Tarih: 25 Aralık 2004, 17:01 - İp: yok
kalkavan
kalkavan (üye)
Trabzon / Amatör

peki aynı mantık bilgisayardaki JPEG dosyaları içinde geçerlimi. Yani ne yaparsak yapalım bir resim JPEG formatında kaydedilirse kalite kaybı mutlaka oluyormu?

Peki bunun haricinde hem sıkıştırma yapıp hemde kalite yaybına yol açmayan bir format varmı (TIFF'deki ZIP v.b. sıkıştırma seçenekleri dışında)

 

Tarih: 25 Aralık 2004, 19:19 - İp: yok
maksay
maksay (üye)
Bolu / Amatör

jpeg bir resim formatıdır. Bu formatta %65 sıkıştıma yapılınca kb cinsinden resim çok az yer kaplıyor. Kalite biraz düşüyor.Eğer bizim için kalite önemli ise sıkıştırma oranını % 90 'ın üzerine çıkarmalı fakat kilobayt olarak fotografımız çok yer kaplayacaktır.Jpeg dönüştürülen fotoğrafta mutlaka kalite kaybı olur.

 

Tarih: 25 Aralık 2004, 19:34 - İp: yok
alibali
alibali (Üye)
Osmaniye / Meraklı

JPEG formatına çevrilmiş bir resim ya da fotoğraf kesinlikle geri dönüşümü olmayan kalite kaybına uğrar...
Yani kısacası JPEG olarak saklanıp herhangi bir ayar sonucu sıkıştırma yapmadan ve/veya kalite kaybı yaşamadan bir fotoğraf saklanamaz.En azından benim bildiğim bu..

 

Tarih: 25 Aralık 2004, 19:54 - İp: yok
kobra
kobra (üye)
Sakarya / Meraklı

Raw bir kayıpsız sıkıştırma programıdır 1/3 oranında sıkıştırır

 

Tarih: 25 Aralık 2004, 23:09 - İp: yok
özgür
özgür (üye)
Çanakkale / Amatör

Arkadaşlar Canon EOS 350D için, resim formatının RAW+L şeklinde seçiminin mümkün olduğu ve sürekli RAW+ JPEG çekim ayrıcalığının bulunduğu söyleniyor. Bu özellikler aynı kategorideki diğer makinalara göre nasıl bir avantaj ve ayrıcalık sağlar?

 

Tarih: 27 Nisan 2005, 14:15 - İp: yok
kobra
kobra (üye)
Sakarya / Meraklı

Raw format fotoğrafın makine tarafından işlenmemiş hali olduğundan Raw olarak çekilen fotoğraf makinin lcd ekranında görülmez bundan dolayı çekilen karenin en azından kadraj kontrolünü yapabimek için Raw+jpeg çekim yapmak fotoğrafı çektikten hemen sonra görmeye yarar

#kobra' tarafından 27.04.2005 17:56:18 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 27 Nisan 2005, 17:54 - İp: yok
pagurus
pagurus (üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

jpeg zaten bir sıkıştırma algoritması tarzıdır.Kaliteli fotograf programları (örn.Shop) ile Jpeg kayıtlarınızı 'kayıpsız' (Lossless) yüksek kalite jpeg ayarlarında yaparsanız ilk sıkıştırma işleminde gözlerimizin farkedemiyeceği yani rahatlıkla ihmal edilebilecek bir kayıp olur.Çeşitli çalışmalar kayıpsız jpeg saklaması altında fotografların defaeten açılıp saklanmalarında daha ilerlemiş bir bozulmaya rastlamamışlardır.Fakat ne yazık ki kayıpsız jpeg altında dosya boyutu da büyümektedir.Buna bir başka alternatif ise şu anda geliştirme aşamasında olan jpeg2000 formatıdır.Ben kullanıyorum ama ne var ki daha birçok fotografi programı ve inet gezgini bu formatı desteklememektedir.

 

Tarih: 5 Mayıs 2005, 14:21 - İp: yok
  • 1