suysal1
suysal1 (üye)
Denizli / Amatör

Netleme Aygıtı Nasıl Çalışır?

Daha önceden buna benzer bir konu açmıştım fakat tatmin edici bir cevap alamadım. İnternette girmediğim gezmediği kapı kalmadı. Türkçe elime ne kadar kitap geçtiyse hepsini okudum . Fakat nafile bulamadım. Bu netleme merceği nasıldır ? Makinanın neresinde bulunur, şekli şemalı nasıldır ? Objektifin arkasında bulunuyor gibime geliyor. Bir yerde okudum Helikoid Sistem, Körüklü Sistem diye iki tür netleme aleti varmış. Körüklü sistem eski makinalarda olsa gerek. Benim makinam körük mörük yok. Sadece netleme yaparken, karda yürürken ayakkabı ses çıkarır ya, aynen netlerken makina öyle ses çıkarıyor. Objektife gözümü dayadım görebilir miyim diye. Fiyasko.

Bu netleme aleti DSLR'lerde objektifte mi bulunuyor? Yoksa gövdede mi ? Objektifte bulunuyorsa makina bu düzeneği nasıl harekete geçiriyor ? Veya makinada bulunuyorsa nasıl oluyor.

Yani entersan objektifin odak uzaklığını ayarlıyorsun, görüntü sensör üzerine düşüyor fakat net değil. Netleme aygıtı bu sefer devreye giriyor, nereyi netleyeceğinizi karar veriyorsanız bu alet devreye giriyor ve netliyor ama nasıl?
Nasıldır bu netleme aygıtı? Fotoğraf makinalarında bir bu sistemin sırrını çözemedim. Allah aşkına çok ayrıntılı bir şekilde görüntülerle bunu izah edebilecek kişiye hayran kalacağım.

Hele bir de çoklu netleme noktaları var ki? Netleme aygıtı birden fazla mı oluyor? 9 adet netleme aygıtını nereye sığdırıyorlar?



#suysal1' tarafından 09.06.2005 14:23:38 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 9 Haziran 2005, 14:24 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

auto-focus sistemi, rear veya front focus olusmasina bakarak ne kadar ve ne yonde objektif icerisindeki merceklerin hareket ettirilmesine karar veriyor.. ve bu focus sureci cok hizli olusuyormus..
daha onceden soylediklerimin aksine compact kameralarda contrast detection system yani contrast'dan hareketle focus saglanmasi sistemi kullaniliyormus.. ben diger sitenin yalancisiyim valla suysal..neyse; sistem goruntunun analizini kameranin sensorunde yaparak kontrast degerlerine gore focusu sagliyormus.. figure 2'ye bakarsan sayet contrast seviyesi dusukken goruntu farkedilemiyor.. oysa objektifin icerisindeki merceklerin hareket ettirilmesiyle (focus motoru hareket ettiriyor) ve en yuksek degerli kontrast saglanmasiyla focus olusuyor.. kontrast seviyesinin nasil dusuk nasil yuksek olduguna daha once anlatmistim.. herbir pixelin yanindaki pixel ile arasindaki kontrsatlik seviyesinin en yogun oldugu zaman yuksek focus derecesi saglanmis oluyor..
compact makinelerdeki focus sureci daha uzun sure aliyormus SLR'lardakine gore.. ama bir avantaji ise focus islemine direk goruntu sensorunde karar veriliyormus.. yani slr makinelerdeki gibi karisik bir sistem degil..
..
yazinin geri kalan devaminin bir kisiminda; nikon'un gelistirdigi "overlap servo" tanitiliyor.. ayni canon'daki AI servo gibi.. hizla hareket eden cisimlere yapilan focus suresinin cok hizla yapilmis olmasi gerekiyor ki focus aninda gerceklestirilip fotograf cekilebilsin.. tabii bu focus surecinin kisaltilmasi ile tam bir focus gerceklestirelemez; iste nikon o konuda overlap servo ile, semadan da bakarsan;
normal focus surecinde 3 kisim var.. 1st, 2nd ve 3rd.. focus saptaniyor (focus detection), gerekli hesaplamalar yapiliyor (computation) ve objektifin iceerisindeki merceklerin konumu degistiriliyor (lens drive).. oysa nikon'un overlap servo'su ile, semaya bakarsan mercekler hareket ettirilirken ayni zamanda focus da saptaniyor.. boylelikle normal focus sistemi ile gecen 3 birimlik surec icerisinde 4 birimlik islem yapilmis oluyor..

 

Tarih: 10 Haziran 2005, 20:45 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

multi-cam autofocus modulunde 11 tane focus alani varmis.. merkezdeki 9 alanda, yine daha onceden bahsettigim dikey ve yatay focus sureci taniniyormus.. yani cisim hangi yonde hareket ederse etsin focus saglaniyormus..
ayrica soylemeyi unuttum; overlap servo sayesinde; bir F1 yaris arabasi 300 km/s ile giderken bile focus saglamak mumkunmus.. ayni sekilde canon'da ise bu rakam 450 km/s senin de bildigin gibi.. (saka soyluyorum arkadaslar..)
..
verdigin diger web sayfasinda ise D2H anlatiliyor.. ne de super makineymis hani.. hani bir tane sahip olsak mi ne..
neyse.. bu D2H'de multicam autofocus 2000 var hani; iste oradaki 2000'in manasi focus sensorunun uzerinde 2000 pixel bulunmasiymis.. yani ben once 100-200 dedim hani; iste on kati gibiymis.. D2H herbir fotografa focus icin 120 milisaniye sure harcayip 8 tane fotografi her saniyede alabiliyormus..ama kullanilan lens bu hiza olanak saglamaliymis..
daha sonrasinda uchiyama soyle bir ornek vermis.. mesela bir yarisi fotografliyorsunuz.. focus'un saglanma ani ile objektifin duzgun konuma getirilmesi ve focus islemi belli bir zaman aliyor; bu yuzden belki de yarisdaki at (mesela..) coktan yerini degistirmis oluyor.. iste bu durumda nikon d2h, objenin (yani atin) hareketini onceden tahmin ederek ona gore focus sagliyormus.. yani at 100 milisaniye sonra at su konumda olacak ve atin bobregine yapilan focus noktasi su kadarlik yer degistirmis olacak; ki uzaklik su kadar degisecek bu durumda da mercegin konumun soyle degistirmeliyim gibilerinden.. ba ba ba sen..
iste bunun adi zaten servo.. nikon'unki overlap servo, canon'unki ise AI servo..
mesela ben 350D ile herhangi bir noktaya focus yapmak istedigimde, focus yapilmasi icin gecen sure farkedilemeyecek kadar az.. her an focus'dasin gibi.. iste boyle DSLR amcamin yararlari suysal.. sen halen daha S1 gibi compact kullan..

 

Tarih: 10 Haziran 2005, 20:47 - İp: yok
suysal1
suysal1 (üye)
Denizli / Amatör


Dadangast ellerine sağlık. Allah razı olsun senden kardeşim.

Olayı anlamadıysam namerdim

Gerçekten merak ettiğim kadar varmış. Olayı şöyle özetlersem:

DSLR'lerde auto focus sensörüne gelen görüntünün analizi yapılarak (her markada ayrı bir teknoloji kullanılmış olma ihtimali yüksek) objektif auto focus bir objektif ise objektfifteki motoru harekete geçirerek mercekler topluluğu odak sapmasını düzelterek net bir resim oluşturuluyor. Objektifin auto focus motoru makinanın AF hesaplama hızına erişecek hıza sahip olması gerekiyor.

Kompak makinalarda ise ayrı bir auto focus modülü yok. Direkt sensör bu görevi üstleniyor ve kontrast farkına göre objektifteki elementler harekete geçirilerek doğru odaklanma sağlanmış oluyor. (Bazen de sapıtıyor tabi ) .

Multi AF noktaları (AiAF) konusu var ki ona da açıklık getirebilir misin Dadanagast. Kadrajın tam ortasını netlemeyi anlıyorum .Fakat mesela atıyorum kadrajın en sağ üst köşesindeki bir noktayı netleme nasıl oluyor? Objektifin içindeki lensler ileri geri gidiyor normalde. Kadrajın herhangi bir köşesini netlemede lensler sağa sola, yukarı aşağı da hareket ediyor galiba . Bunu da araştırabilir misin? Fazla oldum galiba

 

Tarih: 11 Haziran 2005, 11:30 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör


suysal sayende bak ben de ogrenmis oldum.. sen sormasaydin hayatta okumazdim o makaleleri..

...
kadrajin en sag-ust kosesini netleyebilmenin bir yolu dusuk aperture degerleri kullanmak (yuksek rakamli f degeri) veya o noktada af noktasinin olmasi gerekir diye biliyorum suysal.. genelde makinelerde AF noktalari merkezde oluyor.. objektifin icerisindeki mercekler gerekli konumuna AF motoru sayesinde getiriliyor zaten, iste sag ust kosede ager ki bir AF noktasi varsa o zaman makinen o noktadan hareketle hesaplamalar yapiyor.. bircok noktadan hesaplama ise makine AF noktalrinin verilerine gore orta bir tahminde bulunuyor..
AIFF konusuna yinede bakarim internette, merak etme..

 

Tarih: 11 Haziran 2005, 20:26 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

canon'un genis alan AIAF'i (artificial intelligent auto-focus--- insan zekasini gosterebilecek auto-focus demek.. genelde bir insanin yapabilecegini bir makinenin yapmasidir artificial intelligence.. yani makine bir insan gibi dusunerek auto-focus yapiyor..), objenin konumuna ve hareketine bagli olarak auto-focus noktasini seciyormus.. makinen goruntude bir insani cekmeye calistigini algiliyor ve ona gore o objenin bulundugu noktalardaki AF noktalarini belirliyor.. peki ama nasil calisiyor bu zimbirti, degil mi ama? ama iste bu konu ile ilgili birsey bulabilmek cok zor, canon'un sirri bu.. kimseye soylemez..
..saka bir yana internet'te biraz bakindim ama pek bir bilgi yok acikcasi suysal.. ileride rastlarsam sana soylerim.. kisacasi makine bir insan gibi dusunerek neyi fotograflamaya calistigini biliyor ve ona gore otomatik olarak AF noktalarini seciyor.. gavur yapmis abi..

 

Tarih: 11 Haziran 2005, 20:46 - İp: yok
suysal1
suysal1 (üye)
Denizli / Amatör


Gerçekten elin Cavuru yapıyor.

Dadanagast tekrar çok teşekkür ederim. Özgür Foto'nun işleri yoğunmuş . İki hafta sonra bu konularla ilgili teknik açıklamalar getirecek. O zaman bu konuyu tamamıyla öğrenmiş oluruz.

#suysal1' tarafından 13.06.2005 09:13:27 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 13 Haziran 2005, 09:18 - İp: yok
ozerstore
ozerstore (üye)
Aydın / Amatör

Helal sana dadanagast,
Forum üyesi arkadaşların yazılarına amaçsız yorumlar yazmak yada başkaları gibi idrar yarıştırmak yerine (afedersiniz) , herkese faydalı olacak kıymetli bilgilerinizi hiç üşenmeden uzun uzun anlatarak bizlerle paylaşmanız gerçekten çok faydalı oluyor. Bu sabrınız ve paylaşımınız için sonsuz teşekkürler. Umarım konuyu açan arkadaşlar için de faydalı oluyordur. Sade ve gerçekçi anlatımınızla anlamamak daha zor.
(Bilgi ve tecrübelerinize ihtiyacı olan herzaman birileri var...!!!)Sevgi ve saygılar...

 

Tarih: 13 Haziran 2005, 15:01 - İp: yok