suysal1
suysal1 (üye)
Denizli / Amatör

Netleme Aygıtı Nasıl Çalışır?

Daha önceden buna benzer bir konu açmıştım fakat tatmin edici bir cevap alamadım. İnternette girmediğim gezmediği kapı kalmadı. Türkçe elime ne kadar kitap geçtiyse hepsini okudum . Fakat nafile bulamadım. Bu netleme merceği nasıldır ? Makinanın neresinde bulunur, şekli şemalı nasıldır ? Objektifin arkasında bulunuyor gibime geliyor. Bir yerde okudum Helikoid Sistem, Körüklü Sistem diye iki tür netleme aleti varmış. Körüklü sistem eski makinalarda olsa gerek. Benim makinam körük mörük yok. Sadece netleme yaparken, karda yürürken ayakkabı ses çıkarır ya, aynen netlerken makina öyle ses çıkarıyor. Objektife gözümü dayadım görebilir miyim diye. Fiyasko.

Bu netleme aleti DSLR'lerde objektifte mi bulunuyor? Yoksa gövdede mi ? Objektifte bulunuyorsa makina bu düzeneği nasıl harekete geçiriyor ? Veya makinada bulunuyorsa nasıl oluyor.

Yani entersan objektifin odak uzaklığını ayarlıyorsun, görüntü sensör üzerine düşüyor fakat net değil. Netleme aygıtı bu sefer devreye giriyor, nereyi netleyeceğinizi karar veriyorsanız bu alet devreye giriyor ve netliyor ama nasıl?
Nasıldır bu netleme aygıtı? Fotoğraf makinalarında bir bu sistemin sırrını çözemedim. Allah aşkına çok ayrıntılı bir şekilde görüntülerle bunu izah edebilecek kişiye hayran kalacağım.

Hele bir de çoklu netleme noktaları var ki? Netleme aygıtı birden fazla mı oluyor? 9 adet netleme aygıtını nereye sığdırıyorlar?



#suysal1' tarafından 09.06.2005 14:23:38 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 9 Haziran 2005, 14:24 - İp: yok
suysal1
suysal1 (üye)
Denizli / Amatör

Nikon'un sayfasında birşeyler buldum ama İngilizce=0 olduğundan anlayamadım. Dadangast ne diyor bu Japonlar

http://www.nikon.co.jp/main/eng/portfolio/about/technology/nikon_technology/caf/index.htm

http://nikonimaging.com/global/technology/scene/08/index.htm

 

Tarih: 10 Haziran 2005, 14:51 - İp: yok
kobra
kobra (üye)
Sakarya / Meraklı

Fokus modülünün kendi lensi yok lensten kastedilen makinanın üzerindeki objektif o objektiflerin üzerinde hem zoom kalkası bulunur hemde netleme halkası manuel netleme yapacağın zaman elle çevirirsin nasıl vizörden bakıp görüntü netleşinceye kadar elle çeviriyorsan fokus modülüde görüntü netleşinceye kadar objektifin netleme sistemini motor vasıtasıyla çalıştırıyor

 

Tarih: 10 Haziran 2005, 14:56 - İp: yok
suysal1
suysal1 (üye)
Denizli / Amatör

Kobra sağol. Konuyu yavaş yavaş anlamaya başladım.
Burkay daha önce sorduğum soruda şöyle demişti:

"...ccd veya cmosun önünde minik bir otofokus merceği var ve o mercek bir step motora bağlı pyronun da dediği gibi kontrasta bağlı olarak o mercek yukarı-aşağı hareket ederek doğru netliği buluyor ses te işte bu step motorun ve merceğin hareketinden kaynaklanan ses"

Otofokus merceği=Objektifin bir parçası olan mercek mi oluyor? Bu objektifin en arkasında olan bir mercek? Objektfin neresinde bulunuyor?

Otofokus merceğinin aşağı yukarı hareket etmesi fotoğrafın değişik yerlerinin yani AF karesini istediğimiz bölgeye kaydırma ve kaydırdığımız yeri netleme fonksiyonuna mı karşılık geliyor?

 

Tarih: 10 Haziran 2005, 15:23 - İp: yok
kobra
kobra (üye)
Sakarya / Meraklı

Kompakt modellerle slr lerin sistemleri farklı olur ben slr lerinkinden bahsediyorum

 

Tarih: 10 Haziran 2005, 15:58 - İp: yok
suysal1
suysal1 (üye)
Denizli / Amatör

Farketmez. Her ikisini de ayrı ayrı öğrenmek isterim tabi.

 

Tarih: 10 Haziran 2005, 16:13 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

".. kamera aslinda viewfinder'dan gordugumuz goruntuye bakarak, analizde bulunuyor ve lensi harekete gecirerek en iyi focus'u buluyor.. "
lens derken, kobranin da dedigi gibi kameraya taktigimiz objektifi kastediyordum... daha once "cizgi" dedim, ama turkcem sagolsun, hatirlayamadim; "serit" desek daha dogru olur.. yani olay su.. AF motoru var ve ayrica 100-200 pixel uzunlugunda (her pixelin yan yana durdugunu hayal et, o kadar ince bir serit bu) birt serit var.. AF motoru, makineye taktigimiz objektifin icindeki aparatlari harekete geciriyor.. buna o serit uzerindeki pixellerin kontrastlik kuvvetine gore karar veriliyor.. kameranin microislemcisi o pixelleri analiz ediyor durmadan; en iyi sonucu yakaladigi ana kadar kameraya taktigimiz objektifin icerisindeki 10-15 tane (artik kac tane element kullanilmissa objektifde) mercegi hareket ettiren AF motoru..
soyledigim adresteki resimlere bakarsan daha kolay anlayabileceksin..
verdigin adreslere bakiyorum simdi......

 

Tarih: 10 Haziran 2005, 18:55 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

"Resmi çekerken zoom yaptım , denklanşöre yarım bastığımda fokus aygıtı harekete geçiyor (bunu sesinden anlıyorum) , Fakat objektif lenslerinde hiç hareket olmuyor. Objektifin en önündeki lens hiç oynamıyor zaten."
objektifin icerisindeki lenslerde hareket oluyor.. objektifin icerisinde 10-15 tane (artik kac tane mercek kullanilmissa yapisinda) kadar mercek var.. bunlarin konumuna gore gelen isigi kirmis oluyorsun, zoom yapmis oluyorsun, netleme..
suysal mutlaka duymussundur; iste bilmem ne su objektif 10 element 12 grup'dan olusuyor gibilerinden.. iste objektifin icerisinde birsuru mercek var.. biri 45 derece egildiginde digeri dik duruyor; o zamanda zoom yapmis oluyorsun mesela.. veya birbilerine yakinlastiklarinda daha bir genis goruyorsun goruntuyu.. demek istedigimi anlayabildin umarim..
"Resmin görüntüsü objektfilerdeki lenslerden geçiyor, daha sonra AF modülündeki lensten de geçtikten sonra sensöre aktarılmış oluyor diyeceğim fakat AF sistemi sensörün önünde değil,aşağısında yer alıyor."
goruntu dedigin isik.. isik objektifden geciyor;
daha sonra o isik hem viewfinder'dan gozumuze geliyor hem de ccd'de isleniyor.. ccd bu islemi AF sensorunde isleyerek yapiyor.. AF sensoru dedigim iste o serit halindeki 100-200 pixellik kontrast degerlendirilmesi yapilan sensor..

 

Tarih: 10 Haziran 2005, 19:06 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

"...ccd veya cmosun önünde minik bir otofokus merceği var ve o mercek bir step motora bağlı pyronun da dediği gibi kontrasta bağlı olarak o mercek yukarı-aşağı hareket ederek doğru netliği buluyor ses te işte bu step motorun ve merceğin hareketinden kaynaklanan ses"
otofocus mercegi denilirken, goruntunun dustugu yer anlatilmak isteniyor.. objektifden icinden gecip gelen goruntuyu biz viewfinder'dan goruyoruz; iste kamera da bizler gibi goz yok kamera da o goruntuyu bir yere aktariyor (ki bu durumda AF mercegi demis pyro, ama tam emin degilim) ve bahsettigim seride bakarak da analiz yapiyor.. cunku kamera ne anlasin goruntuden.. kamera kontrastlik seviyesine bakip da kararini veriyor..
ayrica mercek yukari asagiya hareket falan etmiyor benim okuduklarima gore.. focus motoru, objektifin icerisindeki mercekleri harekete geciriyor.. makinenin icerisinde olan sadece islem.. beynini kullaniyor yani kamera; fiziksek gucu de AF motoruna yaptiriyor.. AF motoru da objektifin icerisindeki mercekleri harekete geciriyor..
suysal lutfen anladim de..

 

Tarih: 10 Haziran 2005, 19:13 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

selam yine suysal..
verdigin nikon sitesinde denilenlere gore; "phase detection system" (yani bir degiskene gore -ki burada isik bu- dogru ayarlamayi yapan sistem).. auto-focus modulunun icerisinde bir tane daha mercek vermis.. semadaki isimi "separator lens".. senin de gordugun gibi; objektifin icerisinden gelen goruntu, bu separator lens yardimiyla, sistem iki goruntu elde ediyor..ve bu goruntuler line sensorune geliyor.. camera lens (semadan)'den gecen isigin kirilma acisina gore separator lens'den gecen isigin ikiye ayrilmasinda uzaklik farklari olusuyor.. yani isik herhangi -mesela 45 derecelik diyelim- bir aciyla objektifden gectiginde, atiyorum, separator lens'in en ust (separator lensin ustteki kisiminda) ve an alt (separator lensinin diger alttaki yarisinin) noktalarina carpiyorsa; 60 derecelik bir aciyla gecmis olsaydi separator lensin iki yarisinda da orta noktalarina degecekti.. iste line sensor (semadaki) bu carpan isiklar arasindaki uzakligi olcuyor ve ne kadar focus olmadigini hesapliyor..

 

Tarih: 10 Haziran 2005, 20:42 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

semada "replay" yaparsan sayet; isigin kirilmasi image surface ile camera lens arasindaysa front focus (on focus) olusuyor.. simdi biraz olsun anladim aslinda.. kameranin objektifinin icinden gecen goruntu tam ortadan ikiye ayriliyor.. o goruntu tabii ki 4 ayri cizgi seklinde olmayacak; ama semada abistlestirmisler.. iki ustte, iki altta.. kamera objektifinin icerisindeki merceklerin yapisindan dolayi bu isiklar kirilacak.. image surface'dan once kirilmadan dolayi olusan isik kumesi birlesirse (ki bu durumda 4 ayri cizgi seklinde isik) front focus oluyor.. yani on focus.. dikkat edersen o isik kumesinin birlesme noktasi image surface'e degdiginde, separator lens'inin icinden gecen her 2 ayri isik, line sensor uzerinde daha dar aciyla birlesiyor.. focus olusabilmesi icin gereken uzaklik daha dar oluyor.. bunu signal output'a bakarak soyleyebiliyorsun.. rear focus'da (arka focus) ise isik kumesinin orta eksende (focal plane) image surface'i ile separator lens arasinda olusuyor.. arka focus saglandiktan sonra sistem, bu kesismenin image surface uzerine dusmesini sagliyor, yani tam focus olusmasini..

 

Tarih: 10 Haziran 2005, 20:43 - İp: yok