suysal1
suysal1 (üye)
Denizli / Amatör

Netleme Aygıtı Nasıl Çalışır?

Daha önceden buna benzer bir konu açmıştım fakat tatmin edici bir cevap alamadım. İnternette girmediğim gezmediği kapı kalmadı. Türkçe elime ne kadar kitap geçtiyse hepsini okudum . Fakat nafile bulamadım. Bu netleme merceği nasıldır ? Makinanın neresinde bulunur, şekli şemalı nasıldır ? Objektifin arkasında bulunuyor gibime geliyor. Bir yerde okudum Helikoid Sistem, Körüklü Sistem diye iki tür netleme aleti varmış. Körüklü sistem eski makinalarda olsa gerek. Benim makinam körük mörük yok. Sadece netleme yaparken, karda yürürken ayakkabı ses çıkarır ya, aynen netlerken makina öyle ses çıkarıyor. Objektife gözümü dayadım görebilir miyim diye. Fiyasko.

Bu netleme aleti DSLR'lerde objektifte mi bulunuyor? Yoksa gövdede mi ? Objektifte bulunuyorsa makina bu düzeneği nasıl harekete geçiriyor ? Veya makinada bulunuyorsa nasıl oluyor.

Yani entersan objektifin odak uzaklığını ayarlıyorsun, görüntü sensör üzerine düşüyor fakat net değil. Netleme aygıtı bu sefer devreye giriyor, nereyi netleyeceğinizi karar veriyorsanız bu alet devreye giriyor ve netliyor ama nasıl?
Nasıldır bu netleme aygıtı? Fotoğraf makinalarında bir bu sistemin sırrını çözemedim. Allah aşkına çok ayrıntılı bir şekilde görüntülerle bunu izah edebilecek kişiye hayran kalacağım.

Hele bir de çoklu netleme noktaları var ki? Netleme aygıtı birden fazla mı oluyor? 9 adet netleme aygıtını nereye sığdırıyorlar?



#suysal1' tarafından 09.06.2005 14:23:38 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 9 Haziran 2005, 14:24 - İp: yok
suysal1
suysal1 (üye)
Denizli / Amatör

Hele bir de mesafe verip de netleme yapıyor ya. Mesafeyi nasıl ölçer makina ? Netliği sonsuza aldığınızda nasıl bir objektif mercekleriyle nasıl bir hizaya giriyorlar? Bunu kavramak , anlamak makinanın çalışma sistemini anlamakta çok büyük bir öneme sahip.

 

Tarih: 9 Haziran 2005, 14:32 - İp: yok
kobra
kobra (üye)
Sakarya / Meraklı



Kırmızıyla çizili bölge fokus modülünü gösteriyor vizöre yansıtılan görüntü aynı şekilde modülede yansıtılır vizörde görünen netleme noktaları modüldede bulunur ve makineye yüklenmiş yapay zeka sayesinde o noktalardan birine yada birkaçı üzerine düşen görüntü sorasında modül objektifin motorunu harekete geçirir ve netlemeyi sağlar

 

Tarih: 9 Haziran 2005, 15:37 - İp: yok
suysal1
suysal1 (üye)
Denizli / Amatör

Kobra teşekkür ederim. Bu durumda netlemeyi objektif mi yapıyor? Netleme aygıtı sadece objektifi netlemeye hazır hale mi getiriyor ? Netleme aygıtı fonksiyonu objektif merceklerinin dizaynı mı? Şimdi fotoğrafın en üst sağ köşesindeki objeyi netlerken sistem nasıl çalışıyor? Tek tek işlem tamamlayıncaya kadar neler oluyor anlatabilir misiniz?

#suysal1' tarafından 09.06.2005 16:56:05 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 9 Haziran 2005, 16:44 - İp: yok
burkay
burkay (bilir kişi)
Ankara / Firma

Sevgili Suysal ben bu konuda bir yazı yaşmıştım yenilerde ve fotolarda ilave etmiştim.

 

Tarih: 9 Haziran 2005, 16:50 - İp: yok
suysal1
suysal1 (üye)
Denizli / Amatör

Burkay daha önceden şu linkte sormuştum, fakat bir türlü mantığını detay olmadığı için kavrayamadım:

http://www.netfotograf.com/forum/msgdetail.asp?msg_id=2227&highlight=netleme.

Başka bir forumda cevaplandırdıysan linkini verebilir misin?

 

Tarih: 9 Haziran 2005, 17:16 - İp: yok
suysal1
suysal1 (üye)
Denizli / Amatör

Bu fotoğraftaki kırmızı ile çizili fokus modülü mercek mi yoksa elektronik bir devre mi?

 

Tarih: 10 Haziran 2005, 10:00 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

suysal ben sana izah edecegim dostum, hic merak etme..

..

AF; kameranin microislemcisi sayesinde minyatur bir motorun calismasi ve bu motorun da lensin focus yapmasini saglamasidir... focus suresi keskin goruntunun alinmasiyla sona erer.. bunlari daha sonra detayli olarak aciklayacagim..

iki cesit auto-focus vardir.. aktif ve pasif.. aktif auto-focus genelde compact makinelerde vardir, buna karsin pasif AF'e ise SLR kameralarda rastlanir..

aktif AF:

1986 yilinda ilk kez poloroid firmasi denizaltinda bulunan SONAR sistemini kameralarda kullanmaya basladi.. SONAR, ultrasonic ses dalgalari yardimiyla calisiyor.. kameradaki sistem; ultrasonic ses dalgalari kameradan fotografi cekilen objeye gider ve tekrar kameraya dondugunde , bahsettigimiz o kucuk motor yardimiyla lens ayarlanir.. fakat bu sistemin bazi dezavantajlari olmus; mesela bir otobusun icerisinde fotograf cekmek istediginde ve eger ki otobusun camlari da kapaliysa, bu ses dalgalari camdan camdan sekerek lensin yanlis sekilde focus yapmasini sagliyormus.. bu sistem klasik aktif sistem.. bu sistemin adi aktif AF cunku kamera aktif sekilde ses dalgalari gonderip tekrardan almak zorunda, uzakligi (obje ile kamera arasindaki) belirlemek icin..
gunumuz kameralarinda bu ses dalgalari yerini infrared sinyallerine birakmis.. bu infrared sinyalleri 6 metrelik uzaklik icerisinde harika isleyebiliyorlarmis..
infrared sistem uzakligi tespit etmek icin degisik yollar kullaniyor: bunlar; takip, miktar ve gecen zaman..

 

Tarih: 10 Haziran 2005, 11:22 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

infrared sinyalleri aynen eskiden poloroid'in kullandigi ultrasonic ses dalgalari gibi, objeye kamera tarafindan gonderiliyor ve bu sinyaller objeden yansiyarak kameraya donuyor ve microislemci focus motoruna nasil sekilde hareket etmesini soyluyor.. bu islem her seferinde shutter dugmesine yarim basildiginda tekrarlaniyor..
ultrasound ses dalgasi ile infrared sinyalleri arasindaki fark; ses dalgalari bir saatte yuzlerce mil uzaga gidebilirken infrared sinyalleri binlerce mili bir saniyede alir.. bayagi bir farkli yani..
ama infrared sinyallerinin de bazi problemleri olusuyormus.. yanan bir objeye giden infrared sinyalleri infrared sensorunu sasirtabiliyormus mesela.. veya siyah obje uzerine giden sinyaller yuzey tarafindan emilerek sinyalin kaybolmasina, dolayisiyla da focus olusamamasina neden oluyormus..infrared sinyalleri gonderilen cisimden bu sinyaller onunde bulunan bir cisime atlayabilir, bu durumda da focus olusmazmis.
aktif AF'in bir faydasi flash fotografciligini kolay haline getiren birsey olmasi..
bu infrared sinyalini gonderen ve alan yer kameranin on kisiminda yer aliyormus, genellikle viewfinder'in hemen yaninda..

 

Tarih: 10 Haziran 2005, 11:23 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

pasif AF:
pasif AF genellikle SLR kameralarda bulunuyormus.. objenin uzakligini gorunen goruntuye hareketle hesaplama yapiyormus kameradaki bilgisayar sistemi.. yani goruntuye bakarak analiz ediyor ve focus olusmasini sagliyor kamera.. kamera aslinda viewfinder'dan gordugumuz goruntuye bakarak, analizde bulunuyor ve lensi harekete gecirerek en iyi focus'u buluyor..
genel AF sensoru, CCD, bazi algoritmalarla hesap yaparak goruntudeki contrast seviyesinden hareket ediyor.. bu CCD, genellikle 100-200 pixel uzunlugunda bir cizgi gibi.. goruntuden gelen isik bu cizgiye carpar ve microislemci butun bu pixellerdeki degerlere bakarak hesaplama yapar.. kameranin icindeki microislemci bu cizgi seklindeki pixellere bakarak, her bir pixelin yanindaki pixel ile arasindaki degisimin kalite miktarini inceler.. focus olusmadigi durumda; bu cizgi seklindeki ccd'deki pixeller birbirlerine cok yakin kontrastliktadirlar.. microislemci lensi hareket ettirir, ve pixellerde bir degisim meydana gelip gelmedigini analiz eder.. bundan sonra ise microislemci en fazla miktardaki yan yana duran pixellerde degisimin olusmasi icin arastirmaya baslar, buldugu anda en iyi focus saglanmis olur.. birbirine yakin kontrastlikta olmayan pixelleri yakalamaya calisiyor microislemci.. (webadresinden fotograflara bakarsan anlayacaksin: http://electronics.howstuffworks.com/autofocus3.htm )
usttekinde (out-of-focus pixel strip) pixeller arasindaki kontrast farkliligi yogun degil..halbuki alttakinde (in-focus pixel strip) degisim cok yogun.. yani degisimi cok rahat farkedebiliyorsun.. usttekinde bir farklilik var ama kesin, yogun bir farklilik degil bu..
pasif auto-focus'un calismasi icin isiga ve goruntudeki kontrast farkliligina gereksinimi var.. goruntude ayrinti olmasi gerekiyor ki o ayrinti kontrast verebilsin.. mesela bos bir duvari veya genis bir alandaki tek bir renge focuc olusmaz cunku islemci o cizgide olusacak pixelleri karsilastiramaz..
pasif auto-focus'un da aktif AF'de oldugu gibi objeye uzaklik limiti yoktur.. ayrica pasif AF pencereden ilerisindeki bir cisime focus yapilmada zorluk yasamaz cunku sistem, cisimi ayni gozlerimizle goruyormusuz gibi gorur..
pasif AF, genellikle dikey ayrintiya cevap verir.. makineyi normal yatay olarak tuttugunda ve mesela bir uzaktaki gemiye baktiginda; focus sistemi geminin kendisi ile problem yasar ama gemideki bayrakla problem olusmaz..(mis..) kamerayi dikey tuttugunda da yatay eksende ayrintida focus olusurmus..
yeni ve pahali kameralarda hem dikey hem de yatay sensorler varmis, yani her eksendeki ayrintiya focus yapilabiliyormus.. mesela 350D'de..

 

Tarih: 10 Haziran 2005, 11:25 - İp: yok
suysal1
suysal1 (üye)
Denizli / Amatör

Ögür Foto'ya buradan bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. 2 hafta sonra teknik ve ayrıntılı bir açıklama yapacağı müjdesini kendilerinden aldım.

Dadangast çok teşekkür ederim. Emek vermişsin.

".. kamera aslinda viewfinder'dan gordugumuz goruntuye bakarak, analizde bulunuyor ve lensi harekete gecirerek en iyi focus'u buluyor.. "

"lensi harekete geçirerek" derken bu lens objektifin lensi mi, yoksa fokus modülünün bir lensi mi ?

Resmi çekerken zoom yaptım , denklanşöre yarım bastığımda fokus aygıtı harekete geçiyor (bunu sesinden anlıyorum) , Fakat objektif lenslerinde hiç hareket olmuyor. Objektifin en önündeki lens hiç oynamıyor zaten. Arkada bir veya bir kaç tane mercek var galiba, onlar mı oynuyor focus yaparken diyorum fakat onlarda da bir hareket yok. Objektif lensleri hareket etmeden yani zoom yani odak uzaklığı sabitken bu netleme nasıl oluyor. Fokus modülünde başka bir lens var o zaman. Fokus modülünün netleyeceği yere karar verme sistemini anlıyorum. Fakat mantık olarak :

Resmin görüntüsü objektfilerdeki lenslerden geçiyor, daha sonra AF modülündeki lensten de geçtikten sonra sensöre aktarılmış oluyor diyeceğim fakat AF sistemi sensörün önünde değil,aşağısında yer alıyor. Hala mantığını çözebilmiş değilim. Gerçekten bu olayı çözemedikten sonra makinanın çalışma prensibini çözmek oldukça zor veya bana zor geliyor.

 

Tarih: 10 Haziran 2005, 12:22 - İp: yok