etacarinae
etacarinae (üye)
Ankara / Meraklı

Diyafram ?

Arkadaşlar, Canon A95' in kullanım kılavuzunda Diyafram f 2.8 - 4.9 rakamı verilmesine rağmen makinede diyafram ayarları f 8.0' e kadar çıkıyor. F4.9 dan sonrasının kullanılamadığı anlamınamı yoksa kullanabilmek için yeni objektif takmamız gerektiği anlamına mı geliyor ? Bir de kitaplarda f16 kuralından sıklıkla bahsediliyor ama bizim gibi daha üst seviye modellere henüz geçememiş kişiler için bizim makinelere göre ayarlamayı nasıl yapmamız gerektiğini birisi anlatabilir mi? Aynı poz değerine gelebilmek için diyafram ve enstantane arasındaki ters orantı mantığıyla aynı pozlamayı bulabileceğimi öğrendim ama diyafram ve enstantane arasındaki kesirli rakamlar bütün hesaplarımı şaşırtıyor. Bu ilişkiyi anlayabileceğim bir şekilde birisi anlatabilirse çok teşekkür ederim. Zaten ne yazdığıma bakıyorumda soru bile anlaşılmaz olmuş Umarım birisi anlar ve yanıtlar.

Tarih: 11 Haziran 2005, 19:29 - İp: yok
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

Dadanagast;

Sen Etacarinae'yi direkt hızlandırılmış kursa almışsın.

 

Tarih: 14 Haziran 2005, 16:11 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör



oyle mi oldu gercekten de?..
daha flash compensation'dan da bahsedecektim ama bu kadari yeter diye dusunmustum..
hatta bahsi acilmisken soyleyeyim birseyler..
flash kuvvetini de degistirmek cok onemlidir.. ozellikle cektigin objenin bir kisimi golgede kaliyorsa..
exposure compensation ile +1 veya -1 yaptiktan sonra golgelerin'in daha iyi belirlenebilmesi icin flash compensation'la da oynaman gerekir.. bu fill-in flash'tir.. sen zaten cektigin objeye sunny f/16 kuralina gore cekersin.. ama golgeleri de fill-in flash ile aydinlatirsin.. dogru ayar icin zaman gerekir.. hemen basarili olamazsin.. ama bir sure sonra elin alisacaktir.. bunu isik siddetini gozonune alaraktan yap.. eger ki cok fazla isikli bir ortamda cekiyorsan ve golgenin siddeti (yani golgenin miktari) fazla degilse flash compensation'i biraz dusurmen gerekir, yoksa flash fazla cakar ve istenmeyen goruntuler elde etmis olursun..
.. bu gibi durumlari bence en iyi otomatik modlar yoluyla ogrenilebilir.. dijitalde film bedava, yaz karta istedigin kadar sonra sil.. otomatik modlarda yaptigin cekimlerde makinen sana dogru degerleri asagio yukari verecktir zaten..
gecenlerde bir pro wildlife fotografcisinin yazisini okudum; kendisi artik isikolcer cihaz kullanmadigini soylemis.. makinenin icindeki isik olcer'in gayet iyi calistigina dikkat cekip sadece yapilmasi gerekenin bircok noktadan degerler alinip -ki daha once bahsetmistim- orta degerin mantikla verilmesiymis.. bu durumda makinen sana otomatik ayarlarda bircok degerler verecektir.. fotograf karesinin orta tonlarindan, acik yerlerinden ve golgeli kisimlarindan degerler alinip orta olcekte bir deger ver.. eminim f/16 kurali gibi bir deger elde edilecektir..

 

Tarih: 14 Haziran 2005, 19:54 - İp: yok