yucelkoca
yucelkoca (üye)
Diyarbakır / Amatör

Güzel Türkçem Yolculuk Nereye???

"Milli his ile dil arasındaki bağ çok kuvvetlidir. Dilin milli ve zengin olması, milli hissin gelişmesinde başlıca etkendir. Türk dili, dillerin en zenginlerindendir. Yeter ki, bu dil şuurla işlensin. Ülkesini, yüksek bağımsızlığını korumasını bilen Türk milleti, dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır."
Mustafa Kemal Atatürk

Arkadaşlar! ben demiyorum Atam demiş...

Hep şikayet ederiz, ne olacak bu türkçenin hali diye...peki! biz ne yaparız türkçe için?...hiç düşündünüz mü?? fotoğraf yorumlarına "perfect" "super" yazabiliyoruz. hatta yabancı cümleler bile kurabiliyoruz forumlarda ya da yorumlarda...kullanıcı adımızı "nickimizi" yabancı isimli yapabiliyoruz. arkadaşlar biz kendimizi, kendi dilimizi sevmiyor muyuz? ingilizce yazınca daha fazla mı havalı oluyor...daha fazla mı "ciks" oluyor. eğitim düzeyimizi mi ispatlamaya çalışıyoruz. böyle yazan kullanıcı adında yabancı kelimeler kullanan arkadaşlar alınmasınlar. ben sadece biraz daha dikkat edelim, türk vatandaşı olarak türkçeye biz sahip çıkalım diyorum. Bizim bizden başka kimimiz var. elin yabancısı gelip bizim dilimize sahip çıkacak değilya..tabii ki biz sahip çıkacağız...

"TÜRK DEMEK TÜRKÇE DEMEK, NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE"

herkese saygılar...


#yucelkoca' tarafından 15.07.2006 01:52:44 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 11 Temmuz 2006, 03:03 - İp: 85.***.**6.98
atakan
atakan (Objektif)
Bursa / Amatör

daha dün aksam konuyla alakalı bir program izledim, orada yapılan ropörtaj örnekleri vardı,

bir manken bayanın verdiği cevap,

Beni çok cool buluyorlar aslında ben çok relax bir kadınım.

Buyrun Türkçe böyle iyi diyenlere örnek...

 

Tarih: 14 Temmuz 2006, 12:20 - İp: 81.***.**3.185
thalassa
thalassa (üye)
İstanbul / Amatör



Sn Yücel Koca,
Ben yazımın sonunda buyrun araştırın diyorum merak edenlere.Belki daha doğu ve gerçekçi bir sonuca varanlar çıkabilir adına..

Osmanlı'nın kullandığı dilden bahsediyorum, yani yazıya geçirilen dilden , konuşulan değil sadece.Yani günümüze kalmış yazılı basılı kaynaklar var ,kitaplar var. Bunlar pek yalan söylemez sanırım.

Bir diğer konu:Ben Osmanlı'nın baskısından bahsettiğim yer var mı yazımda? Üstelik bu konu hakkında bir kaç sayfa yazı da yazıabilir sanıyorum.Bugün pek konuşulmamasına özen gösterilse de Anadolu Türkü baskı altındaydı zaman zaman diyebiliriz mesela..

Sizin içiniz rahaolsun Türk cumhuriyetleri de denebilir..Ben için pek farketmiyor.O konunun içine girdik mi çıkmayız zaten burada..

Dil konusundaki düşüncelerinize katılamam pek söz konusu değil Sn Yücel Koca, katılan arkadaşlara kolay gelsin derim.

Öyle olsaydı böyle olurdu görüşleriniz de pek gerçekçi değil.Osmanlı'yı bilenler neden olmadığını iyi bilirler.

Sayın Yücel Koca , Anadolu kelimesi de Anatolia dan gelir, yunanca kökenlidir.tam tercümesi ise doğuyu ifade eder.Anlamak için Roma tarihine kadar inmek gerekir.

Birilerinin bir yerden kelime felan aldığı konusundaki teziniz de pek gerçekçi değil .. Yok böyle bir şey..Bu topraklarda olanı konuşuyorsunuz.İthal edilener genelde Farsça ve Arapça..Bunun sebebi de İslam tarihinin en güçlü olduğu yılların etkisinden ve öğretilerinden kaynaklanır.Bunu da anlayabilmek için , Anadolu halkı ile İslam'ın kökenlerine inmek gerekir.Oldukça uzun konudur..

Sn Yücel Koca, benim yazımda anlatmaya çalıştığım birilerinin dil göçüyor demesinin pek de gerçekçi olmadığıdır.. Sebeplerini de yazıyorum. Yok bu böyle değildir diyorsanız yapacak bir şey yok .

Bugün Türkiye de düne nazaran daha az etki altında bir Türkçe konuşulmaktadır.Eğitim sorunları nedeniyle bu böyledir.

Neyse, benim sizin fikrinizi değiştirmek gibi bir niyetim yok..

Ben gördüğümü siz de gördüğünüzü hissettiğinizi yazıyorsunuz.

sevgiler





 

Tarih: 14 Temmuz 2006, 12:29 - İp: 81.***.**2.144
buffalo
buffalo (üye)
Ankara / Amatör

atakan, o ayrı bir konu ve tasvip etmek pek mümkün değil. ben üniversiteyi bitireli 6 sene olmuş. ben şu anda üniversitelilerle anlaşmak da güçlük çekiyorum. hele hele liselileri anlamıyorum. yeni nesil o kadar acayip konuşuyor.

bu yüzyıllardır süregiden bir aşağılık komleksinin yarattığı bir özentidir, gelip geçicidir diye tahmin ediyorum ya da öyle umuyorum.

yalnız türkçe değil, bari ingilizce güzel kullanılsa... o da yok. gençlerde değil sadece, ingilizce bilen filan yok bu memlekette. örneğin, sınırlı ingilizcem bana ''the marmara'' diye bir tamlamanın ingilizcede bile olmadığını, tamamen türk icadı bir saçmalık olduğunu söylüyor. the london demek gibi bir şey herhalde. ama gel görün ki en ünlü otellerimizden birisi.

bu konuda fransızlar gibi bir dil yasası çıkarılabilir belki. ama insanlar dil kurumuna bile saldırırken böyle bir yasa ne derece uygulanır onu bilemiyorum.

 

Tarih: 14 Temmuz 2006, 12:34 - İp: 85.***.**7.215
rf
rf (üye)
Bursa / Meraklı

atakan bey,ben de izledim dün akşamki programı...birkaç örnek daha verdiler hatta...

gençlerin örnek aldığı bu kişilerin -ki örnek almaları da ayrı bir konu- bu şekilde konuşmaları (belki ağır olacak ama) utanç verici...

 

Tarih: 14 Temmuz 2006, 12:46 - İp: 88.***.**6.219
atakan
atakan (Objektif)
Bursa / Amatör

Buffalo konuya ilk giriş yaptığım cevapta sizinle aynı kelimeleri kullanmıştım, yaşımın 30 olduğunu ve üniversiteye giden ya da liseye giden genç arkadaşların kullandığı dilin bana çok uzak geldiğini belirtmiştim burada hemfikiriz.
Bunu yasalar çerçevesinde düzenlemenin mümkün olduğunu sanmıyorum. Bazı yasalar halen geçerlilikte, bildiğim kadarıyla şirket kuruluşlarında yabancı isimler yasak ama ne yapıyoruz resmiyette isim farklı tabela da farklı bunun gibi bir çok örnek verilebilir. Yabancı terimlerin yanlış kullanılmasında da haklısınız, birçok mağaza da ' Corner ' ibaresini görüyorsunuzdur bunun aslında kullanıldığı yerle hiç bir bağlantısı yok. Ama bir özentidir gidiyor. Toplum olarak kendi özbenliğimizi kaybetmeye başladık. Belki konu ile direkt alakasız olsada yurtdışındaki Türk okullarının seçilmesindeki etkenlerden birinin de Türk toplumunun aile bağlarının güçlü olması, ahlaki değerlerin yüksek olması ve kendi özbenliğine sahip çıkması olduğu söylenmekte. Bizim örnek almaya çalıştığımız toplumlar orada bize bu konuda rağbet ederken bizim onların artık kurtulmaya çalıştığı kaybettikleri değer yargılarına verdiğimiz bu değeri anlayamıyorum.

Bu bana kalırsa tamamen bilinçsiz toplum öğelerinin yetişmesinden kaynaklanıyor. Günlük yaşamımızın neredeyse tamamında yabancı hayranlığı aldı başını gidiyor, insanların kartvizitlerine bakın süperviser, Manager Assistant v.b. bunların da mı karşılığı yok türkçemizde...

Kültürel anlamdaki bu erozyona dur demek neredeyse imkansız hale geldi.

 

Tarih: 14 Temmuz 2006, 13:17 - İp: 81.***.**3.185
atakan
atakan (Objektif)
Bursa / Amatör

Sevgili rf gençler bu insanları örnek alıyor haklısınız, burada işte bu insanlara görev düşüyor. Ama maalesef sanatçı dediğimiz insanların bir çoğu genel kültürden yoksun insanlar. Tv de bazen mankenlere ya da şarkıcı bozuntularına uzatılan mikrofonlara verdikleri cevapları duyunca bunların bu ülkede yaşadıklarından şüphe duyuyorum. Özellikle mankenlere bakıldığında bir çoğunun genel kültür yönünden sıfırın altında olduğunu söylemek sanırım yanlış olmaz.

Bizim en büyük hatamızda değer vereceğimiz kişileri yanlış seçmemiz. Hakedenlere de hakettikleri değeri vermememizden kaynaklanıyor. Sokakta bir araştırma yapın, okuyan genç nesile sorun kaç tane yazar adı biliyorlar, kaç ressam, kaç şair tanıyorlar... Bir de kaç futbolcu, kaç manken, kaç şarkıcı ismi biliyorlar, hatta şarkı sözlerinin kaçını ezbere biliyorlar.
Tabi ki sanat hakkında bilgili olmak gerekir ama gerçek sanat... Günümüzde çoğu şişirme, balon insanların yine hiçbir anlam ifade etmeyen şarkı sözlerine yurdışından çalınma müzikal eklentilerle yaptıkları albümler gerçek anlamda sanat icra edenlerin kat ba kat üzerinde rağbet görüyor...
Bu da butür işleri topluma sunanların sırf maddi çıkarlarını düşünerek hareket edenlerin ceplerini doldurma hareketleridir.

Bizde burada birkaç kişi bu konuları tartışır dururuz, elimizden geleni yapsak da bu konuda pek umutlu değilim.

Sevgilerimle...

 

Tarih: 14 Temmuz 2006, 13:26 - İp: 81.***.**3.185
yucelkoca
yucelkoca (üye)
Diyarbakır / Amatör

Atatürkten sözler :

"Bilelim ki milli benliğini bilmeyen milletler başka milletlere yem olurlar."

"Dilin milli ve zengin olması, milli hissin gelişmesinde başlıca etkendir. Ülkesini, yüksek bağımsızlığını korumasını bilen Türk milleti, dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır."

"Milletimizin temel yararı ile ilgili konularda yabancıların bizce hiçbir önemi yoktur."

"Biz gidişimizi yabancıların görüşlerine uydurma güçsüzlüğünü kötü görenlerdeniz."

"Bu millet bağımsızlıktan yoksun yaşamamıştır, yaşayamaz ve yaşamayacaktır."

"Biz cahil dediğimiz zaman mektepte okumamış olanları kastetmiyoruz. Kastettiğimiz ilim, hakikati bilmektir. Yoksa okumuş olanlardan en büyük cahiller çıktığı gibi, hiç okumak bilmeyenlerden de hakikati gören gerçek alimler çıkabilir."

"Türk çocuğu ecdadını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır."

 

Tarih: 14 Temmuz 2006, 14:22 - İp: 85.***.**8.246
yucelkoca
yucelkoca (üye)
Diyarbakır / Amatör

Aşağıdaki adreste güzel bir hacivat-karagöz gösterisi var...
Açmak için "flash" programı gerekli...


http://www.uyandirmaservisi.net/index_dosyalar/karagozcigi.exe

 

Tarih: 14 Temmuz 2006, 15:08 - İp: 85.***.**8.246
rf
rf (üye)
Bursa / Meraklı

'...DİLİN HEP DIŞARIDA KALDI.DİLİ DIŞARIDA OLANIN DİLİNE EŞŞEK ARISI SOKARMIŞ'...karagöz


çok hoş bir gösteriydi...
elinize sağlık.

 

Tarih: 14 Temmuz 2006, 16:41 - İp: 88.***.**6.219
merson
merson (üye)
Manisa / Amatör

Sevgili üyeler,
Kanal B de Çarşamba günleri 19.00 da "DİL YARASI" programını izler misiniz? Konuyla ilgili uzman konukların katıldığı programa telefonla da katılabiliyorsunuz. Merak ettikleriniz yetkili ağızlarda dile getiriliyor.

 

Tarih: 14 Temmuz 2006, 17:15 - İp: 85.***.**7.102