yucelkoca
yucelkoca (üye)
Diyarbakır / Amatör

Güzel Türkçem Yolculuk Nereye???

"Milli his ile dil arasındaki bağ çok kuvvetlidir. Dilin milli ve zengin olması, milli hissin gelişmesinde başlıca etkendir. Türk dili, dillerin en zenginlerindendir. Yeter ki, bu dil şuurla işlensin. Ülkesini, yüksek bağımsızlığını korumasını bilen Türk milleti, dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır."
Mustafa Kemal Atatürk

Arkadaşlar! ben demiyorum Atam demiş...

Hep şikayet ederiz, ne olacak bu türkçenin hali diye...peki! biz ne yaparız türkçe için?...hiç düşündünüz mü?? fotoğraf yorumlarına "perfect" "super" yazabiliyoruz. hatta yabancı cümleler bile kurabiliyoruz forumlarda ya da yorumlarda...kullanıcı adımızı "nickimizi" yabancı isimli yapabiliyoruz. arkadaşlar biz kendimizi, kendi dilimizi sevmiyor muyuz? ingilizce yazınca daha fazla mı havalı oluyor...daha fazla mı "ciks" oluyor. eğitim düzeyimizi mi ispatlamaya çalışıyoruz. böyle yazan kullanıcı adında yabancı kelimeler kullanan arkadaşlar alınmasınlar. ben sadece biraz daha dikkat edelim, türk vatandaşı olarak türkçeye biz sahip çıkalım diyorum. Bizim bizden başka kimimiz var. elin yabancısı gelip bizim dilimize sahip çıkacak değilya..tabii ki biz sahip çıkacağız...

"TÜRK DEMEK TÜRKÇE DEMEK, NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE"

herkese saygılar...


#yucelkoca' tarafından 15.07.2006 01:52:44 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 11 Temmuz 2006, 03:03 - İp: 85.***.**6.98
burkay
burkay (bilir kişi)
Ankara / Firma

Atatürkçü geçinen arkadaşların dikkatine sunalım bu yazıyı...

 

Tarih: 11 Temmuz 2006, 05:51 - İp: 88.***.**1.177
merson
merson (üye)
Manisa / Amatör

Sigaraya özentiyle başlamanın sonucunu herkes biliyor. Yazılarında "W", "X" gibi ABC mizde olmayan harfleri kullananlar, nasıl sigara tutkunu olduğunu farkedemeyenler gibi işin sonunu göremiyorlar. Ama bunun sonucu daha kötü; zararı hepimize, DİL yok olursa ülke yok olur.

 

Tarih: 11 Temmuz 2006, 12:10 - İp: 85.***.**8.59
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

Hak vermemek elde değil.Bir taraftan bu x, w q vs. harfler, bir tarafta yabancı isim kelime ve ifadeler, diğer tarafta aptal uyduruk kelimeler...
Türkçe'yi kuşa çevirdiler.

 

Tarih: 11 Temmuz 2006, 13:05 - İp: 85.***.**5.20
atakan
atakan (Objektif)
Bursa / Amatör

Medya bağımlısı bir toplumun gelebileceği noktalardan birisi de Türkçenin yozlaşması idi. Biz bunu toplum olarak başardık. 30 yaşındayım ve dışarıda üniversiteye hazırlanan, lisede okuyan gençlerin kullandığı kelimeleri, deyimleri anlamakta ben bile güçlük çekiyorum. Televizyonlardan alınan, günlük hayatın içine sokulan abuk sabuk hiçbir anlam içermeyen cümleler hayatımızın parçası haline geldi.
Bunda bizim de suçumuz var, çözümü toplumu oluşturan en küçük parçalar olan biz bireyler kendimizde oluşturmalıyız. Çocuklarımıza okul eğitiminin yettiğini düşünerek onlardan ilgisiz, aile içi eğitimden uzak bir yaşantı sürüyoruz. Ve sonuçlarından da ilk olarak yine bizler yakınıyoruz. Bu toplumsal yaşamın her alanında böyle, vurdumduymaz davrandığımız sürece her konuda bu tür sorunlarla karşılaşmaya devam edeceğiz.
Kitap okumaktansa televole kültürünü tercih eden bizlerin bir yansımasıdır bu sorun.

Size sonuna kadar katılıyorum. Ve bu yazınızdan sonra gelin bir kampanya başlatalım diyorum.

Siteye gönderilen tüm fotoğraflara Türkçe isimler koymaya ve yorumlarda da Türkçemizi gerekli özenle kullanmaya ne dersiniz?

Saygılarımla...

 

Tarih: 11 Temmuz 2006, 13:25 - İp: 81.***.**3.185
yucelkoca
yucelkoca (üye)
Diyarbakır / Amatör

Tüm yorum yazanlara ve beni destekleyenlere teşekkür ederim...Atakan Bey! size katılıyorum..Böyle bir kampanya hiç te fena olmaz...

Bazı şeyler çok kanıma dokunduğundan açmıştım bu konuyu..binlerce yıllık tarihe sahip olan bizlerin, bütün milletlerin gıptayla baktığı bizlerin son birkaç 10 yılda ne olduysa yabancıya karşı özentimiz oluştu..
Türkçemizin değeri kalmadı,
müziğimizin değeri kalmadı,
kültürümüzün değeri kalmadı,

 

Tarih: 11 Temmuz 2006, 13:54 - İp: 85.***.**6.98
atakan
atakan (Objektif)
Bursa / Amatör

Yücel Bey, değerlerimizdeki kaygılarınızı anlıyorum, bakın bir örnek daha.
Bu konunun okunma ve cevaplanma sayısı, işte bahsettiğim vurdumduymazlık buydu.

 

Tarih: 11 Temmuz 2006, 15:04 - İp: 81.***.**3.185
imageturk
imageturk (üye)
İzmir / Amatör

Üyelik iptal edilmiştir.

 

Tarih: 11 Temmuz 2006, 15:07 - İp: 81.***.**9.0
atakan
atakan (Objektif)
Bursa / Amatör

İmageTürk'ün bu yorumuyla bu konuda hareketleneceğe benzer...

 

Tarih: 11 Temmuz 2006, 15:11 - İp: 81.***.**3.185
yucelkoca
yucelkoca (üye)
Diyarbakır / Amatör

bundan yaklaşık 2 asır önce Rus Çarı Alexandr İstanbuldaki Patrik Gregorius'a soruyor..ben Türkleri harp meydanlarında yenemiyorum..sen onların içindesin...ben onları nasıl yenebilirim...gregorius ise şu manidar mekrubu yazıyor...
************************************************************
"Türkleri maddeten ezmek ve yıkmak mümkün değildir. Çünkü, Türkler çok sabırlı ve dayanıklı insanlardır. Gayet mağrurdurlar ve izzet–i nefs sahibidirler. Bu hasletleri de dinlerine olan bağlılıklarından ve kadere rıza göstermelerinden, geleneklerinin kuvvetinden; padişahlarına, kumandanlarına, büyüklerine olan itaat duygularından gelmektedir.

Türkler zekidirler ve kendilerini müspet yolda sevk ve idare edecek reislere sahip oldukları müddetçe de çalışkandırlar. Gayet kanaatkârdırlar. Onların bütün meziyetleri hatta kahramanlık ve şecaat duyguları da geleneklerine olan bağlılıklarından, ahlâklarının selabet ve safiyetinden, bilhassa dinî ve manevî hayatlarının tanzim ve tedvin eden şahsiyetlere olan bağlılık ve hürmetlerinden gelmektedir.

Türkleri evvela bu din ve manevî şahsiyetlerinden mahrum bırakmak, buhran anlarında irşâd vazifesini ifa edecek şahsiyet ve mihraklardan nasipsiz kılmak icap eder. Bunun da kestirme yolu dinî ve manevî hayatı temsil eden teşkilat ve şahsiyetleri, milletleri üzerinde etkili kudret olmaktan çıkartmaktır. Halkı da millî ve manevî geleneklerine uymayan dış telkin ve fikirlerle tahrip etmektir.

Türkler dış yardımı reddederler, haysiyet duyguları buna manidir. Velev ki, geçici bir zaman için zahiri kuvvet verse de, Türkleri dış yardıma alıştırmalıdır.

Maneviyatları sarsıldığı gün kendilerinden şeklen çok kuvvetli, kalabalık ve zâhiren hakim kuvvetler önünde zafere götüren asıl kudretleri sarsılacak ve maddi vasıtaların üstünlüğü ile yıkmak mümkün olacaktır..."
************************************************************

 

Tarih: 11 Temmuz 2006, 15:56 - İp: 85.***.**6.98
yucelkoca
yucelkoca (üye)
Diyarbakır / Amatör

Sayın imageturk bey...söylediğinizi biz gerçekleştirebilecek güçte değiliz şu an...biz en azından kendi çapımızda bazı şeylere sahip çıkalım...benim kastım budur...ben şimdi kalkıp dil devrimi yapacak değilim çünkü çapım bellidir...Ayrıca bu işin ingilizcesi, arapçası, farsçası, rusçası, çincesi almancası yok..türkçe dışındaki bütün diller yabancıdır...yani başka milletlere aittir...türke ait değildir...

 

Tarih: 11 Temmuz 2006, 19:42 - İp: 85.***.**6.98